Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ventilátor 120x120 do case

pepos01 (518)|22.2.2009 21:53
Zdravím, v krabici se mi ,,povaluje,, výše zmíněný ventilátor.A tak jsem se rozhodl, že si jej dám do case.Ovšem nastává problém v tom, že tento ventilátor má klasický napájecí konektor 4-pin, z něho ale dále vede konektor k připojení dalšího větráku ( který musí mít 4-piny ) a od tohoto všeho vede další, poslední kablík, který má 3-piny ( u mně je to ale zbytečné- nemám nic, co bych k tomu připojil- nedá se to s tím něco ,,udělat,, ?)Jde mi především o to, že pokud k němu nepřipojím nějaký 4-pin větrák, tento ventilátor se odmítá ,,točit,,.Předem Vám patří mé díky!:)
Logout (4018)|22.2.2009 22:07
Nemoh bys to vyfotit? IMHO ty další konektory budou spíš alternatvní konektory pro připojení větráku, popř. konektor pro zasílání informací o otáčkách větráku - ale to je jen dohad, chtělo by to fotku.
pepos01 (518)|22.2.2009 22:19
Dobře... snažil jsem se, jak to jen nejlépe šlo :turtle

[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Logout (4018)|22.2.2009 22:37
Tak ten poslední trojpin je pouze k sledování otáček toho druhýho ventilátoru. Zbytek z těch fotek nejsem zchopnej vydedukovat, anžto tam nevidim kam vedou který dráty. Nemoh bys ještě to nějak popsat, nebo nakreslit schéma?

V podstatě jsou pravděpodobný dvě možnosti: Buď se z "hlavního konektoru" rozdvojujou dráty jak do vedlejšího, tak do větráku - pak by měly větráky fungovat na sobě nezávisle (a ten vedlejší konektor by sloužil jen k tomu, aby moh mít člověk o větrák víc).
Nebo může víst z hlavního konektoru fáze (červenej) do větráku, odtamtud 0 do vedlejšího větráku jako fáze a odtamtud nula (černej) zpět do konektoru. Pak by to fungovalo jako zpomalovač větráku - 12V by se rozdělilo mezi oba dva větráky a ty by jely na 6V každej. Spojenim nuly a fáze v tom vedlejším konektoru by se pak rozjeol větrák na plno. To je i pravděpodobnější varianta, pokud říkáš, že bez zapojení druhýho větráku to nejede. Ale nevidim to na tý fotce tak dobře, bych to řek s jistotou.
pepos01 (518)|22.2.2009 22:57
Pokusím se :notsure
- takže hlavní napájecí 4-pin tohoto větráku:
1) od něj vedou čtyři dráty ( černý, červený, žlutý a modrý ) k přímo k větráku
2) od něj vedou 3 dráty ( černý, červený a modrý ) ke konektoru, do kterého se zapojuje další chladič se 4-pinem
Logout (4018)|23.2.2009 00:07
No a oba černý respektive červený vedou vždy od jednoho pinu toho hlavního konektoru?
r34ktor (7477)|23.2.2009 02:24
Řekl bych, že půjde o ventilátor od Arctic Cooling s technologií PST (PWM Sharing Technology). Její princip je obšírně popsán zde.
Tommula (232)|23.2.2009 07:07
Je to urcite AC s technologii PST. Celkem funkcni řešení :thumb
pepos01 (518)|23.2.2009 10:09
[QUOTE=Logout;222784]No a oba černý respektive červený vedou vždy od jednoho pinu toho hlavního konektoru?[/QUOTE]

Ano, přesně tak.
pepos01 (518)|28.2.2009 16:44
Už bych potřeboval jen jednu radu ( či pomoc ): je možné do toho konektoru, který vede od větráku a do kterého se připojuje další čtyř-pinový větrák, tak připojit 3-pinový?
r34ktor (7477)|28.2.2009 18:14
Můžeš, ale nebude regulován.