Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SATA HDD, napájení.

Arny_CZ (146)|24.11.2008 12:38
Měl bych takové dva menší dotazy, které by mohly být zajímavé i pro někoho jiného:

1) když mám u SATA disku možnost napájení přes SATA konektor i 4-pinový MOLEX, je jedno, který použiji ? Jde mi o to, zda napájení přes SATA konektor má nějakou výhodu, či je to to samé, jako přes molex.

2) mám základní desku s podporou SATA, mohu k ní připojit harddisk, který je SATAII ?
Je vůbec konektor SATAII konstrukčně shodný se SATA jedničkou nebo se nějak liší ?
mstejska (2912)|24.11.2008 12:47
2) muzes a melo by to fungovat. pouze u nekterych desek je nutne na disku prepnout ze sata2 na sata1.
Intri (3490)|24.11.2008 12:49
1) Jj, je to totéž, existují dokonce jednoduché redukce Molex -> SATA. Je to jen jiný konektor.

2) Teoreticky by mělo, ale momentálně na odpověď tak trochu čekám taky.:-) Nevidím důvod, proč by to nešlo, ale člověk bývá opatrný a u těchto věcí nikdy neví. Pokud je mi známo, vesměs jediným rozdílem mezi SATAmi je v přenosové rychlosti ( a nejspíš s ní spojené pracovní frekvenci ).
kane.shw (1231)|24.11.2008 13:14
ad 1 - je to fu(c)k, který si vybereš, hlavně nezapojuj obě napájení najednou! ;)

ad 2 - konstrukčně jsou to shodné konektory (jen mám dojem, že SATA2 je trochu kontrukčně vylepšená/bytelnější, aby bylo spojení pevnější a jistější), ale jinak jsou obě verze konstrukčně kompatibilní.
U té "starší" základní desky se SATA1 by taky mohl nastat trochu problém v podpoře maximální kapacity nového SATA2 disku. Většinou se toto odstraňuje aktualizací BIOSu na dané základní desce.
Co ti můžu takhle z rukávu předhodit je to, že na nForce 4 Ultra se SATA1 chodí disk SATA2 s kapacitou 320GB ;)
pkovak (93)|24.11.2008 13:38
Z osobní zkušenosti můžu potvrdit že disk SATA2 na SATA1 chodí.
Datové konektory jsou zcela kompatibilní, SATA2 kabel má oproti SATA1 pojistku proti vypadávání, rozhodně zlepšení oproti SATA1, ale pasují oba ať to zkombinuješ jakkoli.
Přesně jak říkal kane.shw, rozhodně nezapojovat IDE a SATA napájení najednou, snad na všech discích které mají obě napájení je to uvedené.
U toho SATA2 disku jediný pozor v jakém je režimu, většina SATA2 disků umí (přes nějakou utilitu kterou stáhneš od výrobce disku) přepnout z režimu SATA1 na SATA2 a naopak, jinak by disk opravdu nemusel jet. Například Hitachi na to má utilitu HDD Feature tool. Stáhneš si CD image a vypálíš, nebo nástroj na vytvoření bootovací diskety a zadáš v BIOSu aby bootoval z příslušného zařízení. Dál je to celkem snadné, opravdu, zrovna dnes jsem takový disk zprovozňoval. Jen pokud tam máš zapojených víc disků dej pozor abys měnil parametry na tom na kterém chceš, nevím nakolik jsou tyto utility kompatibilní mezi různými výrobci.
MiBa (195)|24.11.2008 14:16
add 1
Ak máš zdroj, kde je aj SATA konektor, použil by som ho. Ak by si z MOLEXu redukoval na SATA a na disku je aj MOLEX tak potom radšej ten MOLEX aby som nemusel použiť redukciu. Pre disk je jedno do ktorého konektoru pripojíš napájanie.
Zoidik (1405)|24.11.2008 14:31
1) je to uplně jedno, vyber si který chceš.
2) připojit mužeš, jenom jak bylo řečeno, občas se musí na HDD nastavit jumperem SATA I jinak může dělat bordel... někdy to funguje bez problému, nekdy se problémy vyskytnou časem, takže radši nastavit jumperem nižší rchlost.
Arny_CZ (146)|24.11.2008 15:49
Všem moc děkuji za odpovědi, moc jste mi pomohli.
Teď se ještě musím rozhodnout, jaký disk koupit. Rozhoduji se mezi značkou WD a Seagate. V testech sice líp vychází WD, ale zase se trochu víc hřeje, než Seagate.
Navíc ten disk, co mám teď doma je taky WD a chci ho měnit, protože jsem zjistil, že se docela dost chvěje (i když je v klidu) - asi bude špatně vystředěná plotna, protože si nedokáži vysvětlit, čím jiným by to mohlo být. Takže mám teď trochu z WD strach, ale samozřejmě se to může stát u jakékoliv značky a mohlo jít o nepovedený kus.
hyro (80)|24.11.2008 17:17
IMHO u disku je ted vicemene jedno jakou znacku vyberes...
pkovak (93)|24.11.2008 18:20
Podle mě i na značce disku záleží, rozdíly tu jsou.
Já osobně teď kupoval tenhle Samsung:
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Za 2,6k 1 TB, navíc tyto Samsungy v testech vycházejí na špičce. Jen 3 plotny, velká hustota dat. Musím říct že jsem u tohoto disku nezkoušel jak jde měnit na SATA1, ale "minimanuál" uvádí že na stránkách http://www.samsunghdd.com je ke stažení utilita na změnu SATA2 na SATA1 pokud by byl problém v komunikaci s diskem na desce se SATA1 řadičem.
Zoidik (1405)|25.11.2008 08:09
Osobně jsem příznivce WD, mám je 4 v pc a nemám rpoblémy. Mám odzkoušeno i změny ze SATA II na SATA I
Arny_CZ (146)|9.12.2008 12:08
Děkuji všem moc za odpovědi. Ještě bych Vás chtěl tedy poprosit o pomoc s výběrem HDD. Vybírám mezi těmito dvěma modely:
1) WD Caviar SE16 320GB WD3200AAKS
2) SEAGATE Barracuda 7200.11 320GB ST3320613AS

