Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zas ta SATA...

Intri (3490)|22.1.2009 17:14
Čaute,

zdá se, že tatíkovi opět odešel SATA disk od Samsungu, když ho naformátoval a instaloval na něj systém. Potíž je, že toto není poprvé, úplně stejným způsobem mu chcípl o nějaký ten čas nazpět Seagate.

Projev je jen jeden - při připojení disku k jeho PC neprojde BIOS post obrazovkou. U detekce toho disku, která proběhne zdánlivě správně, se start zasekne a nejde už nic dál dělat ( ani vstoupit do BIOSu, pokračovat dál, prostě nic ). Zkoušel jsem přehodit porty na základní desce i vymazat paměť BIOSu, bez výsledku. Bez tohoto disku BIOS najede v pohodě jako vždy.

Do jiného PC momentálně ten disk dát nemůžu, protože žádné se SATA portem k dispozici nemám, nemám ani redukce, kterými bych ho připojil někam jinam.

Nějaké nápady, byly by, prosím?

Základní deska: Asus P5PE-VM
Disk: 250GB Samsung Spinpoint F1 ( HD252HJ )
Zdroj: nějaký 300W Fortron, nevím přesně, co je zač.
Drobcek9056 (115)|22.1.2009 17:16
a nemas niekoho znameho,kto by mal box na SATA? a tak by si ho odskusal?
Intri (3490)|22.1.2009 17:20
Ne e, zatím jsem na to sám. Ale v minulosti tatík prý zkoušel ten Seagate naformátovat a už to nešlo. Když nepočítám naši debilitu, že jsme si neuchovali fakturu na ten disk ( dal by se určitě reklamovat ), jsem tak nějak smířený s tím, že odešel. Spíš mi vrtá hlavou, proč. Proč dva disky úplně stejným způsobem, proč vždy po formátování, něco instalace systému a prvním restartu v rámci oné instalace. A proč vždy s důsledkem neschopnosti BIOSu projít POSTem přes detekci toho disku.
EditorPO (2819)|22.1.2009 23:15
Hm, napada mi vselico
1. blba doska - sahnuty radic
2. radic je "len" SATA
3. zdroj
4. vadny kabel - datovy
5. stary BIOS

?...
Intri (3490)|22.1.2009 23:17
No jo, ale jak to všechno souvisí s tím, že se problém objeví zničehonic, když to do teď celou dobu v pohodě fungovalo?
EditorPO (2819)|23.1.2009 00:52
[quote=Intri;210270]No jo, ale jak to všechno souvisí s tím, že se problém objeví zničehonic, když to do teď celou dobu v pohodě fungovalo?[/quote]
Ale uz si na tom asi "znicil" druhy disk (teda nie ty, ale tatik). Nic ine si v PC nemenil, len ten disk. Bola by to dost velka nahoda, aby boli vadne disky.

Skus dat teda treti, bud sa ti to potvrdi, alebo to uz bude slapat :-) (to nic, to je cierny humor :rolleyes:)

Ale urcite vyskusaj tie disky niekde inde.
Intri (3490)|23.1.2009 01:18
Určitě prubnu. Tatík si asi koupí nový disk, ale tentokrát pečlivě uschováme účtenku.:-)
hl.hl (1387)|23.1.2009 20:37
[QUOTE=Intri;210094]Ne e, zatím jsem na to sám. Ale v minulosti tatík prý zkoušel ten Seagate naformátovat a už to nešlo. Když nepočítám naši debilitu, že jsme si neuchovali fakturu na ten disk ( dal by se určitě reklamovat ), jsem tak nějak smířený s tím, že odešel. Spíš mi vrtá hlavou, proč. Proč dva disky úplně stejným způsobem, proč vždy po formátování, něco instalace systému a prvním restartu v rámci oné instalace. A proč vždy s důsledkem neschopnosti BIOSu projít POSTem přes detekci toho disku.[/QUOTE]

