Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dotaz k bezdrátovým routerům / zkušenosti

mikedge (40)|15.6.2009 19:41
Už několik let využívám k rozvodu kabelové internetové přípojky v domácnosti za modemem jednoduchý drátový router (za pár stovek). Protože se tu teď ale čím dál častěji vedle hlavních desktopů používají notebooky, rád bych vedle běžných přípojek využil bezdrát. Ve wi-fi routerech se ale moc neorientuju, proto chci položit zřejmě dost naivní dotaz - není pro tato zařízeí problém poskytovat paralelně bezdrátové i drátové připojení - je možné, aby byly k výstupům routeru přes kabel připojeny dva desktopy (pro co nejmeně degradované připojení) a zároveň bezdrátově dva notebooky? Pokud ano, jaký model byste mi doporučili, aby disponoval zároveň i dostatečnou silou signálu pro byt s relativně velmi tlustými stěnami (60 cm). Předem díky za reakci a pomoc.
EditorPO (2819)|15.6.2009 23:57
V sucasnom pripojeni ethernetovych (kablovych) a wifi (bezdratovych) klientov nie je problem. Ak by to mali byt len tieto 4 PC, ktore si spominal, tak ti staci jednoduchy router v cenovej relacii cca 1000 korun.
Stupajucim poctom klientov sa zvysuju naroky na router, potom by si sa mal perspektivne pozriet po niecom vykonnejsom.
Zalezi tiez na tom, od koho mas pripojenie a s akou technologiou. Ci mas kablovku, ADSL, alebo klasicke ethernetove pripojenie.

Uz tu toho bolo popisane vela o vhodnych routroch, tak sa popozeraj v prispevkoch na fore. To si mal vlastne urobit uz na zaciatku, nez si polozil otazku.
pas!k (3765)|16.6.2009 06:57
Delsi dobu pouzivam Linksys WRV200. Doma mam pres to pripojene 2 stolni pc a 3 notebooky. Rozsah po celem byte bez problemu.. Myslim ze to zarizeni splnuje vse co od nej potrebujes.. Pokud bys treba mezi temi pc ale potreboval tahat nejake velke mnozstvi dat (Napr DVD filmy atd) Vyplatilo by se mozna zainvestovat napriklad do WRT610N, kterej uz jede na gigu a umi dost veci navic .. otazka je jestli to vyuzijes (tohle ma smysl pouze v pripade ze by ty pc byly propojene kabelem a meli sitovky ktere umi gigovej prenos.. Pokud zadne z takovych naroku nemas je to ovsem zbytecny kanon na vrabce. Jinak linksys patri mezi spicku co se tyce sitovych prvku.
wthulmann (238)|19.6.2009 21:32
Já mám jako domácí router D-Link 635 N Rangebooster.
Na D-link jsme většinou moc chvály neslyšel, ale tenhle model se asi povedl. V provozu ho mám přes rok a půl a nebyl jediný problém. Vím o dalších dvou schodných zařízeních, která taky fungují tak ja k mají.
Výhodu vidím v dobrém signálu (o dvě patra v paneláku níž stále plný signál), podpoře draft-n, možnosti zabezpečení josu klasické (šifrování, filtr mac adres). Nutno dodat, že za celou dobu nevyšel ani jeden update firmwaru.
Pokud na něj narazíte někde levně (tak 1500 i s daní) tak můžu jen doporučit.