Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Trackmania Forever

EditorPO (2819)|10.5.2009 23:38
Tak to je teda kompliment :D
Richmond (8084)|11.5.2009 01:38
jj - ja kdyz teda odchazel tak tam bylo par lidi z nejakeho svycarskeho lama-klanu :thumb

edit: @editor: doufam, ze nezverejnis video s moji "jizdou" - na moji obhajobu musim podotknout, ze jsem mel vecer 4 piva (11 zlatopramen na zkousku), 4 drinky vodka/redbull, pozdeji pak keyrum/redbull takze material by se hodil maximalne tak do autoskoly jako ukazka vlivu alkoholu na ridice :D
EditorPO (2819)|11.5.2009 10:42
[QUOTE=Richmond;248013]doufam, ze nezverejnis video s moji "jizdou"[/QUOTE]
neboj, vcera som netocil :)

inak, na tom videu, co ste nedavno postovali http://www.gamerztube.cz/w72LJdqnt/tg-clan-movie/ som zasol nad jednym momentom, ked auto robi piruetu na nose (47 sekunda videa)
Richmond (8084)|11.5.2009 11:13
No tak me zas chytl ten pohled od ridice (3:30) :cool:
BTW neda se nekde stahnout popis klaves + nejake pohyby prave na tu kameru pri replayich?
Deee-aN (3834)|11.5.2009 11:14
[QUOTE=EditorPO;248063]neboj, vcera som netocil :)
[/QUOTE]
https://www.svethardware.cz/forum/showthread.php/33724-jak-na-video-ze-hry#248081 já jo ;):p (miCHi)
Deee-aN (3834)|11.5.2009 12:01
[QUOTE=Richmond;248082]No tak me zas chytl ten pohled od ridice (3:30) :cool:
[/QUOTE]
I to se dá...:)
miCHi (277)|11.5.2009 12:06
Deee-aN: Já včera hrůza...ale pěkné video deeeane :thumb ja bych nezvládl ani takové.

[QUOTE=EditorPO;248063]neboj, vcera som netocil :)

inak, na tom videu, co ste nedavno postovali http://www.gamerztube.cz/w72LJdqnt/tg-clan-movie/ som zasol nad jednym momentom, ked auto robi piruetu na nose (47 sekunda videa)[/QUOTE]

[QUOTE=Deee-aN;248094]I to se dá...:)[/QUOTE]

hm to by zajímalo jak se to dá udělat
Deee-aN (3834)|11.5.2009 12:16
[QUOTE=miCHi;248097]Já včera hrůza...ale pěkné video deeeane :thumb ja bych nezvládl ani takové[/QUOTE]
Tohle nic není. Jen se hodíš do specu, přepneš na nějaký typ sledování (už nevím, co to bylo, je nutno vyzkoušet) a zapneš FRAPS. Já už z toho pak jen vystříhal špatný kusy. V tomhle případě dělá kameru sám komp.
[QUOTE=miCHi;248097]hm to by zajímalo jak se to dá udělat[/QUOTE]
Jestli bude zájem, udělám tutor. Já to nevydržím, musím se pochlubit - přišel jsem na to sám!:thumb
No, samochvála smrdí, tak toho radši nechám... Ale stejně...:thumb:D:D:D
Richmond (8084)|11.5.2009 13:17
Tutorial bych zkous, stejne tak i nejaky popis jak ovladat kameru apod. :thumb
Deee-aN (3834)|11.5.2009 13:50
Ať chcete nebo ne, ten tutor udělám :p:D.
Jak Rich říkal, že se mu líbí pohled od řidiče, tak mě napadlo, že by se to dalo zkusit. Určitě tam bude něco s ukotvením něčeho někam...:notsure
Takže jsem si zbastlil jednoduchou mapu a na ní nahrál dva duchy. Začátek je klasický:

a vyberu oba duchy :

Objeví se tohle. Je vidět, že oba duchové jsou nahraní (závodnička není pod Astonem téměř vidět :eek:). První, co bude následovat, je odstranění původní kamery...

... a nastavení Vlastní kamery ...

