Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

domácí wi-fi

smajdalf.01 (1)|1.3.2009 16:41
Dobrý den rád bych se zeptal na pár otázek ,ale předně bych upozornil že jsem v tomto úplná lama. Taky bych chtěl říct že jsem projel celé fórum a nic k tomuto jsem nenašel. Takže po O2 zbyl ZyXEL Prestige 660HW-T3 v2 a chtěl bych ho upotřebit pro wifi mám stolní Pc , NB a příležitostně mobil. Připojení k netu je v současné době pomocí kabelu zastrčenýho do pc. Veřejnou IP nemam jestli to je důležité. oba PC jsou na XP. Předpokládam že bude potřeba wifi karta pro stolní PC. Možná nahrát originál firew.

PS děkuji za odpovědi a pokud jsem na něco zapoměl nebo přehlédl prosím odkažte nebo napište a já vám dodám info pokud to zjistím
wex (115)|12.3.2009 15:12
Uvedu postup odzkoušení, vysvětlovat to moc nebudu. Kdybys chtěl podrobnosti, tak napiš...
Při současném zapojení zpustíš příkazový řádek a napíšeš "ipconfig /all".
Co je ve výpisu důležíté
1) IP adresa výchozí brány
2) Protokol DHCP povolen Ano/ne
pokud není povolen, tak si ještě opiš masku podsítě a ip adresu počítače
další krok:
místo toho kabelu od internetu připoj ten ZyXEL a napiš ten samý příkaz
pokud je IP adresa brány stejná, jako v prvním případě, tak musíš udělat 2 věci:
1) vypnout DHCP server - nebude se automaticky přidělovat IP adresa počítači, takže pokud budeš chtít někdy v budoucnu konfigurovat ten ZyXEL samostatně (propojený jenom s PC), tak budeš muset na tom PC zadat IP adresu výchozí brány a toho počítače + masku ručně (to jsou ty údaje, které jsou teď vypsané), ale pozor, v dalším kroku změníš IP adresu brány na jinou.
2) v menu LAN, IP změň poslední číslo na nějaké jiné, třeba pokud to bylo jedna, tak tam dej třeba 250
pokud jsou IP adresy bran jiné:
1) vypnout DHCP server
2) pokud budeš chtít mít stále dostupnou konfiguraci ZyXELu, tak musíš IP adresu v sekci změnit na podobnou, jakou máš v prvním případě připojení PC kabelem k Internetu
situace vypadá následovně:
pokud má současná brána (ta s aktivním připojením k Internetu) IP 192.168.1.1 a masku 255.255.255.0 a ZyXEL má 10.0.0.0 a masku 255.0.0.0
tak ZyXEL přepíšeš třeba na 192.168.1.250 a masku opíšeš 255.255.255.0

z posledného kroku plyne, že se po uplatnění změn se do nastavení toho ZyXEL dostaneš přes web právě tou zadanou IP adresou.
předpokládám, že nastavení Wi-Fi budech chtít nechat původní....
teď už by to mělo stačit zapojit následujícím způsobem:
Kabel od internetu zapojíš do ZyXELU do LAN, tam zapojíš popřípadě i nějaký další počítač. Pravděpodobnost, že to pojede po kabelech, hraničí s jistotou. U Wi-Fi je to horší, tam to vímdím tak 50%.

Ještě jsem zapomněl napsat že pokud je DHCP server vypnytý, tak si musíš zadat paramatry připojení u každého počítače ručně (IP stanice vždy o jedno vyšší než předchozí, nebo něco na ten způsob, aby nebyly stejné).

Experimentování bych se nebál. Při nejhorším vždy můžeš udělat u toho ZyXELu reset do továrního nastavení, kdy by měl být zapnutý DHCP server.