Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

PC se nespustí, asi zdroj??

lukasfait (8)|17.6.2009 15:16
Zdravím a prosím o radu.

Dneska když jsem zapnul své PC nic se nestalo. Teda né vůbec nic protože větráky normálně běží ale nesvítí stavová LEDka na case a hlavně nezačne chroustat HDD tzn. žádný boot = žádné WinXP. Je z toho jenom plechová krabička na větráky. :-) Přitom včera před vypnutím bylo vše ok a bez náznaku jakýchkoliv vad. Jako první mě napadl zdroj, už mi totiž jeden ten samý odešel. Zkusil jsem proto zapojit svůj původní noname zdroj a všechno funguje jak má. Nemůžu ho ale používat proto, že je to jenom 350W a přeci jen byl v úplně jiný sestavě než mám dnes a navíc se nesnese s novým HDD. Proto jsem ho vyměnil za víceméně všemi doporučovaný Seasonic SS-400 ET OEM. No a ten mi cca po týdnu odešel viz výše. Reklamace byla uznána, dostal jsem nový a zdálo se že to byl vadný kus. Teda až do dnešního rána. Rozdíl mezi prvním a dnešním selháním je ale v tom, že minule se PC jen tak vyplo a nešlo vůbec nastartovat, zatímco teď běží alespoň ty větráky. Proto si myslím, že by to mohl být MB konektor, odešel nějaký kablík, který napájí cosi co řeší spouštění HDD resp. pokyn na start bootování - nevim nevyznám se v tom :-). Napájecí konektor HDD to nebude, zkusil jsem ho přepojit z HDD do DVD a šuplíček se normálně otevře. Takže proto nevím jistě jestli je to zdroj. Má někdo nápad?? jak říkám, starý zdroj normálně funguje takže rovnou reklamace nebo je zakopaný psík někde jinde????

Díky moc za všechny rady a postřehy a na závěr moje sestava:

CPU: AMD Athlon 2000+ XP
MB: ECS K7VTA 3
RAM: 2048 (2x1024), Kingston
HDD: Seagate 160GB PATA
GK: ATI radeon 9550 128MB
DVD: LG DVD-RW GSA...
Zdroj: Seasonic SS-400 ET OEM (už druhý)

To by na 400W zdroj mělo stačit ne?
speedsnail (4876)|17.6.2009 15:34
Podívej se na kondenzátory na desce, jestli nejsou nafouklé nebo vyteklé. To by mohlo mít podobné příznaky.
lukasfait (8)|17.6.2009 16:01
Jestli jsou kondenzátory takový ty válečky různě poházený na desce (asi jo žejo), tak jak tak můžu laickým okem posoudit, tak všechny jsou v pohodě. Nevím sice úplně jak by vypadal vyteklej kondenzátor ale vzhledem k tomu, že vypadají všechny úplně stejně čistě, tak to bude asi ok. Navíc tenhle a vlastně i ten první příspěvek píšu z onoho PC - jen s tím původním zdrojem. Kdyby byli kondíky pryč, jinej zdroj by to asi nevyřešil ne?

Ale i tak dík a jen tak dál... :-)
peters (28)|17.6.2009 17:06
Jestliže Ti s původním zdrojem PC funguje normálně, je problém m.j. i ve zdroji (možná i jinde, ale ve zdroji určitě). Takže si pořiď nový zdroj a být tebou tak rovnou třeba 500VA - nemáš pak problém s přidáváním komponent a zdroj nepoběží na maximum, což mu odlehčí (-> nižší teplota, vyšší životnost...).

