Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

upc modem vs připojení k internetu

matyyy (2527)|21.8.2009 12:30
řeším zajímavý problém
pc připojený k internetu přes motorola modm od upc a pak sítovým kabelem

modem blbnul ale stačilo ho vcypnout a zapnout a zase šel

pak se odporoučel do věčných lovišť tak sem zavolal na kabelovku ať to daj do kupy (vyhrožovali jestli ten jejich modem bude fungovat že cosi budem platit)

technik a určil že modem mrtvý a vyměnil ho pak přišel na to že je mrtvá i síťovka na desce
(tady UPC překvapilo že tohle oni vůbec nechtěli řešit)

tak se koupila nějaká obyč realtek síťovka

a ono se to nemůže připojit k netu
nedostane IP adresu od DHCP

když zadám IP ručně tak se sice připojí ale nikam se nedostanu
modem funguje (otestován notebookem)
a síťovka v pc taky (otestováno u mě doma na routeru)

dá se ve winech nějak diagnostikovat kde je problém?

PCI síťovka je realtek 8139
JonnyC (124)|21.8.2009 13:34
Ahoj,

onehdy jsem u kamaradky zprovoznoval za UPC modemem router misto puvodniho primeho pripojeni k PC a mel jsem tam obdobny problem.
Podle vseho maji pripojeni blokovane na jednu specifickou MAC adresu - coz bude v tvem pripade MAC adresa te sitovky na desce - takze bud se s nima domluv at tam povoli tu novou adresu, nebo nove sitovce vnut MAC adresu te stare, to by tez melo fungovat.
Jak to udelat jde celkem snadno vygooglit, napr. http://www.nthelp.com/NT6/change_mac_w2k.htm

-Jonny
matyyy (2527)|21.8.2009 13:41
sem žil v domění že upc už podle mac adresy net neblokuje
jacobsen (102)|21.8.2009 13:52
psal :

[quote=matyyy;284366]modem funguje (otestován notebookem) [/quote]

takze blokovanim MAC by to byt nemelo, to by mu neslo ani na tom notebooku, a UPC uz skutecne snad MAC prestali blokovat
matyyy (2527)|21.8.2009 13:57
možná ne sem volal majiteli pc
a modem s ntb před chcípnutím nespolupracoval
a ten ntb k modemu připojil technik od upc když zjistil že síťovka na pc nejede

asi si půjdu zase pokecat s někým z upc
trodas (1753)|21.8.2009 13:59
Muj ISP blokuje MAC adresy, ale lze si bez problemu s cislem smlouvy zaregistrovat novou...

Ale k veci - pokud nejde spojeni, tak prvni zkousim ping na IP adresu brany. Pokud nejde tohle, nejde modem. Pokud jde ping na branu, problem je u ISP nebo dal. Pokud jde ping na branu a nejede net, pak ISP vypadlo pripojeni k netu.

Pokud to s notebookem jede, pak nevidim duvod proc by to nemelo jet s stolnim PC, pokud tedy neni v PC nejaky konflikt vznikly nedostatecnym odinstlaovanim puvodni sitovky - takze hrrr do spravce zarizeni a zobrazit vsechna zarizeni a odinstalovat zasedlou, nepouzivanou starou sitovku.
Pak 2x zkontrolovat nastaveni, zkusit jestli vse jede mezi PC a notebookem a kdyz ano, tak zavolat na UPC, jestli neni nejaky problem u nich...
Dojigiri (1629)|21.8.2009 14:08
UPC sice podle MAC adresy neblokuje, ovšem modem si pamatuje MAC adresu a nepřidělí adresu jinýmu PC než tomu kterej se k němu připojil poprvý (tj. jestli jsi k němu připojil popvrvý notebook, na kterým to jde, a potom teprv pc, na kterým to nejde, tak to bude tím).

Stačí zrestartovat modem (odpojit ze zásuvky, chvíli počkat a zapojit zpátky), on si pak načte MAC adresu toho PC a poběží (ale už nepoběží ten NB do doby, než zase dojde k restartu modemu). Tj. pokud připojíš něco jinýho, musíš vždycky zrestartovat modem.

