zdravím ve spolek :-)
Mam takový dotaz (či spíše už mi to v této hodině moc nepřemýšlí), je hodně velký rozdíl, když jsou severní + jížní můstek a napájení CPU chlazeny pasivně s pomocí heatpipe oproti jen pasivnímů chlazení bez heatpipe?. Chápu princit heatpipe, ale je jasné, že to bude asi lepší. Jen by mě zajímalo, jestli je v tom takový rozdíl v stupních při zátěži. Deska samozřejmně bude podstupovat OC :-) Děkuji za informace všeho druhu...
Nevím jestli se to tu už probíralo, nějak jsem opoměl proběhnout fórum, předem se omlouvám, jestli ano....
Mam takový dotaz (či spíše už mi to v této hodině moc nepřemýšlí), je hodně velký rozdíl, když jsou severní + jížní můstek a napájení CPU chlazeny pasivně s pomocí heatpipe oproti jen pasivnímů chlazení bez heatpipe?. Chápu princit heatpipe, ale je jasné, že to bude asi lepší. Jen by mě zajímalo, jestli je v tom takový rozdíl v stupních při zátěži. Deska samozřejmně bude podstupovat OC :-) Děkuji za informace všeho druhu...
Nevím jestli se to tu už probíralo, nějak jsem opoměl proběhnout fórum, předem se omlouvám, jestli ano....
Záleží na konkrétních modelech desek a konkrétních chipsetech, každý topí jinak a u každého výrobce pracuje za trochu jiných podmínek. Napiš o jaké desky máš zájem a tam by se to dalo zhodnotit.
Většinou jsou heatpipe osazeny už mainstreamové desky, a teploty jsou pěkné (do 50° C), ale jsou i desky s čipovýmí sadami které prostě topí více (typicky nforce, highend intel) a i s heatpipe se může hřát hodně...
Takový nforce 9300/9400 topí jak kráva a použití jen pasivu je často nedostačující, ale třeba nějáký AMD 690G s malým pasivkem na ASUS M2A-VM topí minimálně, stejně jako většina lowendových chipsetů Intelu - kde pouhé pasivy většinou naprosto dostačují (P31, Gxx, Qxx...).
Většinou jsou heatpipe osazeny už mainstreamové desky, a teploty jsou pěkné (do 50° C), ale jsou i desky s čipovýmí sadami které prostě topí více (typicky nforce, highend intel) a i s heatpipe se může hřát hodně...
Takový nforce 9300/9400 topí jak kráva a použití jen pasivu je často nedostačující, ale třeba nějáký AMD 690G s malým pasivkem na ASUS M2A-VM topí minimálně, stejně jako většina lowendových chipsetů Intelu - kde pouhé pasivy většinou naprosto dostačují (P31, Gxx, Qxx...).
Díky za odpověď. Myslel jsem přesně desku "ASUS P5Q WS" Má pas. chlazení propojené jednou heatpipe. Dá se sehnat za podstatně menší peníz jiná deska, bohužel teď už přesně nevím jaká :-( , která je bez heatpipe. cca řádově o 350,- korun méně. Nez ona ASUS P5Q WS.
45 chipset neni zrovna studeny, lepsi chlazeni je zadouci specialne pri pretaktovani. Asus neni zadny zazrak, ale s P5Q nelze moc slapnout vedle, je to docela osvedcena deska (+/- ... kondiky jsou neznackovy "Elite" z Taiwanu, ale nic lepsiho nesezenes ani u konkurence...) a teploty se v slusne vetrane kejse (to je dulezitejsi nez heatpipe!) pohybuji kolem 40 - 45°C. Coz neni malo, ale neni to take moc. nForce2 mi chodival pasivne chlazeny s watercoolingem na CPU/GPU (ale ne na chipset!) na 70, 72°C a pri 73 ci 74°C se resetl pocal :)))
(nevylapovany chipset... stred propadly dolu = problem)
Cize pokud nemas dobre vetrani v kejse, jdi radeji do heatpajpy a hladice na CPU, ktery bude vzduch foukat na desku, coz ochladi jak chipsety, tak VRM regulatory kolem CPU.
(nevylapovany chipset... stred propadly dolu = problem)
Cize pokud nemas dobre vetrani v kejse, jdi radeji do heatpajpy a hladice na CPU, ktery bude vzduch foukat na desku, coz ochladi jak chipsety, tak VRM regulatory kolem CPU.
