Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Výkonný NAS pro stream multimedií v domácnosti

Bojkas (43)|5.8.2009 11:02
Ahoj všem, potřebuji poradit ohledně možnosti vytvoření multimediální domácnosti.
Jsou dva byty nad sebou - v jednom bude HTPC s FULLHD LCD připojené na NAS přes USB, v druhém dva síťové přehrávače připojené k CRT televizím přes wifi k NAS.

Jaké jsou (levnější) varianty NAS boxů, disků, případně jiných řešení, tak aby zvládal (!!v nejhorších podmínkách!!) NAS zároveň streamovat 2 divX filmy (wifi) a jeden fullHD film (usb, firewire,atd..). Už jsem se zkoušel radit, ale zatím bezúspěšně. Nechci totiž ten NAS dělat z HTPC, potřebuji ho mít neustále zapnutý a to v případě HTPC nebude. Další varianta by byla postavit nějaký samostatný PC NAS, ale to už by se dost prodražilo a nechci v obyváku další hučící, rozměrnou bednu..

všem předem děkuji za odpovědi, s pozdravem Bojkas
Dojigiri (1629)|5.8.2009 12:57
No tak jednoduchým výpočtem mi vyšlo, že na současný přehrávání fullHD 12GB / 2h, + 2x 1400 MB / 2h (2 divx filmy) potřebuješ přenos cca 2,1 MB/s = cca 17 Mbps.

(12 * 1024 + 2 * 1400 = 15088 MB celkem, když beru trvání filmu 2h tak vydělím 2 * 3600 a dostávám 2,1 MB/s)

Na to by měla teoreticky stačit i Wifi (prakticky to bude tak na hraně vzhledem k režii wifi a samby, na wifi jsem dosahoval přenosy právě cca kolem těch 2 - 2,5 MB/s), na přenos 2x divx bude G-čková wifi stačit v pohodě. N-ková by měla stačit i na přenosy fullhd.

Na přenost fullHD by 10mbps síť byla málo, ale 100 Mbps už by to zvládnout měla v pohodě (i více fullhd filmů), tedy přenos dat. Pokud bys myslel streamingem "rozkódovávat" data už na NAS a posílat surová data, tak to už by bylo o něčem jiným, ale pokud bude NAS připojenej USB, stačí přenášet datovej soubor a rozkódovávat v připojeným PC, tam by připojení přes USB i mělo stačit (ale pokud bys to připojil přes firewire, bylo by to lepší, protože USB při přenosu zatěžuje procesor a firewire ne; a pokud by bylo připojení přes e-SATA, bylo by to ještě lepší, ba přímo ideální). Anebo nějakej s přípojením LAN, jak bylo řečeno, ani není potřeba Gbit měl by stačit 100Mbps.

Alespoň takovej je můj názor, pokud se pletu tak mě případně někdo opravte či doplňte :)
Bojkas (43)|5.8.2009 13:11
Och, jak vyčerpávající odpověď! :-) Díky moc za osvětu, teď konečně rozumím jak to provést a jak moc by to bylo náročné na síť.. Wifi by teda stačila v pohodě na přehrávání těch divX filmů a firewire bych propojil k HTPC. Určitě bych to nenechal rozkódovat NAS, ale síťový přehrávač, který by si bral soubor z NAS a přehrával.

Další věc je to, jaký NAS box/disk s WIFI je schopen dosáhnout maximální požadované rychlosti pro přehrávání všeho zároveň. A co bude nejlepší - NAS box s Wifi nebo NAS box připojený k routeru. A hlavně zásadní otázka, jaký bude schopen přístupu a čtení více uživatelů najednou?
Dojigiri (1629)|5.8.2009 14:54
Já osobně bych asi preferoval NAS bos s LAN připojenej k routeru přes 100 Mbps (nebo 1Gbps ... řekněme, že u mnou uvažovaných fullhd o velikosti ripu 12 GB by 100Mbps stačilo tak na současný přehrávání 3-4 filmů). Výhodou je možnost přístupu ze všech počítačů, který jsou připojený k routeru. A nebyla by potom ani potřeba wifi přímo na NAS boxu, pokud by byla na routeru (ale zase pokud by na NAS wifi byla, šlo by z některých zařízení - například z těch síťových přehrávačů připojených k TV - přistupovat přímo na něj a odlehčit tak přípojce k routeru, resp. získat možnost většího toku dat).