Kameru nastavíme tak, že jednoho ducha nastavíme jako sledovacího (Objekt) druhého jako sledovaného (Ukotvení). S položkami "Zobr. ukotvení" a "Rot. ukotvení" je možno si později pohrát dle libosti - mě se nejvíc líbilo nastavení obě ON a nebo obě OFF, ale žádné zásadní rozdíly nenastanou. Je třeba také nastavit začátek a délku trvání efektu (u mě po celu trať).

A teď asi to nejdůležitější, musíme umístit kameru tam, odkud chceme soupeře sledovat, tzn. do míst vlastní hlavy. Já postupně došel k hodnotám X-0, Y(výška nad terénem)- cca1, Z - teoreticky by měla být 0, ale mě přišlo vizuálně lepší -0,3. Položku UhP jsem metodou pokusu a omylu nastavil na 90, ale i tam je to podle ctěné libosti...

To samé nastavíme na konec trasy (neboli na konec požadovaného trvání efektu)

Když přepneme zpátky na start, ukáže se tohle:

Není to žádná chyba, řidič už vlastně sleduje druhého ducha. Několik prvních metrů jedou auta zhruba stejně a protože by to vypadalo divně, nechal jsem sledující auto vystartovat o 0,5sec později.

Takže asi tak...:)

EDIT: jak myslíš "ovládat kameru"? Ona se vlastně ovládá sama, ty jí řekneš, co má sledovat (Objekt) a pak jen definuješ odkud. Jestli máš na mysli tohle, tak dám link na tutor, eventuálně to pořešíme tady...:)
Richmond (8084)|11.5.2009 13:59
Diiiik za tutor (RB+ jeste nemuzu udelit)!
Jde mi o to, abych si neka stoupnul a nechal treba pres "sebe" skakat auticka nebo naopak je na sebe nechal jezdit :notsure... Je fakt, ze ty "advanced" zamirovani apod. jsem nenasel (resp. nehledal) takze vecer na to mrknu a otestuju jestli to teda funguje v obyc free TM :notsure
Deee-aN (3834)|11.5.2009 14:09
Fungovat by to mělo IMHO i v free TM. Koukni sem: http://tutorials.tm-creative.org/video_creation/. Teď nemám čas, ale pak udělám nějaký jednoduchý tutor na postavení kamery. Ono na tom nic není, jen na to přijít...:)
miCHi (277)|11.5.2009 15:44
[SIZE="4"]Kdo by byl pro udělat zítra ve 20:00 další turnaj?[/SIZE]
jrx (1880)|11.5.2009 15:57
Já jsem pro, ale nezúčatsním se, protože mám každé úterý jinou práci v 8 večer než autíčka :) Jó být to o víkendu kdy je spousta času nebo v pátek, či v rozumný čas třeba v 6 nebo v 7, tak příjdu. Bohužel se musím učit :)
Deee-aN (3834)|11.5.2009 15:59
[QUOTE=miCHi;248147]Kdo by byl pro udělat zítra ve 20:00 další turnaj?[/QUOTE]
Já...
LoGi.CZE (206)|11.5.2009 16:20
No proč ne... :-)
Kirk1 (850)|11.5.2009 17:55
Ak to stihnem tak prídem.

Kurnik písali mi že mi TMU pošlú do 7 dní :cry
Deee-aN (3834)|11.5.2009 18:19
Ještě tedy zkusím nakousnout základy práce s kamerou, nebo aspoň to, co jsem zatím pochytil (a pochopil). Vás, zkušenější, prosím o shovívavost a pokud narazíte na chybu, nebo něco, co se dá dělat jinak, nenechávejte si to pro sebe ;):). Budu tu popisovat i banální záležitosti, které asi umíte, ale mě ruce neupadnou a informace bude komplexnější.

Takže...
Opět pokusná trať a dva duchové. Smažeme stávající kameru a dáme Vlastní (Custom).

Dokud si nevybereme Objekt (tzn. to, co budeme snímat), můžeme se v prostoru pohybovat pomocí kurzorových šipek ve spolupráci se zmáčklým pravým myšítkem. Na dalším screenu je vidět, že zatím není vybrán žádný Objekt a v tuhle chvíli si člověk může "létat" v prostoru, jak je libo:p.

