ATA vs. SATA
Zdravím,chlapi poraďte absolutnímu laikovi.Koupil jsem si tuhle sestavu [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
No a ze starého PC potřebuji přenést asi 100GB dat.Jenže tam mám disk ATA.Můžu ho připojit k téhle nové sestavě a data převést např. v Tot.commander? Nebo je vůbec nějaký způsob,jak to udělat ?
No a ze starého PC potřebuji přenést asi 100GB dat.Jenže tam mám disk ATA.Můžu ho připojit k téhle nové sestavě a data převést např. v Tot.commander? Nebo je vůbec nějaký způsob,jak to udělat ?
Ano muzes. Normalne propojis disk a desku ata kabelem a tot vse. V biosu maximalne nastav poradi pri bootu aby ti nebootoval ten ata disk.
edit: teda jeste nesmis zapomenout spravne najumprovat disk.
edit: teda jeste nesmis zapomenout spravne najumprovat disk.
[QUOTE=cool.user;186403]Ano muzes. Normalne propojis disk a desku ata kabelem a tot vse. V biosu maximalne nastav poradi pri bootu aby ti nebootoval ten ata disk.
edit: teda jeste nesmis zapomenout spravne najumprovat disk.[/QUOTE]
To jsem rád.Znamená to,že si ho tam můžu nechat a používat ho na data ?
edit: teda jeste nesmis zapomenout spravne najumprovat disk.[/QUOTE]
To jsem rád.Znamená to,že si ho tam můžu nechat a používat ho na data ?
[QUOTE=nunyn;186405]To jsem rád.Znamená to,že si ho tam můžu nechat a používat ho na data ?[/QUOTE]
Jen bych ještě doporučil ho zkontrolovat diagnostickou utilitou pro pevné disky. Přece jen už má něco naběháno, tak než tam začneš něco ukládat.
Jen bych ještě doporučil ho zkontrolovat diagnostickou utilitou pro pevné disky. Přece jen už má něco naběháno, tak než tam začneš něco ukládat.
Jak jsem se díval na tu tvoji sestavu, tak ten půvdní disk nemusíš ani nastaovat jumperama, jelikož novy disk i mechanika jsou SATA, takže jenom v BIOSu nastav pořadí bootovaní aby šel první ten novy disk jako systémový pokud to tak mas... ale asi jo že.
JJ. Není problém ho nastavit na SLAVE.Jenom ještě-mám na něm i systém,nebude to vadit?Ve starým mám dokonce šuplík,tak ho přidám,abych ty disky mohl měnit.Mám jich víc.
Ale no tak, druhej disk je SATA, tam žádný jumprování neni. A pokud disk najel tak jak je najumprovanej na druhym PC, najede i na tomdle. Jediný, co možná bude třeba změnit je opravdu pořadí bootování (v Biosu), ale myslím, že ani to ne - ide je na intelovskejch čipsetech dělaný extra švábem, a ten mívá v bootování menší prioritu. Takže připojit a jedem. Jen možná ta kontrola by stála za to.
No a pak možná ještě zauvažuj, jestli není vhodný koupit pro ten disk nějakej box (vhodnej je coolermaster x-craft, do kterýho dáš jak ide disk, tak i do budoucna sata, cca 700) a mít ten disk mimo počítač jako externí na zálohy. Data bejvaj to nejcenější co v PC je...
No a pak možná ještě zauvažuj, jestli není vhodný koupit pro ten disk nějakej box (vhodnej je coolermaster x-craft, do kterýho dáš jak ide disk, tak i do budoucna sata, cca 700) a mít ten disk mimo počítač jako externí na zálohy. Data bejvaj to nejcenější co v PC je...
ten starý disk si nastav jak chceš, MASTER, SLAVE, CS, to je uplně jendo, jenom v BIOSu nastav Bootování ze SATA disku a je to
Logout: Myslíš ten box asi něco takovýho? [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] To bych potom v tom mohl přenášet opravdu ty ATA i SATA ?
Najednou ne :-), ale jinak jo - zapojí se tam obojí. Teda - je třeba počítat, že i v boxu je třeba se k disku chovat slušně (externí disky all in one jsou o něco odolnější) - ale při slušnym zacházení není problém v tom disk i přenášet. Navíc to má v balení i záslepku pro vyvedení esata z počítače, to ale využiješ až se sata diskem, ata disk jde (aspoň myslím) připojit pouze pomocí usb.