Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

teplovodivá pasta - stříbrná nebo keramická?

aquaris (71)|29.5.2009 03:20
Pro svou novou sestavu uvažuji o použití nové teplovodivé pasty Arctic Silver Céramique, pastu chci použít na CPU Intel i7-920 i na grafickou kartu ATI Radeon HD 4770, na kterou chci dát pasivní chladič Arctic-Cooling Accelero.

Nemáte někdo zkušenost s touto pastou? V tuto chvíli je to zřejmě novinka na trhu, ale já nemám zkušenost s žádnou keramickou pastou, proto ocením i vaše zkušenosti týkající se starších typů. Osobně mám vyzkoušené nějaké pasty a spokojenost byla s Arctic Cooling MX-2 a Arctic Silver 5, přičemž subjektivně jako amatér trochu lépe hodnotím silver.
mech13 (5526)|29.5.2009 07:21
no nwm, ale v CZC maji imho tu samou uz dva roky... [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
nijak bych to nehrotil a zustal u toho co dobre znas - ktera ti lip sedela (MX2 nebo AS5). rozdil mezi dobrou pastou a dobrou pastou je nula nula nic. rozeznas jen smejdoidni zvykacku od dobre pasty
KunNy (410)|29.5.2009 07:30
Taky jsem spíše pro osvědčenou AC MX2, je to dobrý kup - kdybych chtěl dát do pasty víc, tak jedině Coollaboratory Liquid Pro, ale ta navýšená investice se vzhledem k maximálně pár stupňům dolů nevyplatí. A to nehledím na reakci s hliníkem, celkově jde hodně těžko dolů.
r34ktor (7477)|29.5.2009 08:53
Vlastnosti zmíněných past se dají shrnout do následující nerovnice:

Arctic Cooling MX-2 > Arctic Cooling MX-1 > Arctic Silver 5 > Arctic Silver Céramique

Teplotní rozdíl mezi nejlepší (AC MX-2) a nejhorší (Arctic Silver Céramique) činí cca 3°C. Jinak co se Arctic Silver Céramique týče, tak je na trhu již déle než pět let. ;)
Liqid (410)|31.5.2009 08:24
nemate nekdo zkusenost s nanasenim pasty? nejaky tipy? slysel jsem ze se to dela kreditkou nebo mikrotenem. cim je to nej?
Deee-aN (3834)|31.5.2009 08:52
[QUOTE=r34ktor;254054]Vlastnosti zmíněných past se dají shrnout do následující nerovnice:

Arctic Cooling MX-2 > Arctic Cooling MX-1 > Arctic Silver 5 > Arctic Silver Céramique

Teplotní rozdíl mezi nejlepší (AC MX-2) a nejhorší (Arctic Silver Céramique) činí cca 3°C. Jinak co se Arctic Silver Céramique týče, tak je na trhu již déle než pět let. ;)[/QUOTE]
Co test, to jiný výsledek. Viděl jsem testy, kde ASC porazila zbytek. Jak už tu někdo psal, rozdíly jsou naprosto minimální a jestli některá pomůže chladit lépe o 1-2°C může řešit maximálně overclocker, který tlačí procák na hranici možností toho kterého chladiče. Navíc, když je pasta nanesena špatně, je úplně jedno, jak kvalitní je. Já osobně používám AS5 a spokojenost.
Dufinos (422)|5.6.2009 14:32
Jo ale nevšiml sis, že hned na vedlejší straně byla jejich velká reklama :D :D :D

Taky jsem toho názoru, že je to vcelku buřt... Pokud nebudeš taktovat na takovou úroveň, že ti opravdu např. ty 2 st. rozdílu budou stát mezi vypínací teplotou a "pořád ještě běžícím PC", tak bych vybíral i podle ceny... Osobně používám Arctic silver 5 s jsem spokojen...

Jinak k nanášení používám "lámací skalpel", kterým se ta "hustá pasta" dobře roztírá a roztahává... Je lepší mít co nejrovnější a nejtenší "čepel". Často jsem slyšel, že uživatelé pastu např. nanášejí normální žiletkou nebo kreditkou.... Kartu jsem zkoušel, ale tím skalpelem to jde o dost lépe a hlavně s větším citem...