Viry a BIOS
Ahoj nevím jestli to sem tento dotaz patří ,ale chci se zeptat jestli může nějaký vir napadnout bios popřípadě jak tento vir najít?
Viry by se od BIOSu opravdu dostat nemely. Ale evidentne existuji i nejake kousky, ktere tohle umi.
http://www.tomshardware.com/news/bios-virus-rootkit-security-backdoor,7400.html ale imho se tohle uz dlouho neobjevilo
Jake jsou duvody podezreni na virus v BIOSu ?
http://www.tomshardware.com/news/bios-virus-rootkit-security-backdoor,7400.html ale imho se tohle uz dlouho neobjevilo
Jake jsou duvody podezreni na virus v BIOSu ?
Ahoj když vypínám nebo restartuji pc tak se nevipne ,ale hodí mě modrou smrt a musím pc vypnout hlavním vypínačem na zdroji.
Projdi si FAQ v sekci "problémy s PC".. Vir v biosu je to poslední co bych z problému podezíral. Mnohem pravděpodobněji bude na vině chybující ram, špatný zdroj, poškozená instalace OS atd..
Jen mě tak napadlo,jestli by bylo teoreticky možné vytvořit vir,který by úmyslně dovedl špatně flashnout bios.
Pokud ano,tak by to byl první virus,který dokáže fyzicky zničit PC.
Pokud ano,tak by to byl první virus,který dokáže fyzicky zničit PC.
sixx: Napiš o jakou sestavu se jedná ? Od kdy se problém vyskytuje ? Proveď základní testy počítače: GoldMemory, OCCT, FurMark.
Ahoj tak jsem reinstaloval visty a je to v pohodě.Jinak sestavu mám:
Procesor: AMD A64 X2 6400+BlackEd
Základní deska: Asus M2N-SLI Deluxe - nForce 570 SLi
Paměť: 2xA-Data DIMM 2048MB DDR II 800MHz Extreme Edition
Grafická karta: GIGABYTE N285-1GH-B, 1GB DDR3 (2484MHz), NVIDIA GeForce GTX285
Pevný disk: WESTERN DIGITAL Caviar Black 640GB, SATA II, 32MB cache, 7200ot,2xHDD Hitachi Deskstar P7K500 500GB
,pro zajímovost přidám foto co mě to psalo. A děkuji za pomoc.
Procesor: AMD A64 X2 6400+BlackEd
Základní deska: Asus M2N-SLI Deluxe - nForce 570 SLi
Paměť: 2xA-Data DIMM 2048MB DDR II 800MHz Extreme Edition
Grafická karta: GIGABYTE N285-1GH-B, 1GB DDR3 (2484MHz), NVIDIA GeForce GTX285
Pevný disk: WESTERN DIGITAL Caviar Black 640GB, SATA II, 32MB cache, 7200ot,2xHDD Hitachi Deskstar P7K500 500GB
,pro zajímovost přidám foto co mě to psalo. A děkuji za pomoc.
Zdravím.
Taky mám problém a nevím jak na něho a prosím o pomoc.
Již se párkrát stalo,že např. najednou nechtěl najet systém XP,kamarád tam vložil Recovery disc a zjistil,že se najednou stratil systém souborů disku,nebyl tam ani Fat32 ani NTFS tak to musel přeformátovat.
Několikrát se taky stalo,že se smazala sama zaváděcí stopa systému.
A ted nejnověji když nainstaluji WIN7 nebo XP,tak hned na čistý disk se pokouším nainstalovat antivir Avast nebo Aviru a vůbec mi to nechce aktualizovat a Avast se ani nechce registrovat online.
Taky když zadám do vyhledávače na Seznamu např. antivir tak mi to stále načitá a nic.
Mám podezření,že bude asi vir v Biosu.
Zkoušeli jsme :
1. Naformátovat disk:C a novou instalaci
2.Zrušit všechny oddíly na disku a vytvořit nové+nová instalace
3.Zkoušeli jsme různe instalace jak XP tak WIN7 a nedávál jsem aktualizace.
Moc prosím o radu a předem děkuji. :-)
Taky mám problém a nevím jak na něho a prosím o pomoc.
Již se párkrát stalo,že např. najednou nechtěl najet systém XP,kamarád tam vložil Recovery disc a zjistil,že se najednou stratil systém souborů disku,nebyl tam ani Fat32 ani NTFS tak to musel přeformátovat.
Několikrát se taky stalo,že se smazala sama zaváděcí stopa systému.
A ted nejnověji když nainstaluji WIN7 nebo XP,tak hned na čistý disk se pokouším nainstalovat antivir Avast nebo Aviru a vůbec mi to nechce aktualizovat a Avast se ani nechce registrovat online.
Taky když zadám do vyhledávače na Seznamu např. antivir tak mi to stále načitá a nic.
Mám podezření,že bude asi vir v Biosu.
Zkoušeli jsme :
1. Naformátovat disk:C a novou instalaci
2.Zrušit všechny oddíly na disku a vytvořit nové+nová instalace
3.Zkoušeli jsme různe instalace jak XP tak WIN7 a nedávál jsem aktualizace.
Moc prosím o radu a předem děkuji. :-)
Existují viry co umí poškodit BIOS, například Černobyl, ale je to dost stará a exotická záležitost, dnes se snad ani nevyskytují. Řekl bych že problém bude jinde. Zkoušel jsi otestovat disk? Nejlépe nějaký podrobný test povrchu, třeba v HDTune.
Taky jsem si myslel,že to může být disk. Proč ale nejde najet po čisté instalaci na stránky s antiviry ? A když si nakonec nainstaluji antivir z flešky,tak se nechce aktualizovat ani registrovat.Nechce mi to stáhnout ani prohlížeč Operu. Počítač je v domácí sítí s dalšími 2 PC s kabelovým propojením a NB s Wi-Fi připojením. Na zbývajících PC najedou stránky perfektně.
A funguje vůbec síťová karta a připojení na internet, máš instalované ovladače? Co třeba ping na Seznam, jde? Ta instalačka win je originál nebo nějaká pochybná kopie?
Pokud je podezření na vir, doporučuji překontrolovat disk v jiném pc (z funkčního systému).
Jinak pokud jde o čistou instalaci z original CD a byl před ní vyplej PC (aby nemohlo nic zůstat např. v ram-hodně nepravděpodobné i při restartu by měly vypnout), tak to asi vir nebude (max něco v bios jak píšeš, ale s tím jsem se ještě nesetkal a myslím, že by to vedlo k vážnějším problémům než blokaci stránek...).
Jinak doporučuji při instalaci nemít připojenej net (pro jistotu, že se nic špatnýho nestáhne) a před připojením k netu mít už antivir v pc, pokud ani potom nepojede, tak teprve hledat chyy v bios...
Jinak pokud jde o čistou instalaci z original CD a byl před ní vyplej PC (aby nemohlo nic zůstat např. v ram-hodně nepravděpodobné i při restartu by měly vypnout), tak to asi vir nebude (max něco v bios jak píšeš, ale s tím jsem se ještě nesetkal a myslím, že by to vedlo k vážnějším problémům než blokaci stránek...).
Jinak doporučuji při instalaci nemít připojenej net (pro jistotu, že se nic špatnýho nestáhne) a před připojením k netu mít už antivir v pc, pokud ani potom nepojede, tak teprve hledat chyy v bios...