Při připojení přímo firewire nebo usb k pc by bylo možno používat jenom na dotyčným PC, + přístup případně přes wifi, (+ možnost nasdílet to přímo z toho počítače na síť ostatním).
Bojkas (43)|5.8.2009 21:22
No právě bych preferoval přímé připojení k NAS boxu přes wifi, s co největším datovým tokem. Třeba něco takového [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] a na to by byly připojeny dva WD TV přehrávače s wifi dongle a HTPC.. Takže když bych to HTPC připojil přes USB, tak by pak nejelo sdílení v síti?
|Mio| (1333)|6.8.2009 08:39
Pokud ti jde o levmé snadno použitelné řešení tak bych zkombinoval
http://www.i4wifi.cz/?cls=stoitem&stiid=1306 tenhle N router s realnou propustnosti bezdratu pres 80 mbit (10MB/sec)
ma USB 2.0 port a sambu takze k nemu snadno pripojis libovony, flash/pevny/ssd disk

Pro sitove prehravace ktere predpokladam wi-fi nemaji muzes pouzit totez zarizeni jako Client a vyuzit jejich USB pro dalsi kapacity.
Dojigiri (1629)|6.8.2009 10:05
Ten OvisLink nevypadá špatně, ale pročti si u něj diskusi na CZC, jen jsem tam zběžně kouknul a lidi měli např. problémy s vytuháváním wifi (ale je možný, že už to v nějakým firmware spravili). Chlazení disku uvnitř taky neni nijak slavný, takže by to chtělo nějakej disk co moc nehřeje (tj. nějakej 5400 ot.), protože na rychlosti disku nebude v tomhle případě až tolik záležet a zároveň mívají nižší spotřebu (pokut to poběží permanentně se už to trochu pozná).

Jo a přes USB jak jsem to tak pochopil nejde připojit k PC, to pokud se nepletu pouze slouží pro připojení dalších zařízení k boxu (další disk, flash apod.). Ale má síťovej konektor LAN RJ-45, takže je možnost využívat částečně wifi a zároveň ho připojit k routeru kabelem.


Btw. co se týká disků, tak z vlastní zkušenosti můžu doporučit (v ohledu k teplotám disku) Samsung F2 1TB Eco Green, kterej jsem nedávno kupoval do HTPC - když jsem na něj přetahoval data, měl jsem ho připojenej přes e-SATA k PC, a teplota nepřesáhla cca 35st. (bez chlazení), na omak teplota zvenku kolem 37. Pak jsem ty disky prohodil (když jsem přetáhnul systém) a připojil zvenku naopak 500 GB Samsung kterej tam byl předtím, ale ten byl po chvíli tak horkej, že jsem na něm pomalu neudržel ruku (teplotu SMART ukazoval ke 40st. ale vnější pouzdro muselo mít víc), takže jsem musel data přetahovat na několikrát (vždycky ho po chvíli nechat zchladit, aby se neuvařil). Přitom ten Samsung (ten starej) je v PC pořád výrazně chladnější než ostatní disky (např. 30st. v zátěži proti 36st. u Seagate).
Bojkas (43)|6.8.2009 10:22
[quote=|Mio|;278764]Pokud ti jde o levmé snadno použitelné řešení tak bych zkombinoval
http://www.i4wifi.cz/?cls=stoitem&stiid=1306 tenhle N router s realnou propustnosti bezdratu pres 80 mbit (10MB/sec)
ma USB 2.0 port a sambu takze k nemu snadno pripojis libovony, flash/pevny/ssd disk

