Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Problém s Nvidia Gforce 9800GT Ultimate (asus)

Zipito (15)|23.6.2009 22:23
Zdravím

Potřeboval bych poradit se svojí grafickou kartou. Při hraní jakékoliv hry ( Crysis, Fallout3, Frontlines atd.... ) mě "blbnou" vzdálené detaily. Všechny detailní objekty vidím jen cca do vzdálenosti 25m dál ne. Samozřejmě když se přibližuju tak se najednou předemnou začnou objevovat keře, stromy, kameny a různé jiné objekty ( jako příklad to vysvětlím na fallout3 ). Jakmile ale začnu kráčet dozadu tak zase vše zmizí a je tam jen pustina a základní detaily v hrubých obrysech. Každému asi dojde, že hrát takhle hru je celkem těžké - běžíte dopředu a ani nevíte, jestli se před vámi neobjeví nějakej keř či kámen za kterej se můžete schovat ( nebo nepřítel ). Zkoušel jsem snižovat jak detaily tak i rozlišení, ale problém přetrvává. U ostatních her je to obdobné jen je rozdíl ve vzdálenosti. Prostě veškeré dataily v daných lokacich vidím jen do určité vzdálenosti ( která není ovšem vůbec velká... ). Někdo už mi psal at stáhnu detaily a jestli nemám přetíženou kartu, ale aji když vše snížím tak problém stále přetrvává ( samozřejmě, že tam je celkově méně detailů ) a grafická karta se ani nezapotí.

MB: Asus p5q pro
CPU: core2duo e8400 3.0Gh @ 3.4Gh
Ram: 4Gb
GPU: Nvidia gforce 9800GT ultimate (Asus) 185.85
HDD: 500Gb sata2
OS: Vista home premium 32bit (SP1)
Ovladače a patche na hry: Aktuální
! Hry jsou originálky !
Smeli (2302)|23.6.2009 22:30
A co spustit fallout launcher, options - advanced - view distance?
Zipito (15)|23.6.2009 22:32
Samozřejmě to jsem zkoušel a vše dal na co největší detaily. Výsledek je stejný. Nehledě na to, že mi to dělá i u jiných her. Jinak co se týče dohledu ve hře Fallout tak to byla jedna z prvních věcí co jsem zkusil.
Smeli (2302)|23.6.2009 22:33
Nějaké hloupé nastavení ForceWare? Nezkoušel si starší verzi ovladačů?
Zipito (15)|23.6.2009 22:44
Tento problém už nastal když jsem PC kupoval a tudíž nainstaloval originální ovladače dodané na CD ke kartě. Postupem času jsem instaloval stále novější ovladače (CCA 4 verze) a doufal v to že to problém vyřeší. Bohužel se tak nestalo. Pc jsem kupoval na vánoce jako sestavu určenou na hraní her a práci s multimedii. A tak mě tohle docela dost překvapilo. Pač jsem neočekával že tohle bude normální chování GPU. Nehledě na to, že tahle karta není v dnešní době úplnej LOWend (Teda aspon doufám). Co se týče chovaní v jiných aplikacích, sledování videa, práce s PC, či úprava foto a videa tak je vše OK. Teploty GPU : 62°C v klidu 80°C při zátěži. Občas leze i k 90°C (ale to jen při hraní náročných her).
Smeli (2302)|23.6.2009 23:06
Zkus udělat screen, třeba ve dvou různých hrách, ideálně různých enginech.

