Bios Asus M2N-E pro Linux
Snažil jsem se nejdříve hledat ale nenašel jsem tady nic s použitím názvu desky.
Chtěl bych poradit se základní deskou ASUS M2N-E.
Chtěl bych si nainstalovat Linux ale ten podporuje (jesli to řeknu správně!) ovladače řadičů disků AHCI a já tuto podporu na své desce nenašel a tak bych chtěl poradit od někoho kdo by tuto desku měl-jak tam tuto utilitu dát nebo snad jiný postup.
Také jsem hledal na stránkách Asus.com ale nijakou konkrétní věc jsem nenašel.Utilita tam byla snad jen jedna ale této věci se netýkala.
Předem Děkuju.
P.s. pokud jsem to napsal nějak špatně,prosím omluvte mne.
Jinak,hledal jsem zde- http://support.asus.com/download/download.aspx?SLanguage=en-us
Chtěl bych poradit se základní deskou ASUS M2N-E.
Chtěl bych si nainstalovat Linux ale ten podporuje (jesli to řeknu správně!) ovladače řadičů disků AHCI a já tuto podporu na své desce nenašel a tak bych chtěl poradit od někoho kdo by tuto desku měl-jak tam tuto utilitu dát nebo snad jiný postup.
Také jsem hledal na stránkách Asus.com ale nijakou konkrétní věc jsem nenašel.Utilita tam byla snad jen jedna ale této věci se netýkala.
Předem Děkuju.
P.s. pokud jsem to napsal nějak špatně,prosím omluvte mne.
Jinak,hledal jsem zde- http://support.asus.com/download/download.aspx?SLanguage=en-us
Nemá Linux SATA drivery integrovány v samotné instalaci :notsure
Zkoušel jsi nastavit SATA řadiče do AHCI modu a spustit instalaci Linuxu (o jakou distribuci se jedná) ?
Zkoušel jsi nastavit SATA řadiče do AHCI modu a spustit instalaci Linuxu (o jakou distribuci se jedná) ?
Na spomínanej stránke asusu predsa sú ovládače pre Linux (PATA/SATA a LAN) v sekcii Others. Sú tam aj súbory a návod na inštaláciu - tak pre novú inštaláciu (obdoba F6 driverov pre windows, tzn. pomocou floppy mechaniky), tak aj pre už nainštalovaný systém ....
Pripájam spomínaný balík driverov
Pripájam spomínaný balík driverov
[quote=benedy;294207]robky-Ano,to jo ale já chtěl AHCI rozhraní.[/quote]
jsi si jistý že nforce 570 ahci umí(podporuje),
protože by jako klasický starší nvidia chipset mohl podporovat ncq a hotplug jen přes ovladače v OS a podpora ahci pro sata v biosu by nebyla
jsi si jistý že nforce 570 ahci umí(podporuje),
protože by jako klasický starší nvidia chipset mohl podporovat ncq a hotplug jen přes ovladače v OS a podpora ahci pro sata v biosu by nebyla
Trochu nechápem o čo ti ide:notsure
Pokiaľ v biose zvolíš, aby radič sata pracoval v móde AHCI (native sata) - budú, pokiaľ to OS podporuje, využité funkcie NCQ a hot-swap ...osobne v NCQ nevidím nejaký extra prínos, teda kvôli tomu by som hdd do módu ahci neprepínal ...ak budeš využívať hot-swap (pripájanie a odpájanie hdd za chodu OS), potom ahci áno ....
ak v biose zvolíš, aby radič sata pracoval v móde IDE, prídeš o tieto dve funkcie, ale o nič iné ...rýchlosť hdd to neovplyvní ...
Pokiaľ v biose zvolíš, aby radič sata pracoval v móde AHCI (native sata) - budú, pokiaľ to OS podporuje, využité funkcie NCQ a hot-swap ...osobne v NCQ nevidím nejaký extra prínos, teda kvôli tomu by som hdd do módu ahci neprepínal ...ak budeš využívať hot-swap (pripájanie a odpájanie hdd za chodu OS), potom ahci áno ....
ak v biose zvolíš, aby radič sata pracoval v móde IDE, prídeš o tieto dve funkcie, ale o nič iné ...rýchlosť hdd to neovplyvní ...
Souhlasim s matyyym. Ten cipset AHCI nepodporuje, podpora ncq a hotplugu lze zajistit skrz ovladace, nicmene za sebe ti radim, aby ses na to vykaslal (a v linuxu tuplem). Kdysi davno jsem to s nForce 570 SLI zkousel s Windows XP a jediny rozdil mezi ovladaci od MS a nvidie byl v tom, ze mi na liste vyskocila ikona umoznujici odpojeni systemoveho disku, prirustek vykonu jsem rozhodne nepozoroval. Tvoje deska ma v linuxovem jadre plnou podporu, takze se o ovladace nemusis starat. Nedavno jsem na desku s vyse zminenym cipsetem instaloval Ubuntu a vsechen hardware byl po instalaci funkcni (aby taky ne po 3 letech).
[quote=robky;294211]rýchlosť hdd to neovplyvní[/quote]
Tady to plati, ale u novych chipsetu uz je vliv AHCI znat.
[quote=robky;294211]rýchlosť hdd to neovplyvní[/quote]
Tady to plati, ale u novych chipsetu uz je vliv AHCI znat.