Desku pro 4 jadrove procesory
dobry den chtel bych se zaptat na desku pro 4 jadrove procesory aby sli dobre taktovat dekuji za radu
mohol by si sa trocha rozpísať? na akú platformu to chceš? Core 2Q, Core I7 alebo phenom?
a koľko by si chcel do toho investovať
a koľko by si chcel do toho investovať
Jelikož je to v sekci Intel LGA775 tak to tipuju pro Core2Quad . Ale hlavní je kolik do toho hodláš vrazit money. A co vše d ní chceš zapojovat.apod.
Socket 775-Levnější varianta [odkaz, pro zobrazení se přihlaste],dražší varianta [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Socket AM2-Levnější varianta [odkaz, pro zobrazení se přihlaste],dražší varianta [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Socket 1366-[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Socket AM2-Levnější varianta [odkaz, pro zobrazení se přihlaste],dražší varianta [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Socket 1366-[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
[QUOTE=boruvec;208085]no melo by to bej pro procesor Core 2Q a chtel bych aby sel i prochu nataktovat[/QUOTE]
Bez cenového limitu se nikam nehnem... Pro taktování 45nm intel procesorů jsou na tom skvěle čipové sady Intel P45 a X48, osobně bych zůstal u té P45 (např nějáký GB z UD3 série), jelikož za X48 se platí nehorázné peníze.
Bez cenového limitu se nikam nehnem... Pro taktování 45nm intel procesorů jsou na tom skvěle čipové sady Intel P45 a X48, osobně bych zůstal u té P45 (např nějáký GB z UD3 série), jelikož za X48 se platí nehorázné peníze.
[QUOTE=KunNy;208871]Bez cenového limitu se nikam nehnem... Pro taktování 45nm intel procesorů jsou na tom skvěle čipové sady Intel P45 a X48, osobně bych zůstal u té P45 (např nějáký GB z UD3 série), jelikož za X48 se platí nehorázné peníze.[/QUOTE]
Každá z Gigabyte desek P35,P43,P45-DS3,DS4,DS5(L,R atd..) hodnotu okolo 450FSB snese v pohodě.Takže není zapotřebí UD3.Pokud chce ušetřit tak "obyč" P45 DS3(L) naprosto stačí.
Každá z Gigabyte desek P35,P43,P45-DS3,DS4,DS5(L,R atd..) hodnotu okolo 450FSB snese v pohodě.Takže není zapotřebí UD3.Pokud chce ušetřit tak "obyč" P45 DS3(L) naprosto stačí.
Koupil jsem si procesor CPU Intel Core 2 Quad Q9650 BOX (3GHz) a na nej bych potreboval nejakou desku do 6000Kc aby zvladla alespon 2 graficke karty a aby slo po pripade alespon trochu taktovat
Hodně záleží jaké 2 grafické karty chceš provozovat.
Jestli ATI crossfire, pak neni problém, vezmi jakoukoliv lepší P45 desku s 2x PCI-ex (např [odkaz, pro zobrazení se přihlaste], nebo levnější [odkaz, pro zobrazení se přihlaste](P). Cena do 4k a je zbytečné připlácet víc.
Se SLI je to složité, je podporováno (díky hloupé obchodní politice nVidie) jen na deskách s chipsetem nVidia. Pro plnou podporu 45nm Intel Quad potřebuješ [odkaz, pro zobrazení se přihlaste], které jsou nesmyslně drahé a problémové..
Nicméně vůbec nechápu proč jsi v cenové relaci Q9650+deska za 6000 neinvestoval do Core i7..
Edit: pokud budeš chtít jednu nVidii na hraní a druhou na podporu fyziky, můžeš vybrat i desku z prvního odstavce.
Jestli ATI crossfire, pak neni problém, vezmi jakoukoliv lepší P45 desku s 2x PCI-ex (např [odkaz, pro zobrazení se přihlaste], nebo levnější [odkaz, pro zobrazení se přihlaste](P). Cena do 4k a je zbytečné připlácet víc.
Se SLI je to složité, je podporováno (díky hloupé obchodní politice nVidie) jen na deskách s chipsetem nVidia. Pro plnou podporu 45nm Intel Quad potřebuješ [odkaz, pro zobrazení se přihlaste], které jsou nesmyslně drahé a problémové..
