Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NTLDR - pomoc

xstreetfighter (453)|4.6.2009 21:35
zdárek,

koupil jsem si nové komponenty do PC, ale disky co mám, jsem chtěl použít ze staré sestavy,kterou mám v popisu, připojil jsem disk, který jsem před tím zformátoval s tím, že tam nainstaluju novej Windows XP,ale co se nestalo, napsalo mi to NTLDR nenalezen, chápu, že nadešlo ke zmizení nebo poškození systémového souboru NTLDR v kořenovém adresáři systému,ale jak z této šlamastiky ven? Chtěl jsem nabootovat z instalačního CD, znovu zformátovat a jet nanovo, ale když mám připojen tento disk tak mi nejde nabootovat z DVD-romky at se snažím sebevíc, ikdyž dám v biosu jako jedinou možnost boot from cdrom nebo pomoci bootovaciho menu vyberu cdrom, tak to vzdycky preblikne na tu chybovou hlasku NTLDR nenalezen a dál se neposunu. Deska GA-P31 DS3L, e5200, 3870 ultimate a disky v popisu, jeste chci podotknout, ze kdyz pripojim ten druhy disk, kde system predtim nebyl, tak vše funguje jak má,ale já chci nahrát systém na ten disk s větší kapacitou...díky za každou radu...
ještě mě napadá, nevyřeší tohle HDD Low Level format tool nebo něco takového???
husky14 (4214)|4.6.2009 21:42
Mrkni, jak máš ten disk nastavenej v BIOSu? Jestli na AHCI, zkus ho přepnout na IDE.
xstreetfighter (453)|4.6.2009 21:47
mě napadlo to projet tím Low level formátem tak to zkusím a zároveň při tom vyzkouším i tvou radu
xstreetfighter (453)|5.6.2009 00:43
tak bohužel ani jeden z nápadů nebyl úspěšný, už jsem se sice zbavil té 1.hlášky,ale teď to prozměnu píše že boot disk failure, insert system disk and press enter...
kevin00 (10238)|5.6.2009 01:59
Zkusil bych tento postup:
Nainstaloval bych WinXP z USB disku a tím obešel "nefunkčnost" DVD mechaniky (IMHO není způsobena špatným nastavením jumperů na HDD a DVD mechanice ?). Pokud by jsi chtěl, aby HDD fungoval v AHCI modu integruj SATA drivery do instalace pomocí nLite. Poté si stáhni UltraISO, pomocí něj zapiš *.iso soubor instalace WinXP na USB disk a nabootuj.
xstreetfighter (453)|5.6.2009 08:55
tak jeden problém je vyřešen, opravdu to bylo špatným nastavením jumperů, kdy jsem se přehlídl u toho disku, až je mi hanba...teď sem se konečně dostal do instalacniho prostredi windows XP ale opet novy problem. Kdyz si mam vybrat oddil, kam chci nainstalovat system, tak at vyberu jakoukoli jednotku i FAT32 i NTFS tak mi to napise, ze vybrany oddil neni kompatibilni se systemem windows XP, cely disk jsem zformatoval -"nizkourovnove" a rozdelil na jednotlive partition v partition magic 8...tak ted uz fakt nevim....
StD (1963)|5.6.2009 09:03
[QUOTE=xstreetfighter;256501]...cely disk jsem zformatoval -"nizkourovnove" a rozdelil na jednotlive partition v partition magic 8...tak ted uz fakt nevim....[/QUOTE]

A zformátoval jsi ty oddíly na NTFS tamtéž?
xstreetfighter (453)|5.6.2009 09:07
nechápu otázku, jak to myslíš tamtéž?Já ten disk zformátoval v jiným programu a v tom magicu jen pridelal ty partition
StD (1963)|5.6.2009 09:47
Poté, co vytvoříš partišny, tak znovu otevři patřičnou roletku menu Partition, kde jsi volil to Create... a pod ní je Format. Můžeš to udělat v jedné dávce současně za sebou. Tedy jestli mluvíme o stejném - mám PowerQuest PartitionMagic. Ten Low-level Format nebyl nutný, tím jsi akorát přemazal Boot Sector disku.
xstreetfighter (453)|5.6.2009 10:07
OK, už mi to pak došlo, nakonec sem všechny partition zrušil,zformátoval to a teď už mám i nainstalovaný systém, takže v poho, díky, pokusím se něco udělat s tvým reputačním kontem
Dojigiri (1629)|5.6.2009 10:13
Dokonce není nutnej ani Partition Magic, oddíly lze vytvořit přímo v instalátoru Windows (a navíc je to IMHO nejjistější cesta k úspěchu). To, že "oddíl není kompatibilní se systémem Windows XP" může např. psát, pokud žádná z partition není primární (PQmagic nabízí myslím jako výchozí vytvořit logickou partition v extended oddílu, na kterou ovšem Windows nainstalovat nelze - nevytvořil jsi např. všechny partition jako logický oddíly v extended?) - navíc osobně raději formátování NTFS nechávám na instalátoru, s nějakou starší verzí PQmagic jsem měl při naformátování z něj pak problémy, nevím jak to je v současný verzi a ani to neplánuju zkoušet (výrobce PQmagic např. nemusí mít všechny potřebný informace, jak správně naformátovat NTFS pro každou verzi Windows, což je už poměrně složitej filesystém (lišící se i mezi jednotlivýma verzema Windows) a můžou existovat určitý nedokumentovaný "featury" apod. - prostě předpokládám, že Microsoft ví nejlíp, jak správně naformátovat NTFS pro nainstalování systému).

