Zdravím, potřeboval bych poradit. Pořídil jsem si, v dobrém úmyslu kontrolovat otáčky, ventilátor Nexus D12SL-12 PWM a to dva kusy s tím, že je umístím do přední a zadní části skříně. Mám desku Gigabyte GA-MA770-DS3 (rev. 2.0) s tím, že jsou tam celkem 3 konektory pro ventilátory. Problém je, že oba Nexusy mají 4-pinový konektor a na desce jsou pouze dva 4-pinové konektory (z toho jeden je pro ventilátor CPU) a jeden 3-pinový. Chápu to dobře, že jsem udělal blbost, že jsem koupil dva 4-pinové ventilátory (tím pádem musím koupit ventilátor bez řízení otáček) anebo můžu jeden z nich zapojit do toho 3-pinové konektoru na desce s tím, že sice příjdu o řízení otáček, nicméně ventilátor v pohodě poběží?
muzes ho klidne zapojit do 3pinu a ani o rizeni otacek bys nemusel prijit pokud umi deska regulovat sama vetrak.
Tak to by bylo fajn. Ještě jeden dotázek - tentokrát k chladiči Arctic-Cooling Freezer 64 Pro PWM. Všimnul jsem si, že od výrobce je na něm tepelná pasta. Je dostačující nebo to mám seškrábnout a dát tam novou? A mám dát pastu také na nový procesor nebo stačí když je na chladiči? Asi hloupé dotazy, ale pořídil jsem si nové PC a chystám se ho skládat, tak nechci udělat zbytečnou chybu.
Klidně je zapoj (bacha jakej vodič necháš volnej) a v BIOSu se zkus podívat na typ regulace. Mohly by tam být možnosti PWM a Voltage. Ta volba Voltage by ti mohla umět zregulovat i 3pin fany.... ale nevím to 100% ;)
[QUOTE=jirmond;185208]Tak to by bylo fajn. Ještě jeden dotázek - tentokrát k chladiči Arctic-Cooling Freezer 64 Pro PWM. Všimnul jsem si, že od výrobce je na něm tepelná pasta. Je dostačující nebo to mám seškrábnout a dát tam novou? A mám dát pastu také na nový procesor nebo stačí když je na chladiči? Asi hloupé dotazy, ale pořídil jsem si nové PC a chystám se ho skládat, tak nechci udělat zbytečnou chybu.[/QUOTE]
Tepelna pasta na AC je zcela OK.
Tepelna pasta na AC je zcela OK.
@jirmond: Ta pasta je víc než gut. Předenčírem jsem tenhle chlaďák dával a byl jsem fakt mile překvapený.
[QUOTE=jirmond;185206]Zdravím, potřeboval bych poradit. Pořídil jsem si, v dobrém úmyslu kontrolovat otáčky, ventilátor Nexus D12SL-12 PWM a to dva kusy s tím, že je umístím do přední a zadní části skříně. Mám desku Gigabyte GA-MA770-DS3 (rev. 2.0) s tím, že jsou tam celkem 3 konektory pro ventilátory. Problém je, že oba Nexusy mají 4-pinový konektor a na desce jsou pouze dva 4-pinové konektory (z toho jeden je pro ventilátor CPU) a jeden 3-pinový. Chápu to dobře, že jsem udělal blbost, že jsem koupil dva 4-pinové ventilátory (tím pádem musím koupit ventilátor bez řízení otáček) anebo můžu jeden z nich zapojit do toho 3-pinové konektoru na desce s tím, že sice příjdu o řízení otáček, nicméně ventilátor v pohodě poběží?[/QUOTE]
Úplně ten samý problém,jen deska Gigabyte P43 DS3.Nevíte,jestli ta deska umí regulovat otáčky?
A který vodič se má nechat volný?
Úplně ten samý problém,jen deska Gigabyte P43 DS3.Nevíte,jestli ta deska umí regulovat otáčky?
A který vodič se má nechat volný?
[QUOTE=nunyn;185256]Úplně ten samý problém,jen deska Gigabyte P43 DS3.Nevíte,jestli ta deska umí regulovat otáčky?
A který vodič se má nechat volný?[/QUOTE]
Umí. U fanu na CPU a dalšího se čtyřpinovým konektorem.Viz. obr. Trochu nerozumím tomu: "který vodič nechat volný".
A který vodič se má nechat volný?[/QUOTE]
Umí. U fanu na CPU a dalšího se čtyřpinovým konektorem.Viz. obr. Trochu nerozumím tomu: "který vodič nechat volný".