Nicméně vůbec nechápu proč jsi v cenové relaci Q9650+deska za 6000 neinvestoval do Core i7..
Edit: pokud budeš chtít jednu nVidii na hraní a druhou na podporu fyziky, můžeš vybrat i desku z prvního odstavce.
Ok pokud je to výhodné (pro mě cca kolem 6-7k), potom si pořiď tu desku z prvního odstavce. 2 grafiky do SLI nebo CrossFire nejsou moc výhodné, budoucnost bude ve vícejádrových grafikách, a pro ty ti stačí jeden slot. Druhý se možná bude dát využít pro fyziku, ale to ti dnes nikdo nezaručí, je to v začátcích.
Edit: 90% uživatelů pro Quad Intel procesor bohatě stačí i deska P43 DS3L (pro jednu grafiku)
Edit: 90% uživatelů pro Quad Intel procesor bohatě stačí i deska P43 DS3L (pro jednu grafiku)
ja mam tetka Ati 4780 1GB ale nekdo zas rika ze Nvidia je lepsi tak nevim
a funguje 2 jadrova nvidia v desce pro ATI?
a funguje 2 jadrova nvidia v desce pro ATI?
Žádná deska pro ATi nebo pro Nvidi není, je to vzájemě kompatibilní. Takže ANO 2 jadrova nVidia bude v deskách co jsem doporučil fungovat.
HD4870 1Gb neni vůbec špatná karta. Jinak ano, [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] je rychlejší. (taky dražší, víc žere atd..)
HD4870 1Gb neni vůbec špatná karta. Jinak ano, [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] je rychlejší. (taky dražší, víc žere atd..)
no me se nezda moc vykona mam tuto sestavu Athlon 64 X2 5000+ Black Edition,Asus M3A79-T Deluxe - AMD 790FX,DDR2 4GB 800Mhz a treba ve FarCry 2 mam na plny detaili a 4 antializig pri rozliseni 1280x1024 35-20fps to se me zda trochu malo a v Crysis to sami nastaveni 27-15fps a nemluve o GTA4 to mam detaili na low a rozliseni 1280x1024 sotva 25fps spis se to pohybuje kolem 18fps a to mam procesor nataktovany na 6000+ tak nevim jestli je neco spatne
Presně tak, pokud máš ten Q9650 za dobrou cenu (ještě si ji nenapsal), kup k tomu desku a pak uvidíš jakej výkon z HD4870 dostaneš. Když ti to stále nebude stačit, teprve uvažuj o výměně grafiky.
Nabizi mi ho za 7500Kc tak nevim jestli ho mam vzit a nebo jestli koupit spis I7 ten je za 7200Kc a novej tak nevim hlavne aby mi to pomohlo chtel bych si konecne zahrad GTA4 v naky rozumny grafice
Desky Gigabyte X58 jsou hodně kvalitní a dobře provedné desky.
Recenze
Recenze
[QUOTE=boruvec;210138]Nabizi mi ho za 7500Kc tak nevim jestli ho mam vzit a nebo jestli koupit spis I7 ten je za 7200Kc a novej tak nevim hlavne aby mi to pomohlo chtel bych si konecne zahrad GTA4 v naky rozumny grafice[/QUOTE]
Nijak zázračně ti to nepomůže. GTA4 je zprasená (bohužel) konverze z XBoxu, která neběhá ideálně ani na nejlepších sestavách.. jestli si to chceš teď zahrát, kup si za 5 - 7tisíc radši ten XBOx a core i7 kup až zlevní desky a paměti..
Nijak zázračně ti to nepomůže. GTA4 je zprasená (bohužel) konverze z XBoxu, která neběhá ideálně ani na nejlepších sestavách.. jestli si to chceš teď zahrát, kup si za 5 - 7tisíc radši ten XBOx a core i7 kup až zlevní desky a paměti..
Mno podle mě je teda zatim core i7 zbytečný vetšině her dnes stačí i dvoujádrové CPU 4 jádro je samozřejmě lepší (Q9650 ani nemluvě) dnešní hry jedou spíše na grafiku než na procesor proto v mnoha hrách je 4 jádro lepší než 8 jádro. Jednovláknové aplikace mají spíše rádi míň jader než víc kde si to pak přehazujou. Co se týče té desky EP45-UD3 atd jak je napsano výše jsou v pohodě. Gigabyte má kvalitní MB a součástky. A ty novější s UD3 jsou fakt dobré s velkym OC potenciálem
EDIT: Lol ono už je to dva měsíce starý :D
EDIT: Lol ono už je to dva měsíce starý :D
Takze ty jadra se tech procesu a vlaken stitej a prehazujou si je jak horkej brambor? A ze plati "vykon dnesnich her zavisi vice na gpu nez cpu" => "v mnoha hrach je vykonejsi 4-jadro nezli 8-jadro", no sakra, ze me to nenapadlo driv.
