Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Špatné napájení chladiče?

Brake (84)|13.5.2009 20:46
Ahoj mám tenhle problém. Před pár dny jsem zapnul počítač a napsalo to CPU Fan Error a potom zřejmě shořel procesor(začlo to smrdět spáleninou). Procesor jsem vyreklamoval a dnes dostal úplně nový i s novým větráčkem. Jenže píše to zase CPU Fan Error a větráček se netočí, ikdyž je úplně nový. Díval jsem se do BIOSU a teplota procesoru narůstá nemírně rychle. Proto jsem to už ani nezapínal abych neodpálil další procesor. vše je zapojeno správně, vypadá to teda že nefunguje napájení větráku ze základní desky. Myslíte že teda musím vyreklamovat i základku? Nebo to může být něčím jiným?
procesor mám AMD athlon X2 5200+
základní desku: ASUS M3A
Díky za rady...
kevin00 (10238)|13.5.2009 20:56
Udělěj toto:

1) Připoj na konektor CPU_FAN jiný ventilátor, pro kontrolu motherboardu
2) Připoj ventilátor CPU do jiného konektoru (např. SYS_FAN), pro kontrolu ventilátoru na chladiči CPU

Tím zjistíš, kde je chyba. Pokud je vadný ventilátor na chladiči CPU, reklamuj chladič CPU. Pokud jde o BOXovaný chladič, můžeš jej jedině vyměnit za chladič CPU jiný (např.: [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]) a nebo opět reklamovat (ovšem byla by velká náhoda mít 2 ventilátory za sebou vadné)
Brake (84)|13.5.2009 21:35
no mám ale problém, další větrák mám akorát ten hlavní co větrá celé pc, jenže ten má jen na konektoru 3 "dírky" jenže na CPU Fan jsou 4 tyčinky, takže to tam asi nezapojím.
A větráček na procesoru asi taky nevyzkouším, protože ten má zase na konektoru 4 "dírky" a našel jsem akorát PWR_Fan kde jsou ale jen 3 "tyčinky" a CHA Fan kde jsoou taky jen 3 "tyčinky"
takže nevím jak bych to teda vyzkoušel....
ale je vůbec možné že je chyba někde jinde než v tom konektoru CPU Fan na základní desce? Protože vypadá to že ten první procesor se spálil protože se netočil větrák a teď je nový procesor a větrák a zase se větrák netočí a málem mi to spálilo i další procesor...
Jiziii (796)|13.5.2009 21:38
ten 4 dirkovej konektor mužeš zapojit na 3 dirkovej a obráceně
nemělo by to jít splíst protože 4 dirkovej má tvar konektoru pro 3 dirkovej
a nebo větrák vem odendej konektor a skus ho na 9V baterce jestli se roztočí
kevin00 (10238)|13.5.2009 21:48
[QUOTE=Brake;248817]no mám ale problém, další větrák mám akorát ten hlavní co větrá celé pc, jenže ten má jen na konektoru 3 "dírky" jenže na CPU Fan jsou 4 tyčinky, takže to tam asi nezapojím.
A větráček na procesoru asi taky nevyzkouším, protože ten má zase na konektoru 4 "dírky" a našel jsem akorát PWR_Fan kde jsou ale jen 3 "tyčinky" a CHA Fan kde jsoou taky jen 3 "tyčinky"
takže nevím jak bych to teda vyzkoušel....
ale je vůbec možné že je chyba někde jinde než v tom konektoru CPU Fan na základní desce? Protože vypadá to že ten první procesor se spálil protože se netočil větrák a teď je nový procesor a větrák a zase se větrák netočí a málem mi to spálilo i další procesor...[/QUOTE]

Vyzkoušíš, jde to vzájemně kombinovat. Když se na konektory podíváš, mají výřez. Ten výřez je situován tak, aby jsi do 4pin konektoru zapojil 3pin a obráceně ;)
Brake (84)|13.5.2009 23:07
OK zítra vyzkouším a povím co jsem zjistil :)
Brake (84)|14.5.2009 15:18
Takže zapojil jsem větráček od procesoru do PWR_FAN a točí se! když jsem ho ale zpět zapojil do CPU_FAN, tak to už se zas netočil. Opravdu je teda chyba v tom 4 pinovém konektoru CPU_FAN na základní desce. Teď ale co s tím? Mám to vyreklamovat? nebo můžu nechat ten větrák zapojený třeba v PWR_FAN? ikdyž ten větrák je 4 pinový a PWR_FAN jen 3 pinový, ale říkali jste že to nevadí ne? Nebo na dlouhodobý provoz by to už vadilo? Díky za rady...
johny__g (6387)|14.5.2009 15:28
Ničemu to nevadí, jen ten 3pinovej konektor není schopen PWM regulace otáček. Ale jestli je deska v záruce, měli by uznat reklamaci, pokud není mechanicky poškozená nebo na ní něco neshořelo (viditelně).
Brake (84)|14.5.2009 15:41
a ta PWM regulace je co? je to nějak nutné aby to fungovalo? Asi to vyreklamuju, neměl by to být problém(procesor mi dali rovnou nový okamžitě) akorát bych to potřeboval mít teď na víkend, takže myslíš že alespoň dočasně bych to mohl mít připojeno na tom PWR_FAN aniž by se tím něco mohlo poškodit?
kevin00 (10238)|14.5.2009 15:43
[QUOTE=Brake;249054]Takže zapojil jsem větráček od procesoru do PWR_FAN a točí se! když jsem ho ale zpět zapojil do CPU_FAN, tak to už se zas netočil. Opravdu je teda chyba v tom 4 pinovém konektoru CPU_FAN na základní desce. Teď ale co s tím? Mám to vyreklamovat? nebo můžu nechat ten větrák zapojený třeba v PWR_FAN? ikdyž ten větrák je 4 pinový a PWR_FAN jen 3 pinový, ale říkali jste že to nevadí ne? Nebo na dlouhodobý provoz by to už vadilo? Díky za rady...[/QUOTE]