To se ovšem změní, když "Objektu" přecvakáte na duch auta, které chcete natáčet. Kamera se okamžitě natočí tak, aby objekt byl přesně uprostřed záběru. Když se teď pustíte do mačkání kurzorových šipek, bude se kamera pohybovat, ale pouze kolem vybraného auta. To může někdy dělat problémy, když chcete přestavět kameru - auto vás nepustí... Já to řeším tak, že si přepnu "Objekt" na "Žádný" a kameru přesunu, pak zase přepnu na auto. Důležité je to, abyste měli vlevo nahoře přepnuto na tuto ikonku:

a ne tuto:

Auta jsou na startu a kamera je na ně natočená (respektive je natočená na jedno,ale vzhledem k tomu, že jsou na jednom místě... proto je na trati později to rozdvojení)

Najedeme na místo, odkud chceme točit...

Kameru zatím ponecháme statickou a tak jen přeneseme parametry prvního políčka na poslední. To se dělá tak, že kliknete na takové to oranžové označení posledního políčka, pustíte myšítko, zmáčknete CTRL, držíte a kliknete na takové to oranžové (:D) označení prvního políčka. Teď by se parametry z prvního políčka měly objevit i na posledním. Úhel a sklon se budou lišit, ale to nehraje roli.

No, a můžete si to pustit...:D (příloha1)
Vidíte, že kamera sleduje fialové autíčko. Ještě patrnější to bude, když přesunu pozici kamery a pro změnu budu sledovat Astona. (příloha2)

A už jen krátce nakousnu další z možností. Kamera se samozřejmě umí také hýbat. Doteď jen stála na místě. To bylo způsobeno tím, že jsme zatím jen kopírovali souřadnice prvního a posledního políčka. Když se budou souřadnice lišit, kamera se bude během sledování auta pohybovat z bodu A do bodu B. Rychlost a směr pohybu se dá regulovat pomocí vložených klíčů, ale do toho jsem zatím jen nakoukl a netroufám si o tom povídat.:)
Takže jen jednoduše postavím kameru na počáteční pozici ...

...pak nastavím koncovou...

... přidám jeden klíč kvůli průletu fialového kolem kamery a pak viz příloha 3 :p;):D
EditorPO (2819)|11.5.2009 21:02
Deee-aN, pekny tutorial, len tak dalej. ..... RB+ (mas ich u mna, len zatial ti nemozem udelit, na vine je system) :thumb Vies to pekne popisat.

Osobne sa mi paci (ale funguje to asi len u original modelov Nadea), ze ako je pohybliva hlava pilota v zakrutach. Len pre ukazku, skus umiestnit kameru vedla hlavy pilota tak, aby bolo vidiet posobenie odstredivej sily.

BTW, teraz som si uvedomil, ze to mame v zlom threade :rules
Deee-aN (3834)|11.5.2009 23:20
[QUOTE=EditorPO;248236]
Osobne sa mi paci (ale funguje to asi len u original modelov Nadea), ze ako je pohybliva hlava pilota v zakrutach. Len pre ukazku, skus umiestnit kameru vedla hlavy pilota tak, aby bolo vidiet posobenie odstredivej sily.

BTW, teraz som si uvedomil, ze to mame v zlom threade :rules[/QUOTE]
Nemyslím, že to máme ve špatném vlákně. Tamto je IMHO spíš o zpracování hotových videí, tady je to o tvorbě, ale můžeme to samozřejmě prodiskutovat. Taky mě napadlo udělat thread na tutory...

A teď k tvému nápadu... Několik prvních replayů jsou "přípravné práce" - pozor, není to nic hezkého! Tím nemám na mysli technickou kvalitu, opravdu to vypadá dost nechutně...:). Ta poslední záležitost je asi to, co jsi měl na mysli. Není to úplně dotažené, ale na to už dneska nemám...:turtle Je to o hromadě klíčů a to hledání optimálního nastavení každého jednoho a jejich plynulé návaznosti jako celku, je pakárna...:thumbdown

EDIT: BTW, miCHi je nám v nějakém klanu... :(:p:D
miCHi (277)|11.5.2009 23:55
[QUOTE=EditorPO;248236]Deee-aN, pekny tutorial, len tak dalej. ..... RB+ (mas ich u mna, len zatial ti nemozem udelit, na vine je system) :thumb Vies to pekne popisat.

