Problém při taktování - zvuk
Dobrý den.
Jelikož moje souprava se stala, před nějaký tím pátkem, zastaralou a nemám přebytečné peníze do investice, jsem se rozhodl taktovat.
Po úspšném taktu grafické karty Nvidia Geforce FX 5900XT z 350/300MHz na krásných 464,9/512,3 tohle je opravdu hranice a musel sem dokoupit lepší chlazení. Po dalším navýšení výkonu se začínají objevovat artefakty.
Po taktu GPU jsem se rozhodl nataktovat i CPU: Intel celeron 2.66GHz.
Následné surfování na netu po hledání informací, postupů, triků a hlavně jak postupovat abych o něj nepřišel, jsem začal taktovat. Standartně přes bios jsem zvýšil BUS z 133 na 145(násobička je 20x). Po následném zátěžovém testu nevykazoval procesor žádné chyby. Postupně za testvání jsem dospěl k taktu 3260MHz(BUS na 163MHz). Dál jsem již nešel kvůli teplotě 61 stupňů v zátěži, sice dle informací snese až 80, ale proč riskovat?.
No vše se zdálo super, nárůst vykonu v benchmarcích a hrách o 20-50%, ale jaksi přestal fungovat zvuk. Následné brouzdání na netu mě navodilo že jsem musel odpálit ovladače zvukové karty realtek AC97. Stahnutím ovladačů a naistalováním se nic nezměnilo. Napadlo mě jestli jsem něco nepodrbal v biosu. Vrátil se takt na 2666MHz a vrátil původní nastavení. No a zvuk jde. Ok nastavím znovu takt a zvuk nejde.
Prosil bych o radu co stím. Nikde jsem se nedočetl že by takt CPU měl vliv na zvukové řadiče a ovladače, popřípadně kartu samotnou. Navíšení taktu paětínení třeba o vše se stará automatika(za každý 1MHz zvedne takt u paměti automaticky)
Děkuji za odpověď.
PS:
Zde jsou přidané screeny, které naznačují jako by byl špatný ovladač.
Jelikož moje souprava se stala, před nějaký tím pátkem, zastaralou a nemám přebytečné peníze do investice, jsem se rozhodl taktovat.
Po úspšném taktu grafické karty Nvidia Geforce FX 5900XT z 350/300MHz na krásných 464,9/512,3 tohle je opravdu hranice a musel sem dokoupit lepší chlazení. Po dalším navýšení výkonu se začínají objevovat artefakty.
Po taktu GPU jsem se rozhodl nataktovat i CPU: Intel celeron 2.66GHz.
Následné surfování na netu po hledání informací, postupů, triků a hlavně jak postupovat abych o něj nepřišel, jsem začal taktovat. Standartně přes bios jsem zvýšil BUS z 133 na 145(násobička je 20x). Po následném zátěžovém testu nevykazoval procesor žádné chyby. Postupně za testvání jsem dospěl k taktu 3260MHz(BUS na 163MHz). Dál jsem již nešel kvůli teplotě 61 stupňů v zátěži, sice dle informací snese až 80, ale proč riskovat?.
No vše se zdálo super, nárůst vykonu v benchmarcích a hrách o 20-50%, ale jaksi přestal fungovat zvuk. Následné brouzdání na netu mě navodilo že jsem musel odpálit ovladače zvukové karty realtek AC97. Stahnutím ovladačů a naistalováním se nic nezměnilo. Napadlo mě jestli jsem něco nepodrbal v biosu. Vrátil se takt na 2666MHz a vrátil původní nastavení. No a zvuk jde. Ok nastavím znovu takt a zvuk nejde.
Prosil bych o radu co stím. Nikde jsem se nedočetl že by takt CPU měl vliv na zvukové řadiče a ovladače, popřípadně kartu samotnou. Navíšení taktu paětínení třeba o vše se stará automatika(za každý 1MHz zvedne takt u paměti automaticky)
Děkuji za odpověď.
PS:
Zde jsou přidané screeny, které naznačují jako by byl špatný ovladač.
napiš co máš za desku,v biosu by měla být položka agp/pci lock nebo pod. měl bys natavit 66.67/32.33 tím zamkneš standartí frekvenci pro agp,pci řadiče atp. kam spadá i zvukovka,jestli to v biosu nemáš,tak ti to nepude nebo taktit softwarově přes setfsb- v tom by třeba byl kod na tvoji desku a tuto frekvenci by třeba uměl zamknout,nezapomen před zvedáním fsb snížit frekvenci ram a až pak taktit
Ano o těch RAMkách vím. Bios mi to nastavuje automaticky a vyvažuje výkon. Zkoušel jsem jestli to nebude slabým zdrojem, ale zdroj má napětí 300W a připlném zatížení (100% v 3DMARKu) bere 241W a teploty se pohybují v míře CPU 62 celsia a GPU 59 celsia.
Jinak zablkování frekvence mě nenapadlo. Určitě zkusím a pokud nepujde zkusim to přes ten soft.
Jinak zvuk jede pokud BUS snížím na 146 a na 147 zvuk už jede špatně.
Sestava:
Název základní desky - MSI 865G Neo2-PS (MS-6728G v2.0)
CPU typ - Intel Celeron D 330, 2919 MHz (20 x 146)
Paměti - 2x512MB Kingstone DDR 200MHz
Grafická karta - Nvidia GeForce FX 5900XT (OC na 464,9/512,3MHz)
Zdroj - 300W(80+)
EDIT: Nastavení frekvencena pevno pomohlo. Zvuk nyní funguje a testy vypadají dobře. Děkuji za radu.
Jinak zablkování frekvence mě nenapadlo. Určitě zkusím a pokud nepujde zkusim to přes ten soft.
Jinak zvuk jede pokud BUS snížím na 146 a na 147 zvuk už jede špatně.
Sestava:
Název základní desky - MSI 865G Neo2-PS (MS-6728G v2.0)
CPU typ - Intel Celeron D 330, 2919 MHz (20 x 146)
Paměti - 2x512MB Kingstone DDR 200MHz
Grafická karta - Nvidia GeForce FX 5900XT (OC na 464,9/512,3MHz)
Zdroj - 300W(80+)
EDIT: Nastavení frekvencena pevno pomohlo. Zvuk nyní funguje a testy vypadají dobře. Děkuji za radu.