[QUOTE=mstejska;185261]Akorat na tom chladici je te pasty zbytecne moc.[/QUOTE]
No, malinko jo. Ale trochu jsem s ním na CPU zatočil a výsledky (teploty) naznačují, že jsem špatně neudělal, když jsem ji tam všechnu nechal.
No, malinko jo. Ale trochu jsem s ním na CPU zatočil a výsledky (teploty) naznačují, že jsem špatně neudělal, když jsem ji tam všechnu nechal.
[QUOTE=fanynek;185278]Umí. U fanu na CPU a dalšího se čtyřpinovým konektorem.Viz. obr. Trochu nerozumím tomu: "který vodič nechat volný".[/QUOTE]
Pokud jsem dobre pochopil, tak ventilatory ktere maji 4 draty jsou PWM a ty 3 dratove jsou regulovane napetim. Ale deska by to mela poznat (aspon moje gigabytka to pozna) a podle toho nastavit typ regulace. nebo ji klidne muzes nastavit sam v biosu. Jsou tam volby: Auto, PWM a Voltage.
Pokud jsem dobre pochopil, tak ventilatory ktere maji 4 draty jsou PWM a ty 3 dratove jsou regulovane napetim. Ale deska by to mela poznat (aspon moje gigabytka to pozna) a podle toho nastavit typ regulace. nebo ji klidne muzes nastavit sam v biosu. Jsou tam volby: Auto, PWM a Voltage.
[QUOTE=husky14;185210]Klidně je zapoj (bacha jakej vodič necháš volnej) a v BIOSu se zkus podívat na typ regulace. Mohly by tam být možnosti PWM a Voltage. Ta volba Voltage by ti mohla umět zregulovat i 3pin fany.... ale nevím to 100% ;)[/QUOTE]
Myslel jsem tady to,který nechat volný,když má 4piny na fanu a 3piny na desce,tak jeden přebývá.
Myslel jsem tady to,který nechat volný,když má 4piny na fanu a 3piny na desce,tak jeden přebývá.
[QUOTE=nunyn;185319]Myslel jsem tady to,který nechat volný,když má 4piny na fanu a 3piny na desce,tak jeden přebývá.[/QUOTE]
Myslim, ze mas pouze jednu moznost jak ten konektor do desky zastrcit. Je tam prece zamek, ne? Myslim ten vystupek na jedne strane konektoru.
Myslim, ze mas pouze jednu moznost jak ten konektor do desky zastrcit. Je tam prece zamek, ne? Myslim ten vystupek na jedne strane konektoru.
[QUOTE=mstejska;185311]Pokud jsem dobre pochopil, tak ventilatory ktere maji 4 draty jsou PWM a ty 3 dratove jsou regulovane napetim. Ale deska by to mela poznat (aspon moje gigabytka to pozna) a podle toho nastavit typ regulace. nebo ji klidne muzes nastavit sam v biosu. Jsou tam volby: Auto, PWM a Voltage.[/QUOTE]
Ne. Čtyřpinový FAN to jasně bude regulovat. Jak, záleží ne tom, co si nastavíš v BIOSu. Ale ten třípinový konektor je zem, +12V a snímání otáček a regulovat ti to nebude. Pojede pořád na maximum toho FANu. Podívej se na tom obrázku na legendu vpravo.
@nunyn: Přesně, jak psal mstejska. Jinak ho tam nenarveš.
Ne. Čtyřpinový FAN to jasně bude regulovat. Jak, záleží ne tom, co si nastavíš v BIOSu. Ale ten třípinový konektor je zem, +12V a snímání otáček a regulovat ti to nebude. Pojede pořád na maximum toho FANu. Podívej se na tom obrázku na legendu vpravo.
@nunyn: Přesně, jak psal mstejska. Jinak ho tam nenarveš.
V desce mam zapojeny 3 pinovy i 4 pinovy fan a jsou regulovane oba. Jeden je prave PWM (4 pinovy) a druhy regulovany napetim (3 pinovy)
[QUOTE=mstejska;185349]V desce mam zapojeny 3 pinovy i 4 pinovy fan a jsou regulovane oba. Jeden je prave PWM (4 pinovy) a druhy regulovany napetim (3 pinovy)[/QUOTE]
Jenže ty máš jinou desku. On se ptal na P43-DS3 a k té byl ten obrázek, takže proto si nerozumíme.
Jenže ty máš jinou desku. On se ptal na P43-DS3 a k té byl ten obrázek, takže proto si nerozumíme.