Chceš to na hry? Pak jsou i7 vyhozený peníze (za desku a paměti hlavně) - tendle procesor má excelentní výkon ve všem...kromě her. Tam mu šlape phenom za polovinu na paty:
http://www.pcgameshardware.com/aid,669910/AMD-Phenom-II-X4-940-First-game-benchmarks/News/
IMHO herní PC bych teď stavěl rozhodně na Phenomu.
http://www.pcgameshardware.com/aid,669910/AMD-Phenom-II-X4-940-First-game-benchmarks/News/
IMHO herní PC bych teď stavěl rozhodně na Phenomu.
Na hry GPU, vetšina her je jednovláknovejch takže 4 jádro je lepší než 8jádro né že by se ho štítily ale dá se říct že si ho přehazujou. Co se týče phenomu je to otázka sestavení a komponent zda phenom či core 2 quad více méně jsou na tom stejně, ale jak říkám závisý na sestavení a komponentech. i7čka v 90% her je až za core 2 quad
Bud pises uplny hlouposti, coz se tyka toho prehazovani - existuje totiz neco jako afinita vlakna/procesu na jadro procesoru/procesor, nebo nic nerikajici veci, ktere nikomu nepomuzou. Kdyz vemu stejne vykonne Phenom II a C2Q, tak sestava na Phenomu vyjde levneji. Samozrejme, ze to muzu ovlivnit vyberem komponent, ale pokud chci porovnavat procesory, tak srovnavam cenu procesoru a podobne vybavenych zakladnich desek, coz oboji mluvi pro AMD.
[QUOTE=optim;233305]Bud pises uplny hlouposti, coz se tyka toho prehazovani - existuje totiz neco jako afinita vlakna/procesu na jadro procesoru/procesor, nebo nic nerikajici veci, ktere nikomu nepomuzou. Kdyz vemu stejne vykonne Phenom II a C2Q, tak sestava na Phenomu vyjde levneji. Samozrejme, ze to muzu ovlivnit vyberem komponent, ale pokud chci porovnavat procesory, tak srovnavam cenu procesoru a podobne vybavenych zakladnich desek, coz oboji mluvi pro AMD.[/QUOTE]
A kdo říká že tady srovnávám cenu já porovnávám výkon což AMD je za Intelem, jestli vybíráš CPU AMD vs. Intel podle ceny tvoje věc, ceny komponentů se odvíjí od výrobců a kvality zpracování nemůžeš porovnávam MB Gigabyte vs. MB Intel se stejnym vybavením. Afinita je dobrá věc ale hlavně spíš u AMD kdy jádro které má daný vlákno jede na nastavené frekvenci přičemž ostatním se sníží frekvence a při výměně vlákna dochází k prodlevě. Spíš mi řekni kolik % běžných uživatelů ví co je afinita threadu?
A kdo říká že tady srovnávám cenu já porovnávám výkon což AMD je za Intelem, jestli vybíráš CPU AMD vs. Intel podle ceny tvoje věc, ceny komponentů se odvíjí od výrobců a kvality zpracování nemůžeš porovnávam MB Gigabyte vs. MB Intel se stejnym vybavením. Afinita je dobrá věc ale hlavně spíš u AMD kdy jádro které má daný vlákno jede na nastavené frekvenci přičemž ostatním se sníží frekvence a při výměně vlákna dochází k prodlevě. Spíš mi řekni kolik % běžných uživatelů ví co je afinita threadu?
Vinie: On jaksi scheduler je na vícejádrový procesory připravenej (ve vistách a vejš automaticky, na xp na to vyšla záplata), takže tu afinitu nemusíš nastavovat ručně, víš? A proces Ti na jednom jádře zůstane.
Výkon Phenomů za stejnou cenu jako C2Q je vyšší (u 940 mírně, u levnějších je rozdíl o fous větší).