A poznámka :
Zdroje Seasonic jsem viděl několikrát, ovšem pouze když jsem je jako vadné různým lidem měnil za jiné.
Jestli se nepletu, tak aspoň tehdy to byla docela šunťácká značka.
Nyní mám dobré zkušenosti se zdroji RaptoXX a Hedy (poměr kvalita/cena).
feke (7)|17.6.2009 17:26
Tvou sestavu by měl bez větších potíží utáhnout i noname 350W zdroj.. Problém asi nebude v tom novém Seasonicu, spíš v kompatibilitě nebo zapojení, pokud ti ta sestava funguje na původní zdroj.
Jaký máš napájecí konektor v základní desce? starý typ nebo ten novější, kde jsou přidané další 4 piny? Máš zapojené v základní desce všechny napájecí konektory? (teda pokud jich má víc)
lukasfait (8)|17.6.2009 17:45
Základovka je staršího data výroby, takže konektror má 20 pinů. Seasonic má konektor 20+4, takže ty 4 jsou odpojený a jentak tam visí.
O Seasonicu jsem nic nevěděl do doby než mi byl zdroj doporučen na jiném fóru a je fakt že v různých diskuzích ho víceméně chválí... je fakt, že žadnej zdroj nebude mít 100% spolehlivost ale oddělat 2 zdroje za půl roku se mi zdá... nějak moc :-) Navíc když PC nijak netaktuju. Vše je na původních frekvencích a napětích, na PC se normálně pracuje a najednou...nazdar. Proto jsem chtěl původně vědět, jestli někoho nanapadá něco jiného, abych nekoupil nějakej zdroj za 2K a on udělá to samý za 14 dní...
Nicméně to vypadá, že půjdu od Seasonicu pryč, takže ostatní poprosím o rady který zdroj vybrat. Nebo jestli se nějakej takovej příspěvek válí tady na fóru, tak please odkaz. Budu sice hledat ale i tak...

Zatím díky moc a jen tak dál... :-)
lavjoy (1628)|18.6.2009 05:55
podobnou sestavu sem tedka vypustil do věta za cca 2000,- s 250W zdrojem značky eurocase:D,jestli neplánuješ brzký upgrade celeho PC(všech komponent-teda mimo disku a mechaniky,ty se daj použít kdekoliv)tak kterej chytrolín ti na tuto sestavu doporučoval zdroj 400W?když ti to normálně šlape s tím starým,navíc myslím že ta 9550 ani nemá napájení extra
lukasfait (8)|18.6.2009 12:44
Fak jen 250W??!

No původně totiž sestava byla následující:
MB: Stejná
CPU: Stejné
Chladič CPU: Cosi továrního (teď Arctic Cooling) ale to nejspíš zvýšená zátěž nebude
GK: Nvidia GeForce MX 400 64MB
RAM: 256 MB DDR SDRAM
HDD: Seagate PATA 60GB
CD-RW Sony
DVD-R Sony

Tak jsem si tak říkal, že když se různě lidi na fórech ptají jaký zdroj do té které sestavy a na 2 jádrové CPU a výkonnou grafiku nejsou vyjímkou zdroje od 500 W a kolikrát i víc, usoudil jsem že 400 W bude pro jistotu akorát (no dobře, doporučili mi to lidi na nějakým fóru ale zdálo se mi to OK :-) )

Tak na závěr bych poprosil ještě o nějaký tipy na značky zdrojů. Někde nahoře už 2 jsou, tak na to kouknu a pak mám ještě v oku nějaký Fortrony. Moje sestava viz začátek threadu...

Díky.
johny__g (6387)|18.6.2009 13:18
Klidně bych tam dal tenhle [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]. Víc nemá cenu do téhle sestavy investovat.
lavjoy (1628)|18.6.2009 14:17
jestli ti to de s tím starým zdrojem tak ho tam klidně nech jestli ne tak jak říkal johny ten 350fortron je až až,dám ti příkl.: měl sem E2180 ,76GS,dva disky ,mechaniku na no name zdroji 350w asi půl roku a nebyl s tím žádný problém,někde na netu najdeš i kalkulačku na výpočet sestavy
lukasfait (8)|18.6.2009 15:30
No v těch kalkulačkách se moc nevyznám, vůbec jsou zdroje pro mě španělská vesnice. S tím noname zdrojem jsem totiž cca 5 let neměl problémy a tak jsem se o problematiku zdrojů vůbec nezajímal. A když to přišlo poprvé, byl mi doporučen ten Seasonic. Ten původní tam mám teď dočasně, nemůžu ho nechat trvale, protože se nesnese s HDD (cosi vysokofr. píská) a navíc má vertikální větráček, což vede k poměrně velký hlučnosti. Takže se mi jedná především o kvalitu, ticho a celkový poměr výkon/cena. Našel jsem tento [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] Co vy na to?
johny__g (6387)|18.6.2009 15:34
[QUOTE=lukasfait;260325] Našel jsem tento [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] Co vy na to?[/QUOTE]

