Dobry den,
predem se omlouvam, pokud to sem nepatri, ale mam problem s vetrackem u notebooku ASUS A6RP-AP112A. Vetracek se sice toci, ale z te mrizky vzadu nic nefouka (prominte me vyjadrovani, moc tomu nerozumim :/). Ntb se mi hrozne prehriva - ve speedfanu mi to pise momentalne 71° u remote temp, 57° u local temp, atd...
Predem dekuji za jakoukoliv radu.
predem se omlouvam, pokud to sem nepatri, ale mam problem s vetrackem u notebooku ASUS A6RP-AP112A. Vetracek se sice toci, ale z te mrizky vzadu nic nefouka (prominte me vyjadrovani, moc tomu nerozumim :/). Ntb se mi hrozne prehriva - ve speedfanu mi to pise momentalne 71° u remote temp, 57° u local temp, atd...
Predem dekuji za jakoukoliv radu.
Pokud je notebook staršího data, dříve foukal a chladil normálně, potom je dost pravděpodobné že je chladič zanesený prachem. Většina notebooků jde rozebrat a vyčistit, případně zkuste otvory navštívit vysavačem.
[QUOTE=speedsnail;250562]Pokud je notebook staršího data, dříve foukal a chladil normálně, potom je dost pravděpodobné že je chladič zanesený prachem. Většina notebooků jde rozebrat a vyčistit, případně zkuste otvory navštívit vysavačem.[/QUOTE]
Notebook vlastnim cca 2,5 roku, takze starsiho data je, ale je to tak 3 mesice, co byl na vycisteni s tim, ze se mi prehriva a samovolne vypina. Osobne bych se do rozebirani moc nepoustel, ptze tomu nerozumim a nechtel bych tam neco pokazit. Btw, temi otvory myslite jake? me napada pouze ta jedna mrizka, kterou by to melo foukat ven...
Notebook vlastnim cca 2,5 roku, takze starsiho data je, ale je to tak 3 mesice, co byl na vycisteni s tim, ze se mi prehriva a samovolne vypina. Osobne bych se do rozebirani moc nepoustel, ptze tomu nerozumim a nechtel bych tam neco pokazit. Btw, temi otvory myslite jake? me napada pouze ta jedna mrizka, kterou by to melo foukat ven...
No nejlepsi by bylo asi ten vetrak vymenit .. tzn rozebrat a zjistit o jaky ventak se jedna .. jinak vyssi teploty u ntb nejsou nijak ojedinele a u asusu je to spis standard.
Teploty a otáčky větráku bych zkusil zkontrolovat v Everestu. Pořád se notebook seká, nebo jede normálně? Pokud nepomůže vysát vysavačem (dát hubici k mřížce a pustit na plný výkon), tak jedině výměna větráku v servisu, když si na to netroufneš sám.
[QUOTE=pas!k;250609]No nejlepsi by bylo asi ten vetrak vymenit .. tzn rozebrat a zjistit o jaky ventak se jedna .. jinak vyssi teploty u ntb nejsou nijak ojedinele a u asusu je to spis standard.[/QUOTE]
A nemuze to byt treba tim, ze se sice toci, ale pomalu? je mi totiz divne, ze kdyz se toci, tak neni citit, ze by slo neco ven...toci se proste sam pro sebe...Take je mi divne, odkud nasava vzduch, kdyz ma pouze vystup...zespodu zadna mrizka neni...
A nemuze to byt treba tim, ze se sice toci, ale pomalu? je mi totiz divne, ze kdyz se toci, tak neni citit, ze by slo neco ven...toci se proste sam pro sebe...Take je mi divne, odkud nasava vzduch, kdyz ma pouze vystup...zespodu zadna mrizka neni...
Pokud ten vetrak ma 2,5 roku a toci se jinak nez ma tak je imho uz opotrebovany a nedela to co ma takze jeho vymena je jedine rozumne reseni. (Pokud neni jen zaprasenej ten otvor kterym se ma foukat vzduch ven .. jeste me nepadalo ze by teoreticky nejaky chytry technik ktery ten ventilator cistil mohl ten ventilator otocit naopak .. pokud to vubec lze..)
[QUOTE=Neoras;250614]A nemuze to byt treba tim, ze se sice toci, ale pomalu? je mi totiz divne, ze kdyz se toci, tak neni citit, ze by slo neco ven...toci se proste sam pro sebe...Take je mi divne, odkud nasava vzduch, kdyz ma pouze vystup...zespodu zadna mrizka neni...[/QUOTE]
Právě proto zkus ten Everest a podívej se, jestli ukazuje otáčky větráku. Jestli se větrák točí těsně před smrtí, tak možná fouká tak málo že to ani necítíš.
Právě proto zkus ten Everest a podívej se, jestli ukazuje otáčky větráku. Jestli se větrák točí těsně před smrtí, tak možná fouká tak málo že to ani necítíš.