Jinak, na té sestavě bylo už něco nainstalované?
Zipito (15)|23.6.2009 23:11
Na Pc byl instalován pouze OS. Screen udělám hned zítra ráno a dám ho sem.
Zipito (15)|24.6.2009 10:31
Zde posílám pro příklad snímky z Crysis. Omlouvám se, že to vypadá jak to vypadá, ale co se týče screenování tak jsem začátečník a teprv se učím. Každopádně na těch obrázcích je vidět o co mi jde. Stejné je to i s keřama texturama a stínama.
crysis1.jpg crysis2.jpg
Smeli (2302)|24.6.2009 11:34
Mno, myslel sem, že to je horší (třeba terén kolem vykreslený a dál holá zem). Zkusil bych komplet odinstalovat ovladače a pročistit to Driver Sweepererem a pak nahodit čistě ovladače. Pokud nepomůže a opravdu ti to vadí zkusil bych reinstal systému. Pokud by to nepomohlo, je otázkou, jestli je to chyba.
Zipito (15)|24.6.2009 22:22
Reinstal OS jsem zkusil 2x. Pokaždé jsem nainstaloval originální ovladače a pak postupem času přidával do systému novější. Jen mě napadá, jestli není chybka v instalacich Nforce. Pokaždé když jsem instaloval novější verze tak jsem to provedl tak, že jsem pouze stáhl a rovnou nainstaloval novější verzi. Jinak ten screen je jen narychlo vytvořený. Ve fallout3, nebo crysis warhead mě to kolikrát dělá daleko horší věci. Pokusím se zítra ráno vyfotit to na lepším příkladu. Jak jsem řekl tak mi jde hlavně o to, jestli se ta karta takto má ve hrách chovat a nebo jestli je někde opravdu chyba. Když jsem to probíral s kamarády tak na mě čuměli jak "tele na nové vrata". Nehledě na to, že se mi ani moc nezdají ty teploty (s ventilátorama jsem nic neprováděl a jsou defaultně nastavený). Zdroj mám 500W - takže tam by zádrhel být taky neměl. Každopádně děkuji za to, že mi pomáháš, pač na ostatních fórech kam jsem až doposud psal mi nebyl schopen nikdo ani odepsat (natož poradit).
jrx (1880)|24.6.2009 22:28
V crysis mě to dělalo taky. Já bych řekl že to není chyba :) Ono kdyby měl být vidět každý kamínek na kilometry daleko tak by ti to tu grafiku uvařilo :) Z těch screenů moc nejde poznat jak je to hrozné, chtělo by to nějaký screen kde je opravdu vidět chyba a né to že ti hra šetří fps tím, že nezobrazuje každou blbinu na kilometr daleko
Zipito (15)|25.6.2009 21:52
Takže si myslíte že tohle je normální chování karty...? Zítra sem zkusím hodit screen z fallout3 kde mi to blbne daleko víc. V bejvalém počítači jsem měl 8600GT a mám za to, že karta samozřejmě byla výkonostně slabší, ale tohle mi nedělala. Ještě mě někteří lidé psali jestli tento problém nemůže dělat nastavení swapovacího prostoru a virtuální paměti. Podle nich pokud kartě nestačí vlastní pamět tak si šáhne právě sem pro náhradní. Sám tomu moc nerozumím a tak bych uvítal každou pomoc.
Smeli (2302)|25.6.2009 22:17
Pro názornost, Fallout 3, první je nastavení, pak sem udělal 4 screeny kdy sem šel nějakou cestu...
fall.jpg ScreenShot4.jpg ScreenShot5.jpg ScreenShot6.jpg ScreenShot7.jpg
Zipito (15)|25.6.2009 22:57
Přesně něco podobnýho jsem měl na mysli. Takže tímto "problémem" netrpím jen já, ale je to vlastě normální chování grafické karty. Tak to jsem tak trochu sklamanej, ale na druhou stranu jsem rád, že ta karta není vadná.
Zipito (15)|27.6.2009 12:10
Takže jsem zkusil tvou radu a to odinstalovat důkladně veškeré drivery pomocí Driver Sweeperer a nainstalovat nejnovější 186.18. Spustím crysis a problém přetrvává. Co se týče falloutu tak tam to kupodivu pomohlo. Zaprvé mi to už nedělá tolik a hlavně celkem rozumně, taže to ani pořádně nevnímám. Ve Frontlines se to zřejmě taky částečně zlepšilo ale stále mě s... ten Crysis. Pač ty detaily tam jsou vydět tak v okruhu 25m a pak se prostě vypnou a hrát hru která je sice grafická bomba, ale jakýkoliv požitek ruší neustálé mizení a objevování detailů je hroznej. Tak nějak se mi prostě nezdá, že tohle je normální chování. Pro názornost jsem připojil další 2 obrázky. Pro info: Rozdíl ve vzdálenosti jsou cca 3 kroky. Stejné je to s porostem v lese. Místo toho aby jste si to vychutnali tak vnímám jen objevování a následné mizení stromů, keřů, travy atd... Co je paradox, že hra jako dead space mi tohle prostě vůbec nedělá a jede normálně (teda až na AA, ale to je tím, že mám visty).
3.jpg 4.jpg