Být tebou, reklamoval bych motherboard. 4pin regulace (PWM) je lepší než-li 3pin regulace (voltage). Nehledě na to, že to značí jasnou závadu na motherboardu. Nečekal bych, jestli se ukáže ještě nějaká závada či ne. Pokud ovšem k poškození nedošlo tvou vinou ;)
r34ktor (7477)|14.5.2009 15:49
Jak máš v BIOSu nastavenu položku Smart Q-FAN Function?
Brake (84)|14.5.2009 16:47
na disabled. Ale můžu dát i enable a pak si vybrat jednu z nabízených možností jak chladit...
speedsnail (4876)|14.5.2009 17:11
Tak to je v pořádku, potom je chyba na 99% v konektoru na základní desce. r34ktor narážel na možnost že by deska regulovala na příliš vysokou teplotu a proto větrák na chladiči nechávala vypnutý.
Brake (84)|14.5.2009 17:22
ne to ne, protože zkoušel jsem tam do toho konektoru zapojit nakonec i jiný větrák a taky nešel, takže určitě chyba v konektoru....a já ho asi těžko poškodil, protože jeden den vpořádku šel a větráček se točil a druhé ráno kdy nikdo na počítač ani nešáhnul se už větráček netočil a procesor se během chvíle přehřál a shořel...Takže vyreklamovat by mi to měli ne? Akorát že na Alze už tuhle základní desku neprodávají takže rovnou novou mi asi nedají a budou to muset poslat na opravu?
r34ktor (7477)|14.5.2009 18:23
Pokud už se neprodává, tak ji zpravidla opraví, nebo dostaneš jiný adekvátní model.
Dufinos (422)|15.5.2009 16:43
[QUOTE=Brake;249065]a ta PWM regulace je co? je to nějak nutné aby to fungovalo? Asi to vyreklamuju, neměl by to být problém(procesor mi dali rovnou nový okamžitě) akorát bych to potřeboval mít teď na víkend, takže myslíš že alespoň dočasně bych to mohl mít připojeno na tom PWR_FAN aniž by se tím něco mohlo poškodit?[/QUOTE]

Principem PWM regulace je změna poměru času, kdy motor běží/neběží. Spínání motoru probíhá s dostatečně vysokou frekvencí (v tomto případě asi 100Hz), takže chod motoru je díky jeho vlastní setrvačnosti zcela plynulý bez škubání. Pokud je střída (poměr) 1:1, pak je výkon motoru přesně poloviční. Zvyšováním střídy se otáčky motoru zvyšují, snižováním snižují. Výstupní napětí je pak dáno poměrem periody kdy motor běží ku poměru kdy motor neběží.
Jednoduše řečeno: PWM je regulace otáček ventilátoru základní deskou, kdy se "průměrné" aktuální otáčky nastavují podle aktuální potřeby (teploty chlazené komponenty)... Tento systém hodně dobře využívá např. firma Arctic cooling u svých fanů, kdy si takhle můžeš regulovat chlazení celého systému (tzn. vč. systémových fanů). AC byli tuším první, kteří tuto regulaci začali používat i na jiné ventilátory než jenom ten na chladiči CPU
kevin00 (10238)|15.5.2009 17:43
[QUOTE=Dufinos;249342]Principem PWM regulace je změna poměru času, kdy motor běží/neběží. Spínání motoru probíhá s dostatečně vysokou frekvencí (v tomto případě asi 100Hz), takže chod motoru je díky jeho vlastní setrvačnosti zcela plynulý bez škubání. Pokud je střída (poměr) 1:1, pak je výkon motoru přesně poloviční. Zvyšováním střídy se otáčky motoru zvyšují, snižováním snižují. Výstupní napětí je pak dáno poměrem periody kdy motor běží ku poměru kdy motor neběží.
Jednoduše řečeno: PWM je regulace otáček ventilátoru základní deskou, kdy se "průměrné" aktuální otáčky nastavují podle aktuální potřeby (teploty chlazené komponenty)... Tento systém hodně dobře využívá např. firma Arctic cooling u svých fanů, kdy si takhle můžeš regulovat chlazení celého systému (tzn. vč. systémových fanů). AC byli tuším první, kteří tuto regulaci začali používat i na jiné ventilátory než jenom ten na chladiči CPU[/QUOTE]

Proč to neříci jednoduše:

PWM regulace:
Jde o regulaci využívající změny šířky proudového impulzu do motorku. Tím se liší od obyčejné regulace proudu, kde nedochází jen ke snižování proudu ale i napětí. Při pulzní regulaci zůstává proud i napětí stejné, ale mění se doba kdy prochází proud motorkem. Výhodou je, že motorek takto regulovaný má větší sílu i při nižších otáčkách a regulace je téměř bezztrátová.
Dufinos (422)|18.5.2009 13:57
[QUOTE=kevin00;249353]Proč to neříci jednoduše:

PWM regulace:
Jde o regulaci využívající změny šířky proudového impulzu do motorku. Tím se liší od obyčejné regulace proudu, kde nedochází jen ke snižování proudu ale i napětí. Při pulzní regulaci zůstává proud i napětí stejné, ale mění se doba kdy prochází proud motorkem. Výhodou je, že motorek takto regulovaný má větší sílu i při nižších otáčkách a regulace je téměř bezztrátová.[/QUOTE]

Máš recht... Vysvětlil jsi to "polopatičtěji" :D :D :thumb