Díky za radu. To je přesně to, co jsem chtěl slyšet. Takže raději vemu tu s těmi headpipe, jelikož nevím, ještě jakou case seženu. Pokusím se vzít nějakou, kde je s odvětráváním už počítáno. To jest s větráním z boku, pro usazení 120mm větkáku. + zepředu nahoru do zadu. Také na ventilátory 120mm. Tudíž case nějakou větší, kde nebudou moc překážet kaleby apod. proudění vzduchu. Čili volba je jasná = ASUS P5Q WS s heatpipe.
Moc díky za radu, cením si toho...
Moc díky za radu, cením si toho...
četl jsem, bádal jsem, zkoumal jsem a zjistil jsem, že nakonec zainvestuji do MainBoardu ASUS P5Q DELUXE. To jen tak pro upřesnění :-)
[quote=radus.radek;299399]četl jsem, bádal jsem, zkoumal jsem a zjistil jsem, že nakonec zainvestuji do MainBoardu ASUS P5Q DELUXE. To jen tak pro upřesnění :-)[/quote]
Co mas za grafiku? Dej si bacha na jednu vec .. tato deska ma dementni (u asusus standardni) layout .. pokud budes mit napr 280GTX nebo nejakou vetsi grafiku s dvouslotem budes rad ze se dostanes k dvou sata portum .. coz u lidi kteri maj treba 3 - 4 disky + sata mechaniku je celkem problem ..
Co mas za grafiku? Dej si bacha na jednu vec .. tato deska ma dementni (u asusus standardni) layout .. pokud budes mit napr 280GTX nebo nejakou vetsi grafiku s dvouslotem budes rad ze se dostanes k dvou sata portum .. coz u lidi kteri maj treba 3 - 4 disky + sata mechaniku je celkem problem ..
Grafiku mám ASUS EN9600GT 1GB GDDR3 (engine:650MHz,shader1650MHz,memory1800MHz)
Jinak DVD ROM používám stále starou klasickou na IDE né sata. OVšem mám 2x sata-II disky
Jinak DVD ROM používám stále starou klasickou na IDE né sata. OVšem mám 2x sata-II disky
Raději si odmyslím tu glorifikovanou P5Q Deluxe a vezmu to obecně.. Nezáleží jestli má deska Heatpipe nebo jen pasivy. Paušalizovat se příliš nedá, protože záleží JAKÉ a JAK PROVEDENÉ má to chlazení. Prostě jsou desky s heatpipe které je téměř nefunkční a také desky které mají obyčejné ale dobře usazené a dimenzované pasivy, které fungují skvěle.. Je dobré u konkrétní desky projít recenze nebo zkušenosti uživatelů.
Mne sa zacal severny bridge hriat odvtedy,ako som kupil pretaktovane RAMky,idu na 1200 MHz na 2,3V.
Hreje sa severny bridge,je tam pasiv - dal som nanho este maly ventilator na nizkych otackach,aj RAMky sa hreju,aj ked maju chladice - dal so na ne maly 8 cm ventilator na nizkych otackach,vsetko je ok.
Podla mna staci teplotu jednoducho 'otestovat' - pustis nejaku silnu hru alebo test na burn a ak mas problem udrzat prst na chladici,treba to riesit - vacsi pasiv,pipe,alebo ventilator.
Ak mas drahsiu dosku s pipe chladicmi,tak asi problemi s chladenim nebudu v ziadnom rezime.
Pokial nemas v plane nejake pretaktovania CPU a RAM,tak ti bude stacit lacna doska s pasivnymi chladicmi.
Hreje sa severny bridge,je tam pasiv - dal som nanho este maly ventilator na nizkych otackach,aj RAMky sa hreju,aj ked maju chladice - dal so na ne maly 8 cm ventilator na nizkych otackach,vsetko je ok.
Podla mna staci teplotu jednoducho 'otestovat' - pustis nejaku silnu hru alebo test na burn a ak mas problem udrzat prst na chladici,treba to riesit - vacsi pasiv,pipe,alebo ventilator.
Ak mas drahsiu dosku s pipe chladicmi,tak asi problemi s chladenim nebudu v ziadnom rezime.
Pokial nemas v plane nejake pretaktovania CPU a RAM,tak ti bude stacit lacna doska s pasivnymi chladicmi.