Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zkušenosti s pasivy na HDD

xIndian (14)|29.6.2006 13:02
Máte někdo zkušenosti s tímto?

[code]http://www.agen.cz/index.php?act=showtxt&id_txt=18894&catid=[/code]
Zeli (397)|17.9.2006 10:37
Cus, tak me napadlo.... nezkousel negdo pridelat nejakej pasiv na HDD zespodu?
eraser (0)|17.9.2006 12:04
Mne sa tieto spôsoby chladenia zdajú úplne zbytočne, ak si predstavím, že použítím výkonného ventilátora, ktorý je umiestnený v prednej časti bedne a ktorý tlačí nasávaný chladný vzduch z okolia miestnosti priamo na disk, dosiahnem najúčinnejší spôsob za minimálne náklady.
Keymaster (65)|17.9.2006 12:17
[QUOTE=xIndian]Máte někdo zkušenosti s tímto?

[code]http://www.agen.cz/index.php?act=showtxt&id_txt=18894&catid=[/code][/QUOTE]
uff... spouštím moji osobní kampaň proti dávání linků do code.

Prosím, uvědom si, že, ačkoliv na to jsi pravděpodobně zvyklej z různých warez fór, který se tímhle "trikem" chrání před zákony, tady tohle fórum s warezem nemá nic společnýho a linky v code jen obtěžují, protože je člověk musí "pracně" zkopírovat do nového okna, což je daleko těžší než kliknutí. Děkuji.
Perfect (158)|17.9.2006 12:34
[QUOTE=eraser]Mne sa tieto spôsoby chladenia zdajú úplne zbytočne, ak si predstavím, že použítím výkonného ventilátora, ktorý je umiestnený v prednej časti bedne a ktorý tlačí nasávaný chladný vzduch z okolia miestnosti priamo na disk, dosiahnem najúčinnejší spôsob za minimálne náklady.[/QUOTE]

A to ten fan stačí i na 5V, takže neslyšitelný. Osobně si myslím, že takovýdle pasivy jsou celkem zbytečný. Když už tak něco jako boxy od Silentmaxxu.
wizaard (913)|17.9.2006 15:14
Přesně jak píšou ostatní, do obyčejného pasivu pod disk bych nešel, jsem přesvědčený, že teplo spíš kumuluje, než že by ho spolehlivě odváděl (HDD není CPU!). Odhlučnit ho asi umí, ale chlazení bych moc nevěřil. Proto jsem zastáncem větráku před koš s disky a teplota bude v pohodě. Mám 200GB HDD SeaGate SATA 7200.9 a má (když se hodně teplo - v místnosti 26-27°C) 33°C (ukazuje SMART) a když je "normálně", tak má kolem 30°C. Mám před ním 120mm TT 1400RPM chladič a je to "na pohodu".
lABIC (1)|30.10.2006 15:28
No nevim nevim, s timhle kitem nemam dobrou zkusenost po namontovaní a umisteni do skrine disk (WD1600YD) vibruje jeste vice , zkousel jsem i dotahnout sroubky na doraz i za 5 min 12 i trochu volneji a bez rozdilu a case si myslim ze mam kvalitni (akasa 1,2 mm hlinik). Takze moje zkusenost je celkem negativni, kit sel do prd.le.
immortal_shw (18)|4.2.2007 20:34
Ja mam zkusenost s posivnim chlazenim [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] . Mam to na dvou SATA discich (Seagate i WD). V casu je mam hned nad sebou a teplotase mi spis zvysila :( . Nevim jak by to bylo, kdyby sem mel jen jeden, ale v tomhle pripade sem musel pred ne dat 12cm vetrak aby odvadel teplej vzduch. Na 5V je skoro neslysitelnej a pri normalni praci maji disky kolem 35°C, coz mi prijde pekny. Musim ale rict, ze bych se sakra rozmyslel, kdybych je mel kupovat znova. Teplota na disku moji segry - ATA je kolem 38°C. Ikdyz je fakt, ze SATA hrejou vic. Myslim, ze pokud by clovek chtel mit kvalitne chlazeny disky, tak by se spis vyplatilo investovat do lepsiho casu, dobre "provzdusnenyho" casu.
ICEBOSS (3435)|4.2.2007 21:51
xIndian. zalezi co potrebujes. ty maly prditka na boky pomuzou tak trosku od vibraci, ale ticho ti neudelaji. pokud chces ticho, potrebujes nejakej box, treba silentmax.
Pitrs82 (5)|5.2.2007 19:07
Mel jsem doma Nexus DiskTwin. Sice snizil prenos vibraci na case a teplotu o dva, tri stupne, ale hluku stejne nezabranil. Tedka mam svuj disk v Silentmaxxu HD Silencer a teplota je stejna jak s tim DiskTwinem (mozna jeste o stupinek mensi) a hluk je z obrovske casti pryc. Sice je to porad trosku slyset (muze to byt jen muj subjektivni pocit, nekomu to muze prijit neslysytelne), ale vic slysim zdroj, ve kterem mam Noctuu NF-S12 (800 otackovou verzi) a dokonce i Zalmana VF 700 AlCu na 5V na grafice slysim o chlup vic nez disk v silentmaxxu.
schali (118)|20.2.2007 14:03
[QUOTE=Pitrs82]Mel jsem doma Nexus DiskTwin. Sice snizil prenos vibraci na case a teplotu o dva, tri stupne, ale hluku stejne nezabranil. Tedka mam svuj disk v Silentmaxxu HD Silencer a teplota je stejna jak s tim DiskTwinem (mozna jeste o stupinek mensi) a hluk je z obrovske casti pryc. Sice je to porad trosku slyset (muze to byt jen muj subjektivni pocit, nekomu to muze prijit neslysytelne), ale vic slysim zdroj, ve kterem mam Noctuu NF-S12 (800 otackovou verzi) a dokonce i Zalmana VF 700 AlCu na 5V na grafice slysim o chlup vic nez disk v silentmaxxu.[/QUOTE]