Ano Intel motherboardy nemůžeš srovnávat s Gigabyte - gigbyte za menší peníze nabízej daleko víc (stejná spolehlivost, daleko propracovanější bios => přetaktování, často lepší chlazení).
Dost by mě zajímalo, co je podle tebe kvalita zpracování - to jako myslíš jak jsou dobře na desce vyleptaný vodivý dráhy? Nebo osazení napájecí desky, kde gigabyte používá jedny z nejkvalitnějších součástek co jsou na trhu? Pro Tebe je intel modla, co?
Výkon Phenomů za stejnou cenu jako C2Q je vyšší (u 940 mírně, u levnějších je rozdíl o fous větší).
Ano Intel motherboardy nemůžeš srovnávat s Gigabyte - gigbyte za menší peníze nabízej daleko víc (stejná spolehlivost, daleko propracovanější bios => přetaktování, často lepší chlazení).
Dost by mě zajímalo, co je podle tebe kvalita zpracování - to jako myslíš jak jsou dobře na desce vyleptaný vodivý dráhy? Nebo osazení napájecí desky, kde gigabyte používá jedny z nejkvalitnějších součástek co jsou na trhu? Pro Tebe je intel modla, co?
[QUOTE=Vinie;233322]A kdo říká že tady srovnávám cenu já porovnávám výkon což AMD je za Intelem, jestli vybíráš CPU AMD vs. Intel podle ceny tvoje věc[/QUOTE]
Tady maji hezky graf zavislosti vykonu na cene platformy. Je tam hezky videt, ze kde AMD na Intel staci, je levnejsim resenim. Za povsimnuti take stoji tvar krivky nad vykonostnim stropem AMD - uz zdaleka neroste tak strme a to znamena jedine, Intel si necha svuj vykon poradne zaplatit.
[QUOTE=Vinie;233322]ceny komponentů se odvíjí od výrobců a kvality zpracování nemůžeš porovnávam MB Gigabyte vs. MB Intel se stejnym vybavením.[/QUOTE]
Ne, a ktery je lepsi? Jen si to myslis nebo pro to mas nejake dukazy? Na jakem vzorku jsou zalozene? Doporuc nekomu Supermicro a uvidis, jak te pozene, ze mu tam nefunguji ani pameti s vyssim nez zakladnim napetim.
[QUOTE=Vinie;233322]Afinita je dobrá věc ale hlavně spíš u AMD kdy jádro které má daný vlákno jede na nastavené frekvenci přičemž ostatním se sníží frekvence a při výměně vlákna dochází k prodlevě.[/QUOTE]
Se ani nebudu snazit vyvracet tu prvni cast, ale jakou roli proboha hraje frekvence ostatnich jader pri zmene kontextu?
[QUOTE=Vinie;233322]Spíš mi řekni kolik % běžných uživatelů ví co je afinita threadu?[/QUOTE]
No asi moc ne, ale urcite tusi, ze 8 je vic nez 4, coz se na rozdil o tvych teorii alespon blizi pravde.
Tady maji hezky graf zavislosti vykonu na cene platformy. Je tam hezky videt, ze kde AMD na Intel staci, je levnejsim resenim. Za povsimnuti take stoji tvar krivky nad vykonostnim stropem AMD - uz zdaleka neroste tak strme a to znamena jedine, Intel si necha svuj vykon poradne zaplatit.
[QUOTE=Vinie;233322]ceny komponentů se odvíjí od výrobců a kvality zpracování nemůžeš porovnávam MB Gigabyte vs. MB Intel se stejnym vybavením.[/QUOTE]
Ne, a ktery je lepsi? Jen si to myslis nebo pro to mas nejake dukazy? Na jakem vzorku jsou zalozene? Doporuc nekomu Supermicro a uvidis, jak te pozene, ze mu tam nefunguji ani pameti s vyssim nez zakladnim napetim.
[QUOTE=Vinie;233322]Afinita je dobrá věc ale hlavně spíš u AMD kdy jádro které má daný vlákno jede na nastavené frekvenci přičemž ostatním se sníží frekvence a při výměně vlákna dochází k prodlevě.[/QUOTE]
Se ani nebudu snazit vyvracet tu prvni cast, ale jakou roli proboha hraje frekvence ostatnich jader pri zmene kontextu?
