Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

WD v externím boxu je najednou pomalý

benetti (6)|3.12.2008 10:07
Ahoj, včera jsem si koupil 2,5" WD Caviar (WD3200BEVT) do externího rámečku. Když jsem ho připojil k počítači, tak vše jelo v pohodě, disk zapisoval cca 25MB/s - jenom občas cvakal. Pak jsem ale na něj dal kopírovat zálohy, disk chvíli potom hlasitě cvakl a přestal se točit - jenom pořád svítila R/W dioda.
Tak jsem ho odpojil, připojil a když jsem pokračoval v kopírování, tak disk najednou začal být hrozně pomalej - v Commanderu dává max. 5MB/s, když jsem ho projel ATTO benchmarkem tak hrůza:

[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]

Zkusil jsem to na jiným NB s Vistama (já mám XP) a ATTO ukazovalo to stejný. Tak jsem dal do toho rámečku jinačí disk (80GB Toshibu), jestli to náhodou není SATA převodníkem v boxu, ale Toshiba jela v pohodě (už 0.5 zápis byl 2000 a né 37).

Formát disku nic, kontrola disku proběhla v pořádku (použil jsem utilitu přímo od WD).

Je možný, aby se disk rozbil, ale přitom dál fungoval a jenom jel pomalu? Má vůbec cenu zkoušet Full formát? (já jsem ho formátoval rychle).

Díky.
johny__g (6387)|3.12.2008 10:36
Ten full formát by nebyl od věci, možná úplně zrušit partition a vytvořit ji znovu. SMART jsi kotroloval?
benetti (6)|3.12.2008 10:54
Partition jsem zrušil a vytvořil už několikrát, zapojil jsem i přídavné napájení přes další USB port kdyby náhodou disk dostával málo šťávy (Ta Toshiba má ale 2x vyšší odběr a jela OK). S.M.A.R.T jsem zkoušel - z disku info bohužel nedostanu, protože to mám přes USB. Zkusím teda ještě ten full formát.
johny__g (6387)|3.12.2008 11:03
[QUOTE=benetti;190481]Partition jsem zrušil a vytvořil už několikrát, zapojil jsem i přídavné napájení přes další USB port kdyby náhodou disk dostával málo šťávy (Ta Toshiba má ale 2x vyšší odběr a jela OK). S.M.A.R.T jsem zkoušel - z disku info bohužel nedostanu, protože to mám přes USB. Zkusím teda ještě ten full formát.[/QUOTE]

Jasně, přes USB SMART asi nepůjde, jedině připojit disk přímo. Ale spíš bych to viděl na reklamaci. Ten cvakavý zvuk většinou znamená problém.
benetti (6)|3.12.2008 11:07
OK, dodělám ten fullformát a když nic, tak ho teda reklamuju. (Určitě jak ho tam přinesu tak přestane cvakat a bude tichej jak myška :D). Doufám že to bude kus za kus.

Díky.
Zoidik (1405)|3.12.2008 11:23
hele, a jak jsi na tom s teplotou disku? Ono příčina muže být, že se přehřál...
ICEBOSS (3435)|3.12.2008 11:25
cvakani - odchazi motor disku nebo mu suplik nedava dost stavy (pripadne tu stavu nedava USB).
benetti (6)|3.12.2008 11:45
No teplota je v pořádku, opatrně jsem ji zkusil a má tak 30°; taky jsem ho nechal uležet přes noc a dneska ráno dělal hnedka to samý. Napájení musí být dostatečný, ze začátku mi to v pohodě jelo jenom s usb kabelem, po tom co se to zpomalilo jsem zapojil i přídavné napájení a nepomohlo to. Zkoušel jsem i víc mini-USB kabelů...
ICEBOSS (3435)|3.12.2008 11:56
a kdyz zapojis jenom disk samotny bez ramecku? tim vyloucis vadu ramecku a hura na RMA.
benetti (6)|3.12.2008 12:02
Vadu rámečku už jsem vyloučil tím, že jsem tam zapojil jinačí disk, a ten jel naprosto v pořádku.

Disk můžu hodit do NB, ale nevím co pak dál s ním, jedině nějakej dos program na otestování rychlosti...
ICEBOSS (3435)|3.12.2008 12:05
taky bys z nej v NTB asi vyrazil smart... ale ja bych ho uz sel reklamovat. :) (klasika, nic nevim, nic sem s nim nedelal, cvaka)
benetti (6)|4.12.2008 12:30
Tak už mi ho vyměnili, novej disk necvaká a jede v pohodě.:thumb

[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]

Doufám že tenhle kousek vydrží dýl. :)