[QUOTE=johny__g;250613]Teploty a otáčky větráku bych zkusil zkontrolovat v Everestu. Pořád se notebook seká, nebo jede normálně? Pokud nepomůže vysát vysavačem (dát hubici k mřížce a pustit na plný výkon), tak jedině výměna větráku v servisu, když si na to netroufneš sám.[/QUOTE]
Everest mam, ale o vetracku jsem tam nic nenasel...Ntb se seka, ale nevim, jestli myslime to same. Sekne se napr. pri ukonceni hry, behem surfovani internetem, obcas i pri bezne praci na plose. K tomu vysavani: nemusim se bat, ze bych vysal nejakou soucastku? :F
[QUOTE=pas!k;250618]Pokud ten vetrak ma 2,5 roku a toci se jinak nez ma tak je imho uz opotrebovany a nedela to co ma takze jeho vymena je jedine rozumne reseni. (Pokud neni jen zaprasenej ten otvor kterym se ma foukat vzduch ven .. jeste me nepadalo ze by teoreticky nejaky chytry technik ktery ten ventilator cistil mohl ten ventilator otocit naopak .. pokud to vubec lze..)[/QUOTE]
Vetracek je pry udelany tak, ze by mel nasavat zespodu, jenze zespodu je plny kryt, takze nechapu, odkud ten vzduch vlastne nasava...
[QUOTE=johny__g;250657]Právě proto zkus ten Everest a podívej se, jestli ukazuje otáčky větráku. Jestli se větrák točí těsně před smrtí, tak možná fouká tak málo že to ani necítíš.[/QUOTE]
Citit to opravdu neni nebo opravdu minimalne...spravne by to pry melo foukat tak, ze by to bylo citit i na 20cm od otvoru...
Vymena vetracku znamena vymenit pouze samotny vetracek, nebo i nejake soucasti? ptze mi nejde do hlavy, jak by tomu vymena samotneho vetracku pomohla, kdyz je vetracek cisty...
Everest mam, ale o vetracku jsem tam nic nenasel...Ntb se seka, ale nevim, jestli myslime to same. Sekne se napr. pri ukonceni hry, behem surfovani internetem, obcas i pri bezne praci na plose. K tomu vysavani: nemusim se bat, ze bych vysal nejakou soucastku? :F
[QUOTE=pas!k;250618]Pokud ten vetrak ma 2,5 roku a toci se jinak nez ma tak je imho uz opotrebovany a nedela to co ma takze jeho vymena je jedine rozumne reseni. (Pokud neni jen zaprasenej ten otvor kterym se ma foukat vzduch ven .. jeste me nepadalo ze by teoreticky nejaky chytry technik ktery ten ventilator cistil mohl ten ventilator otocit naopak .. pokud to vubec lze..)[/QUOTE]
Vetracek je pry udelany tak, ze by mel nasavat zespodu, jenze zespodu je plny kryt, takze nechapu, odkud ten vzduch vlastne nasava...
[QUOTE=johny__g;250657]Právě proto zkus ten Everest a podívej se, jestli ukazuje otáčky větráku. Jestli se větrák točí těsně před smrtí, tak možná fouká tak málo že to ani necítíš.[/QUOTE]
Citit to opravdu neni nebo opravdu minimalne...spravne by to pry melo foukat tak, ze by to bylo citit i na 20cm od otvoru...
Vymena vetracku znamena vymenit pouze samotny vetracek, nebo i nejake soucasti? ptze mi nejde do hlavy, jak by tomu vymena samotneho vetracku pomohla, kdyz je vetracek cisty...
[QUOTE=Neoras;250877]Vymena vetracku znamena vymenit pouze samotny vetracek, nebo i nejake soucasti? ptze mi nejde do hlavy, jak by tomu vymena samotneho vetracku pomohla, kdyz je vetracek cisty...[/QUOTE]
A co na tom nechapes .. je to vec ktera se 2,5 roku tocila v prachu a bordelu .. i kdyz ho vycistis neznamena to prece ze pojede stale jako novy muze byt proste vychozenej .. to je naprosto bezna vec i po mensi dobe nez 2,5 roku kdy na ten vetrak sahnes a sotva s nim otocis ..
A co na tom nechapes .. je to vec ktera se 2,5 roku tocila v prachu a bordelu .. i kdyz ho vycistis neznamena to prece ze pojede stale jako novy muze byt proste vychozenej .. to je naprosto bezna vec i po mensi dobe nez 2,5 roku kdy na ten vetrak sahnes a sotva s nim otocis ..
Nemůžeš nahodit fotku toho fanu? U některých fanů (hlavně to bývá u kousků s kluznými ložisky, ale i u jiných typů to bývá) se dají ložiska přimáznout kapkou oleje... Sundá se nálepka a pod ní bývá malá dírka... Tímto bys mohl (pokud už není pozdě) pomoct zase zvýšit otáčky u přidřeného fanu... Jednoznačně bych tam ale kompletní prostor před "touto operací" řádně vyčistil... Otec takhle "rozběhával" fan u jednoho staršího NB od Della, co mají doma...