[QUOTE=fanynek;185351]Jenže ty máš jinou desku. On se ptal na P43-DS3 a k té byl ten obrázek, takže proto si nerozumíme.[/QUOTE]
Ze ma jinou desku jsem si vsiml, ale myslel jsem ze zapojeni pinu pro ventilatory, je pro vsechny desky stejne:notsure
Ze ma jinou desku jsem si vsiml, ale myslel jsem ze zapojeni pinu pro ventilatory, je pro vsechny desky stejne:notsure
[QUOTE=mstejska;185356]Ze ma jinou desku jsem si vsiml, ale myslel jsem ze zapojeni pinu pro ventilatory, je pro vsechny desky stejne:notsure[/QUOTE]
Zřejmě ne. Tobě třípin reguluje a na týhle desce ne. Ale to by měl zjistit nunyn. Když tam píchne fan a dá v BIOSu fan control na Voltage, tak to buď bude regulovat, nebo ne. Jiná možnost neexistuje.
EDIT// mstejska....tobě to reguluje přes ten třípin, co jsem označil šipkou dole na obrázku?:notsure
Zřejmě ne. Tobě třípin reguluje a na týhle desce ne. Ale to by měl zjistit nunyn. Když tam píchne fan a dá v BIOSu fan control na Voltage, tak to buď bude regulovat, nebo ne. Jiná možnost neexistuje.
EDIT// mstejska....tobě to reguluje přes ten třípin, co jsem označil šipkou dole na obrázku?:notsure
[QUOTE=mstejska;185322]Myslim, ze mas pouze jednu moznost jak ten konektor do desky zastrcit. Je tam prece zamek, ne? Myslim ten vystupek na jedne strane konektoru.[/QUOTE]
Díky,pochopeno !!
Díky,pochopeno !!
Takže větráky jsou zapojeny - jeden je řízen deskou (zapojen ve 4-pinovém konektoru na desce) a druhý bohužel řízen není (zapojen ve 3-pinovém konektoru - nešel by nějak softwarově řídit???), ale to se dalo čekat, hlavně že běží :thumb
Ještě dotaz z oblasti laické, ba téměř stupidní - větráky musí být zapojeny správně takto:
přední - podle "hmatu" je foukán vzduch dovnitř
zadní - foukán vzduch ven ?
Díky moc
Ještě dotaz z oblasti laické, ba téměř stupidní - větráky musí být zapojeny správně takto:
Díky moc
[QUOTE=jirmond;186430]Takže větráky jsou zapojeny - jeden je řízen deskou (zapojen ve 4-pinovém konektoru na desce) a druhý bohužel řízen není (zapojen ve 3-pinovém konektoru - nešel by nějak softwarově řídit???), ale to se dalo čekat, hlavně že běží :thumb
Díky moc[/QUOTE]
Ano. Zkus se podivat do speedfanu. Zmackni tlacitko configure, vyber zalozku advanced z "chip" vyber neco jako "IDT...." nebo "ITC..." (ted presne nevim) a v tabulce dole se objevi hromadu radku. Tak prepni ventilatory na software controled. (v combaci dole) a nezapomen zaskrtnout checkbox "remember it" a ted ti bude ventilatory ridit speedfan. Ale jeste ho musis nastavit. (teploty a otacky)
Díky moc[/QUOTE]
Ano. Zkus se podivat do speedfanu. Zmackni tlacitko configure, vyber zalozku advanced z "chip" vyber neco jako "IDT...." nebo "ITC..." (ted presne nevim) a v tabulce dole se objevi hromadu radku. Tak prepni ventilatory na software controled. (v combaci dole) a nezapomen zaskrtnout checkbox "remember it" a ted ti bude ventilatory ridit speedfan. Ale jeste ho musis nastavit. (teploty a otacky)
[QUOTE=jirmond;186430]Takže větráky jsou zapojeny - jeden je řízen deskou (zapojen ve 4-pinovém konektoru na desce) a druhý bohužel řízen není (zapojen ve 3-pinovém konektoru - nešel by nějak softwarově řídit???), ale to se dalo čekat, hlavně že běží :thumb[/QUOTE]
S těma větrákama a deskou to je, jak jsem čekal. Já osobně nemám moc rád tohle řízení větráků v Case, kromě CPU. Ale kdybych měl vyřešit regulaci větráku na třípinovém konektoru, kde je na pevno napájení a snímání otáček, tak to udělám tak, že bych pořídil FAN se čtyřpinovým konektorem (PWM) a udělal bych to pro někoho možná hovadsky:
