Kompatibilita MB a SATA 3Gb/s HDD
Kupuji motherboard Gigabyte GA-965P-DS4 a k němu bych chtěl nějaký šikovný (=poměr cena/kapacita) SATA 3Gb/s disk, nejspíš Seagate. Slyšel jsem ale, že bývají problémy s kompatibilitou - někdy prostě není možné rozchodit to na rychlosti 3Gb/s. Neexistuje někde seznam kompatibilních kombinací motherboard-disk?
Díky.
Díky.
[QUOTE=Indy13]Kupuji motherboard Gigabyte GA-965P-DS4 a k němu bych chtěl nějaký šikovný (=poměr cena/kapacita) SATA 3Gb/s disk, nejspíš Seagate. Slyšel jsem ale, že bývají problémy s kompatibilitou - někdy prostě není možné rozchodit to na rychlosti 3Gb/s. Neexistuje někde seznam kompatibilních kombinací motherboard-disk?
Díky.[/QUOTE]
kdyby ses trochu porozhlidl okolo, tak zjistis, ze 8 z 10 lidi co se tu ptaji na sestavy s C2D kupuji desku Gigabyte GA-965xyz a k tomu novy seagate s 16MB cache....
Díky.[/QUOTE]
kdyby ses trochu porozhlidl okolo, tak zjistis, ze 8 z 10 lidi co se tu ptaji na sestavy s C2D kupuji desku Gigabyte GA-965xyz a k tomu novy seagate s 16MB cache....
[quote=Indy13]Kupuji motherboard Gigabyte GA-965P-DS4 a k němu bych chtěl nějaký šikovný (=poměr cena/kapacita) SATA 3Gb/s disk, nejspíš Seagate. Slyšel jsem ale, že bývají problémy s kompatibilitou - někdy prostě není možné rozchodit to na rychlosti 3Gb/s. Neexistuje někde seznam kompatibilních kombinací motherboard-disk?
Díky.[/quote]
U těchto desek se nemusíš bát kompaktibility s jakýmkoliv novým SATA diskem. Seagate/WD/Hitachi/Samsung - neslyšel jsem o jediném problému s deskami s chipsetem i965
Díky.[/quote]
U těchto desek se nemusíš bát kompaktibility s jakýmkoliv novým SATA diskem. Seagate/WD/Hitachi/Samsung - neslyšel jsem o jediném problému s deskami s chipsetem i965
Jenom pro doplnění - pouze některé čipsety nForce (hlavně nForce4) měly s některými typy (a značkami) SATA disků problémy. Stejně jako kolegové, ani já jsem se s problémem SATA disku a Gigabyte P965 desek nesetkal.
Ja som v dobách nForce a SATA komplikácií vyberal AMD zostavy s VIA chipsetmi a oplatilo sa. :) Inak, intelácke dosky mi nerobili absolútne žiadne problémy i so staršími chipsetmi a diskami, či už išlo o SATA/150 alebo SATA/300.
Před chvílí jsem to nainstaloval a opravdu se to rozběhlo bez problémů. Otázkou ovšem zůstává, na jaké rychlosti. Můžete doporučit nějakou utilitu, která mi prozradí, na jaké rychlosti jednotlivé disky v systému komunikují? Díky.
HDtach ;)
EDIT: http://www.simplisoftware.com/Public/index.php?request=HdTach
EDIT: http://www.simplisoftware.com/Public/index.php?request=HdTach
HDTach tvrdí 65MB/s, což mě zatím moc nepřesvědčilo o tom, že to běží na 300MB/s. Musí přece existovat nějaká konfigurační utilita, která řekne, na jaké rychlosti se komunikace nastavila, bez ohledu na skutečný fyzický tok, který může být ovlivněn ještě dalšími faktory. Nebo se pletu?
65MB/s burst přenosu nebo průměrný přenesený data?
Zjistit to umí např. Everest (nosiče dat => paměťová média Windows => sběrnice)
Zjistit to umí např. Everest (nosiče dat => paměťová média Windows => sběrnice)
65MB/s je sekvenční průměr, burst je 136MB/s, což by spíš odpovídalo SATA/150. Zkusím Everest. Co ale s tím, když potvrdí jen SATA/150? MB (GB 965P-DS4) i disk (Seagate ST3320620AS) by SATA/300 měly přece normálně umět.
Tak z toho Everestu nejsem moc moudrý. Nosiče dat ->Paměťová média Windows->Sběrnice toho moc neřekly. Nosiče dat ->ATA->Aktivní UDMA mód je UDMA 5 (ATA-100), přičemž maximální UDMA mód je UDMA 6 (ATA-133). To stále spíš potvrzuje moje tušení, že to nejede na SATA/300. Co ale s tím? Poradí někdo?
[QUOTE=Indy13]65MB/s je sekvenční průměr, burst je 136MB/s, což by spíš odpovídalo SATA/150. Zkusím Everest. Co ale s tím, když potvrdí jen SATA/150? MB (GB 965P-DS4) i disk (Seagate ST3320620AS) by SATA/300 měly přece normálně umět.[/QUOTE]
no ten burst muze byt klidne 140MB/s i u SATA300. sata 150/300 udava maximalni mozny prutok dat a to co ti HDTach nameril je kolik ti z disku fyzicky tece. ja mam disk sata150 a tece mi z neho 101MB/s. nikde neni psany, ze kdyz mas disk sata300. tak musi nutne met tak rychlou cache aby to vyuzil.
