Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

WD Calviar black / F2 - rady pls

Liutasil (63)|5.6.2009 17:44
Ahoj
Mam celkem dilema.... vybiram si 1Tb disk
Ted mam WD2500ks-00mjb0 (250 GB) .....a vybiram mezi 1Tb Samsung F2 a nebo WD Calviar black (WD1001FALS).....
Mam par dotazu ohledne te vymeny...... podle testu se mi zda ze je muj disk pomaly (podle HD tach mam Avarage read - 55 MB/s , Random acces 13.4ms a Burst speed203.9MB/s (je to long test)........
A tak se chci zeptat, zda kdyz tento disk dam jako systemovy pocitim orzdil napr. v nabihani windowsu,hrani her/nabihani lokaci, spousteni programu atd.?
Pokud ano - tak moje dalsi otazka je - zda pocitim rozdil (v urcenych vecech viz. vise) mezi Samsungem F2 a WD black? (jde mi o to, ez WD black stoji o 500 vic, tak zda se to vyplati)...
No a muj posledni dotaz - jaky disk by ste doporucovali? (pro samsunga hraje pro - 2 plotny, novejsi,(+- hraje pro i proti tech 5400 otacek - pomalejsi (radsi bych 7200) ale min zere (u tohoto (+- par W) mi to je jsumak) a je tizsi..... Pro WD hraje ze je rychlejsi (zas drazsi,starsi a vice ploten (coz tedy automaticky neznamena zeje hlucnejsi, ale je to pravdepodobne)

Diky moc (uz se mezi tim rozmyslim asi dva - tri tydny ......a tyto posledni tyden)
Kozouš (500)|5.6.2009 23:46
[QUOTE=Liutasil;256650]...[/QUOTE]

U tvé 250 ta rychlost celkem sedí. Pokud dáš jako sys. disk například WD1001FALS tak by jsi měl pocítit mírný vzestup výkonu - resp OS by měl být svižnější. Co se týče výběru, osobně bych ti mohl z vlastní zkušenosti doporučit WD1001FALS, studenej jak spí čumák (33°C/burn +1-2°C, ofukován 120mm), záruka 60m (ale ne ve všech obchodech, tak na to pozor), cena od 2 283CZK.
optim (391)|6.6.2009 00:19
Zaruka je u WD, takze rozdil by byl jen v tom, kam disk odneses/posles na reklamaci.
fanynek (2048)|6.6.2009 09:21
No, tvůj problém bych já osobně vyřešil imho trochu jinak, než jak máš v úmylsu.
Ale ať je po tvém.
Když jsem se tak probíral testy soudobých 1TB disků, nejlépe mi z toho vyšli dva kandidáti, a to Samsung SpinPoint F1 3.5" 1TB HD103UJ a WD Caviar Black 3.5" 1TB WD1001FALS.
A jelikož ten Samsung mám a jsem s ním velice spokojen (mrkni TADY na moje krátké zhodnocení), doporučil bych ten, protože poměr cena za 1GB vychází lépe.

[SIZE="1"]A ještě k tomu, co jsem nakousl hned na začátku: pokud bych potřeboval rychlý systémový disk + dostatek úložného prostoru, vyřešil bych to tak, že bych investoval do dvou disků a to Samsung SpinPoint F1 3.5" 320GB HD322HJ + Samsung SpinPoint F1 3.5" 640GB HD642JJ (1TB HD103UJ).
Vím, někdo může říct.....zbytečně naroste spotřeba, hlučnost a teplota, ale to je dost relativní, protože ta spotřeba je v jednotkách W, hlučnost při dobrém uložení téměř nevzroste, protože tyto disky mají velice kultivovaný zvukový projev a teplota také ne, protože jsou jedny z "nejchladnějších".
A co tím získám? Stránkovací soubor na jiném fyzickém disku, což mi v mnoha případech přináší výrazné zrychlení přístupu k datům a práce (Photoshop, PS12) a disk, na kterém by byla teoreticky pouze data (fotky, hudba,video) nebude tolik vytěžovaný=menší pravděpodobnost poruchy=delší životnost (teoreicky). [/SIZE]

