Mám v plánu pořídit procesor AMD Phenom II X3 720 Black Edition a rozhoduji se co k němu pořídit za chlazení. Mám v plánu ho zkusit přetaktovat. Trochu si pohrávám s myšlenkou pasivního chlazení procesoru, takže bych přivítal nějaké zkušenosti. Moje case je Antec Three Hundred, ve které se podle mě dá docílit solidního proudění vzduchu.
z pasivních
Scythe Ninja (ikdyž ta už by s hodně přetaktovaným x3 měla problémy)
nebo
Scythe Orochi
z nepasivních je dobrý třeba
Coolermaster Hyper 212
Scythe Ninja (ikdyž ta už by s hodně přetaktovaným x3 měla problémy)
nebo
Scythe Orochi
z nepasivních je dobrý třeba
Coolermaster Hyper 212
Jsem pro Orochi rev.B - konecne dostal uchyceni pres srouby a ventilator nahore v bedne mu urcite dost pomuze :thumb
Tak zatím mám tyto favority:
Cena do 1000 Kč:
CoolerMaster Hyper 212
Cena nad 1000 Kč:
Scythe Orochi
Myslíte, že je to dobrá volba?
Cena do 1000 Kč:
CoolerMaster Hyper 212
Cena nad 1000 Kč:
Scythe Orochi
Myslíte, že je to dobrá volba?
Ani s jedným neurobíš chybu, predsa len by som sa vydal strednou cestou v cene cca. 1000 Kč - a to Smeli-m navrhovaným Scythe Ninja 2 ...
Ninja2 je good (jedinou vytku bych mel ke spone) a na pasiv by to mozna mohl zvladnout (ze zapnutyma fanama nahore v bedne). Za zminku jeste stoji CoolerMaster Z600, kazdopadne Orochi je na pasivni chlazeni asi be(a)st...
edit: jeste k tem recenzim: http://www.frostytech.com/top5heatsinks.cfm :thumb
edit: jeste k tem recenzim: http://www.frostytech.com/top5heatsinks.cfm :thumb
[QUOTE=kevin00;244136]IMHO Spíše bych se řídil nějakým testem než vzhledem ;)[/QUOTE]
Měl jsem na mysli jeho vlastnosti, co jsem se různě dočetl, ty jsou na prvním místě.:)
Když budou peníze, tak bych šel asi do Orochi, ale bojím se těch rozměrů, budu si muset proměřit case.
Měl jsem na mysli jeho vlastnosti, co jsem se různě dočetl, ty jsou na prvním místě.:)
Když budou peníze, tak bych šel asi do Orochi, ale bojím se těch rozměrů, budu si muset proměřit case.
A když peníze nebudou, mohu doporučit mnou používaný a také zde již zmiňovaný CM Hyper 212. Za 8 stovek hodně muziky. Chladně a celkem potichu :) Instalace bezproblémová, akorát je trochu vyšší tak je potřeba změřit case :)
No na to, že jsem měl na začátku jasné dva favority, tak se to nějak rozšířilo. Vůbec teď nevím pro který se mám rozhodnout.:)
Omlouvám se, nepřečetl jsem si přání autora používat pasivní chlazení :mistake CM Hyper se samozdřejmě na pasivní chlazení nehodí. (včera jsem to zkoušel a docela dost to topilo)
Tak jsem si změřil, kolik místa mám pro Orochi a vyšlo mě necelých 18 cm, takže s ventilátorem nahoře by se tam nemusel vlézt.
18 cm ode dna skříně či 18 cm od IHS procesoru ? Pokud ode dna skříně, tak odečti cca 2,5 cm na motherboard + procesor.
[QUOTE=kevin00;244194]18 cm ode dna skříně či 18 cm od IHS procesoru ? Pokud ode dna skříně, tak odečti cca 2,5 cm na motherboard + procesor.[/QUOTE]
je to 18 cm od MB
je to 18 cm od MB
Rozmery Orochi - http://www.scythe-eu.com/forum/orochi/426-orochi-dimensions.html
Pokud mas stred socketu 6cm od horni strany desky tak ti nepresahne ani desku...
edit: na Asus A8N32-SLI by to vypadalo asi takhle (modra barva = Orochi)
Pokud mas stred socketu 6cm od horni strany desky tak ti nepresahne ani desku...
edit: na Asus A8N32-SLI by to vypadalo asi takhle (modra barva = Orochi)
Do case to urcitě dostanu, ale pokud bych chtěl mít ventilátor nahoře, tak bych asi nezavřel bočnici. Takže jediná varianta je z boku chladiče nebo to otestovat a nechat to chladit pasivně pokud by to zvládalo. Nebo alternativa v podobě ninja 2.
Ale proc ho davat na nej, kdyz nad nim budes odsavat ventilatorem? Z boku (smerem od GK) se da ten ventilator chytit taky a rozhodne bude mit lepsi ucinnost diky kominovemu efektu...
