Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Větrák hlásí 0RPM - ale běží

marcus33 (14)|6.2.2009 22:45
Ahoj lidi,

mam takovy problem. V pocitaci mam tri vetraky - klasicky power, na cpu a na graficke karte. Kdyz pustim pocitac, tak mi BIOS nahlasi, ze power fan nebezi (0 RPM), CPU fan ma byt v poradku. :rolleyes:

Ale jak jsem zjistil, toci se vsechny tri a vypadaji celkem v poradku. :D Stahnul jsem si SpeedFan a ten mi prakticky potvrdil to z BIOSU - POWER vetrak 0 RPM, CPU vetrak bezi, graficky vetrak 0RPM. Teploty to zjistilo prumerne kolem 30°C.

Nevite co to muze zpusobovat?
Jako prvni me napadlo, ze jsem omylem vypojil nejakej drat, co meril RPM (nevim jestli takovy vubec je) - vypojenych dratu tam je sice spousta, ale zadny se netvari, ze by to mel zpusobovat (kdyztak viz fotka).

[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]

Predem diky za odpoved, Marcus.

P.S.: V Biosu mi to hlasi, ze jsem zmenil CPU a at si to prenastavim, coz ale nechapu, protoze jsem CPU nemenil. :confused:
cool.user (2822)|6.2.2009 22:48
Deska standardne neumi merit otacky vetraku ve zdroji, protoze v atx konektoru tomu nejsou vyhrazeny zadne piny. Stejne tak deska neumi merit otacky vetraku na grafice.

S nejvetsi pravdepodobnosti ti deska hlasi ze powerfan bezi na 0rpm proto, ze zadny "power" fan na desce pripojeny neni.
marcus33 (14)|6.2.2009 22:50
Hmm, no ja nevim. Predtim mi nic takoveho nehlasila a na vetraky si nsetezovala.
cool.user (2822)|6.2.2009 22:54
[QUOTE=marcus33;216135]Hmm, no ja nevim. Predtim mi nic takoveho nehlasila a na vetraky si nsetezovala.[/QUOTE]

ta deska si nestezuje ale na to ze by powerfan mel 0 rpm. Stezuje si na vic veci, ktere by standardne mohly vypadat jako vybita baterka na desce, ale podle hodnoty vbat bych rekl ze tam problem nebude. Primarne si stezuje na "chybu klavesnice" a "vymenu cpu".

Bylo by vhodne zajit do biosu, zkontrolovat nastaveni a ulozit je.
Deee-aN (3834)|6.2.2009 23:12
Podívej se, jestli ti ze zdroje nevede tenká dvoulinka s dvojpinem na konci. Na desce by se měl nacházet konektor popsaný PWR_FAN.
robky (3195)|6.2.2009 23:22
[QUOTE=Deee-aN;216146]Podívej se, jestli ti ze zdroje nevede tenká dvoulinka s dvojpinem na konci. Na desce by se měl nacházet konektor popsaný PWR_FAN.[/QUOTE]

Ak sa pozrieš na screen, tak je jasné - ako písal cool - že problém nie je v 0 rpm.
cool.user (2822)|6.2.2009 23:27
Ted me napada, klavesnici mas usb nebo ps2?
Deee-aN (3834)|7.2.2009 00:01
[quote=robky;216154]Ak sa pozrieš na screen, tak je jasné - ako písal cool - že problém nie je v 0 rpm.[/quote]
Ta deska si sice nestěžuje na nula RPM PWR fanu (aspoň tedy tazatel nepsal, že by řval nějaký alarm, má-li ho nastavený), ale pokud si deska nestěžuje, nemusela by si stěžovat ani v případě, kdy se PWR fan zastaví opravdu a tam může být zaděláno na problém. Proto bych kromě resetu BIOSu také zkontroloval (nejlépe s manuálem v ruce) zapojení všeho do desky - všech těch "vypojených drátů".
marcus33 (14)|7.2.2009 11:49
[QUOTE=cool.user;216157]Ted me napada, klavesnici mas usb nebo ps2?[/QUOTE]
Klavesnici mam vypojenou, proto ji to hlasi jako vypojenou.

[QUOTE=Deee-aN]Podívej se, jestli ti ze zdroje nevede tenká dvoulinka s dvojpinem na konci. Na desce by se měl nacházet konektor popsaný PWR_FAN.[/QUOTE]
Diky, jdu to prozkoumat. ;)
marcus33 (14)|7.2.2009 21:25
Bump. Omlouvam se za opozdenou odpoved. :D

Vypada to, ze vsechno je zapojeno tak jak ma byt. Momentalni situace je takova, ze vetrak fyzicky bezi, hlasi 0 RPM ale deska si na to uz NESTEZUJE.

Je to zvlastni, ale asi mel cool pravdu (ehm, az na tu klavesnici :rolleyes: :confused:). Mozna to bude necim jinym. Jsou tu i dalsi "symptomy" - pocitac se zapina jakoby opozdene (asi o 5 sekund pozdeji nez normalne predtim) a docela casto mi pada do modre obrazovky (BSOD) s chybou 8E. Taky pri zapnuti uvnitr cosi docela desive zaskrabe/zaskobrtne, ale to je asi jenom disketovka (doufam :D).

P.S.: nevim jestli to jeste patri vlastne do tematu chlazeni.