Pokud bys chtěl připojovat víc zařízení střídavě, řešením je buď router, anebo na všech pc nastavit stejnou MAC adresu síťovky (ve Windows to jde přes registr) - ovšem pak by ty PC zase měly možná problém při spojení mezi sebou. Nebo sdílet připojení přes jeden pc.
matyyy (2527)|21.8.2009 14:11
[quote=Dojigiri;284388]UPC sice podle MAC adresy neblokuje, ovšem modem si pamatuje MAC adresu a nepřidělí adresu jinýmu PC než tomu kterej se k němu připojil poprvý (tj. jestli jsi k němu připojil popvrvý notebook, na kterým to jde, a potom teprv pc, na kterým to nejde, tak to bude tím).

Stačí zrestartovat modem (odpojit ze zásuvky, chvíli počkat a zapojit zpátky), on si pak načte MAC adresu toho PC a poběží (ale už nepoběží ten NB do doby, než zase dojde k restartu modemu). Tj. pokud připojíš něco jinýho, musíš vždycky zrestartovat modem.[/quote]
:D lol
že ten modem je shitka sem si myslel už dlouho ale že až tak velká mě nenapadlo
Dojigiri (1629)|21.8.2009 14:13
No jestli máš motorolu, takovej ten černej jak se staví na vejšku, tak mam stejnej a funguje mi to přesně tak (já na něj mám zapojenej router a používám víc pc přes router).
trodas (1753)|21.8.2009 14:42
[quote]že ten modem je shitka sem si myslel už dlouho ale že až tak velká mě nenapadlo[/quote]

Modem neni tak nejhorsi, spis to nastaveni od UPC muze byt problem, aby se prodalo vic pripojeni... tak to muzou blokovat. Pokud si dobre vzpominam, uz Motorola SB4200 umela 2 zarizeni (cize dve MACky) najednou a neni duvod, proc by to na SB5100 nemelo fungovat. Tedy - je. Min lidi by si koupilo router (od UPC, nejlepe) anebo dalsi pripojeni (protoze nevi, ze staci router s NAT a mohou mit PC za nim kolik chteji...) ...

Jednu dobu uzivatele nasi kabelovky kabelarna strasila, ze nesmi mit vic jak 1 PC na modem :) Ze to zjistej a bu bu bu bu. Holt na router byli kratky a tak casem dali pokoj a dnes uz to ve smlouve ani neni (jako jasna blbost to bylo vyhozeno), ale puvodne na to tak tlacili...

Cize problem muze byt kombinace nechuti UPC a nastaveni modemu. Restart modemu a uvidis, jestli se PC chytne.
Kaizer Soze (58)|21.8.2009 19:46
ja ked prehodim pocitace, alebo sietovky tak musim ist na http://www.chello.sk a pomocou udajov na zmluve prehodit MAC adresy.
mno ale to je na slovensku a mozno v CR to bezi inac....
|Mio| (1333)|22.8.2009 15:50
V CR se to delalo taky ze se musela zmenit ale to uz neplati.

Funguje to takhle, UPC prideluje kazdemu uzivateli pouze jednu verejnou IP adresu, driv bylo i vice podle tarifu, proto modem dostane v konfiguraci povoleni pouze pro prvni MAC adresu ktera se k nemu pripoji, protoze ta nasledne dostane z DHCP serveru na siti verejnou IP adresu. To plati pro vetsinu lokalit kde UPC poskytuje internet az na vyjimky.

Je to hlavne kvuli nedostatku verejnych IP adres v IPv4 a nákladům na jejich porizeni.

Kdyz tedy chcete vymenit PC, router, nebo jen sitovou kartuje treba prepojit kabel a nasledne modem odpojit od elektriky a znovu pripojit. Tim modem veme novou prvni MAC adresu a dostane nasledne novou verejnou IP.

DHCP server ve vetsine pripadu prideluje stejne MAC adrese stejnou IP adresu, takze pokud chcete provozovat svuj web a podobne lze to.

Svoji IP "ztratite" az ve chvili kdy nebudete pripojeni dele nez je cas na ktery vam DHCP danou IP zapujci. To zjistite treba ve Windows XP a vys prikazem ipconfig /all položka zapůjčení vyprší