[QUOTE=Vinie;233322]Spíš mi řekni kolik % běžných uživatelů ví co je afinita threadu?[/QUOTE]
No asi moc ne, ale urcite tusi, ze 8 je vic nez 4, coz se na rozdil o tvych teorii alespon blizi pravde.
K tomuhle už se vyjadřovat nebudu ať si každej myslí co chce je to jeho věc. Navíc už je to úplně mimo téma.
[QUOTE=speedsnail;209671]Ok pokud je to výhodné (pro mě cca kolem 6-7k), potom si pořiď tu desku z prvního odstavce. 2 grafiky do SLI nebo CrossFire nejsou moc výhodné, budoucnost bude ve vícejádrových grafikách, a pro ty ti stačí jeden slot. Druhý se možná bude dát využít pro fyziku, ale to ti dnes nikdo nezaručí, je to v začátcích.
Edit: 90% uživatelů pro Quad Intel procesor bohatě stačí i deska P43 DS3L (pro jednu grafiku)[/QUOTE]
Naprostý souhlas co se výhodnosti CF/SLI týče... Zvláště v dnešní době, kdy nám na dveře klepe nové API DX11... Takže by to s těmi grafikami (grafikou), chtělo počkat min. do doby uvedení další generace (ať už ATI nebo nVidia), které by již DX11 měly plně podporovat... Navíc výkon jde po jednotlivých generacích tak nahoru, že by se muselo jednat o opravdu highend sestavu, aby se do ní ten CF/SLI "vyplatil"... Jinak v takovém "mainstreamu" by se pomalu muselo jednat o kup století, jelikož se většinou dá sehnat jedna karta, která by byla výkonější a ve finále i levnější...
Doporučil bych také něco s čipsetem P45... Co jsem četl, tak naprostá bomba je [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] Dáš tam i dvě grafické karty do CF (sice 8+8 linek, ale to na výkonu nejde téměř poznat)... Samozřejmě se dá sehnat prakticky identická deska za méně peněz např. [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] službu odvete stejnou, ale ušetříš 1500Kč...
Edit: 90% uživatelů pro Quad Intel procesor bohatě stačí i deska P43 DS3L (pro jednu grafiku)[/QUOTE]
Naprostý souhlas co se výhodnosti CF/SLI týče... Zvláště v dnešní době, kdy nám na dveře klepe nové API DX11... Takže by to s těmi grafikami (grafikou), chtělo počkat min. do doby uvedení další generace (ať už ATI nebo nVidia), které by již DX11 měly plně podporovat... Navíc výkon jde po jednotlivých generacích tak nahoru, že by se muselo jednat o opravdu highend sestavu, aby se do ní ten CF/SLI "vyplatil"... Jinak v takovém "mainstreamu" by se pomalu muselo jednat o kup století, jelikož se většinou dá sehnat jedna karta, která by byla výkonější a ve finále i levnější...
Doporučil bych také něco s čipsetem P45... Co jsem četl, tak naprostá bomba je [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] Dáš tam i dvě grafické karty do CF (sice 8+8 linek, ale to na výkonu nejde téměř poznat)... Samozřejmě se dá sehnat prakticky identická deska za méně peněz např. [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] službu odvete stejnou, ale ušetříš 1500Kč...
Sice to bude od tématu ale AMD vs. Intel je to samé jako ATI vs. Nvidia každý má rád něco jíného. Souhlasím stím , že Intel má podle mě ve hrách lepší výkon, nicméně neříkám že AMD je sux ale AMD je v procesorech podle mě trošku pozadu.
S grafikou bych taky počkal na DX 11 ,protože možná budeš mít štěstí na nějakou slevu třeba.
Já osobně bych taky volil inteláckou sestavu. Co se týče kolem CF/SLi mno podle mě to je nazačátku, není to moc promáklý některý hry to nepodporujou a řešit to tím že koupíš 2 levný grafny a použiješ CF/SLI tak raděj kup 1 ale pořádnout.
(seřerte mě):runaway
S grafikou bych taky počkal na DX 11 ,protože možná budeš mít štěstí na nějakou slevu třeba.
Já osobně bych taky volil inteláckou sestavu. Co se týče kolem CF/SLi mno podle mě to je nazačátku, není to moc promáklý některý hry to nepodporujou a řešit to tím že koupíš 2 levný grafny a použiješ CF/SLI tak raděj kup 1 ale pořádnout.
(seřerte mě):runaway