Pro sitove prehravace ktere predpokladam wi-fi nemaji muzes pouzit totez zarizeni jako Client a vyuzit jejich USB pro dalsi kapacity.[/quote]


To vypadá fajn, ale jak je to s tou sambou? To musím mít neustále spuštěný PC abych mohl nechat sdílet ten disk?
Bojkas (43)|6.8.2009 10:28
[quote=Dojigiri;278787]Ten OvisLink nevypadá špatně, ale pročti si u něj diskusi na CZC, jen jsem tam zběžně kouknul a lidi měli např. problémy s vytuháváním wifi (ale je možný, že už to v nějakým firmware spravili). Chlazení disku uvnitř taky neni nijak slavný, takže by to chtělo nějakej disk co moc nehřeje (tj. nějakej 5400 ot.), protože na rychlosti disku nebude v tomhle případě až tolik záležet a zároveň mívají nižší spotřebu (pokut to poběží permanentně se už to trochu pozná).

Jo a přes USB jak jsem to tak pochopil nejde připojit k PC, to pokud se nepletu pouze slouží pro připojení dalších zařízení k boxu (další disk, flash apod.). Ale má síťovej konektor LAN RJ-45, takže je možnost využívat částečně wifi a zároveň ho připojit k routeru kabelem.

Btw. co se týká disků, tak z vlastní zkušenosti můžu doporučit (v ohledu k teplotám disku) Samsung F2 1TB Eco Green, kterej jsem nedávno kupoval do HTPC - když jsem na něj přetahoval data, měl jsem ho připojenej přes e-SATA k PC, a teplota nepřesáhla cca 35st. (bez chlazení), na omak teplota zvenku kolem 37. Pak jsem ty disky prohodil (když jsem přetáhnul systém) a připojil zvenku naopak 500 GB Samsung kterej tam byl předtím, ale ten byl po chvíli tak horkej, že jsem na něm pomalu neudržel ruku (teplotu SMART ukazoval ke 40st. ale vnější pouzdro muselo mít víc), takže jsem musel data přetahovat na několikrát (vždycky ho po chvíli nechat zchladit, aby se neuvařil). Přitom ten Samsung (ten starej) je v PC pořád výrazně chladnější než ostatní disky (např. 30st. v zátěži proti 36st. u Seagate).[/quote]

S těmi disky se budu určitě inspirovat. Jen mě teď zajímá jak bude ten přehrávač přistupovat na disk. Myslíš že třeba ten WD TV bude na disk přistupovat přímo? V jednom videu jsem viděl, jak přehrávač dokáže listovat přímo rootem toho disku a vybírat si. Je to samozřejmě připojené přes USB, zvládne to stejně listovat i přes síť? Neber teď ohledy na to jestli má wifi nebo ne. Šikovní kluci americký udělali nový firmware, který je schopen přes USB vzít i WIFI dongle.. :cool:
Dojigiri (1629)|6.8.2009 10:50
[quote=Bojkas;278791]To vypadá fajn, ale jak je to s tou sambou? To musím mít neustále spuštěný PC abych mohl nechat sdílet ten disk?[/quote]

No podle mě to je normální router a bonus je v tom, že k němu můžeš připojit přes USB disk (tj. dát disk do USB rámečku a připojit, nebo použít přímo nějakej externí disk s USB), pak by ten disk měl bejt přes ten router prostě normálně sdílenej na síť (bez nutnosti zapnutí PC).

[quote=Bojkas;278792]Jen mě teď zajímá jak bude ten přehrávač přistupovat na disk. Myslíš že třeba ten WD TV bude na disk přistupovat přímo?[/quote]