BTW, teraz som si uvedomil, ze to mame v zlom threade :rules[/QUOTE]

Ale současně to souvisí s hrou ne? Deeeane super prácička, líbí se mi tvé tuty. Máš u mě RB až budu moct :):thumb

[QUOTE=Deee-aN;248267]
EDIT: BTW, miCHi je nám v nějakém klanu... :(:p:D[/QUOTE]

No jo, přidal jsem se ke švýcarům, super partička :D. Ale na vás nezanevřu to se neboj :) Zítra na turnaji !
EditorPO (2819)|12.5.2009 00:05
Ha, az ma to prekvapilo, ked som si to poustil Deee-aNe. Fakt to vyzera, ako keby v aute sedela mrtvola :D. Mozno len ako kratky moment do videa by sa to hodilo.

Co sa tyka threadu, ved popisujeme postup pri tvorbe videa. Krok za krokom, od MediaTrackeru az po strih a postprodukciu. Bez MT mozes pouzit akurat tak Fraps, alebo iny program.
Tiez pridam nieco na zaver, ohladom vhodneho nastavenia parametrov pri generovani videa v MT, nieco o strihu v Camtasii (pripadne Ulead alebo Adobe) ....
miCHi (277)|12.5.2009 14:19
Takže jdu se omluvit, protože na večer to bohužel nestihnu...:mad:, nečekaně mi do toho něco vlezlo. Pořádně zazávoďte a výsledky pak sem :D

...Edit: možná chvilku stihnu :D
Kirk1 (850)|12.5.2009 19:52
Ja prídem ale budem meškať asi cca 15-20 min
jrx (1880)|12.5.2009 19:57
Já se asi příjdu kouknout, ale jen na chvíli :)
Deee-aN (3834)|12.5.2009 21:56
Máme za sebou další neoficiální turnaj. Myslím, že už jsme se dostali do fáze, kdy by se, vzhledem k počtu účastníků - a to i "přespolních", dalo uvažovat o nějaké propagaci toho příštího na specializovaných serverech. Pak už by ale všechno muselo klapnout časově i organizačně. Dnes se ukázalo, že bez Ediho jsme úplně v tádydádydádydá.:)
Jinak, konečné pořadí je vidět na prvních dvou screenech. Na obsazení čelních postů není nic překvapivého a tak ani nemá smysl to rozebírat :). Další dva screeny ukazují počet zúčastněných. A to tam nejsou ti, co se stavili jen na skok...
Díky všem za účast a Edimu za organizaci.:)
turnaj 2009-05-12.png turnaj2 2009-05-12.png turnaj3 2009-05-12.png turnaj4 2009-05-12.png
CommanderZ (512)|12.5.2009 22:21
Krasne devate misto :)

