Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ASUS EAH4850/HTDI 1GB GDDR3 - blikající textury

Johny Fontane (34)|12.2.2009 11:39
V pondělí jsem si koupil s novým PC grafiku ASUS EAH4850/HTDI 1GB GDDR3

[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]

Když spustím některé hry, tak mám problém blikajících textur. Nejvíc je tento problém patrný u hry Test drive unlimited, kde občas porbliknout takvoý barevný čtverečky. Pak sem jej zaznamenal v podstatně menší míře ve hře Broken Sword 4, a občas, byť jen trochu to udělá i u dema Crysis.

Normálně bych to viděl na chybu karty, ale hry Call of Juarez (demo), Heroes of Might and magic V a FEAR (demo) jedou naprosto v pohodě bez jediný chyby.

Tak nevim, je možný aby se vadná karta projevovala jenom v některých hrách?

Co se týče teplot, tak v IDLE je 50C a v loadu byla max 77. Což mi na tuto kartu připadne v pohodě.

Ovladače mám poslední Catalysty 9.1. Instalovat starší sem nezkoušel, připadne mi to jako hloupost. Navíc co sem googlil, tak sem na ně našel jenom chválu a o těchto problémech nikde ani zmínku.

Ještě bych rád dodal, že OS mám Windows Vista Home Premium 64bit

Nenapadá Vás něco? Hlavně u toho TDU to naprosto kazí zážitek ze hry.

Díky za odpovědi.
Draken (1578)|12.2.2009 17:41
hmm problém je v catalystech...stále se honím za novými drivery aby někde něco neblikalo
mám HD3870 X2 a vždycky se najde tak 15-20% her kdy něco bliká zkus třeba 8.11 a uvidíš že to přestane ..ale praděpodobně bude zas blikat uplně jiná hra....
palo88 (78)|12.2.2009 18:17
no skus tam dat starsi CCC ja som mal tiez traky problem a ja som mal ktomu aj maly vzkon a po nainstalovani starsieho CCC a vycisteni registov je to vsetko v pohode . aku si tam mal pred tym kartu???
KunNy (410)|13.2.2009 12:12
Ovladače jsou věc jedna a pravděpodobně bude problém v nich, u mě dělaly bordel 8.12ky - chyby v obraze ve všech hrách jen všude jiné hh, pomohla přeinstalace za stejnou verzi. Další známkou artefaktů klidně může být přehřívání, ty sice píšeš teploty do 77° C , ale určitě to bude jen teplota jádra - teplota napájecích obvodů bude dosahovat extrémních teplot, vždyť nejsou ničím chlazeny ani pořádně ofukovány! A VRM na Radeonu HD4850 extrémně hřejou, divím se že je výrobce ničím nechladí. Podívej se na jejich teplotu např přes GPU-Z nebo RivaTuner.
Johny Fontane (34)|15.2.2009 17:43
Díky za odpovědi. Byl sem teďka pryč, takže se na to mrknu.
Počítač je to v pondělí nově poskládanej, takže je zde všechno čistý.

Co se teplot napájecích obvodů týče, tak se na to mrknu. Ale při skládání PC sem na ně lepil pasivky, takže si myslím, že by taky měly být v pořádku.
Johny Fontane (34)|16.2.2009 23:09
Takže, reinstalace driverů nepomohla. Otázkou je, jestli nemohlo v systému něco zůstat ze starších. V této oblasti sem nováček, v minulosti sem vždy při reinstalaci systému nainstaloval ty nejnovější a vždy k plné spokojenosti.

Každopádně sem přišel na zajímavost, že když vypnu antialiasing, tak mi to u těch her, kde to blblo začne jet v pohodě.

Pouze u TDU mi to asi po hodině hraní začne dělat, ale jen minimálně a skoro neznatelně.

Tak sem se zaměřil na teploty, a po té hodině hraní jde teplota na cca 70C.

Zjistil sem, že u těch her, kde mi to jelo v pohodě (nově sem zkoušel demo BIOSHOCK, a bez nejmenších obtíží) mám teplotu vždy do 70C.

V GPU-Z sem teplotu napěťových obvodů nenašel, ale všechny teploty (paměti, shadery, DISPIO) jsou vždy zhruba stejné jako teplota jádra, takže přehřívání se nikde nekoná.

