Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sapphire HD3850 nechladí

fear100x (7)|26.1.2009 09:01
Jedná sa o jedno slotovú verziu , to isté chladenie ako AGP verzia , problém je v tom ,že v 2D režime karta nechladí fan stojí ! teplota je do 80 stupňov , ked prejdem do 3D fan sa zapne a začne hladiť a už sa nezastaví. Nepomáha ani rivatuner , ati tool, na nastavenie karta nereaguje.Niečo som počul o vodnom biose týchto kariet,no žiaden fix som nenašiel . Ovládače mám 8.12 ky
KunNy (410)|26.1.2009 10:06
Já jsem teda o vadném biosu těhle karet neslyšel, ale proč si to neověřit? Přes GPU-Z vytáhni bios tvé karty (měl bys dostat bin soubor), potom přes RBE (Radeon Bios Editor, hledej na techpowerup.com) tebou uložený bios otevři a podívej se do záložky Fan Settings - tam budou zobrazeny kroky ve kterých se mění otáčky větráku (teploty a k nim příslušné % otáček).
Pokud je tam do tebou zmíněných 80° C 0%, tak jsme problém našli. Kartu můžeš buď dát na reklamaci (pokud si netroufáš na flash biosu), nebo si přes RBE upravit otáčky popř takty, bios uložit a nahát ho např přes WinFlash zpátky do karty. HLAVNĚ si originální bios nechej zazálohovaný.
BTW: Bavíme se o kartě s modrýn PCB s modrým chladičem, že?
fear100x (7)|26.1.2009 10:18
Ano ,je to karta z modrým PCB
fear100x (7)|26.1.2009 10:28
No mam tam : Tmin 80 Duty cycle min 0
T max 106
T slope 62
KunNy (410)|26.1.2009 10:58
Nechceš udělat screen toho RBE na Fan Settings? Moc to nechápu, já to mám popsáno jinak, ze screenu to snad půjde lépe pochopit - já u toho mám i graf.
fear100x (7)|26.1.2009 11:39
Tu je screen , skúšal som manuálne nastaviť otáčky fany podla teploty bios som uložil a nahral do vga , pri štarte win fan šiel , potom sa zstavil a ani pri 3d sa nespustil.

http://img34.picoodle.com/img/img34/3/1/26/f_Clipboard01m_e9d8fc5.jpg
KunNy (410)|26.1.2009 15:06
V tom případě bych nahrál do karty zpátky originální bios a reklamoval ji.
Divné, u Fan cotrol settings jsi i zkoušel Use look up table (tak jsem to pochopil) a nastavit tam třeba k 40°C 25% otáček?
Hlídej si teploty, zvlášť pokud ti v idle ani neběží větrák.
fear100x (7)|26.1.2009 23:03
[QUOTE=KunNy;211486]V tom případě bych nahrál do karty zpátky originální bios a reklamoval ji.
Divné, u Fan cotrol settings jsi i zkoušel Use look up table (tak jsem to pochopil) a nastavit tam třeba k 40°C 25% otáček?
Hlídej si teploty, zvlášť pokud ti v idle ani neběží větrák.[/QUOTE]

Prene tak , karta na to nereaguje , zaruku nemam , kupim si accelero s1 , iné riešenie nevydím
r34ktor (7477)|27.1.2009 13:16
[QUOTE=fear100x;211385]Tu je screen , skúšal som manuálne nastaviť otáčky fany podla teploty bios som uložil a nahral do vga , pri štarte win fan šiel , potom sa zstavil a ani pri 3d sa nespustil.[/QUOTE]
A co jsi v editoru vlastně nastavil?
Schejbity (1)|26.2.2009 00:20
Tuhle karta mám tak v PCčku a pořád mě taky znepokojovali její teploty(klid-50C zátěž-85C). Referenční chladič je hodně zanedbaný... Vyřešil jsem to koupí AC Accelero S1 rev.2 a jsem velmi spokejen, teploty jsou v normálu nějakejch 35-40C a v zátěži něco kolem 50C. Stojí na CZC 514,-. Je možné na něj připevnit ventilátor a pak se teploty sníží o něco víc a hodnota teploty je více stabilní.

[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Dufinos (422)|18.3.2009 10:47
Pokud máš tu kartu 100%ně stabilní, tak není ani třeba se snižováním teploty nic koumat... Každopádně, pokud tě znepokojují, tak je na snadě určitě výměna chladiče... Možností je hodně, takže je otázka, kolik za to chceš vůbec dát peněz...

Určitě dobrou volbou by bylo navrhované Accelero, které není nijak drahé a pokud máš dostatečně chlazený systém, pak by mohlo jet čistě pasivně = nulová hlučnost... Špatný by ani nebyl např. [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] Je otázka, jak často a brzo chceš měnit grafické karty... Acellero má výhodu v tom, že při přidání 12cm fanu dokáže bez problému uchladit i nejnovější jednojádrové kousky od ATI a dosahuje vynikajících teplot... Takže v této cenové relaci bych zřejmě doporučil právě to Accelero S1 rev. 2