Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

obnova XP po instalaci W7

webster350 (23)|23.5.2009 22:38
Potřeboval bych odinstalovat W7, uvést systémový oddíl do stavu před instalací W7. XP skončila ve složce sda1/Windows.old/.

vypis složky:
autoexec.bat
config.sys
Documents and Settings
Program Files
Windows

Někoho napadne napsat "proč sis to nenainstaloval na jinej oddíl?". XP jsem jen použil k instalaci W7 z image souboru. Oddíl s XP jsem si na disk rozbalil ze záložního image (to trvalo cca 4 min.), tam si připojil image istalačního DVD W7 a nainstaloval je do oddílu s XP. Dál jsem je nepotřeboval. Bohužel jsem přišel o svůj původní systémový disk s XP, i o média se zálohami. Zbyl mi jen tenhle disk, který jsem používal k testům, na kterém se naštěstí dochovala moje XPčka. Dokud mi neselhaly disky, pravidelně jsem stahoval aktualizace a zálohoval. Disk s W7 je tak poslední médium, na kterém mám obsah záložního image. Rád bych W7 úplně zrušil a obnovil XP, která jsem tam mněl dříve.
Bude stačit pouze nahradit soubory v sda1/ těmi z sda1/Windows.old/ a pomocí konzoly pro zotavení opravit zavaděč ? (bude to vůbec třeba, když se stejně bude bootovat pořád z c:/ a systém se bude načítat z C:/Windows/ ?
Jaký je rozdíl mezi fixboot a fixmbr? Fixmbr se, myslím, dal použít u oddílů FAT. Skazil bych tím něco? Radši se zeptám, než něco udělám- co kdybych to podělal?

Asi se mi budete smát, že jsem lama, BFU a bůhvíco ještě, což je (bohužel) pravda. Vidinou sebe, coby profi ajťáka a programátora jsem se přihlásil na průmyslovku. Netušil jsem, že veškeré dovednosti, které se tam měly předávat bylo poklepání na ikonu zástupce na ploše, provedení zadaného úkolu ve vybraném programu, zmáčknutí tlačítka X vpravo nahoře a následně Start->Vypnout. A to nemluvím o celkem cca 10 hodinách programování za celé 4 roky, navíc až ve čtvrťáku ve FoxPro 2, jen tak, aby se neřeklo. Mimochodem, v profilu oboru, kterému jsem se upsal, stojí: "...naši absolventi se mohou ucházet mimo jiné o místa administrátorů počítačových sítí...". Už dlouho netrávím svůj volný čas hrabáním se v systému, zkoušení všemožných vychytávek nebo zjišťování proč něco funguje a něco ne. Jsem absolventem ústavu, vyrábějícího BFU (rozuměj Běžný Franta Uživatel) jako na běžícím pásu, proto Vaše rady koncipujte, prosím, s ohledem na tuto skutečnost :). Děkuji za pochopení.
pas!k (3765)|24.5.2009 14:26
Disk s W7 je tak poslední médium, na kterém mám obsah záložního image.

Co presne myslis tim image? Tammas nejakou zalohu .. klon disku ghostem acronsiem nebo cim?
webster350 (23)|24.5.2009 22:28
Tím obrazem jsem myslel zkomprimovanou bitovou kopii (klon) oddílu se systémem. O tu zálohu jsem ale přišel. Než se to stalo, tak jsem tu kopii rozbalil na disk (vytvořil klon oddílu disku, který mi odešel) a přeinstaloval windowsama 7. Teď bych rád Win 7 nějak odstranil tak, abych se dostal ke svym starym dobrym XP.