Test obou disků na těchto stránkách jsem četl a vím, že lépe na tom byl WD. Jelikož ale budu mít disk v režimu SATA 1, stejně jeho rychlosti nevyužiji na maximum, takže si myslím, že v nich v mém případě nebude takový rozdíl ve výkonu, jako v testu, kdy byly zapojené na SATA II.
Jde mi hlavně o 100% zpětnou kompatibilitu se SATA 1 a o hlučnost.
U Seagatu se mi líbí, že má přímo jumper pro nastavení režimu SATA, ale zase je hlučnější, než výše uvedený WD. u WD nevím, jak se režim SATA 1 nastavuje. Nevíto to někdo? Je k tomu zapotřebí nějaká utilita (jumpery pro nastavení režimu údajně nemá) ?
Máte někdo s těmito konkrétními disky osobní zkušenosti? Je skutečně ten Seagate tak hlučný.
Starý disk chci měnit právě kvůli tomu, že dost vibruje-to bude ale spíše problém s vystředěním ploten. Někdy mi dokonce začnou drnčet i volnější plechy na skříni, jak ten HDD vibruje. Shodou okolností je to taky WD. Klidně si nechám doporučit i jiný disk, ale nechci jít do jiných značek, než WD nebo Seagate.
Zoidik (1405)|9.12.2008 12:29
WD 3200AAKS mam doma a pomoci jumperu na pinech myslim že 5,6 nastavíš SATA 150. Je to odzkoušené u kámoše, nicméně je to napsáno i na štítku co je na HDD nalepen ;-)
Arny_CZ (146)|9.12.2008 13:48
to ZOIDIK
Děkuji moc za vysvětlení. On se ale údajně tento HDD WD vyskytoval ve dvou variantách: starší dvouplotnový a novější jednoplotnový-je to napsáno i v tom testu.
Někde jinde jsem četl, že ty jumpery slouží k nastavení nějakého stanby modu HDD, kdy je sice napájený, ale plotny se netočí, dokud není požadavek na přenos dat.
Ale jak píšeš, že to máš odzkoušené, tak to určitě lze i jumperem nastavit na jiný mod SATA.

Ještě bych se chtěl zeptat: disk SATA2 údajně může na základní desce se SATA1 řadičem fungovat bez problémů (záleží dost na konkrétním tupu motherboardu). Je přesto lepší v takovém případě přepinovat (nastavit) disk do modu SATA1, abych předešel pozdějším případným problémům?
Zoidik (1405)|10.12.2008 05:45
Těch pinu na nastavění jumprem tam je nekolik a bývá popsáno které spojit aby se dosáhlo něčeho.