//pokud nekde uvadel typ disku a ten disk by se pres 150MB/s mel dostat tak to pls ignorujte a smaznete, uz jsu spolecensky unaven a jdu spat
no ten burst muze byt klidne 140MB/s i u SATA300. sata 150/300 udava maximalni mozny prutok dat a to co ti HDTach nameril je kolik ti z disku fyzicky tece. ja mam disk sata150 a tece mi z neho 101MB/s. nikde neni psany, ze kdyz mas disk sata300. tak musi nutne met tak rychlou cache aby to vyuzil.
//pokud nekde uvadel typ disku a ten disk by se pres 150MB/s mel dostat tak to pls ignorujte a smaznete, uz jsu spolecensky unaven a jdu spat
Když shrnu fakta, tak fyzický průměrný tok je 65MB/s, což asi může odpovídat SATA/300, nicméně na UATA/100 jsem běžně dosahoval 50MB/s, takže ten nárůst je pro mě zklamáním. Druhá věc je, že podle mě komunikace neprobíhá na SATA/300 (UDMA 6, ATA-133), ale jen na SATA/150 (UDMA 5, ATA-100), pokud správně interpretuju výsledek Everestu, viz. příloha. A tento fakt mě štve, když vím, že board i disk podporují SATA/300, tak proč spolu tek nekomunikují? V BIOSu jsem žádné nastavení nenašel (ovšem pokud to není schované pod AHCI režimem). Poradí někdo? Díky.
[QUOTE=Indy13]Když shrnu fakta, tak fyzický průměrný tok je 65MB/s, což asi může odpovídat SATA/300, nicméně na UATA/100 jsem běžně dosahoval 50MB/s, takže ten nárůst je pro mě zklamáním. Druhá věc je, že podle mě komunikace neprobíhá na SATA/300 (UDMA 6, ATA-133), ale jen na SATA/150 (UDMA 5, ATA-100), pokud správně interpretuju výsledek Everestu, viz. příloha. A tento fakt mě štve, když vím, že board i disk podporují SATA/300, tak proč spolu tek nekomunikují? V BIOSu jsem žádné nastavení nenašel (ovšem pokud to není schované pod AHCI režimem). Poradí někdo? Díky.[/QUOTE]
vzyt ti rikam ze klidne muzou jet na sata300! to ze mys podporuje USB2.0 taky neznamena ze jede na 480mbps! ten disk proste a jednooduse rychlej nemusi byt schopny pracovat a tecka. mohl bys ho klidne met pres redukci na ATA100 a nepoznal bys rozdil: seek i rychlost cteni zustane stejna a jenom ti spadne burst o 40MB/s, coz ti ale ruce neurve. muj flash disk je USB2.0 a cte taky jen 8MB/s a ne plnych 480Mb/s. ten tvuj disk neumi vyuzit naplno ani sata150 pri burst tak ti pak sata300 je k nicemu
vzyt ti rikam ze klidne muzou jet na sata300! to ze mys podporuje USB2.0 taky neznamena ze jede na 480mbps! ten disk proste a jednooduse rychlej nemusi byt schopny pracovat a tecka. mohl bys ho klidne met pres redukci na ATA100 a nepoznal bys rozdil: seek i rychlost cteni zustane stejna a jenom ti spadne burst o 40MB/s, coz ti ale ruce neurve. muj flash disk je USB2.0 a cte taky jen 8MB/s a ne plnych 480Mb/s. ten tvuj disk neumi vyuzit naplno ani sata150 pri burst tak ti pak sata300 je k nicemu
Máš zřejmě pravdu v tom, že fyzicky ten disk v této konfiguraci nevydá víc. Moje otázka, tedy už vlastně akademická, se ale týká toho, proč se dohodnou na komunikaci ATA-100 a ne ATA-133, když to umí řadič i disk? (Bez ohledu na to, že by se to stejně neprojevilo zvýšeným datovým tokem.) Ale třeba by pak začlo fungovat NCQ, které je až součástí specifikace SATA/300.
jinak uz to nekde psal ctrl_j : [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] - musis nastavit disk i destu aby na SATA300 jely, podiv se jeste na nastaveni do biosu
EDIT: ja kdyz sem kupoval 80GB sata/300 disk tak tam ten jumper defaultne byl a byl strasne malinkate. dnes uz ani neumijo udelat poradne jumper nebo co?!
EDIT: ja kdyz sem kupoval 80GB sata/300 disk tak tam ten jumper defaultne byl a byl strasne malinkate. dnes uz ani neumijo udelat poradne jumper nebo co?!
[quote=mech13]
EDIT: ja kdyz sem kupoval 80GB sata/300 disk tak tam ten jumper defaultne byl a byl strasne malinkate. dnes uz ani neumijo udelat poradne jumper nebo co?![/quote]
Svata pravda kde jsou ty nadherny velky jumpery se zarezem ktery se dal pohodlne vytahnout nehtem ;) Ted to clovek paci tim co ma poruce ja casto pouzivam kancelarsky sponky ;)
EDIT: ja kdyz sem kupoval 80GB sata/300 disk tak tam ten jumper defaultne byl a byl strasne malinkate. dnes uz ani neumijo udelat poradne jumper nebo co?![/quote]
Svata pravda kde jsou ty nadherny velky jumpery se zarezem ktery se dal pohodlne vytahnout nehtem ;) Ted to clovek paci tim co ma poruce ja casto pouzivam kancelarsky sponky ;)