Uštípl bych dráty od toho bílého kenektoru na tom FANu, který chci regulovat, nechal bych neštíplej jen žlutej (snímání toček) a to bych píchl do toho třípinu na MB (abych měl monitoring). No a ty tři zbývající dráty bych paralelně připojil k tomu fanu, co je na čtyřpinu a regulovat jde. Tím by se mi stejně reguloval i ten druhý. Teoreticky by to tak mělo fungovat.:notsure
Nesnáším totiž softwarovou regulaci. A ještě k tomu va SpeedFanu /no flame/
[QUOTE=jirmond;186430]Ještě dotaz z oblasti laické, ba téměř stupidní - větráky musí být zapojeny správně takto:
zadní - foukán vzduch ven ?[/QUOTE]
Jj. Přední saje vzduch do Case a zadní vyfukuje z Case ven. Fany se musí točit při čelním pohledu na case do leva, tzn. že lopatky musí nabírat vzduch. /Podívej se na jejich profil/
Nejlíp to vyzkoušíš třeba proužkem toaleťáku. Dej před/za větrák a uvidíš, kam ti poletí.:)
S těma větrákama a deskou to je, jak jsem čekal. Já osobně nemám moc rád tohle řízení větráků v Case, kromě CPU. Ale kdybych měl vyřešit regulaci větráku na třípinovém konektoru, kde je na pevno napájení a snímání otáček, tak to udělám tak, že bych pořídil FAN se čtyřpinovým konektorem (PWM) a udělal bych to pro někoho možná hovadsky:
Uštípl bych dráty od toho bílého kenektoru na tom FANu, který chci regulovat, nechal bych neštíplej jen žlutej (snímání toček) a to bych píchl do toho třípinu na MB (abych měl monitoring). No a ty tři zbývající dráty bych paralelně připojil k tomu fanu, co je na čtyřpinu a regulovat jde. Tím by se mi stejně reguloval i ten druhý. Teoreticky by to tak mělo fungovat.:notsure
Nesnáším totiž softwarovou regulaci. A ještě k tomu va SpeedFanu /no flame/
[QUOTE=jirmond;186430]Ještě dotaz z oblasti laické, ba téměř stupidní - větráky musí být zapojeny správně takto:
zadní - foukán vzduch ven ?[/QUOTE]
Jj. Přední saje vzduch do Case a zadní vyfukuje z Case ven. Fany se musí točit při čelním pohledu na case do leva, tzn. že lopatky musí nabírat vzduch. /Podívej se na jejich profil/
Nejlíp to vyzkoušíš třeba proužkem toaleťáku. Dej před/za větrák a uvidíš, kam ti poletí.:)
Zkus zregulovat otacky toho in a out fanu, manualne pomoci regulatoru. Nastav jim oboum nejvyssi otacky, ktere jeste nebudes slyset a nech je tak. A CPU fan pichni do desky a reguluj speedfanem. Jako min otacky zase nastav takove ktere neslysis. No a kdyz ti cpu prekroci teplotu "desired temperature" tak se zacne vetrak tocit max otackami (ty nastav treba o 10 % vice nez min) no a pri "warning temperature" se regulace vypne a vetrak spusti na 100% (Tohle vsechno nastavis v configure dialogu)
[QUOTE=mstejska;186455]Zkus zregulovat otacky toho in a out fanu, manualne pomoci regulatoru. Nastav jim oboum nejvyssi otacky, ktere jeste nebudes slyset a nech je tak. A CPU fan pichni do desky a reguluj speedfanem. Jako min otacky zase nastav takove ktere neslysis. No a kdyz ti cpu prekroci teplotu "desired temperature" tak se zacne vetrak tocit max otackami (ty nastav treba o 10 % vice nez min) no a pri "warning temperature" se regulace vypne a vetrak spusti na 100% (Tohle vsechno nastavis v configure dialogu)[/QUOTE]
PS: Jo a ucpi vsechny ostatni diry v case. nech jenom vstupni vetrak, vystupni vetrak, zdroj a vyfuk pro grafiku . Jinak perforaci v bocnicich zalep zevnitr izolepou. Tohle mam vyzkouseno a pomaha to dost.
PS: Jo a ucpi vsechny ostatni diry v case. nech jenom vstupni vetrak, vystupni vetrak, zdroj a vyfuk pro grafiku . Jinak perforaci v bocnicich zalep zevnitr izolepou. Tohle mam vyzkouseno a pomaha to dost.
