WD v externím boxu je najednou pomalý
Ahoj, včera jsem si koupil 2,5" WD Caviar (WD3200BEVT) do externího rámečku. Když jsem ho připojil k počítači, tak vše jelo v pohodě, disk zapisoval cca 25MB/s - jenom občas cvakal. Pak jsem ale na něj dal kopírovat zálohy, disk chvíli potom hlasitě cvakl a přestal se točit - jenom pořád svítila R/W dioda.
Tak jsem ho odpojil, připojil a když jsem pokračoval v kopírování, tak disk najednou začal být hrozně pomalej - v Commanderu dává max. 5MB/s, když jsem ho projel ATTO benchmarkem tak hrůza:
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Zkusil jsem to na jiným NB s Vistama (já mám XP) a ATTO ukazovalo to stejný. Tak jsem dal do toho rámečku jinačí disk (80GB Toshibu), jestli to náhodou není SATA převodníkem v boxu, ale Toshiba jela v pohodě (už 0.5 zápis byl 2000 a né 37).
Formát disku nic, kontrola disku proběhla v pořádku (použil jsem utilitu přímo od WD).
Je možný, aby se disk rozbil, ale přitom dál fungoval a jenom jel pomalu? Má vůbec cenu zkoušet Full formát? (já jsem ho formátoval rychle).
Díky.
Tak jsem ho odpojil, připojil a když jsem pokračoval v kopírování, tak disk najednou začal být hrozně pomalej - v Commanderu dává max. 5MB/s, když jsem ho projel ATTO benchmarkem tak hrůza:
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Zkusil jsem to na jiným NB s Vistama (já mám XP) a ATTO ukazovalo to stejný. Tak jsem dal do toho rámečku jinačí disk (80GB Toshibu), jestli to náhodou není SATA převodníkem v boxu, ale Toshiba jela v pohodě (už 0.5 zápis byl 2000 a né 37).
Formát disku nic, kontrola disku proběhla v pořádku (použil jsem utilitu přímo od WD).
Je možný, aby se disk rozbil, ale přitom dál fungoval a jenom jel pomalu? Má vůbec cenu zkoušet Full formát? (já jsem ho formátoval rychle).
Díky.
Ten full formát by nebyl od věci, možná úplně zrušit partition a vytvořit ji znovu. SMART jsi kotroloval?
Partition jsem zrušil a vytvořil už několikrát, zapojil jsem i přídavné napájení přes další USB port kdyby náhodou disk dostával málo šťávy (Ta Toshiba má ale 2x vyšší odběr a jela OK). S.M.A.R.T jsem zkoušel - z disku info bohužel nedostanu, protože to mám přes USB. Zkusím teda ještě ten full formát.
[QUOTE=benetti;190481]Partition jsem zrušil a vytvořil už několikrát, zapojil jsem i přídavné napájení přes další USB port kdyby náhodou disk dostával málo šťávy (Ta Toshiba má ale 2x vyšší odběr a jela OK). S.M.A.R.T jsem zkoušel - z disku info bohužel nedostanu, protože to mám přes USB. Zkusím teda ještě ten full formát.[/QUOTE]
Jasně, přes USB SMART asi nepůjde, jedině připojit disk přímo. Ale spíš bych to viděl na reklamaci. Ten cvakavý zvuk většinou znamená problém.
Jasně, přes USB SMART asi nepůjde, jedině připojit disk přímo. Ale spíš bych to viděl na reklamaci. Ten cvakavý zvuk většinou znamená problém.
OK, dodělám ten fullformát a když nic, tak ho teda reklamuju. (Určitě jak ho tam přinesu tak přestane cvakat a bude tichej jak myška :D). Doufám že to bude kus za kus.
Díky.
Díky.
No teplota je v pořádku, opatrně jsem ji zkusil a má tak 30°; taky jsem ho nechal uležet přes noc a dneska ráno dělal hnedka to samý. Napájení musí být dostatečný, ze začátku mi to v pohodě jelo jenom s usb kabelem, po tom co se to zpomalilo jsem zapojil i přídavné napájení a nepomohlo to. Zkoušel jsem i víc mini-USB kabelů...
Vadu rámečku už jsem vyloučil tím, že jsem tam zapojil jinačí disk, a ten jel naprosto v pořádku.
Disk můžu hodit do NB, ale nevím co pak dál s ním, jedině nějakej dos program na otestování rychlosti...
Disk můžu hodit do NB, ale nevím co pak dál s ním, jedině nějakej dos program na otestování rychlosti...