Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dynamická regulace otáček na HD 4850 GLH

Balron (8)|11.6.2009 22:24
Zdravím,

koupil jsem Gainward HD 4850 GLH 512MB DDR5. Nainstaloval jsem expertool ati, abych snížil otáčky ventilátoru na kartě, ale narazil jsem na problém. Nedaří se mi snížit "defaultní" hranici, na které začíná dynamická regulace. Pokud nastavím výkon ventilátoru na pevno na 20-30% tak nehučí (což v idle potřebuju), ale když pak zapnu nějakou hru, tak bych to musel rucne nastavovat a je mi jasné, ze bych na to nekdy zapomel. Proto chci regulovat otáčky dynamicky, ale chtěl bych, aby byl výkon v idle např. 30% a pak se postupne zvysoval. To se mi nedari. Vzdy, kdyz prepnu na dynamické otáčky, tak se nahodí na 50%, cili to porad huci.. i kdyz nic nehraju :)

Zkusil sem i ati tray tools, kde je mozne nastaveni ruznych 'intervalu'... ale tam se mi zmeny nejak neprojevily. Nastavil jsem, aby pri teplote 50 stupnu jel vetrak jen na 30%.. ale nic se nestalo, zadne zpomaleni...

Cili: je nejaka moznost, jak snizit minimalni hranici vykonu pri dynamicke regulaci?

Pres HW su amater, takze pro zacatek bych rad nejake jednodussi reseni. Vymenu ventilaru bych nechal az na pozdej, protoze sem slysel a cetl, ze sou s tim spojena nejaka neprijemna rizika, ktere jako amater momentalne nechci podstoupit :)

Diky
Smeli (2302)|11.6.2009 22:42
Pokud jde čistě jen o vžměnu ventilátoru, je to jednoduché. Na spodní straně karty na jejím konci jsou dva šroubky, které drží tu plastovou kapotu a ventilátor. Další dva jsou na poblíž výstupů z karty. Odšroubovat není problém, při sundávání ventilátor odpoj. Pak jen stačí použít nějaký 120mm ventilátor na ofuk pasivu a VRM. Připojíš jej do desky nebo na zdroj, dle libosti.

Pokud jde o regulaci, ta funguje jen manuálně. Zautomatizovat se mi ji nepovedlo (ale i ten malý prevít byl schopen uchladit na 20% kartu do nějakých 90°C). Především pasta na tom chladiči byl totální hnus, tvrdý a bylo ho tam mnoho.

Podmínky pro výměnu chladiče:
1) opatrně se samolepkou na spodním "kříži", při porušení končí záruka
2) při utahování chladiče se stává, že praskne GPU - dávat pozor, dotahovat tak, aby seděl, prostě opatrně
3) po výměně chladiče e doporučeno stále ofukovat VRM
Balron (8)|11.6.2009 22:49
Diky za rady. Kazdopadne vymenu ventilatoru se snazim odkladat, jak to jen jde... ja su schopny si pri tom tu kartu znicit :)

Zkousel sem si hrat s tim manualnim nastavenim otacek pri FurMarku a na 50% to drzelo na cca 70%, kdyz sem to snizil asi na cca 35, tak uz sla teplota na 80 stupnu a to uz se mi nejak nezdalo.. nevim jake jsou bezne hranice teplot.. resp. jaka provozni teplota je jeste v poradku pri zatezi?
matyyy (2527)|11.6.2009 22:51
[QUOTE=Balron;258669]Diky za rady. Kazdopadne vymenu ventilatoru se snazim odkladat, jak to jen jde... ja su schopny si pri tom tu kartu znicit :)

Zkousel sem si hrat s tim manualnim nastavenim otacek pri FurMarku a na 50% to drzelo na cca 70%, kdyz sem to snizil asi na cca 35, tak uz sla teplota na 80 stupnu a to uz se mi nejak nezdalo.. nevim jake jsou bezne hranice teplot.. resp. jaka provozni teplota je jeste v poradku pri zatezi?[/QUOTE]
do 100°C (tolik má třeba pasivní radeon od gigabyte)
Balron (8)|11.6.2009 23:06
Dobre, diky.