Nejsnás to pořešíš přímo v instalátoru Windows, v něm (na obrazovce, kde se vybírá oddíl a kde ti potom hlásí, že není kompatibilní) smaž všechny existující partition a vytvoř novou (vytvoří rovnou jako primární a aktivní, tj. bootovatelnou). Někde na tý obrazovce v instalátoru jsou napsaný patřičný klávesy kterýma se to dělá, takhle z hlavy si to nepamatuju přesně. Stačí vytvořit první (zadat patřičnou velikost v MB pokud jí nebudeš chtít mít přes celej disk, což ani nedoporučuju) a na ní nainstalovat, ostatní partitions si pak vytvoříš ve správci disků z nainstalovaných Windows.

// EDIT: no vida, už s křížkem po funuse :D - tak hlavní že se to povedlo.
StD (1963)|5.6.2009 10:23
@Dojigiri: PQ PartitionMagic pochopitelně má možnost volby tvorby NTFS pro NT/W2K/XP, ale o to tu nešlo. Jen jsem chtěl aby tazatel pochopil, že Low-level Format HDD a Format partišnu (oddílu) není totéž... Docílit toho lze pochopitelně mnoha ruznými způsoby... Osobně ten tvůj způsob, kdy se vše přenechá na OS, nepoužívám z toho důvodu, že si disk připravuji k instalaci předem v jiném PC. Ale je to jen otázka GUSTA uživatele.
xstreetfighter (453)|5.6.2009 10:32
povedlo se, a sem rád, ještě 10 sekund a rozmlátil bych ten disk kladivem, jinak sem v extended měl schválně i primární i logické partition a nešlo to, ale jak říkám, už je to za náma.díky, bohužel většinu z Vás nemůžu ohodnotit z důvodů, že musím nejprve ohodnotit více uživatelů...
StD (1963)|5.6.2009 10:41
O hodnocení mi nejde, hlavně to udělej pořádně. OS boot do primární a vše ostatní do extended - vyplatí se také udělat si malý oddíl vyhrazený jen a jen na Swap memory OS (virtuální paměť), poněvadž ti to pak nebude "shazovat" a brzdit defragmentaci...
xstreetfighter (453)|5.6.2009 10:47
OK chlape díky za všechny rady
Logout (4018)|5.6.2009 11:20
StD: To už dávno neplatí, naopak pokud už se rozděluje disk, je lepší mít víc primárních partition. Jinak pak má člověk problém udělat připadnej dualboot. Běžný a bezproblémový je mít 3primární a 1extended. Problém s tim nemaj ani W98 (teda za předpokladu, že jsou na první primární partition, jinak jsem to nezkoušel), novější systémy jsou už vůbec bez problémů.

Z který partition se pak bootuje se nastavuje pomocí Active Partition - ta může bejt opravdu jen jedna.

Vlastní oddíl na swap je vcelku dobrej nápad - pokud se ale na disku vyhradí místo před instalací samotnejch windows, pak se zakáže swap, místo se uvolní a swap se povolí, má to stejnej efekt - jednou udělanej swap se nedefragmentuje.
Pokud už se vyhrazuje místo pro swap, tak zásadně na začátku disku - je tam nejrychlejší (a stopy jsou tam nejdelší, čímž částečně odpadá seekování mezi stopama).
StD (1963)|5.6.2009 11:30
[QUOTE=Logout;256535]StD: To už dávno neplatí...[/QUOTE]

JJ, to je klidně možný, díky za "rozšíření" obzorů... Nicméně pokud bych to měl řešit takto u sebe, tak se z toho asi zblázním - mám celkem 9 HDD - old W98SE plus boot mám na první active partition jednoho IDE-HDD, hlavní OS (W2K) pak na jednom ze SCSI HDD v diskovém poli a pro swap mám vyhrazen jeden fysický HDD (opět rychlý SCSI).

Takže je to vždy o ad hoc situaci...
Logout (4018)|6.6.2009 22:27
Ufff - teda Tvuj počítač bych chtěl vidět :-) W98 a devět disků :-)
StD (1963)|7.6.2009 07:42
To víš "sysel" sběratel a SCSI mi umožňuje až 15... navíc tam mám i přidaný druhý IDE-řadič na PCI a je to ve 2 bednách... ale to jsme OT.