Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

D-link DAP-1160 - nastavenie

pweter (23)|9.1.2010 17:51
Ahojte
mam pripojenie na net cez lokalneho prividera (Erkor Olomouc). Takze mam do bytu natiahnuty UTP kabel a nahlasil som im MAC. Cez DHCP nastavia vsetko potrebne. Mam D-link DAP-1160.

Takze moj umysel, je do jedneho portu pichnut UTP kabel od ISP, do druheho pichnut PC a laptop by bol pripojeny cez Wifi. Problem je, ze to neviem nastavit. Uz sa s tym prplem 3. den, padaju uvahy na preinstalovanie Fw z Ovislinku a pod. Uz neviem co dalej :(


Pomoze novy FW?
Dokaze toto zariadenie fungovat aj ako router v popisanom zapojeni?

Vopred dakujem za rady.
eraser (0)|14.1.2010 00:16
Ten UTP kábel pichni do WAN toho D-link, nastav v ňom zisk IP cez DHCP a naklonuj si danú MAC adresu, ktorú si im nadiktoval.

Potom si vytvoríš NAT a nakonfiguruješ svoju lokálnu LAN a wifi sieť. Teoreticky stačí, ak zapneš DHCP server a na počítačoch zase zisk IP adries cez DHCP.

Wifi je o trochu zložitejšia, tam musíš zvoliť šifrovanie, minimálne WPA2 a zvoliť si heslo.

To je tak v skratke všetko a malo by to fungovať. Žiadna veda v tom nie je.
pweter (23)|14.1.2010 07:29
Co som pozeral manual, tak tam bol vzdy predradeny router. To znamena, ze DAP neprideluje adresy do vnutornej siete, ale prideluje vonkajsie. Teda vonkajsia siet ma tvar 10.1.45.x a tuto adresu presuva aj do vnutornej siete resp pocitace vo vnutornej sieti si pytaju adresy od routra a DAP je len "sprostredkovatel". Uz som zacal uvazovat o predaji :(
eraser (0)|14.1.2010 21:14
Nechápem.

Tebe stačí jedina IP adresa od providera a následne naklonuješ MAC adresu sieťovky, ktorú si providerovi nahlásil a router ti zabezpečí pripojenie ďalších sieťových zariadením s tým, že budeš zdielať danú jedno IP adresu a tým pádom sa dostaneš na internet z ľubovolného počítača.
pweter (23)|14.1.2010 21:23
a to DAP prideli odresy vnutornej sieti? je to router? som myslel, ze tomu musi byt predradeny router, ktory to urobi.
MAC adresa je nahlasena DAP. Teraz idem napriamo s tym, ze som zmenil MAC v PC
eraser (0)|14.1.2010 22:43
Ty máš router, ten D-link DAP-1160 je síce AP, ale funguje i ako router, naviac má dva ethernet porty, čiže zásuvky RJ-45, kde jedna slúži ako WAN a druhá pre LAN, ak používaš režeim router.

Potom naklonuješ zahlásenú MAC adresu, do WAN pichneš kábel od providera, tam nastavíš zisk adries pomocou DHCP a následne si nakonfiguruješ LAN a wifi, ako som už uviedol.

Pokiaľ to funkciu router nemá, tak sa pozri na novší firmware priamo u D-link alebo tam daj firmware od Ovislink, tam je na to funkcia Gateway.
pweter (23)|14.1.2010 23:18
Router to nema, som sa s tym hral peknych par dni a prepalovat ovislinkovy fw nechcem. Udajne sa neda dat s5 original, tak to nechcem riskovat.

Uvedeny popis som uz skusal, nejde.
pinc (85)|15.1.2010 09:47
[quote=pweter;338176]Router to nema, som sa s tym hral peknych par dni a prepalovat ovislinkovy fw nechcem. Udajne sa neda dat s5 original, tak to nechcem riskovat.

Uvedeny popis som uz skusal, nejde.[/quote]

Bohužel máš zřejmě pravdu, kolega Eraser přehlédl, že u tohoto modelu není na Ethernet portech (RJ45)dostupná funkce WAN pokud se používá standardním fw.

Pro tvoje řešení , Internet přivedený kabelem, potřebuješ ještě funkcionalitu etnernet routreu s NAT, kde jsou konektory RJ45 označené jako WAN a LAN. Tvůj D-Link má jen 2x LAN,

Pokud jsou vnitřně oddělené, a dají se adresovat každý zvlášť (což se zmanuálu nedá zjistit) mohl by pomoci alternativní firmware. Ale to do toho se ti nechce jít. Většinou ztráta záruky.

Pokud budeš mít funkci routeru a wifi zvlášť platíš dvojí napájení.

Dopodučuji, pokud je D-Link v záruce, požádat prodejce o výměnu za hw, který ti bude vyhovovat nebo něco úplně jiného, byť s nějakou ztrátou cca 10-15 % z ceny.
Musí mít 1x RJ 45 WAN a několik RJ45 LAN,
Na RJ45 WAN umožňovat NAT, + wifi propojenou do LAN a možností funkce AP ( přístupového bodu), pokud je zařízení v režimu WAN Router client.

Dříve (před mnoha lety :-) ) jsem také používat D-Linky, a některé mi fingují do dnes (24/7) a uživatelé jsou s jejich funkcí spokojeni, ale již je nenasazujeme.

Doporučuji, pokud chceš víceúčelové řešení použít řešení HW RouterBoard + sw RouterOS,
http://www.mikrotik.com/
Nové lze v CR zakoupit třeba na http://www.i4wifi.cz/?cls=stoitem&stiid=1040

Potřebuješ:
vlastní RB 433
case - není povinný :-)
Wifi karta
zdroj
pigtail, a anténu

Doporučuji věnovat pozornost návrhu rozmístění jednotlivých prvků po prostoru, uvnitř se většinou volí všesměrové antény, ale existuje možnost vložit RB přímo do těla sektorové antény.

Nastavení je velmi jednoduché web klikačka, existuje spousta návodů i v češtině.
V současné době se někteří rychle rostoucí provideři zbavují, starších modelů např řada RD 500,
První číslo je řada, druhé počet Ethernet portů, třetí počet mini PCI slotů do kterých se dávají wifi karty.
Taková 532 / 533 by ti bohatě stačila.

Toto řešení je o něco dražší ale funkční a umožňuje velké množství variat zapojení a konfigurace a poroste s tvými nároky :-).

Když se poptáš ve svém okolí určitě narazíš na několik lidí, kteří s Mikrotik produkty dělají.

Josef
pweter (23)|15.1.2010 11:12
Vdaka za reakciu. Do zmeny fw nejdem, za 500-600Kc sa da kupit novy wifi router a bude po problemoch.