Ano lze připojit SATA 2 disk k desce SATA 1. Měl jsem takto připojený disw DW 2500YD a asi pul roku fungoval absolutně bez problému a po tom půl roce se mi za běhu systému samovlně odpojoval. Po restartu zase byl vidět. Vyřešil to jumper na disku kterým jsem nastavil SATA1. Jinak je to jak píšeš, záleží na desce. Některé to nedělá problémy, některé časem a některá ho nepřijme vubec. Pro jistotu aby se eventuelně předešlo případným problémům, tak je lepší najumprovat disk
Arny_CZ (146)|10.12.2008 10:29
Díky moc za pomoc (to se krásně rýmuje :D)
Na 99% jsem se rozhodl, že si koupím ten WD, když se dá taky tak jednoduše přejumperovat na SATA1, jako ten Seagate. Snad s ním budu spokojený. Ten můj maká spolehlivě (až na to silné chvění).
Zoidik (1405)|10.12.2008 11:50
mam 4 westerny, z toho jeden raptor starej a jednu starou 120tku asi 4-5 let a v pohodě
Deee-aN (3834)|10.12.2008 13:33
Co se týče těch dvou variant 320GB WD, je to pravda a asi by bylo lepší prodejci vyloženě napsat, že chceš jednoplotnový. A nebo vzít to samé od Samsungu ([odkaz, pro zobrazení se přihlaste]), tam je jen jedna varianta.
Arny_CZ (146)|23.12.2008 22:08
Tak jsem si dnes koupil WD3200AAKS. Měla by to být jednoplotnová verze, jelikož je to poznat podle spodku HDD, kdy je dno "zapuštěné" pod vnější úroveň disku.

to ZOIDIK
jak jsi mi posledně psal, že popis jumperů je na štítku HDD, tak já ho tam bohužel nemám. Je tam jen informace o možnosti propojení dvou pinů k aktivaci funkce "Power Up In Standby", ale není tam poznačeno, které piny propojit k dosažení režimu SATA1. Bude to stejné, jako u Tvého disku, čili piny 5 a 6?
Arny_CZ (146)|30.12.2008 17:34
Tak jsem dnes do PC nainstaloval WD3200AAKS. Pro jistotu jsem propojil jumpery 5 a 6. Disk se v PC hlásí OK, takže to bude asi v pohodě. Windowsy teprve začnu instalovat, tak uvidím.

Ještě mám malý dotaz k tomu HDD: všiml jsem si, že jak je na vrchní straně přišroubovaný ten krycí lesklý plech, tak při pohledu na HDD z boku je patrné jeho prohnutí (dosednutí) vždy u dotaženého šroubu. Je to u tohoto disku normální vlastnost?

P.S.: pokud by jste někdo měl fotku tohoto disku z boční strany, uvítám to (pro porovnání).
speedsnail (4876)|31.12.2008 14:41
Tady je fotka mého WD3200AAKS, ale já mám ještě starší dvouplotnovou verzi, která vypadá jinak.. Nicméně plíšek je u šroubků taky mírně ohnutý (ten co je vidět).

Vyndavat disk z pc abych ho vyfotil celej se mi popravdě moc nechce, ale [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] jsou nějaké fotky uživatelů, tak tam třeba najdeš co hledáš.
Obraz001.jpg
Arny_CZ (146)|31.12.2008 15:02
Díky moc za fotku. Do těch obrázků uživatelů jsem se už také díval, ale není tam bohužel žádná fotka z boční strany. Ale u některých fotek z čela disků je vidět, že to tak mají prohlé taky, takže je to asi normální.
speedsnail (4876)|31.12.2008 15:33
Vůbec bych se tím netrápil, jen bych disk zkontroloval na výpis ze SMARTu a nechal udělat test povrchu (obojí zvládne třeba HD Tune).
Arny_CZ (146)|4.1.2009 14:41
Ještě bych měl jeden upřesňující dotaz k napájení SATA disků. Jelikož jsem nevěděl, zda můj SATA napájecí kabel od zdroje v PC bude dostatečně dlouhý, aby došáhl k HDD, koupil jsem si pro jistotu před montáží nového HDD i redukci napájení z Molexu na SATA. Molex samozřejmě používá 4 vodiče, které jsou na redukci zapojeny do SATA napájecího konektoru. U originálního napájecího SATA konektoru u mého zdroje ale vede do tohoto SATA konektoru celkem 5 vodičů. Na co je ten pátý? Resp. v čem je rozdíl ve 4-vodičových a 5-vodičových napájecích SATA konektorech?