co tam je teď za procesor,na co se bude pc využívat? (jestli má smysl 4jádro) jinak E6300.
E// too slow :thumbdown
E// too slow :thumbdown
Ten E6300 by asi byl maximum co bych investoval. A díval bych se spíš po bazarech, na aukru apod. Jaký je chladič a jaké teploty? Další možností by bylo trochu nataktovat stávající procesor, té grafice by to pomohlo dost.
No, investovat do e6300 z e2200 mi jako moc dobrá investice nepřijde - zas tolik se toho nezíská, to už se může rovnou e2200 přetaktovat. Já bych přemejšlel nad nákupem čtyřjádra - q8200 - za cenu kolem 3 tisíc je to asi nejlepší upgrade, kterej se dá udělat.
Dobrá možnost je jak píše johny sehnat nějakej levnej bazarovej CPU.
Anebo prodat celý - pokud by se povedlo za desku paměti a cpu koupit AM3 desku a paměti, tak dokoupit nějakýho x4 phenoma.
Dobrá možnost je jak píše johny sehnat nějakej levnej bazarovej CPU.
Anebo prodat celý - pokud by se povedlo za desku paměti a cpu koupit AM3 desku a paměti, tak dokoupit nějakýho x4 phenoma.
I E5300 by dost pomohlo. Půjde pohodlně přetaktovat cca na 3,5GHz, k tomu dvojnásobná cache - to už by byl dostačující procesor k HD4850. U E2200 bych strop taktování tipoval kolem 3GHz s BOX chladičem. Doplatek při prodeji E2200 bude v řádech stokorun (cca 1400 minus 700). A vůbec nejvýhodněji by vyšlo E5200 z bazaru. Jestli zdroj fungoval doteď tak bude fungovat stejně i po upgradu na 45nm dvoujádro. Ale pravda je že některé zdroje jsou nebezpečné samy o sobě.
No, cena 700 je podle mě trochu nadsazená - za litr je novej rychlejší celeron dualcore. Navíc je IMHO e2200 bez desky prodejnej dost blbě.
2200 jde většinou přetaktovat vejš, mezi 3,2 a 3,4 a ze stejnýho threadu vyplývá, že cache takovej vliv nemá, cca +200Mhz, ani ne (e2200@3Ghz beat e7200@2.800).
A rozdíl mezi i těma 3Ghz a 3,5Ghz, byť s větší cache, teda dejmetomu jakoby 3,7Ghz imho zas takovej neni, by bylo rozumný do toho vrážet peníze. Vypláznout litr za +20%
výkonu...
Navíc bude pravděpodobně i málo paměti a kupovat teď DDR2?
2200 jde většinou přetaktovat vejš, mezi 3,2 a 3,4 a ze stejnýho threadu vyplývá, že cache takovej vliv nemá, cca +200Mhz, ani ne (e2200@3Ghz beat e7200@2.800).
A rozdíl mezi i těma 3Ghz a 3,5Ghz, byť s větší cache, teda dejmetomu jakoby 3,7Ghz imho zas takovej neni, by bylo rozumný do toho vrážet peníze. Vypláznout litr za +20%
výkonu...
Navíc bude pravděpodobně i málo paměti a kupovat teď DDR2?
Taky se v první fázi přikláním k taktování stávajícího CPU. Nevíme jaký je tam chladič, ale s drobným nevýšením Vcore se na 3ghz jistě dostane a to chladič zvládne. A navíc se mladej na PC naučí aspoň pár položek v biosu a nebude pořád jen hrát hry :thumb
Jojo, už z výchovnejch důvodů jsem pro. Ještě vylepšit by to šlo nákupem novýho chladiče a teplovodivý pasty - ať se trochu snaží :-).
...a zachvilku budeme resit tema, ze PC se zapne a hned vypne, jak ma mladej chladic nakrivo a CPU ochrany vypnou PC pro prehrati, ne? :D
Ale E6300/E5300 bych do toho z bazaru urcite dal - at ma deska i hry jeste radost :)
Ale E6300/E5300 bych do toho z bazaru urcite dal - at ma deska i hry jeste radost :)
Já nastřelil cenu za kterou si myslím že ho prodá, ne která je podle mě adekvátní novým procesorům :)
Na 3,2+ GHz by to jistě mohlo jít, ale pochybuju že na napětí uchladitelném tím malinkým BOXem který předpokládám má. Měl jsem E2160 a zatímco na 3 GHz stačilo základní napětí, dál už ho bylo třeba zvedat neúměrně, takže se Scythe Katana jsem se dostal o 200 MHz výš. Vliv cache byl pro mě ve hrách celkem znatelný mezi 1, 2 a 4 MB 65nm Core2, na každém jsem fungoval měsíce a vyzkoušel stejné věci. Krom toho 45 nm jádra jsou mírně rychlejší se stejnou cache. A spíš něž paušální rozdíl o nějakou frekvenci půjde samozřejmě o procentuální rozdíl.
Na 3,2+ GHz by to jistě mohlo jít, ale pochybuju že na napětí uchladitelném tím malinkým BOXem který předpokládám má. Měl jsem E2160 a zatímco na 3 GHz stačilo základní napětí, dál už ho bylo třeba zvedat neúměrně, takže se Scythe Katana jsem se dostal o 200 MHz výš. Vliv cache byl pro mě ve hrách celkem znatelný mezi 1, 2 a 4 MB 65nm Core2, na každém jsem fungoval měsíce a vyzkoušel stejné věci. Krom toho 45 nm jádra jsou mírně rychlejší se stejnou cache. A spíš něž paušální rozdíl o nějakou frekvenci půjde samozřejmě o procentuální rozdíl.