Ale jak jsem psal, toto bych udělal já. Ty jsi chtěl poradit s 1TB dsikem, takže toto ber jen jako můj pohled a ať mě prosím někdo opraví, jestli v něčem kecám.;)
Liutasil (63)|6.6.2009 10:12
Take jsem o tom premyslel (o tech dvou "discich").To bych musel zkouknout jeste ceny (mam omezeny rozpocet na max 2500....ale cim min, tim lip).
Jinak me slo ted spise o to, zda pocitim vykonnovy narust mezi diskem F2 a Calviar black (zda se vyplati investovat tech 500 navic)?
Jinak s tim Samsungem F1. Ja ho nechtel hlavne kvuli tomu, ze jsem cetl, ze F2 je stejne rychla jako F1 (ael taky by se sikli nejaky osobni porovnani ;-)) ... no a kdyz je F2 novejsi, levnejsi a tizssi , tak jsem chtel jit do ni.
S tima dvema diskama by byl take problem v tom, ze kdyz dam na grafiku AC (s1 rev.2) tak mi zbydou jen dva volne sloty pro disky (+- nemam to ozkouseny, ale vypada to tak ze jen asi dva) ....a kupovat dalsi disk a vyhazovat to co mam ted (250 GB - asi bych pouzil na filmy atd.) mi prijde zbytecne.....
No tak jenom jeslti nekdo porovnal/zna porovnani mezi praktickym vykonem (Windous,spousteni programu atd.) F2 a WD black?
Diky moc ..
grapherX (888)|6.6.2009 11:43
[QUOTE=fanynek;256790][SIZE="1"]A ještě k tomu, co jsem nakousl hned na začátku: pokud bych potřeboval rychlý systémový disk + dostatek úložného prostoru, vyřešil bych to tak, že bych investoval do dvou disků a to Samsung SpinPoint F1 3.5" 320GB HD322HJ + Samsung SpinPoint F1 3.5" 640GB HD642JJ (1TB HD103UJ).
Vím, někdo může říct.....zbytečně naroste spotřeba, hlučnost a teplota, ale to je dost relativní, protože ta spotřeba je v jednotkách W, hlučnost při dobrém uložení téměř nevzroste, protože tyto disky mají velice kultivovaný zvukový projev a teplota také ne, protože jsou jedny z "nejchladnějších".
A co tím získám? Stránkovací soubor na jiném fyzickém disku, což mi v mnoha případech přináší výrazné zrychlení přístupu k datům a práce (Photoshop, PS12) a disk, na kterém by byla teoreticky pouze data (fotky, hudba,video) nebude tolik vytěžovaný=menší pravděpodobnost poruchy=delší životnost (teoreicky). [/SIZE][/QUOTE]

Já bych to rozhodně udělal stejně. Mám to doma podobně. Mám Samsung HD200HJ na kterém mám systém a programy a pak ještě WD6400AAKS na který si ukládám filmy, data, fotky apod. Zatím jsem s touto kombinací vcelku spokojen. Kdybych to bral dnes, tak bych si ale už WD6400AAKS nevzal, ale prohodil ho za Samsung F1 640GB ,nebo nějaký 5400 otáčkový(na data dostatečné).
Liutasil (63)|6.6.2009 12:51
jj....jeste pres vikend zkouknu jak by to sedelo (cenove atd.) ....ale jelikoz nejsem doma , tak nemuzu porovnat, jak to pujde s kabelama a jak se to tam vejde..... ale tusim ze ne :-/ (ale treba to tam nejak narvu :-)) .....
(jinak bych to videl na Samsung F1/WD calviar black 250/320 GB + 500 GB F2 ......)
No ale kdyby to nevyslo ..... tak k me predchozi otazce :-) : Vyplati si priplatit za WD black oproti F2 (nebo tedy F1 - ale to si myslim ze se nevyplati) 500 kc?... zda poznam narust ykonu v tom praktickem vyuziti?....
diky jinak za rady ;-)

PS: na konci dneska/vikendu/v pondeli napisu , jak bych udelal tu sestavu disku , kdybych kupoval dva.... takze taky poprosim pak o posouzeni ;-)
Liutasil (63)|7.6.2009 17:05
Takze

co jsem nasel , tak dva disky ybch bral tyto -

Samsung F1 320 GB + 500Gb/1TB Samsung F2 (podle toho jak vyjdou penize)
Pak tedy porad premyslim nad WD calviar Black jako systemovy disk + na ty data.....

Jeste si uplne nejsem jisty tim F1 320 GB ..... kdyby nekdo nasel vykonejsi alternativu s podobnou cenou (a kapacitou 250/320) tak pls reknete (a nejlepe s jednou plotnou :-))
Jinak myslite ze by to takto slo? - nebo by jste udelali neco jinak?