Hmm to nevím, těžko říct, to by se muselo pohledat jestli už to někdo zkoušel. Pokud to ten firmware bude umět ... protože když se tam připojí ten disk přímo přes usb, tak je to jedno zařízení, na který se přistupuje patrně protokolem USB Mass Storage a ne síťovým protokolem jako je samba nebo ftp. Kdežto přes wifi se naopak samozřejmě přistupuje síťovým protokolem. Takže je otázka, jestli to ten FW zvládne. Ale asi by měl, protože jinak by připojování wifi donglu nemělo smysl.
Bojkas (43)|6.8.2009 15:11
[quote=Dojigiri;278799]No podle mě to je normální router a bonus je v tom, že k němu můžeš připojit přes USB disk (tj. dát disk do USB rámečku a připojit, nebo použít přímo nějakej externí disk s USB), pak by ten disk měl bejt přes ten router prostě normálně sdílenej na síť (bez nutnosti zapnutí PC).
[/quote]
Co myslíš ty? Nebylo by to třeba nejlepší řešení, než kupovat NAS box s wifi a k tomu ještě nějaký disk? Sice by to s tím routerem nebylo asi zrovna nejelegantnější řešení (dvě krabice), za to by to bylo určitě poměrně levný, lehce k dostání, atd.. Přeci jen je asi lehčí sehnat kvalitní Nkovej router než dostatečně kvalitní, levnej Nkovej NAS box.

[quote=Dojigiri;278799]
Hmm to nevím, těžko říct, to by se muselo pohledat jestli už to někdo zkoušel. Pokud to ten firmware bude umět ... protože když se tam připojí ten disk přímo přes usb, tak je to jedno zařízení, na který se přistupuje patrně protokolem USB Mass Storage a ne síťovým protokolem jako je samba nebo ftp. Kdežto přes wifi se naopak samozřejmě přistupuje síťovým protokolem. Takže je otázka, jestli to ten FW zvládne. Ale asi by měl, protože jinak by připojování wifi donglu nemělo smysl.[/quote]

Ten přehrávač má i RJ45 vstup, takže si myslím že by měl umět přistupovat k disku přes síťový protokol. :notsure
Bojkas (43)|6.8.2009 15:12
Takže RJ 45 nemá..
gameguru (4)|6.8.2009 16:22
Všechny ty varianty "router s USB diskem" jsou neskutečně pomalé, raději na to hned zapomeňte. "Běžné" NAS-y jsou taky na nic, rychlosti jsou tak na úrovni 5MB/s - to není dost ani pro jednoho klienta. Použít se dá jenom opravdu rychlý NAS, něco jako QNAP TS-119 Turbo NAS (nebo něco z té série pro více disků podle potřeby), ten pak připojit do routru s gigabit-LAN a N-kovou wifi. Stejně bych to ale tahal kabelem, jestli to má být dlouhodobé řešení. Když se ale kouknete na cenu toho NASu, tak za ty peníze se už dá postavit malý tichý servřík s Atom-em a Ubuntu.
Jako přehrávač bych použil Popcorn nebo HTPC.
Bojkas (43)|6.8.2009 19:23
Myslíš že je to až tak krizové řešení? Podle teoretických rychlostí by to stíhat mělo, jak už počítal kolega nad přispěvky. Na rychlosti disku až tolik nezáleží, záleží co dovolí WIFI a router, ne? Ten QNAP nebo NAS server je až moc drahé řešení, protože budu kupovat 2 přehrávače, stavět HTPC a ještě nějaké NAS řešení. Tzn. už tak to bude kolem 16ti tisíc. Když bych do toho měl započítat Dalších 7tis za server, dále pak nemám místo navíc na nějakou "serverovnu", dva Popcorny po 6ti tis. tak není asi nic pro mě.
Kabelem se mi to tahat taky nechce, protože husím krkem tahám anténu a dva RJ 45 kabely a není tam pro nic jiného místo, pak to roztahat do dalších místností = rozdělat 30m lišt od plovouček atd... Potřebuju prostě nějak pořešit WIFI pro dva (levné) divX přehrávače..
Jindrarebel (1)|6.8.2009 20:22
Ahoj,
zdravim srdecne vsechny na tomto foru.