Btw, neslo by to udelat tak, aby se tech bodu davalo jeste vic nez 10? Tim myslim, aby ucastnici treba az do desateho mista dostali nejake body navic oproti tomu jednomu za dojeti. Takhle to pro "nas lamy" neni moc zavodeni, je to spis o tom, jestli dojedu nebo ne, protoze tech pet lidi, kteri jezdi radove lip nez ja tam proste bylo. A je naprosto jedno, jestli skoncim 6. nebo patnacty.
EditorPO (2819)|12.5.2009 22:49
CUP system je pevne dany. Ovplyvnit sa da pocet vitaznych miest (standardne 3) a pocet bodov potrebnych na umiestnenie (standardne 100). Dalej mozem ovplyvnit pocet zahrievacich kol (standardne 2). My pouzivame nastavenie 3/70/1.
Mnozstvo pridelovanych bodov neviem menit. Teda aspon nie cez klasicke admin rozhranie.
Skusim nieco vygooglit.
Richmond (8084)|12.5.2009 23:05
No tak me to teda moc nevadi - jel jsem predevsim pro zabavu a ne s tim ze budu prvni ;) a abych rekl pravdu tak ani nevim na jakym miste jsem zustal (viz ta trat jak sem videl vsechno jenom ne ze svyho pohledu - pohled jako na krysy v bludisti :D).
Ja bych to tak nechal, vzdyt podobne je to u vsech her - casem se clovek vycvici - svalovat to muzes akorat tak na svy ruce, oci, alkohol, a vubec dalsi lidske potreby ;)
CommanderZ (512)|12.5.2009 23:23
Ja nejezdim pro vitezstvi, ale prece jenom - neco, co by trochu povzbudilo soutezivost i na hrosich nez prvnich peti mistech by tam byt mohlo :)
Richmond (8084)|12.5.2009 23:33
[QUOTE=CommanderZ;248561]Ja nejezdim pro vitezstvi....[/QUOTE]
Teda nechci provokovat, ale devaty misto zas takova vyhra neni :D
Tak to zkus natrenovat a treba vyskolis Michiho ;)
EditorPO (2819)|13.5.2009 09:34
jj, musime na sebe pracovat, aby sme dobehli hracov ako Michi. Aby to nemali take jednoduche :).
Mna skor vytoci, ked sa mi na nejakej trati nedari, pricom inokedy tu trat prejdem bez vacsich problemov. Ako vcera. Hned po starte bol naval v prvych zakrutach. Taky, ze clovek ani nevidel svoje auto. Vacsinou som skrtol o prvy roh. Vypinat zobrazovanie superov som nechcel, pretoze som ukladal replaye a nebol som si isty, ci by ulozilo aj ostatnych, keby som ich vypol. Ukladanie replayov ma tiez trochu zdrzalo, takze som niektore starty realizoval po par sekundach oproti ostatnym.
Tiez mi nejak extra nejde o umiestnenie, ale na druhej strane, ked som pri velkom pocte hracov na prvej strane tabulky, tak aj to je prijemne. Na spicku zatial nemam a dlho mat nebudem, pretoze pri svojej praci nemam vela casu trenovat techniku jazdenia, ale zmieril som sa s tym :D.
Richmond (8084)|13.5.2009 10:22
[QUOTE=EditorPO;248614]Vypinat zobrazovanie superov som nechcel, pretoze som ukladal replaye a nebol som si isty, ci by ulozilo aj ostatnych, keby som ich vypol. Ukladanie replayov ma tiez trochu zdrzalo, takze som niektore starty realizoval po par sekundach oproti ostatnym.
Tiez mi nejak extra nejde o umiestnenie, ale na druhej strane, ked som pri velkom pocte hracov na prvej strane tabulky, tak aj to je prijemne.[/QUOTE]
Tak tak, tohle byla i moje taktika - pak jsem ji ale zmenil na neni dulezite vyhrat, ale zucastnit se ;)
Priste to zkusim bez alkoholu a ber kuriva :D
Kirk1 (850)|13.5.2009 12:30
[QUOTE=Richmond;248619]Tak tak, tohle byla i moje taktika - pak jsem ji ale zmenil na neni dulezite vyhrat, ale zucastnit se ;)
Priste to zkusim bez alkoholu a ber kuriva :D[/QUOTE]
Na to som prišiel aj ja že alkač otupuje zmysly a ked sa mi prestalo dariť tak namiesto toho aby som sa snažil jazdiť lepšie tak som na to dlabal:mistake:stupid:D ale aj tak včera som sa akosi nevedel dostať do jazdnej pohody:slug
Deee-aN (3834)|13.5.2009 13:35
Já se taky nemohl nějak zahřát. IMHO to bylo jednak tím, že jsem se pokoušel točit a asi taky tím rozháraným začátkem.
ICE_D (2754)|14.5.2009 18:28
[QUOTE=Kirk1;248670] ale aj tak včera som sa akosi nevedel dostať do jazdnej pohody:slug[/QUOTE]

hh, ja mel do jizdni pohody hooodne daleko :D:D:D
Kirk1 (850)|14.5.2009 18:44
Inak chcem iba pripomenúť https://www.svethardware.cz/forum/showthread.php/30614-trackmania-forever#247832 chcem iba vedieť či sa to dá alebo nie :notsure
Deee-aN (3834)|14.5.2009 19:07
Jde ti asi o ten nápis, o co se hlasuje, že jo? :notsure Vote panel se dá přenastavit v Menu pod položkou Customize HUD. Dáš si List a vybereš si, kde ti to nejlíp sedí. Ale s tím nápisem nevím. Pokud to půjde, tak asi jen z pozice Master admina... BTW, teď je tam docela veselo...
Kirk1 (850)|14.5.2009 19:18
[QUOTE=CommanderZ;247835]S tim urcite souhlasim. Takhle se tam da hlasovat jen kdyz jsem tam sam :rolleyes:[/QUOTE]

