Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Návrh domácí sítě s Windows Home Serverem

tomcorpowitch (12)|27.5.2009 15:15
Ahoj, potřeboval bych trochu poradit se stavbou nové domácí sítě. S kámošema se stěhujeme do nového privátu, kde zatím neni žádný NET atp. Takže budeme stavět, jak se řiká, na zelené louce. Jedíné co zátím víme, je to, že budeme mít net přes WiFi (10/1,5 Mbit) Celkem budou v síti zapojena 3-4 PC ( NTB). A jelikož má provider zvýhodněný noční provoz na stahování (torrent, Rshare), shodli jsme se na tom, že asi pořídíme nějake zařízení, které bude přes noc tahat, abysme nemuseli mít zapnuté kompy.. Původně jsme chtěli nějakej NAS, ale pák jme narazili na WHS což se nám zdá daleko flexibilnější... (zalohovani, sdileni, streamovani, mnoho Add-inů atd..) Taky bysme chtěli mít kromě kabelu pokrytej byt i WiFi signalem a to všechno samozřejmě za co nejméně peněz :D Jenom dodám, že na NET budeme připojeni pomoci WIFI založené na Routerboardu, to je jistota, ale s ostatním bych potřeboval poradit, takže otazky jsou následující:
[LIST=1]
  • co zařadit za ten Routerboard, tak abysme měli jak WiFi pokrití, tak porty na min. 5 zařízení (4PC a jeden WHS) a aby to mělo Gbit LAN
  • jaký WHS byste volili (značka nebo samodomo stavba, atom nebo klasika CPU, prostě vše co Vás napadne)?

  • Prostě napište jak byste takvou síť řešili..... (Jenom dodam, ža chceme hlavně noční stahování, centralizované uložistě a zálohy, a do budoucna možná i nějakej ten SQL server....)
    Logout (4018)|27.5.2009 15:39
    Vykašlal bych se na WHS, postavil stroj na linuxu - moh by zastoupit zároveň ten routerboard i windowsí počítač. POokud chceš fajnkšmekrovinu, tak kup viu, ta to zvládne všechno bez problémů), pokud chceš šetřit, tak stačí nějakej mírně podtaktovanej athlon x2 a 740g.
    Pokud chcete po tom počítači výkon, pak Phenom II má v idle hodně hezkou spotřebu...

    Jinými slovy, pokud ten WSH počítač má běžet skoro furt, je zbytečný, aby zároveň běžel routerboard - zbytečně budeš kupovat, konfigurovat atd... dva počítače.
    tomcorpowitch (12)|27.5.2009 16:14
    [QUOTE=Logout;253481]Vykašlal bych se na WHS, postavil stroj na linuxu - moh by zastoupit zároveň ten routerboard i windowsí počítač. POokud chceš fajnkšmekrovinu, tak kup viu, ta to zvládne všechno bez problémů), pokud chceš šetřit, tak stačí nějakej mírně podtaktovanej athlon x2 a 740g.
    Pokud chcete po tom počítači výkon, pak Phenom II má v idle hodně hezkou spotřebu...

    Jinými slovy, pokud ten WSH počítač má běžet skoro furt, je zbytečný, aby zároveň běžel routerboard - zbytečně budeš kupovat, konfigurovat atd... dva počítače.[/QUOTE]

    Jo o linuxu jsme taky přemejšleli, ale je tu jeden problem..... NIKDO s nim neumime !!! A učit se to za chodu by nebylo asi moc idealní řešení... než bysme tu síť pořádně rozběhli tak jsou vánoce :D:mistake

    ALe ten jeden comp jako WiFI přijímač a zároveň jako server je good idea.... otázkou je co to udělá, když bude mezi Wifi kartou a antenou 30m kabelu? (jinak je to řešený přes ten routerboard v gentleboxu na střeše s PoE, 30m neni pro LAN žádnej problem).
    Logout (4018)|27.5.2009 23:44
    30m kabelu? No když bude kvalitní, tak by to tak hrozný bejt nemělo - akorát to bude chtít kvalitnější anténu. Anebo nějakej aktivní prvek.

    Jinak na domácí server jsou některý přímo připravený distribuce, koukni třeba na freenas