Zdravim,
dnes jsem pustil počítač a ozval se velice hlasitý nepravidelný hluk z větráku. Otevřel jsem pc a vyfoukal z grafiky většinu prachu, ale nepomohlo to.
Potřeboval bych poradit čím ho nahradit, ten samý jsem nikde k prodeji nenašel. Ten stávající (Značky HIS) je přilepen nějakou žvýkačnou k GPU a je starý kolem 3 let. Je to originální od výrobce a nijak jsem grafiku netaktoval. Další problém může být vtom, že nevím jaká je na grafice teplota, jelikož mi to žádný program nenaměří a když už, tak to ukáže 0 stupňů.(Zkoušel jsem everest, nextsensor i speedfan) Ale jinak je počítač i při náročnější hře normálně stabilní (Aspoň prozatím).
Předem děkuji, už mi šumí v uších.. :-)
dnes jsem pustil počítač a ozval se velice hlasitý nepravidelný hluk z větráku. Otevřel jsem pc a vyfoukal z grafiky většinu prachu, ale nepomohlo to.
Potřeboval bych poradit čím ho nahradit, ten samý jsem nikde k prodeji nenašel. Ten stávající (Značky HIS) je přilepen nějakou žvýkačnou k GPU a je starý kolem 3 let. Je to originální od výrobce a nijak jsem grafiku netaktoval. Další problém může být vtom, že nevím jaká je na grafice teplota, jelikož mi to žádný program nenaměří a když už, tak to ukáže 0 stupňů.(Zkoušel jsem everest, nextsensor i speedfan) Ale jinak je počítač i při náročnější hře normálně stabilní (Aspoň prozatím).
Předem děkuji, už mi šumí v uších.. :-)
idealne timto [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] a nemusis kupovat zadny vetrak.
A nebo toto by melo stacit [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] ale priprav se ze to celkem rve.
A nebo toto by melo stacit [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] ale priprav se ze to celkem rve.
hod tam accelero s2 a budes mit klid na furt;)
edit. heh cool me predbeh, priste u toho nebudu jist:)
edit. heh cool me predbeh, priste u toho nebudu jist:)
Pánové, uvědomujete si že mu radíte chladič, který je dražší než celá grafika? Ne že by to nefungovalo, ale přijde vám normální dávat na zrezlou Škodu 120 laděný výfuk a svody za 10k?
Já bych vzal [odkaz, pro zobrazení se přihlaste], ten starý jednoduše oddělal (pozor, ne celý pasiv, jen větrák, drží ho 3 šroubky) a tu 80 nějak připevnil aby ofukovala GPU. Bude to tiché, bude to chladit.
Náročnější varianta (tak jsem to řešil u 9000 PRO, jede dodnes) - vzít pasiv třeba z pentia 1, trochu ho upravit, navrtat díry podle stávajícího chladiče a dát ho tam. Ten chladič co tam je, drží ty plastové kolíky a žádná zvýkačka, ta je tam jen místo teplovodivé pasty. Ovšem pokud není člověk trochu manuálně zručný a nemá vybavení, tak je lepší varianta jedna.
Já bych vzal [odkaz, pro zobrazení se přihlaste], ten starý jednoduše oddělal (pozor, ne celý pasiv, jen větrák, drží ho 3 šroubky) a tu 80 nějak připevnil aby ofukovala GPU. Bude to tiché, bude to chladit.
Náročnější varianta (tak jsem to řešil u 9000 PRO, jede dodnes) - vzít pasiv třeba z pentia 1, trochu ho upravit, navrtat díry podle stávajícího chladiče a dát ho tam. Ten chladič co tam je, drží ty plastové kolíky a žádná zvýkačka, ta je tam jen místo teplovodivé pasty. Ovšem pokud není člověk trochu manuálně zručný a nemá vybavení, tak je lepší varianta jedna.
