Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Flashovaní BIOS

Sunshine (103)|15.10.2009 14:04
Ahoj,

na základě toho, že se snažim zlepšit stabilitu systému potřebuju flashnout BIOS na snad nejnovější verzi. Vzhledem k tomu, že momentálně vlastni na mym počítači v pokoji procesor Intel Pentium Dual-Core E2220, který potřebuje vyšší verzi BIOSU než co mam momentálně, tj. 1.10. Jenže se bojím rizika, že tam něco pokonim, takže radši tady napíšu jestli všechno mam správně a jak asi budu postupovat.

Mam základní desku
MSI P35 Neo2 http://eu.msi.com/index.php?func=downloaddetail&type=bios&maincat_no=1&prod_no=1261# verzi BIOSu AMI 1.10 a plánuju tam nahodit tedka nejnovejsí UpDate 1.A, doufam že to můžu nahodit rovnou na tu verzi, kterou tam mam.

Flashovat to budu z flashky, kterou budu muset tedy naaformátovat a rozbalit do nej vsechny soubory balíku, kdyz to osupnu do PC zacne se to rovnou flashovat, nebo to bude chtít vedet cesty?

Kdyby se to nahodou nepovedlo, má tu nekdo ten záchranný cip na tuto základní desku? kdyby mi to mohl popř. pujcit. Ale to bych dal vedet az podle toho, jaký by tam byl problém.

Jeste dotaz, můžu to flashovat pro jistotu s jinym HDD (ATA), abych neztratil data a tom primarnim, tak jestli nebude vadit, ze tam mam Linux Ubuntu 9.04? A jak provést zálohu stávajícího BIOSu, taky nejlépe na flash disk? já vim, že je to moc otázek, ale radsi se ptam tady, nez abych si nasel nejaký spatný návod, nebo zastaralý (SHW).
mutaHead (2)|21.10.2009 11:43
Jestli se bojíš, že něco uděláš špatně, tak doporučuji použít utilitu MSI Live Update - http://eu.msi.com/index.php?func=downloadfile&dno=4862&type=utility . Tedy pouze pro 32bitovou verzi Windows nebo případně i Windows 7 64bit. Lze též použít online alternativu Live update Online - http://eu.msi.com/index.php?func=html&name=liveupdate . Pokud trváš na původnímu záměru update pomocí flash disku, tak v tomto případě doporučuji zkontrolovat verzi desky (nejlépe vizuálně - pod žlutým a bílým PCIe 16x), pak si připrav bootovatelný Flash disk s Dosem a v Biosu nastav pořadí bootování (pokud není při startu možno zvolit Boot menu pomocí nějaké Fxx). Pak zadej Afud408.exe A7345IMS.1A0 (pokud jsou soubory přímo na rootu flasky, pokud ne tak se do případného adresáře dostaneš příkazem CD a jménem adresáře) a Enter ;) můžeš si zazálohovat starý Bios, ale nutné to není (jsou zpětně ke stažení na webu). Pokud nevěříš ČEZu, tak se můžeš ještě jistit připojením PC na UPS. A vyndavat pevný disk je holá zbytečnost. Pak bych ještě doporučil po procesu flashování najeď do Biosu a dej F6 (načte se optimální nastavení) a pak F10 pro uložení, případně si nastav zpět hodnoty, které jsi měnil před flashováním.