Me osobne se nejvic zamlouva varianta prodat stavajici proc a desku a koupit 5300 + nejakou fosnu .. tohle by te 4850 sluselo nejvic ..
Ehm, proč novou desku? E5300 do ní půjde a s násobičem 13 ho limity FSB nemusí trápit.
//EDIT: podle mě ho prodá pohodlně i bez desky, navíc ta deska je parádní a stabilní i při OC. Je to sice lowend ale jen výbavou a čipsetem, ne provedením. Čipset vadí kvůli dosahovanému FSB (na taktování procesoru se základním FSB 200MHz ale má pořád obrovskou rezervu) a že na 99% nebudou fungovat 4 paměťové moduly, jinak ničemu. Stavět lowendové PC tak sáhnu právě po EP31-DS3L. Než P35/P45 desku za 2000+ tak už bych radši zvolil AMD a AM2+/AM3 socket.
//EDIT: podle mě ho prodá pohodlně i bez desky, navíc ta deska je parádní a stabilní i při OC. Je to sice lowend ale jen výbavou a čipsetem, ne provedením. Čipset vadí kvůli dosahovanému FSB (na taktování procesoru se základním FSB 200MHz ale má pořád obrovskou rezervu) a že na 99% nebudou fungovat 4 paměťové moduly, jinak ničemu. Stavět lowendové PC tak sáhnu právě po EP31-DS3L. Než P35/P45 desku za 2000+ tak už bych radši zvolil AMD a AM2+/AM3 socket.
Protoze stavajici proc proda s deskou lepe nez samotnej .. imho navic pokud to v budoucnu bude tocit p35/45 tomu bude svedcit lip ..
Prodávaní desky a procesoru mi přijde naprosto zbytečné. Oba Intely E2xxx se kterými jsem se setkal, šly bez zvýšení napětí a s box chladičem na 3GHz s pohodovými teplotami naprosto bez problémů. Oba pokud mám dobré informace takto běží už přes rok.
Takže já doporučuju zkusit taktvání, jedná se prakticky o nastavení pár položek v biosu (FSB, dělička pamětí a napětí procesoru a nordbridge). Návodů je na Internetu spousta.
Pokud se bojíte taktování, doporučuju koupit minimálně Intel E6300.
Takže já doporučuju zkusit taktvání, jedná se prakticky o nastavení pár položek v biosu (FSB, dělička pamětí a napětí procesoru a nordbridge). Návodů je na Internetu spousta.
Pokud se bojíte taktování, doporučuju koupit minimálně Intel E6300.
Kolik má ten PC pamětí?
Já bych byl pro tendle postup
1) pokus o přetaktovatování
pokud se nepovede, tak
2) bych zkusil sehnat bazarovej procík - nějakej e5/6300 nebo levně q8200.
3) pokud se nesežene, tak bych rozmyslel, co bude s tim PC dál.
3a) Pokud se počítá s dalšíma upgradama, tak nemá cenu do týdle platformy vrážet peníze a je lepší ji prodat, dokud ještě jde a koupit nějakou asi s athlonem x3 nebo phenomem x4 - ta půjde časem vylepšovat daleko líp.
3b) Pokud má ten počítač zůstat tak jak je další čtyři roky, tak má cenu doň investovat - pak bych asi zvážil nákup levnýho čtyřjádra (q8200) a dokup pamětí. Pokud je to moc drahý, tak ten e5300 - ale výkonnostní růst se mi oproti přetaktovanýmu e2200 nezdá zas tak velkej. Aby to neskončilo, že za rok se bude kupovat zas novej procesor....
Já bych byl pro tendle postup
1) pokus o přetaktovatování
pokud se nepovede, tak
2) bych zkusil sehnat bazarovej procík - nějakej e5/6300 nebo levně q8200.
3) pokud se nesežene, tak bych rozmyslel, co bude s tim PC dál.
3a) Pokud se počítá s dalšíma upgradama, tak nemá cenu do týdle platformy vrážet peníze a je lepší ji prodat, dokud ještě jde a koupit nějakou asi s athlonem x3 nebo phenomem x4 - ta půjde časem vylepšovat daleko líp.
3b) Pokud má ten počítač zůstat tak jak je další čtyři roky, tak má cenu doň investovat - pak bych asi zvážil nákup levnýho čtyřjádra (q8200) a dokup pamětí. Pokud je to moc drahý, tak ten e5300 - ale výkonnostní růst se mi oproti přetaktovanýmu e2200 nezdá zas tak velkej. Aby to neskončilo, že za rok se bude kupovat zas novej procesor....
Na desce jsou 2xDDR2 800MHz-3GB.Skoušel jsem taktovat,ale jen přes ETC.Po navýšení o 20% PC zamrzlo-restart.Bohužel nevím kde nastavit paměti tak, aby nešly přes 800MHz.Nedokážu si představit nataktovat na 3GHz.
ETC?? Easy Tune? Když taktovat, tak zásadně v BIOSu. Hledej, používej google, jsou tam toho tuny. Když nebudeš něco chápat, tak to sem napiš.
No není to žádná věda. Mrkni třeba na tento článek zde na shw, jsou tam ty základní pravidla pro taktování.