[QUOTE=johny__g;200042]Pánové, uvědomujete si že mu radíte chladič, který je dražší než celá grafika?[/QUOTE]
To si samozrejme uvedomuju, ale uprimne, nez vrazet 150kc do nejakyho pistitka nebo 300kc do accelera s2 tak mam zhurba jasnou volbu co bych vybral.
Navic to co mu doporucujes ty je hodne bastl reseni, ne ze by to byla spatna varianta, ale ja osobne se temto variantam vyhybam.
To si samozrejme uvedomuju, ale uprimne, nez vrazet 150kc do nejakyho pistitka nebo 300kc do accelera s2 tak mam zhurba jasnou volbu co bych vybral.
Navic to co mu doporucujes ty je hodne bastl reseni, ne ze by to byla spatna varianta, ale ja osobne se temto variantam vyhybam.
jen sem u toho vzal v uvahu i jine aspekty (fotky,zvejka na gpu) - jak se asi clovek bude chtit smrdlat s co nejlevnejsim resenim...
pro nektery lidi je lepsi/pohodlnejsi pridat 100-200 a nemuset tu case zas nakej ten patek otevrit
pro nektery lidi je lepsi/pohodlnejsi pridat 100-200 a nemuset tu case zas nakej ten patek otevrit
Accelero je určitě dobré řešení, ale co se týče toho "šmrdlání se" - co je náročnější, přichytit dvěma stahovacími pásky větrák, nebo sundávat celý chladič, očistit jádro, namontovat accelero..?
A pokud by se nelíbilo, že je to bastl, tak bych asi doporučil [odkaz, pro zobrazení se přihlaste], montáž jednoduchá a jak se tak dívám na chladiče, co se na 9550 dávaly (další třebu tu), tak by to měl i tenhle pasivek uchladit.
A pokud by se nelíbilo, že je to bastl, tak bych asi doporučil [odkaz, pro zobrazení se přihlaste], montáž jednoduchá a jak se tak dívám na chladiče, co se na 9550 dávaly (další třebu tu), tak by to měl i tenhle pasivek uchladit.
no ja myslel smrdlani, tak celkove kolem a kolem, ktery je s vsemoznejma malejma vetrackama, cisteni od prachu (viz autor moc casto do skrine asi neleze), nebylo to mysleno zavod kdo co driv namontuje, ale spis celkova udrzba v ramci toho jak autor tyhle veci casto provadi
tak zrovna tady ten celej pasiv sundas behem 10 vterin pac to drzi na dvou plastovejch napinakach, zmacknes a je to dole, takze jestli odsroubovavas vetrak a cistis pasiv nebo odcvaknes a otres, tak to je casove stejny,
no a pasiv co tam montujes asi to bude na trosku dyl nez pritahnout vetrak, ale zas to je dosti pofiderni a za chvili muzem menit znova, tak snad tam radsi dat ten mensi pasiv
tak zrovna tady ten celej pasiv sundas behem 10 vterin pac to drzi na dvou plastovejch napinakach, zmacknes a je to dole, takze jestli odsroubovavas vetrak a cistis pasiv nebo odcvaknes a otres, tak to je casove stejny,
no a pasiv co tam montujes asi to bude na trosku dyl nez pritahnout vetrak, ale zas to je dosti pofiderni a za chvili muzem menit znova, tak snad tam radsi dat ten mensi pasiv
Děkuji za rady. To accelero s2 se mi zdá dosti robustní, raději se tedy přikláním k menšímu pasivu, konktétně [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] je velice podobný a doufám, že dostačující. Na dotyčným stránkách v diskuzi i fotogalerii je zmíněna má grafická karta, takže to vypadá dobře.
Mimochodem jak se pozná, že ten dotyčný chladič po namontování nebude stačit?(restarty, záseky..?)
Mimochodem jak se pozná, že ten dotyčný chladič po namontování nebude stačit?(restarty, záseky..?)