Muj dotaz je na okraj vasi diskuse a bude proto strucny:
Tyka se vyberu vhodneho NASu s USB pro domaci pouziti(zalohovani z mistnich pc a ovladani periferii pres usb). Zvazuji napr i-tec my safe nebo Synology NAS DS-209j ci D-Link DNS-323.
Domnivate se, ze je vhodne dotaz vice specifikavat ve zvlastnim prispevku nebo to muzeme projednat v ramci teto diskuse?
Diky. Jindra
gameguru (4)|6.8.2009 20:37
[quote=Bojkas;279024]Myslíš že je to až tak krizové řešení? Podle teoretických rychlostí by to stíhat mělo, jak už počítal kolega nad přispěvky. Na rychlosti disku až tolik nezáleží, záleží co dovolí WIFI a router, ne? Ten QNAP nebo NAS server je až moc drahé řešení, protože budu kupovat 2 přehrávače, stavět HTPC a ještě nějaké NAS řešení. Tzn. už tak to bude kolem 16ti tisíc. Když bych do toho měl započítat Dalších 7tis za server, dále pak nemám místo navíc na nějakou "serverovnu", dva Popcorny po 6ti tis. tak není asi nic pro mě.
Kabelem se mi to tahat taky nechce, protože husím krkem tahám anténu a dva RJ 45 kabely a není tam pro nic jiného místo, pak to roztahat do dalších místností = rozdělat 30m lišt od plovouček atd... Potřebuju prostě nějak pořešit WIFI pro dva (levné) divX přehrávače..[/quote]

Router dovolí s USB i WIFi dost, papírově.
Procesory v routrech na USB nemají čas, berou ho jen jako doplněk tak akorát pro tiskárnu nebo provoz vzdáleného FTP na nějaké flešce s reálnou rychlostí do 5MB/s (daleko častěji jen kolem 2MB/s) pro jednoho uživatele! - víceuživatelský přístup alá server je musí dorazit úplně. Tudy bych to ani nezkoušel.
S řešením přes WiFi jseš na tom lépe, tam jseš v ideálních podmínkách s jedním klientem někde na 20-30MB/s, ale asi pojedeš přes strop a nějakou tu zeď - to půjde rychlost hezky dolů a víc klientů se bude muset o pásmo hezky rozdělit a poprat. Ale třebas to bude stačit - zkus a poreferuj z konkrétního reálného provozu, rádi se poučíme.
|Mio| (1333)|6.8.2009 20:43
Jen reakce na prispevky vyse, nenech se zmast hodnotami 20MB/sec a vyse, to pres bezdrat neprocpes a to ani pres uvedeny 802.11n mimo 600mbit, ten dosahuje v realu 130-150 mbit, coz je porad pod 20MB/sec. A znamena to mit gigabitovy rozvod, tedy sitovky i router a hlavne NAS, coz te posune cenove o hooooodne vys.

Je fakt ze asi bude lepsi NAS zvlast pripojit do LAN jednoho z routru. Nebo jedno HTPC pouzit jako server, ale to bude narocny na energii.

Ty USB na routerech nebudou zadny zazrak.

Ja k tomu pouzivam Linksys NSLU2.
gameguru (4)|6.8.2009 21:35
[quote=|Mio|;279045]... reakce na prispevky vyse, nenech se zmast hodnotami 20MB/sec a vyse ...[/quote]

Sorry, mělo to být 20-30Mb/s.
Vycházel jsem z recenzí 802.11n routrů na vzdálenost kolem 10metrů.
(např. http://www.smallnetbuilder.com/content/view/30726/96/1/1/)
Bojkas (43)|6.8.2009 21:54
Takže abych to shrnul. Bude nejlepší buď udělat ještě jedno HTPC/NAS server (nepřípustné), nebo koupit výkonný NAS box s LAN, který napojím na router s WIFI? To wifi potřebuji jen pro sdílení divX filmů (max tak 1,3GB) do dvou přehrávačů, tudíž nepotřebuji reálných 30Mb/ps..
gameguru (4)|7.8.2009 08:32
Já bych zkusil postavit HTPC s ohledem na trvalý provoz jako server, přes LAN na router a pak jeho WiFi-nou posílat data na ty dva přehrávače. Jestli bude problém že WiFi nestíhá, tak poladit nastavení nebo umístění antén, eventuelně při problémech s přenosem natáhnout kabel.
Bojkas (43)|7.8.2009 14:23
Téda, čekal jsem to všechno trochu jednodušší.. :-( Nevíte třeba o někom kdo s tím má nějakou osobní zkušenost (přehrávání z NAS na více přehrávačů)?

