Jméno tazatele: lump
Znění dotazu:
Mám sestavu s AMD Athlon 2500+, 512kB CACHE, Barton, socket A, 1,83GHz; MB ASUS A7N8X 2.0, čipset nVidianForce2 Ultra400; Bios Phoenix-AWARD v6.00PG(08/03); verze ASUS A7N8X 2.0 deluxe ACPI, 512MB RAM; 5x SATA, 6xUSB, 5xPCI; 1x AGP2.0; 2x LAN (RJ-45). Mohu použít k rozšíření jakýkoliv SATA disk? Jaká je možnost bezpečného přetaktování?
HW a SW počítače jehož se dotaz týká:
HD, Procesor
Znění dotazu:
Mám sestavu s AMD Athlon 2500+, 512kB CACHE, Barton, socket A, 1,83GHz; MB ASUS A7N8X 2.0, čipset nVidianForce2 Ultra400; Bios Phoenix-AWARD v6.00PG(08/03); verze ASUS A7N8X 2.0 deluxe ACPI, 512MB RAM; 5x SATA, 6xUSB, 5xPCI; 1x AGP2.0; 2x LAN (RJ-45). Mohu použít k rozšíření jakýkoliv SATA disk? Jaká je možnost bezpečného přetaktování?
HW a SW počítače jehož se dotaz týká:
HD, Procesor
S žádným SATA diskem bys neměl mít problémy, co se týče přetaktování, záleží na tom, jaké štěstí jsi měl na kus HW. Můžeš procesor přetaktovat víc než kdokoliv jiný v ČR, ale taky ho nemusíš zvednout o víc než pár desítek MHz.
Jen doplním, že může dojít k vypnutí nebo omezení sata řadiče při přetaktování. Co si posledně pamatuju tak to bylo u GB desky pro sc 939 s nforce 4 chipsetem, při OC nedetektovala ani jeden disk. Je to ale spíše vyjímka, snad tě to nepotká. Můžeš použít jakýkoliv sata disk, ale pokud se sám nedetektuje jako SATA 150 (1) zařízení, budeš ho muset do sata 1 módu přepnout ručně - buď jumperem nebo SW cestou - každý výrobce to má jinak, obecně to jde např přes Hitachi Feature Tool, nejspíš přes jiný počítač.
Kam až se dostaneš s OC - tyhle Bartony šly i k 2,2 - 2,3Ghz, za předpokladu dobrého chlazení s alespoň 400Mhz pamětí. Bezpečné napětí - záleží na chlazení a teplotách jakých tvůj CPU dosahuje, já jsem jel na 2,1Ghz tuším při 1.7V a boxem, ale přes 1.8V bych do něj určitě nepustil. Nezapomeň na AGP lock a PCI lock (pokud deska nabízí - snad jo).
Kam až se dostaneš s OC - tyhle Bartony šly i k 2,2 - 2,3Ghz, za předpokladu dobrého chlazení s alespoň 400Mhz pamětí. Bezpečné napětí - záleží na chlazení a teplotách jakých tvůj CPU dosahuje, já jsem jel na 2,1Ghz tuším při 1.7V a boxem, ale přes 1.8V bych do něj určitě nepustil. Nezapomeň na AGP lock a PCI lock (pokud deska nabízí - snad jo).