[QUOTE=mstejska;186456]PS: Jo a ucpi vsechny ostatni diry v case. nech jenom vstupni vetrak, vystupni vetrak, zdroj a vyfuk pro grafiku . Jinak perforaci v bocnicich zalep zevnitr izolepou. Tohle mam vyzkouseno a pomaha to dost.[/QUOTE]
No, spíš by bylo lepší, aby si to vyzkoušel a sledoval při tom teploty. Ne? Prvně třeba horní perforaci, potom dolní a pak obě.
Ač je to paradfoxní, já mám celou perforaci na bočnici volnou (jen s filtrem na prach) a mám s tímhle nejlepší teploty. Když jsem některou část/nebo celou ucpal, vždycky někde lezly teploty o něco nahoru. A to mám ještě vzadu dole vyndaný ty píšky (záslepky) PCI pozic, aby 120mm fan na Acceleru měl odkud přisávat chladný vzduch. (Upřesním: Intake CM 120mm fan na 1250RPM a Outake Noctua 120mm fan na 1250-1380RPM)
No, spíš by bylo lepší, aby si to vyzkoušel a sledoval při tom teploty. Ne? Prvně třeba horní perforaci, potom dolní a pak obě.
Ač je to paradfoxní, já mám celou perforaci na bočnici volnou (jen s filtrem na prach) a mám s tímhle nejlepší teploty. Když jsem některou část/nebo celou ucpal, vždycky někde lezly teploty o něco nahoru. A to mám ještě vzadu dole vyndaný ty píšky (záslepky) PCI pozic, aby 120mm fan na Acceleru měl odkud přisávat chladný vzduch. (Upřesním: Intake CM 120mm fan na 1250RPM a Outake Noctua 120mm fan na 1250-1380RPM)
[QUOTE=fanynek;186460]No, spíš by bylo lepší, aby si to vyzkoušel a sledoval při tom teploty. Ne? Prvně třeba horní perforaci, potom dolní a pak obě.
Ač je to paradfoxní, já mám celou perforaci na bočnici volnou (jen s filtrem na prach) a mám s tímhle nejlepší teploty. Když jsem některou část/nebo celou ucpal, vždycky někde lezly teploty o něco nahoru. A to mám ještě vzadu dole vyndaný ty píšky (záslepky) PCI pozic, aby 120mm fan na Acceleru měl odkud přisávat chladný vzduch.[/QUOTE]
A mas IN vetrak + OUT vetrak (asi samozrejme). Ale jak rikas, nejlepe zamontovat vsecho a pak si hrat s ucpavanim perforace a sledovat teploty. Ono asi zalezi na tom jak moc mas skrin deravou. Proste zkouset a zkouset co je nejlepsi.:thumb
Ač je to paradfoxní, já mám celou perforaci na bočnici volnou (jen s filtrem na prach) a mám s tímhle nejlepší teploty. Když jsem některou část/nebo celou ucpal, vždycky někde lezly teploty o něco nahoru. A to mám ještě vzadu dole vyndaný ty píšky (záslepky) PCI pozic, aby 120mm fan na Acceleru měl odkud přisávat chladný vzduch.[/QUOTE]
A mas IN vetrak + OUT vetrak (asi samozrejme). Ale jak rikas, nejlepe zamontovat vsecho a pak si hrat s ucpavanim perforace a sledovat teploty. Ono asi zalezi na tom jak moc mas skrin deravou. Proste zkouset a zkouset co je nejlepsi.:thumb
[QUOTE=mstejska;186461]A mas IN vetrak + OUT vetrak (asi samozrejme). Ale jak rikas, nejlepe zamontovat vsecho a pak si hrat s ucpavanim perforace a sledovat teploty. Ono asi zalezi na tom jak moc mas skrin deravou. Proste zkouset a zkouset co je nejlepsi.:thumb[/QUOTE]
In + Out jsem doplnil výš.
A jak říkáš, každá case, každý větrák, každá konfigurace potřebuje trošku něco jiného. Každý má jiný rozložení komponent, jiný umístění PC a to všechno hraje roli. Nejlepší je opravdu zkoušet, co bude nejvíc vyhovovat.
In + Out jsem doplnil výš.
A jak říkáš, každá case, každý větrák, každá konfigurace potřebuje trošku něco jiného. Každý má jiný rozložení komponent, jiný umístění PC a to všechno hraje roli. Nejlepší je opravdu zkoušet, co bude nejvíc vyhovovat.