Myslel jsem že koupím NAS box s wifi a pojede to.. :-(
Netušíte na kterého redaktora bych se teoreticky mohl obrátit s tímto dotazem? myslím že článeček a test na toto téma by zajímalo vícero lidí..
Bojkas (43)|9.8.2009 13:34
Takže sem si to promýšlel a dospěl sem k závěru, že to vše potahám přes kabely. Jaký bude nejvhodnější NAS box a router, který dokáže prohnat kabely na vzdálenost cca 15m dva divX filmy a jeden MKV zároveň? Nahrávání na disk si představuju z bitTorrent klienta, USB flashky a kopírování přes eSATA. Přes síť nebude probíhat zálohování, ale pouze přehrávání.
Osobní zkušenosti, články, testy jsou výtány. :thumb
kamil2268 (111)|9.8.2009 15:56
A požaduješ i bezpečnost dat (RAID-0,1 apod)?
Bojkas (43)|9.8.2009 22:38
No vzhledem k tomu že budu ten(tyto) disk(y) používat jenom na filmy a přehrávání tak asi zrcadlení nebo víceblokové ukládání nevyužiju. Takže to asi nebude potřeba..
tomcorpowitch (12)|15.8.2009 17:28
Momentálně řeším podobný problém. Streamovat chci sice jenom do jedné TV a NAS budu víc používat jako stahovadlo, ale to mi nebrání abych nenanpsal nějaké postřehy k tématu.
Zaprvé bych úplně zavrhl WiFi, pro občasné streamováni to možná lze použít, ale jako plnohodnotnou linka.... no nevím. Pokud budete chtít zřídit kvalitní WiFi spoj bude to stát o mnoho více než ethernet. Je to sice flexibilní, ale nepředpokládám, že budete přehrávače tak často přesouvat aby se to vyplatilo.
Zadruhé bych určitě zainvestoval do Gbit lanu, cena není o tolik vyšší než u 100 mbit a na rychlosti se to projeví významně. Při streamování stačí sice i 100mbit, ale co až budete NAS plnit daty, nebo až budete data kopírovat na jiný disk?
Teď k zařízení samotnému. Pokud chcete hlavně domácí zábavu, doporučil bych nějaké zařízení s Windows Home Serverem. Ten je velice jednoduchý na správu a hlavně do něj nacpete takřka jakýkoliv soft fungující pod Windowsama. Já osobně bych koupil nějaké hotové zařízení, hlavně kvůli spotřebě. Pokud bych něco stavěl, tak bych jako základ vzal určitě ss 4200 od intelu, ten je snadno upgradovatelnej a taky dost rychlej. Pokud chcete stavět na jiném základu, tak berte určitě desku bez int gk. Ta je u serveru k ničemu, pouze zvyšuje spotřebu. Určitě nebrat Atom s GMA950, když už, tak ION.
Pokud vám jde i o spotřebu, tak vezměte nějaký origo NAS. Cena je vyšší, ale na spotřebě se to vrátí. Kvůli podpoře a schopnostem vezměte něco od QNAPu a pokud máte hlouběji do kapsy tak Synology. Zejména řada xx9 je hodně vydařená. Mě se nejvíc líbí DS-409, ta má vynikající poměr cena/výkon/schopnosti.
No to by asi stačilo :-)

BTW koukněte na http://www.smallnetbuilder.com/ do sekce NAS je tam spousta recenzí. Taky jejich žebříčky hodně napoví.

Skutečně potřebujete router, nestačil by switch?