Ja bych urcite prvne vyzkousel ty dva HDD v jinem pocitaci.
A k te uctence. Kde to bylo kupovano? Vim, ze nektere eshopy ani puvodni doklad nepotrebuji, vyreklamuji to na zaklade serioveho cisla. Nebo by mozna slo dohledat moznost reklamace u VO. Ja sam jsem takto jednou mohl vyreklamoval disk koupeny v jedne aukci. Koupil jsem ho za ucelem zachrany dat z jineho stejneho disku. Nicmene puvodni disk mel poskozenou elektroniku uvnitr, ale alespon neznicil tu novou. Ale prave ze jsem cekal, ze to tu elektroniku muze znicit, tak jsem si zjistil u dvou distributoru Seagate pres ktereho to slo, zjistil jsem i komu to bylo prodano. Takto jsem vystopoval disk jak presel pres 3 firmy a pak byl prodan konecnemu zakaznikovi. A s reklamaci by pry problem nebyl.
Intri (3490)|23.1.2009 20:43
Koupený byl v Alfě, tam doklad 100% vyžadují. Ale zkusit se zeptat přímo Seagatu a případně Samsungu, to mě nenapadlo... Uvidíme, jak to dopadne, až se dostanu k nějakému PC, kde je budu moct vyzkoušet. Každopádně díky za dobrý nápad.
matyyy (2527)|23.1.2009 21:37
[QUOTE=Intri;210607] Ale zkusit se zeptat přímo Seagatu a případně Samsungu, to mě nenapadlo... [/QUOTE]
Dileris (Samsung) v online protokolu měl "datum nákupu" a "záruční oprava ano" a na webovce maj taky, že chtěj záruční doklad. tam moc šanci nevidím. ikdyž já poslal rozmazanou kopii od neexistující firmy a normálně to "opravily"
Intri (3490)|24.1.2009 17:26
Tak to vypadá, že problém je s řadičem nebo jinou součástí základní desky. Nový disk opět fungoval, ale ty dva staré fungují v jiném PC... Nějak nechápu, ale co nadělám.

V souvislosti s tímto problémem chce tatík koupit novou základní desku. Potíž je, že pokud ty disky budou fungovat, bude mít teď spoustu kapacity navíc... Rozhoduju se momentálně mezi [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] modely. Ten první zvažuju hlavně kvůli možnosti zapojit ty disky do RAIDu, tak by mě zajímalo, jestli čipová sada od nVidie nebude nějak problematická v porovnání s Intelem.

Krom toho ještě by se hodilo vědět ( protože jsem RAID nikdy nezapojoval ), jestli můžu zkombinovat 250GB disk od Samsungu a Seagatu. Rychlosti se, předpokládám, přizpůsobí tomu pomalejšímu z nich, tak bych v tom problém neviděl, ale radši se ptám.

A ještě poznámka ohledně integrované grafiky - je nutná. Současná grafika v PC je do AGPčka, desky s AGP už jsem v Alfě nenašel. Tatík ale nepotřebuje žádný grafický výkon, integrovaná grafika by stačila ( snad jediný požadavek na ni je podpora Aera, ale nemyslím, že by se dneska ještě vyráběly grafiky neschopné Aero provozovat ).
matyyy (2527)|24.1.2009 18:53
nvidia - má singlechanell řadič, ale zase navíc DVI
s problémama jsem se nesetkal
Intri (3490)|25.1.2009 13:03
To je celkem jedno, tatík tak maximálně konvertuje filmy z DVD do formátu vhodného pro jeho PDA, jinak výkon nijak moc nepotřebuje. Takže jestli singlechannel zbrzdí systém o 10%, je to celkem úplně fuk.
Logout (4018)|25.1.2009 13:23
NVIDii bych moc nevěřil - to, co posledních X let dělala s diskama je vopruz. Na druhou stranu P31 nemá DVI, což je taky vopruz.... G41/P35 s DVI jsou už o moc dražší... Babo raď...
Intri (3490)|25.1.2009 13:33
Nevím, proto se radím - jak říkám, pokles výkonu u nVidie o nějaká ta procenta je úplně v pohodě. Jestli si tatík na svůj film počká o půl minuty až minutu dýl, než normálně, je putná. DVI by se asi dalo taky postrádat ( kdyby se koupil nový monitor s vysokým rozlišením, koupila se mu prostě nějaká levná grafika do PCI-e za pár stovek a bylo by.

Spíš jsem tu desku zařadil hlavně s ohledem na cenu a podporou RAIDu, který by 1) mohl přinést příjemný výkon navíc a 2) bych měl konečně možnost si s ním pohrát, nikdy jsem RAID neměl v ruce.:-)