Btw, malej offtopic, ale nerozumím tomu - jak je možný, že hry jako TDU nebo BS4 zahřejou jádro víc, než např. hry BIOSHOCK či Call of Juarez, které sou plní nejrůznějších efektů a jsou graficky mnohem pokročilejší?
Azurit (2)|27.2.2009 15:23
Já mám kartu ASUS EAH 4870 [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] a mám totožný problém. Při i starších hrách se mi po 20 min. začne špatně vyreslovat obraz. Pokud 3D aplikaci ukončím, ve Winech se nic špatného neděje. Skříň mám dobře chlazenou, VRM ofukovanou dvěma větráky.
Johny Fontane (34)|23.3.2009 13:07
Takže, delší dobu jsem neměl čas se tomuto problému věnovat, až nyní sem si ho opět našel.

Zjistil sem, že jsem zapomněl na jeden napájecí obvod, který byl tak trochu bokem. Tak sem na něj taky nalepil pasiv a situace se znatelně zlepšila, bohužel stále to občas po delší době hraní u některých her trošku dělá. Takže problém nyní vidím na 99,9% v těch napájecích obvodech.

Otázka je co s tím.

Možnosti jsou reklamovat kartu (což ale obnáší skutečnost, že budu nějakou dobu bez stolního PC, který nutně potřebuju k práci a budu odkázanej na notebook). Taky je otázka, jak se k tomu postaví prodejce (aby mi neřekl nějakej blábol ve smyslu, že si mám zajistit lepší větrání skříně a konec).

Dále použít jiný větší pasivky - máte někdo nějaký tipy?

Poslední možnost je přídání větráku pod kartu, ta se mi ale zrovna moc nelíbí, protož chci mít tichý počítač a další větrák do skříně se mi moc dávat neche.

Jinak kámoš, co si cca před týdnem koupil identickou sestavu jako já tímto problémem netrpí, takže mám, co se té grafiky týče asi nějaký náchylnější kus.
Total AMD (138)|23.3.2009 14:58
No tak reklamace by byla asi nejlepší no, bez PC nebudeš stačí tam dát jenom tu kartu ne? A budeš valit z Integ. grafiky.... No mě to ty čtverečky dělá jenom když si přetaktuju paměti na grafice než asi o 50 Mhz jinak já to mám na Asus EAH3850 SMART OC/HTDI/1G, PCI-E [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]...

A máš ty Catalysty staženy přímo z webu Asusu? Protože mě to taky dřív blblo když sem si stáhl z AMD.com a pak z Asusu to bylo už v pohodě...
Johny Fontane (34)|23.3.2009 15:29
Stažený je mám ze stránek AMD/ATI. Tohle mě zkusit nenapadlo. Každopádně ale kámoš, co má tu stejnou kartu to má taky z AMD/ATI a jede mu to v pohodě. Takže tím to asi nebude, ale je pravda, že zkusit to můžu.

Jinak já nemám desku s integrovanou grafikou, takže tu použít nemůžu. A můj předchozí PC byl ještě AGP, takže pro PCI-E nic nemám, ale mohl bych se možná poptat známých. Káždopádně, ntb to jistí.
Total AMD (138)|23.3.2009 20:10
Tak co jak to vypadá pomohlo to? :D
Dufinos (422)|28.3.2009 12:53
[QUOTE=palo88;218709]no skus tam dat starsi CCC ja som mal tiez traky problem a ja som mal ktomu aj maly vzkon a po nainstalovani starsieho CCC a vycisteni registov je to vsetko v pohode . aku si tam mal pred tym kartu???[/QUOTE]

Taky jsem měl se svou HD4850kou problémy... na 8.12 bez problémů a pak 9.1 a 9.2 byly docela hrozné... Už jenom kvůli stabilitě her... Samy se občas vypínaly a fragmenty se mi taky několikrát ukázaly (u Assassin Creed)... Jakmile ale přišly 9.3, tak se to zase vrátilo k normálu...
wanrouter (126)|29.3.2009 10:36
Ahoj, ja mam 4870 od Asus-u a blikali textury najma v Stalkerovi a FEAR 2 na najvyssich detailoch.

Prisiel som na uplne jasny problem - TEPLOTA, som to pretaktoval a splhala sa vyssie...

Cez ati tray tools som si nastavil teplotu a otacky ventilatora na vyssie (manualny profil) a uz je to v pohode :)))

GPU 815/ MEM1000