[QUOTE=Jiri@tncm;247841]To jo, taky mě to štve, kromě hlasování nevidím framerate :D A neplánujete zase nějaký ten "úterní" turnaj (nemusí být nutně v úterý). Ono co se na server přihlásím tak tam nikdo není a nebo 5 nějakých pilotů s rankem milión :D Je škoda nechávat server takhle nevyužitý[/QUOTE]
No ono ja myslím to cele menu čo je hore v hornej tretine ;)
Deee-aN (3834)|14.5.2009 19:44
[QUOTE=Kirk1;249143]No ono ja myslím to cele menu čo je hore v hornej tretine ;)[/QUOTE]
To by pak bylo o změně celého skinu (jestli se tomu tak říká) a vzhledem k tomu, že mě se tenhle docela líbí, tak bych to tak nechal. Přeci jen, to hlasování není zas tak častá záležitost.
Hvězdičkou na numerické klávesnici se dají vypnout všechny věci na obrazovce kromě auta a tratě samotné, ale to IMHO vypne i oznámení o hlasování, takže taky nic pro tebe.
Kirk1 (850)|14.5.2009 19:54
IMHO mne sa tak isto páči tento skin a je naozaj super ale keď sme na servery 4 - 5 a chceš opakovať trať tak to nik nevidí a zbadajú to až keď je už neskoro a na tomto sme sa už oklamali viacerí :D Ono mi to ani nechceme zmeniť ako to či sa to neda vypnúť nejakým tlačítkom (čo sa asi nedá). * je na nič lebo sa stratí aj čas a vlastne všetko:(
Kirk1 (850)|14.5.2009 21:01
Skoro som zabudol zajtra mi má doraziť TMU:eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::runaway:D:D:D:D:D
Deee-aN (3834)|14.5.2009 21:20
No vidíš! Ještě jednou se vyspíš a bude to! ;):D (teďka neusneš...)
Kirk1 (850)|14.5.2009 21:22
[QUOTE=Deee-aN;249182]...(teďka neusneš...)[/QUOTE]
jj :D
EditorPO (2819)|14.5.2009 23:27
Ak myslite tie hlasovacie tlacitka Ano-F5 Nie-F6 (alebo tak nejak), tak ja mozem nastavit ich polohu na obrazovke, ale neviem, ci je to zmena pre vsetkych. Defaultne je to nastavene V lavom dolnom rohu pod chatom. Ja to prepinam na poziciu BottomCenter, co je tesne nad tym spodnym sedym transparentnym pruhom, v strede. Tlacitka su tak priblizne na "zadku" auticka, co si asi kazdy vsimne.

V hornom pruhu, kde su rekordy, tak tam sa nic podstatne nezobrazuje. Maximalne audio stopy pesniciek, ktore pocujete v hre.
Deee-aN (3834)|14.5.2009 23:40
Feri měl IMHO na mysli takové ty hlášky: Opakovat závod?, Další trať?, atd.... ty přesuny těch tlačítek si IMHO musí udělat každý sám, jak mu to vyhovuje. Ale možná, že ty jako MA nastavuješ ten default...:notsure
EditorPO (2819)|15.5.2009 09:12
Aha, teraz si ani nespomeniem, ze kde sa tie otazky objavuju. Vyskusame, ked tam budeme aspon dvaja.
Richmond (8084)|15.5.2009 12:16
Tady mate neco do galerie... Nema nekdo screen na kterym by bylo vic auticek jako na obr. 2, ale na trati?
tm1.jpg tm2.jpg
Kirk1 (850)|15.5.2009 12:53
Richi odkial si fotil ten prvý obr. však si včera nebol na servery a to z mojho pohľadu :notsure
Richmond (8084)|15.5.2009 13:01
Nasel jsem je v mistni galerii, vcera jsem chybel :mistake
edit: ...a trosku poladil Depth Of Field...