Typuji, že chladič se bude nasazovat na motherboard Gigabyte GA-MA790XT-UD4P: https://www.svethardware.cz/forum/showthread.php/33418-jakou-desku-pro-amd-phenom-ii-x3-720-black-edition
IMHO na tomto motherboardu bude sedět lépe naž na Asusce (myslím rozmístěním konektorů) - volný nap. konektor i IDE konektor. Možná, nebude mu vadit chladič northbridge ? :notsure
IMHO na tomto motherboardu bude sedět lépe naž na Asusce (myslím rozmístěním konektorů) - volný nap. konektor i IDE konektor. Možná, nebude mu vadit chladič northbridge ? :notsure
[QUOTE=Richmond;244205]Ale proc ho davat na nej, kdyz nad nim budes odsavat ventilatorem? Z boku (smerem od GK) se da ten ventilator chytit taky a rozhodne bude mit lepsi ucinnost diky kominovemu efektu...[/QUOTE]
Máš pravdu. Uvažuji o dvou možnostech a to:
1) Jak říkáš ty upevnění ventilátoru od grafické karty.
2) Procesor bych nechal chladit pasivně a ventilátor bych použil místo toho, se kterým jsem case koupil a byl by v těsné blízkosti chladiče. Předpokládám, že ventilátor od Scythe bude o něco méně slyšet.
Máš pravdu. Uvažuji o dvou možnostech a to:
1) Jak říkáš ty upevnění ventilátoru od grafické karty.
2) Procesor bych nechal chladit pasivně a ventilátor bych použil místo toho, se kterým jsem case koupil a byl by v těsné blízkosti chladiče. Předpokládám, že ventilátor od Scythe bude o něco méně slyšet.
Abych rek pravdu tak ja Orochi daval akorat na C2Q a to jeste do bedny, ktera mela nad MB zdroj takze nic moc optimalniho. Cely to monstrum topilo na omak tak na max. 40° a ventilator byl 12cm (misto toho co byl v baleni) @700-900RPM a pohoda (kazdopadne nejvetsi horko ho ceka asi az o prazdninach). Ja do Orochi asi taky pujdu (s X4 BE) takze to tu predbezne promeruju ;)
Tzn. ze bys asi chtel nakej obrazek co? Super, akorat jsem z toho vyjel a neulozil :D takze si na chvilku zahrajeme na cekanou ;)
Jak na to koukám, tak asi nebude. Je to sice na jiný motherboard, ale podle tohoto obrázku bych řekl, že bude dost nad chladičem.
Jo takhle - tak to nebude, to maji sikmooky vymysleny uz od Ninja 1 (az na par vyjimek) ;)
edit: Mezi cpu a zebrama je 5.5cm - viz. odkaz s rozmerama ;)
edit: Mezi cpu a zebrama je 5.5cm - viz. odkaz s rozmerama ;)
[QUOTE=Dobik;244216]no co jsem se díval tak by ten chladič měl být vysoký tak 4 cm[/QUOTE]
Od IHS procesoru k žebrům chladiče je 5,5 cm, to te pasiv tak velký nebude. Zbytečná obava z mé strany :)
EDIT: Pozdě :) :slug
Od IHS procesoru k žebrům chladiče je 5,5 cm, to te pasiv tak velký nebude. Zbytečná obava z mé strany :)
EDIT: Pozdě :) :slug
[QUOTE=kevin00;244218]Zbytečná obava z mé strany :)[/QUOTE]
Ani bych nerek - u GB pro s775 byl problem, ale nakonec se zbra trosku ohnuly a mezi vecpaly heat-pipy - na ty fotce totiz vetsi cast chybi takze neni videt, ze takhle by se to nedalo dat do kejsu! Chladic se musi dat tou delsi casti nad ramky :thumb
edit: Vlastne kdyz uz jsme u toho: pod Orochi se NEVEJDOU Corsair Dominatory a nebo A-Daty s heatsinkem od Arcticu (RC), Patrioty Viper, OCZ Reapery apod.
Ani bych nerek - u GB pro s775 byl problem, ale nakonec se zbra trosku ohnuly a mezi vecpaly heat-pipy - na ty fotce totiz vetsi cast chybi takze neni videt, ze takhle by se to nedalo dat do kejsu! Chladic se musi dat tou delsi casti nad ramky :thumb
edit: Vlastne kdyz uz jsme u toho: pod Orochi se NEVEJDOU Corsair Dominatory a nebo A-Daty s heatsinkem od Arcticu (RC), Patrioty Viper, OCZ Reapery apod.
[QUOTE=Richmond;244219]Ani bych nerek - u GB pro s775 byl problem, ale nakonec se zbra trosku ohnuly a mezi vecpaly heat-pipy - na ty fotce totiz vetsi cast chybi takze neni videt, ze takhle by se to nedalo dat do kejsu! Chladic se musi dat tou delsi casti nad ramky :thumb[/QUOTE]
Nyní na to koukám, že to má posazený obráceně :)
K doteku heatpipek s chladičem northbridge by dojít nemělo. Vypadá to, že jsou v dost velkém úhlu nahoru, takže prostor mezi procesorem a heatpipe chladiče by měl stačit.
EDIT:
Richmond: Vejdou se tam nějaké moduly RAM s chladičem ?? Pak by to bylo dost limitujíci ...
Nyní na to koukám, že to má posazený obráceně :)
K doteku heatpipek s chladičem northbridge by dojít nemělo. Vypadá to, že jsou v dost velkém úhlu nahoru, takže prostor mezi procesorem a heatpipe chladiče by měl stačit.
EDIT:
Richmond: Vejdou se tam nějaké moduly RAM s chladičem ?? Pak by to bylo dost limitujíci ...