Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel D510MO Pine Trail

odb (505)|23.12.2009 20:31
Pred dvoma tyzdnami sa mi dostala do ruk mini-ITX doska s novym dvojjadrovym Atomom D510 a chipsetom NM10. Az dnes sa mi ju podarilo trosku otestovat. Tu je par postrehov a fotiek.

Komplet pasivne chladenie. Chipset NM10 je v podstate ICH7 vyrobeny 45nm postupom. Grafika je GMA 3150 (400MHz DirectX 9.0C). Pozitivom je odstranenie pridavneho 4pin. 12V napajacieho konektora (nechapem preco bol na starych doskach), na napajanie staci 20pin. ATX zdroj. Dalej su tu 2 sloty pre RAM s maximom 4GB. Skoda, ze ako pri starsich doskach musi byt RAM nastavena na AUTO, pri akychkolvek manualnych upravach nastavenia pameti sa doska nerozbehne. Dalsia skoda, je ze pri mojom RAM module nastavila doska o dost horsie casovanie ( 8 8 8 24 , modul pritom zvlada pri 667 podla SPD casovanie 5 5 5 18) Doska podporuje 667MHz a 800MHz pamete ale v reale predpokladam, ze bude fungovat len na tych 667 MHz (neotestovane, mal som po ruke len 1GB 667MHz modul Kingston). BIOS je skoro rovnaky ako na doske 945GCLF2.
Pre mna najvecsim plus je spotreba. Klesla z 39W na 29W oproti starsej doske 945GCLF2. Merane s 1 GB RAM DDRII 667 MHz, HDD 250GB SATA Seagate a zdroj Fortron Flex ATX 180W, FSP180-50LE, aktivní PFC (ucinnost podla vyrobcu >68 % at full load). S lespim zdrojom by to urcite islo stlacit mozno aj pod 25W. Nejaka podpora dekodovania HD videa ma netrapi, tieto dosky pouzivam ako male servery, popripade ako nahradu za desktop a stahovanie velkych suborov cez noc (vsetko Linux). Na testovanom HDD mam Linux, takze nejake tie klasicke testy nebolo mozno zrealizovat.
1.jpg 2.jpg 3.jpg
optim (391)|23.12.2009 20:57
A jaka je podpora hw v Linuxu? Ta GMA 3150 neni nakonec odvozena z GMA 500, ze? Je pro ni open source ovladac? Da se ta grafika nejak vypnout, pokud bych to chtel provozovat bez monitoru?
Jakub Doležal (63)|2.1.2010 20:52
Podpora ze strany Linuxu zatim nic moc...zkousel jsem nekolik distribuci, ale vzdycky mi neco zlobilo. U grafiky neslo menit rozliseni, integrovana sitovka od Realtake nebyla detekovana(mozna moje chyba).

Nastesti bylo k desce prilozeny CD a kombinaci s Win server 2008 R2 je to pohoda. Linux zkusim znovu tak za pul roku...