Ten Enermax je výborný zdroj, ale jeho cena zhruba odpovídá ceně celé sestavy, to není dobrá investice. A pokud bys ho chtěl koupit s tím, že v blízké budoucnosti pořídíš nové PC a dáš ho tam, tak na to je zas slabý (rozuměj pro nové herní PC).
lukasfait (8)|18.6.2009 15:40
Nové PC se tak trochu chystá, zatím nevím kdy ale až to přijde bude komplet nový. Koupím asi celou sestavu, protože na stavbu PC svépomocí zatím nemám znalosti. Ta cena zdroje je OK, mému rozpočtu to vyhovuje. Jedná se mi hlavně o spolehlivost. To že jsou to tak trochu vyhozený peníze vím, zvlášť když budu v budoucnu kupovat nové PC ale jak říkám, chci zdroj se kterým zase za 14 dní nepoletim na reklamaci a o těch Fortronech padá chvála spíše až v hladině 1500,- +
johny__g (6387)|18.6.2009 15:43
Jak chceš, když cena nehraje roli, tak jdi do něj, je to dobrý zdroj. I když můj názor je ten, že ten Fortron by ti udělal stejnou službu (a jak sem se teď díval, na pctuningu ti radí to samé).
lukasfait (8)|18.6.2009 21:37
Tak ok. Nakonec jsem se podíval i na nějaký ty Fortrony. Koneckonců záruka je 2 roky, takže můžu vesele zkoušet :-D
Takže jsem ustanovil finální následující výběr:
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste] (ještě mu dám šanci)

Tak a teď ??
pas!k (3765)|19.6.2009 07:33
POkud s tim zdrojem pocitas do nove sestavy v horizontu treba jednoho roku .. vzal bych asi tohle [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
lukasfait (8)|20.6.2009 21:41
Tak všem moc děkuju za rady a pomoc. Dneska jsem byl v Alze, reklamace bez problémů uznána a doma už mám ten Enermax. Vyskytl se ale ještě jeden problém. Na czc.cz, kde taky čtu mimo jiné popisky ke zboží bylo u toho Enermaxu, že je samozřejmě kompatibilní s ATX 2.3 ale i se staršími normami. No a já mám tu (nevim přesně označení), která má 20-ti pinový konektror MB. Když tedy bylo v popisku uvedeno, že je zpětně kompatibilní, čekal jsem, že to bude konektor 20+4 a on je pevně 24. Tak mě zajímá jestli mi pomůže tohle: [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] Někde jsem snad tady na fóru četl, že ta redukce neni moc dobrá věc ale nejspíš to asi nebyla tahle redukce ale cosi se SATA disky. Ale právě že už si to nepamatuju a nevim jak to hledat. Takže je ta redukce v pohodě??

Díky moc za další odpovědi :-)
robky (3195)|20.6.2009 23:36
Tá redukcia je v pohode. On sa 24pin kábel dá v pohode zasunúť do 20pin konektoru pokiaľ v okolí konektoru nič nezavadzia - čo však nie je tvoj prípad ....

Ono každá redukcia naviac prináša prechodový odpor. V závislosti od jeho veľkosti a pretekajúceho prúdu vzniká úbytok napätia ...
ICEBOSS (3435)|24.6.2009 15:41
mas v poradku zasuvky? nemas tam treba hlinikovy rozvody, ktery nejsou dotazeny?