Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Výrazné zpomalení disku

kamilaaa (14)|21.10.2009 20:38
Nedávno se u mého 4roky starého HDD objevil zajímavý problém. Rychlost čtení a zápisu je stejná 1,33MB/s. Z disku jsem zachránil všechna data, zkusil vyměnit kabel mrknul ja jumpery a pak mrknul na výpis SMARTu, ale moc moudrý z toho nejsem. Prosím poraďte jestli se se mnou disk loučí, nebo mám jiný problém.
Děkuji.

johny__g (6387)|21.10.2009 22:58
Nejede ti disk v PIO módu? Jaké je zatížení CPU třeba při kopírování? Aby jsi vyloučil SW chybu, zkus nějaký live linux, jak se bude disk chovat v něm.
kamilaaa (14)|22.10.2009 10:50
Zdravím,
vyzkoušel jsem HDD v Ubuntu a čtení i zápis byl bez problémů, takže problém je jen pod winy. Mrknul jsem na zatížení procesoru a na intelovském dvoujádru 3,33MHz je využito nepřiměřených 50-70%.
Takže jde o problém softu nebo módu? Myslel jsem, že mód je UDMA Mode7. Mám v tom trochu bugr :)
johny__g (6387)|22.10.2009 10:55
Zkus úplně odebrat řadiče disků ve správci zařízení a nechej windows je znovu instalovat. Taky bych aktualizoval ovladače čipsetu na poslední verzi.
kamilaaa (14)|22.10.2009 13:00
Huráááá, řadiče disků to byly, mých 60MB/s je zase zpátky :thumb To bych do nich neřek, mršky jedny, vůbec jsem do nich nerýpal. Dobrá práce johny__g.
Ještě jednou díky za pomoc.....
Kamo
johny__g (6387)|22.10.2009 13:02
To je relativně běžná závada, prostě windows si občas usmyslí a tu rychlost přepnou. Aspoň za časů PATA řadičů se to občas stávalo, dnes se SATA a win 7 už asi míň.
trodas (1753)|22.10.2009 16:15
Ja jsem zase, presne opacne, narazil na tento problem az od Vist nahoru...

Drivejsi Windows (Win2000 pred SP4 a XP pred SP1) nezapinali po instalaci DMA na sekundarnim kanalu, ale to je temna minulost. Rozhodne jak se to jednou zaplo, tak to bylo navzdy.

Cize mam protichudne zkusenosti jako johny__q (PATA + starsi win = nikdy problem, SATA a Vista ci Win7 = obcas problem) - cimz jeho zkusenost nijak nezpochybnuji, ono ve Win obecne je mozny snad... vse :D