Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Pomoc s realizací WiFi sítě

fukin (5)|11.9.2009 15:05
Zdravím všechny. Potřeboval bych pomoc jak propojit bezdrátově (sdílení internetu) 2 domy vzdálené cca 40m. Přibližné znázornění jak by to asi mělo vypadat viz přiložený nákres.
Rád bych použil AP Airlive WL-5450AP(5200AP - nevím který typ přesně mám, snad mezi nimi není velký rozdíl), popřípadě anténu ( drátěná parabola) které mám doma od předchozího WiFi připojení. Přivítal bych co nejlevnější, ale zároveň stabilní řešení.
sí?-2.jpg sí? 3.jpg
Logout (4018)|11.9.2009 15:41
Pokud je mezi tim vidět přímo, pak Ti stačí koupit wifirouter, k němu přidat tu anténu, ten svuj AP dát do okna a měl by to chytat. Pokud to nebude stačit (slabej signál), pak přikoupit externí anténu i k tomu routeru. Pokud bys věšel antén(u)y ven, pak by to k nim chtělo radši ještě bleskojistku(y).
Fangcz (24)|12.9.2009 19:44
Na tuhle vzdálenost bych řekl že používat síto je trochu přehnaný, ale pokud stáhneš výkon na minimum tak by to mělo být vpořádku, co se týče antén obecně tak bych volil nějaké malé panelové antény se ziskem maximálně 10 dB. Wifi propojení ti doporučuju používej proti sobě pokud možno identický prvky. Pokud mě pamět neklame tak AirLive WL5460 by měl umět režim bridge, ten použij. . Spoj by pak měl být transparetní tak že se to pak chová jako kdybys měl nataženej kabel ze switche. Na druhé straně pak můžeš zapojit nějaký all-in-one router s wifi s tím že kabel nebude zapojen do portu WAN ale do libovolného portu LAN .
Logout (4018)|12.9.2009 23:39
Nejlíp na tý druhý straně použij adsl modem s integrovanym wifirouterem, nebudeš muset řetězit za sebou routery (jedodušší konfigurace).
Fangcz: No právě ideální by byly dvě malý antény, ale když má jednu velkou, tak ji může hrát sparingpartnera klasická prutovka, co přijde s routerem, zisky antén by se měli sčítat, ne?
EditorPO (2819)|12.9.2009 23:54
Podla schemy, ktoru nakreslil, by stacilo prepojit routre jednoduchymi klientmi v bridge mode.
Scitavanie zisku anten? Uau. Na kazdej strane musi byt dostatocny vykon, aby doziaril k druhej antene. Nestaci, ak sa signaly stretnu na pol ceste :)

Este mi napada, ci by pri tej vzdialenosti 40m nestacilo prepojenie metalikou. Samozrejme s ochranami proti prepatiu.
Fangcz (24)|13.9.2009 00:47
Logout: Špatně si mě pochopil, já to koncipoval jako jedinou broadcast doménu. Jinak co se týče těch antén, tak pravě kvuli takovejm lidem co si na jedný straně daj dělo a na druhy prutovku je 2,4 ghz tak brutálně zarušený. Když se prostě dělá spoj bod-bod tak je dle mě žádoucí pužít co nejvíce směrové antény aby se s tím neprasilo okolí.
AirLive WL5460 myslim ani router neumějí pokud tam nenahraješ nějaký modifikovaný firmware typu APPro . Navíc ADSL modemy s wifi (ADSL+4x LAN+WiFi) určitě nestojí pár stovek jako například CC&C WA-2204A který by na druhé straně splnil veškerou funkčnost (switch a wifi ap).
Logout (4018)|14.9.2009 21:33
Pochopil, ale stejně to je složitější konfigurace a jedno zařízení (žrout proudu a potenciální problém) navíc. A wifirouter většina ADSL providerů dneska dává zadarmo, když se upíšeš - a předpokládam, že když se to takhle "složitě" řeší, tak úvazek neni problém.

Co se týče antény, tak dvě směrový antény jsou jasně lepší, ale musí ji koupit. Prutovku má. Pokud ten flek mezi těma oknama neni barák (nebo je dostatečně nízkej), tak by moh i snížit výkon a furt by to byl spolehlivej spoj (ta druhá anténa chytne i hodně slabej signál), takže by ani nemusel tak rušit okolí. A navíc se jedna anténa směruje líp než dvě (tam nevíš, která je špatně). Ale souhlas, že směrovka je pro tendle případ lepší volba...
Fangcz (24)|15.9.2009 00:48
Můžeš mi teda ukázat nějaký tebou proklamovaný adsl router co má 2 wifi rádia 4x Lan a cenou je pod WL5460 + cc&c WA2204A ?
Ještě k té prutovce, tady nejde o to jestli to pojede líp nebo huř ale tady jde o to že jeho trasmitovaná data s prutovkou chytí bezproblému ve 100 metrů vzdáleném objektu - což s panelovou anténou omezíš právě směrovostí (no i když tady se s tím dá polemizovat, zvláště u panelkovek s vyzařovacím úhlem 60 stupnů :D ). Na 40 metrů když proti sobě nastavíš ty antény jen na oko tak to pojede úplně excelentně - tady bych se nebál že by to natočením hlavního vysílacího laloku o 20 stupnů vedle začalo nějak dělat blbosti.
Logout (4018)|15.9.2009 11:49
Co se týče antény, tak to je nezávislý, obě anténový varianty jdou použít s oběma variantama připojení. Neříkám, že Tvoje navrhovaný antény nejsou lepší, jen jsem psal, že s těma co má (a dostatne s routerem) by to šlo taky a levnějc. Samozřejmě za cenu mírně nižší bezpečnosti (ale WPA2 je zatim vcelku Ok) a většího zarušení sousedů.

Co se týče adsl wifi routeru, tak tady je za pětikilo:
http://www.radiokomunikace.cz/domacnosti/internet-a-vyhodne-volani/premium-adsl-volani/popis-sluzby.html
tady za korunu
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
A je dost možný, že ten člověk, ke kterýmu se připojuje už wifirouter má.
Potom ještě ušetří za elektřinu, protože mu poběží jedna a ne dvě krabičky (ale to zas tolik neni, vim :-)).

Neřikam, že Tvoje řešení je horší, jen zs je tu alternativa, která má určitý výhody (ale i nevýhody) a za určitejch podmínek vyjde levnějc..