Dnes jsem si konečně přeházel pc do své nové case. Při instalaci motherboardu jsem si všiml, že chladič na southbridge se kýve ze strany na stranu. Tak jsem ho sundal a zjistil, že instalovaná teplovodivá pasta od výrobce není vůbec přihřátá k čipu a navíc se na stranách odloupla. Tak jsem ji sloupl (šla dolů jako izolační páska) a dal MX - 2. Nikdy jsem teploty neměřil, protože mi PC nikdy nepadalo či jinak nehaprovalo. Tak jsem nainstaloval SpeedFan a koukám na teplotu southbridge - 89 °C v idlu a chladič úplně chladný. Neměl by být aspoň vlažný ? Myslím si, že ten pasivek špatně drží, ale jak ho přidělat pevnějí ? Klidně bych ho i vyměnil, ale bohužel je přesně nad ním grafická karta, takže se tam větší nevejde. Nemáte někdo zkušenost či radu, jak ho lépe uchytit (uchycen pomocí plastových trnů)?
Příloha: Asi takto to vypadá v case
Příloha: Asi takto to vypadá v case
Tak pokud nejses uplne levej, tak ho muzes zkusit pridelat normalne na sroubky s matickou :notsure
ale nejsem si jisty, jestli si moc pomuzes ... pokud Te to nejak moc netrapi, moc bych to neresil
ale nejsem si jisty, jestli si moc pomuzes ... pokud Te to nejak moc netrapi, moc bych to neresil
Právě, že nevím, jak bych vyrovnal tlak na obou stranách chladiče, abych southbridge nepoškodil a zároveň jej dostatečně přitiskl k čipu. Styčná plocha je totiž plastová a o velikosti cca 1 x 0,5 cm.
Myslim ze se meri teplota NB. (Mam tu samou desku), v sb toho moc neni. To lepidlo vypadalo jako kus plastove lepici pasky (sede) ze? Myslim ze SB ani moc netopi. treba na NB ta 'lepici paska byla uz trosku zapecena, ale o SB bych strach nemel.
[QUOTE=cool.user;213890]a jses si jistej ze je to teplota SB?[/QUOTE]
Když sundáš ten chladič, je na čipu napsáno Southbridge. Je to nejvyšší teplota systému, která se mi zobrazuje. A ten chladič opravdu nedrží. Všechny teploty jsou v normálu, jen jedna je mimo a jeden chladič nedrží, tak je to jasné.
[QUOTE=mstejska]Myslim ze se meri teplota NB. (Mam tu samou desku), v sb toho moc neni. To lepidlo vypadalo jako kus plastove lepici pasky (sede) ze? Myslim ze SB ani moc netopi. treba na NB ta 'lepici paska byla uz trosku zapecena, ale o SB bych strach nemel.[/QUOTE]
To lepidlo opravdu vypadalo jako kus šedé lepící pásky. Tu jsem sloupl a dal tam MX-2. Kde by se měřila teplota motherboardu, aby dosáhla 89 °C ?
Když sundáš ten chladič, je na čipu napsáno Southbridge. Je to nejvyšší teplota systému, která se mi zobrazuje. A ten chladič opravdu nedrží. Všechny teploty jsou v normálu, jen jedna je mimo a jeden chladič nedrží, tak je to jasné.
[QUOTE=mstejska]Myslim ze se meri teplota NB. (Mam tu samou desku), v sb toho moc neni. To lepidlo vypadalo jako kus plastove lepici pasky (sede) ze? Myslim ze SB ani moc netopi. treba na NB ta 'lepici paska byla uz trosku zapecena, ale o SB bych strach nemel.[/QUOTE]
To lepidlo opravdu vypadalo jako kus šedé lepící pásky. Tu jsem sloupl a dal tam MX-2. Kde by se měřila teplota motherboardu, aby dosáhla 89 °C ?
[QUOTE=kevin00;213900]Když sundáš ten chladič, je na čipu napsáno Southbridge. Je to nejvyšší teplota systému, která se mi zobrazuje. A ten chladič opravdu nedrží. Všechny teploty jsou v normálu, jen jedna je mimo a jeden chladič nedrží, tak je to jasné.[/QUOTE]
Jezis, je mi jasny ze ten chip je SB, ale nejsem si zcela jist jestli ta teplota je teplota SB. Viz mstejska.
btw: to ze chladic nedrzi neznamena ze nechladi dobre nebo aspon dostatecne.
Jezis, je mi jasny ze ten chip je SB, ale nejsem si zcela jist jestli ta teplota je teplota SB. Viz mstejska.
btw: to ze chladic nedrzi neznamena ze nechladi dobre nebo aspon dostatecne.
[QUOTE=mstejska;213908]v SB toho neni moc co by melo topit[/QUOTE]
No, to je vedlejsi, ja spis narazel na to ze desek ktere umi merit teplotu SB je velice velice malo. Kazdopadne bych to tipl na NB, stejne jako ty.
No, to je vedlejsi, ja spis narazel na to ze desek ktere umi merit teplotu SB je velice velice malo. Kazdopadne bych to tipl na NB, stejne jako ty.
[QUOTE=cool.user;213911] Kazdopadne bych to tipl na NB, stejne jako ty.[/QUOTE]
Pro jistotu se staci podivat do biosu, ci AMD Overdrive, ty jsou presnejsi nez speed fan.
Pro jistotu se staci podivat do biosu, ci AMD Overdrive, ty jsou presnejsi nez speed fan.
Tak jsem koukal na teplotu v BIOSu. System Temperature 33 °C a v Everestu teplota základní desky je také 33 °C. SpeedFan a AMD OverDrive (TMPIN2) mi ukazuje 89 °C. Asi začnu hledat, co je to za senzor, pokud to někde najdu :)
Tak jsem se patlal a ono to nikam nevede. Projel jsem pár fór a všude to končilo slovy ".... chyba čidla". Jen by mě tak pro mě zajímalo, kde je ta teplota měřena. Ještě budu asi chvíli hledat :)
Jeste jednou ti rikam je to northbridge. Staci si vyhledat temp of northbridge, ona je totiz v NB integrovana grafika, treba u MA78G-S2H me teplota sla az ke 120 stupnum
To se tolik hřeje i když tu integrovanou grafiku nevyužívám ? No, tímto to asi uzavřu a děkuji všem za vysvětlení.
SpeedFan je dobrej programek na mereni otacek a regulaci ventilatoru,ale jako ukazatel teplot ho nepovazuji za moc pohodovy.Jak bylo psano vyse,Everest.
U teto desky 'cirou nahodou' ukazuje speedfan, amd overdrive, core temp i bios stejne teploty.:thumb Takze bych jim veril
EDIT: Zapomel jsem: I everest ukazuje stejne.
EDIT2: Pokud jse podivas na web gigabyte, tak uvidis jak se chladic NB zvetsuje. nejmensi byl pro MA78G-S2H rev1.0, tam to slo fakt az ke 120 stupnum
EDIT: Zapomel jsem: I everest ukazuje stejne.
EDIT2: Pokud jse podivas na web gigabyte, tak uvidis jak se chladic NB zvetsuje. nejmensi byl pro MA78G-S2H rev1.0, tam to slo fakt az ke 120 stupnum