mam podobnou zkusenost, stejnej box, stejnej chladic na grafice a Noctuu mam pripravenou v supliku na vymenu do zdroje.Silencer funguje slusne a rozhodne se da doporucit, cast hluku pohlti ale stoprocentni to neni, zvlast u te me hlucne bestie, dalsi vyrazne ztiseni nastane po pouziti programku HD pro, pak uz vas disk moc nezajima, docela me zklamal Zalman, mam ho na CPu a neni slyset vubec, na grafice bohuzel trosicku susti loziska ventilatoru, od udajne jednoho z nejtisich chladicu jsem cekal o dost vic, ceka me vymena chladice ve zdroji, bohuzel uz ted tusim ze z toho zcela tiche PC nebude, to by se snad v tom komplu nesmelo tocit vubec nic:))
-HoNY- (557)|3.7.2007 21:59
Disky uchladí nejlevnější 80mm Arctic (cca 80Kč), má na sobě termoregulaci, takže jako kdyby jel na 5V, protože tahá do casu studený vzduch z místnosti. A podle mě ničemu nevadí, když jednou za půl roku koupíš nový - aspoň ho nemusíš čistit. :)
Co se odhlučnění týče, mě pomáhá na boky disku nalepit gumovou pásku a pořádně dotáhnout šrouby. Ale hlavně je to tím, že mám DA-01, takže kvalitní a tlustý plechy který veškerý vibrace utlumí (a to mám 1x 15KRPM, 1x 10KRPM SCSI, 1x Seagate 7200.10). Nejmíň hlučná je asi 15KRPM protže má na sobě od výroby 0,5Kg závaží :) Poslední dva disky vyjdou nastejnou. Nejhlučnější v mém PC 92cm FAN v Enerovi po 2 letech provozu :D

Ale pokud jsi na hluk náročnější, koupí Silentmaxu rozhodně chybu neuděláš. ;-)
Woyta (284)|30.8.2007 14:06
Kdyz chladit disk tak ho strcim rovnou do boxu. :-) Jasne Silentmax je hodne drahej ale pevne disky tu s nama nejakou dobu jeste budou takze o vyuziti nemam strach. Nejlepsi reseni je v kombinaci s vodou. Dela se box na disky ktery je nopravdu kvalitne vystlan izolaci. o odvod tepla se stara voda.
Osobne mam disky v boxech od Xilence. Coz je kopie silentmaxu za skoro polovicni cenu. Disk to trochu utlumi a v zatezi maji disky do 38st. A nejsou nijak ofukovany. Sice mam vodnika takze bych si mohl poridit zminovany box ale obcas potrebuju nekam disk prenest takze se mi Xilence hodili vice. Kdyz se to tak vezme mam vlastne na disku porad ochrane pouzdro a mam jistotu ze ten komu disk pujcuji mi ho neusmazi.
eraser (0)|30.8.2007 14:17
Akým spôsobom meráš teplotu diskov tých boxoch?
Woyta (284)|30.8.2007 15:15
Cidla disku + dotek. Cidlo meho laboratorniho multimetru se dovnitr uz nevejde. Nejteplejsi je spodni cast s elektronikou + boky. Jsou pouze vlazne coz znaci teplotu kolem 37st (40st uz pali). Boky jsou v primem dotyku s bokem disku pomoci termovodive pasky. Cidla mem Hitachi (docela topivej disk) mimo box merila presne (mimo box mel az 48st zatez). Rozdil od skutecnych teplot velky nebude. Ted mi tu uz 2h bezi antivirovej test. V pokoji mam 23st Hitachi hlasi 37st a je jen vlazny. Samsung je stejne vlazny ale jeho cidla meri od doby koupe nesmysly. 33st nema ani nahodou. :-)
Pavel Boček (4169)|31.8.2007 03:33
[QUOTE=Woyta;46317]Samsung je stejne vlazny ale jeho cidla meri od doby koupe nesmysly. 33st nema ani nahodou. :-)[/QUOTE]

jo řekl bych že čidla Samsungů ukazují často blbosti :)

já jsem měl teploty kolem 50 (2x Barracuda 250GB), pak jsem se vyprdnul na pečeť a dal dva větráky dolů dopředu a dozadu pod zdroj (napřed obyč, jeden na 5V, pak místo nich dva AC na 5V a je to hned tišší) a disky šly i když je vedro max. na 41-2, Freezer už netočí na max, no podle mně celkem paráda...