Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Odpálený SATA disk

Paulos (60)|24.12.2008 20:19
Zdravím všechny,

trochu i naší zbrklostí se nám zjevně podařilo "odpálit" nově koupený SATA disk, a to tím, že se nám podařilo strčit napájecí 8pin kabel z DVD mechaniky do "jumperového" prostoru, a pak jsme počítač zapnuli, což jsme asi neměli dělat :o.

Zatímco minule, když jsme připojili normální napájení SATA disku, ještě fungoval (nemáme 2 takové napájecí kabely a o redukci z 4-pin jsem /já/ nevěděl), teď BIOS sice detekuje disk, ale nedokáže jej zapnout (po napsání Ultra DMA-4 Mode počítač na minutku zamrzne a pak napíše něco ve smyslu HDD Error, do BIOSu se díky tomu snad ani nedá dostat).
Disk jde asi na opravu, ale přesto se ptám, jestli se to ještě nedá nějak opravit "z pohodlí domova", případně co jsme tam mohli naší kravinou odpálit.

Předem díky za všechny odpovědi.
ICEBOSS (3435)|25.12.2008 17:09
v DVD mechanice by zadny 8-pin napajeci kabel byt nemel.

napsani UDMA-4? kam to jako pises?

zkusil jsi ten disk pripojit na jiny sata port?
Paulos (60)|26.12.2008 15:11
UDMA-4 nepíšu nikam, to vypsal na obrazovku BIOS a pak na minutu zmrznul. Jinak vyřešeno po SZ, zjevně je poškozená PCB na disku = takže jde na opravu stejně.
Na jiný SATA port jsem ho připojit nezkoušel, ale mám podezření, že by to nepomohlo, protože na tom samém portu ještě před chybným zapojením disk fungoval.

P.S.: já do toho počítače nikdy moc nehleděl, takže přesně nevím, jestli jsme ten káblík nevytahovali z disketové mechaniky... taky nevím, jak se nám povedlo 8pináč strčit do "jumperovského" prostoru, ale perfektně tam zapadnul :rolleyes: