Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HD 5870 sapphire - Vapor-X

lexxxa (714)|11.11.2009 16:53
Grafická karta Sapphire Radeon HD 5870 Vapor-X pracuje na mírně vyšších taktech než referenční modely. Jádro vyrobené 40nm technologii má celkem 1 600 stream procesorů a běží na frekvenci 870 MHz (+20 MHz). K dispozici je 1 GB GDDR5 (256bit) pamětí s frekvencí 5 000 MHz (+200 MHz) a propustností 160 GB/s. O přídavné napájení se stará dvojice šestipinových PCI Express konektorů. Karta má celkem čtyři výstupy pro monitor či LCD TV, kromě dvou DVI-D výstupů je k dispozici i HDMI a Display Port. Pro připojení dalších grafických karet do společného výpočtu grafické scény lze samozřejmě využít CrossFireX můstek. Vzhledem k použitému jádru také nechybí podpora rozhraní DirectX 11.

V balení naleznete kromě samotné karty také napájecí kabely, adaptér DVI-VGA, CrossFireX můstek, hru Battlestations Pacifik a také poukázku ke stažení připravované hry Dirt 2, která již bude podporovat technologii DirectX 11.

Karta má kromě trochu vyšších frekvencí jádra a pamětí také hlavní přednost oproti standardním verzím, a tou je právě použitý chladič, který využívá technologie Vapor-X. Technologie Vapor-X funguje podobně jako heatpipe (má vice možností přizpůsobení tvaru), v tomto případě tedy odpařování kapaliny na zahřáté spodní straně a následná kondenzace.

Výhodou je především přímý kontakt s jádrem karty, přičemž trojice heatpipe trubic odvádí teplo i do vzdálenějšího hliníkového žebrování. Dvouslotový chladič je navíc ofukován 92mm ventilátorem, jehož otáčky jsou regulovány dle teplotního čidla.

Díky kvalitnímu chladiči s Vapor-X dosáhl tento model vynikajících výsledků v oblasti teplot, které by se daly s přihlédnutím oka přirovnat k ATI Radeonu HD 4770. Hluk byl v klidu i při zátěži přibližně o 4 dB nižší, než u základního modelu s klasickým chladičem. Nová generace Radeonů HD 5000 má navíc nízkou spotřebu v klidu, oproti modelu Radeon HD 4890 až o 30 W.




copy by Živě.cz