Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ATA vs. SATA

nunyn (33)|23.11.2008 23:55
Zdravím,chlapi poraďte absolutnímu laikovi.Koupil jsem si tuhle sestavu [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
No a ze starého PC potřebuji přenést asi 100GB dat.Jenže tam mám disk ATA.Můžu ho připojit k téhle nové sestavě a data převést např. v Tot.commander? Nebo je vůbec nějaký způsob,jak to udělat ?
cool.user (2822)|23.11.2008 23:58
Ano muzes. Normalne propojis disk a desku ata kabelem a tot vse. V biosu maximalne nastav poradi pri bootu aby ti nebootoval ten ata disk.

edit: teda jeste nesmis zapomenout spravne najumprovat disk.
nunyn (33)|24.11.2008 00:02
[QUOTE=cool.user;186403]Ano muzes. Normalne propojis disk a desku ata kabelem a tot vse. V biosu maximalne nastav poradi pri bootu aby ti nebootoval ten ata disk.

edit: teda jeste nesmis zapomenout spravne najumprovat disk.[/QUOTE]

To jsem rád.Znamená to,že si ho tam můžu nechat a používat ho na data ?
cool.user (2822)|24.11.2008 00:04
Klidne.
kane.shw (1231)|24.11.2008 13:32
[QUOTE=nunyn;186405]To jsem rád.Znamená to,že si ho tam můžu nechat a používat ho na data ?[/QUOTE]

Jen bych ještě doporučil ho zkontrolovat diagnostickou utilitou pro pevné disky. Přece jen už má něco naběháno, tak než tam začneš něco ukládat.
Zoidik (1405)|24.11.2008 14:27
Jak jsem se díval na tu tvoji sestavu, tak ten půvdní disk nemusíš ani nastaovat jumperama, jelikož novy disk i mechanika jsou SATA, takže jenom v BIOSu nastav pořadí bootovaní aby šel první ten novy disk jako systémový pokud to tak mas... ale asi jo že.
nunyn (33)|25.11.2008 12:00
JJ. Není problém ho nastavit na SLAVE.Jenom ještě-mám na něm i systém,nebude to vadit?Ve starým mám dokonce šuplík,tak ho přidám,abych ty disky mohl měnit.Mám jich víc.
SamecP (1751)|25.11.2008 12:08
V tom případě by měl mít tenhle disk nastavenej na master a druhý na slave?
Logout (4018)|25.11.2008 12:46
Ale no tak, druhej disk je SATA, tam žádný jumprování neni. A pokud disk najel tak jak je najumprovanej na druhym PC, najede i na tomdle. Jediný, co možná bude třeba změnit je opravdu pořadí bootování (v Biosu), ale myslím, že ani to ne - ide je na intelovskejch čipsetech dělaný extra švábem, a ten mívá v bootování menší prioritu. Takže připojit a jedem. Jen možná ta kontrola by stála za to.
No a pak možná ještě zauvažuj, jestli není vhodný koupit pro ten disk nějakej box (vhodnej je coolermaster x-craft, do kterýho dáš jak ide disk, tak i do budoucna sata, cca 700) a mít ten disk mimo počítač jako externí na zálohy. Data bejvaj to nejcenější co v PC je...
Zoidik (1405)|25.11.2008 12:48
ten starý disk si nastav jak chceš, MASTER, SLAVE, CS, to je uplně jendo, jenom v BIOSu nastav Bootování ze SATA disku a je to
nunyn (33)|25.11.2008 23:55
Logout: Myslíš ten box asi něco takovýho? [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] To bych potom v tom mohl přenášet opravdu ty ATA i SATA ?
Logout (4018)|26.11.2008 00:07
Najednou ne :-), ale jinak jo - zapojí se tam obojí. Teda - je třeba počítat, že i v boxu je třeba se k disku chovat slušně (externí disky all in one jsou o něco odolnější) - ale při slušnym zacházení není problém v tom disk i přenášet. Navíc to má v balení i záslepku pro vyvedení esata z počítače, to ale využiješ až se sata diskem, ata disk jde (aspoň myslím) připojit pouze pomocí usb.