Já bych raději dal ten NB47J, má vyšší žebra (zabere tím teda další PCI pozici) a je víc než o polovinu težší. Cena stejná.
Kdyby nestíhal, tak se to asi bude kousat, artefakty apod. a hlavně by ten chladič byl na dotek hodně horký a to tak, že by ses spálil. To že bude jen horký je OK, to grafika vydrží.
Edit: V CZC ho nemají, tak můžeš vzít i nějakou levnější kopii jako je [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] nebo [odkaz, pro zobrazení se přihlaste].
Kdyby nestíhal, tak se to asi bude kousat, artefakty apod. a hlavně by ten chladič byl na dotek hodně horký a to tak, že by ses spálil. To že bude jen horký je OK, to grafika vydrží.
Edit: V CZC ho nemají, tak můžeš vzít i nějakou levnější kopii jako je [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] nebo [odkaz, pro zobrazení se přihlaste].
Na kartu stačí malý pasiv na čipset. Topí minimálně a hodně výrobců to vědělo, prodávaly se tak HIS, Gigabyte a Sapphire.
[attach]8757[/attach]
– pro zvětšení klikni –
[attach]8757[/attach]
– pro zvětšení klikni –
-HoNY-
Tím malý pasiv na čipset je myslen [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] nebo [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] ?
Tím malý pasiv na čipset je myslen [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] nebo [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] ?
Na kartu půjdou oba. Zalmany všeobecně jsou dobrá volba, protože rozteč montážních děr jde nastavit podle potřeby (kdyby jsi v budoucnu kartu prodával, můžeš pasiv namontovat kamkoliv jinam). Já bych volil ZM-NB32K – je nižší.
Takhle jsem to mel resene ja. Naklady? Zdarma. Chladice se nudily ve skrini. jinak asi 50kc.
Teploty do 50st v zatezi, pri 470mhz na jadre.
Teploty do 50st v zatezi, pri 470mhz na jadre.
[QUOTE=cool.user;199715]idealne timto [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] a nemusis kupovat zadny vetrak.
A nebo toto by melo stacit [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] ale priprav se ze to celkem rve.[/QUOTE]
to ses zblaznil ne? na radeon 9550 davat takovou kravu??? vzdyt ta karta je studena jak mrtva ruska.
na radeon 9550 staci bohate TOHLE: [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
A nebo toto by melo stacit [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] ale priprav se ze to celkem rve.[/QUOTE]
to ses zblaznil ne? na radeon 9550 davat takovou kravu??? vzdyt ta karta je studena jak mrtva ruska.
na radeon 9550 staci bohate TOHLE: [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
[QUOTE=ICEBOSS;202764]to ses zblaznil ne? na radeon 9550 davat takovou kravu??? vzdyt ta karta je studena jak mrtva ruska.[/QUOTE]
Mas pravdu, zblaznil. Sem trochu casem zapomel jak nenarocne byly tyhle karty...
Mas pravdu, zblaznil. Sem trochu casem zapomel jak nenarocne byly tyhle karty...
Tak jsem to konečně vyměnil, místo čistého lihu na očištění jsem použil klasickou Francovku. Při kancelářské práci je pouze vlažný (otevřená case). Při náročnější hře se poměrně ohřeje, ale udržet ruku tam chvilku jde..to pasiv na desce je teplejší. Takže Vám děkuji za rady, zatím to vypadá dobře.
Heh, taky jsem provozoval svého Radeona 9550 od ASUSU (ten snad 40cm fan strašně řval) s pasivem z chipsetu bývalé desky - ASUS A7V880, a pasivky na pamětěch domácí výroby. OC bylo hodně slušné, tuším že jádro jelo přes 450Mhz, paměti si nepamatuju (přece jen už je to nějáká doba) ale po výměně chlazení jdem přetaktování zrušil. Teploty? Karta neměla teplotní čidlo jako snad všechny RV350ky, ale pasivy nebyly na dotek moc horké.