Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

jak na síť

Draken (1578)|11.1.2010 11:44
Ahoj, chtěl bych doma vylepšít pokrytí wifi po domě a kompletně síť překopat mám k dispozici dva wifi routery ZyXEL NBG-417N a chtěl bych aby se jeden z nich k druhému připojoval (případně aby se oba připojili k adsl wifi routeru o kterém uvažuji jelikož chci časem přejít na ADSL internet)... viz. obrázek
jde mi o to jak který router nastavit tak aby se vše k sobě připojilo a vše kníkalo tak jak má, za rady a návody předem dík.

PS:ještě dotaz je lepši aby se routery (1 a 2) připojovaly k ADSL, nebo aby se wifi roter 1 připojil k ADSL a wifirouter 2 připojil k wifi routeru 1?



(obrázek je jen nástin a úplně neodpovídá proporcím domu ... )
Logout (4018)|11.1.2010 13:52
Samozřejmě je lepší, aby po cestě ven bylo co nejméně "hopů" (routerů). A taky samozřejmě záleží na kvaltě signálu. Osobně bych ale trochu přemýšlel, jestli by se nevyplatilo to víc řešit kabelama.

Nastavení routerů je vcelku jasné, ty které budou přijímat wifi signál nastavit do režimu bridge, na adsl nastavit NAT a je to.
michal.kolesa (357)|11.1.2010 15:34
Já bych hned za ADSL router dal swicht a do každého PC vedl kabel
Draken (1578)|11.1.2010 16:17
ten adsl router bude mit switch už v sobě ... a upřímě naco by mi byly ty dva wifi routery (jako že bych si je dal na poličku a koukal se na ně jo :D)

chci tím i vyřešit pokrytí wifi po celém domě (mám NB,mobil,PSP co wifi podporují) tak to chci využít ...
de mi spíš o to jestli je možný vůbec provozovat routery tak aby se wifi router (1) připojoval na ADSL router a zároveň se k wifirouteru (1) připojil druhý wifirouter... co jsem měřil tak mezi místem
1)ADSL-WIFI (1) útlum síly signálu 35%
2)ADSL-WIFI (2) útlum ...85%
3)WIFI (1) - WIFI (2) útlum ....45%
takže je asi pro mě výhodnější volit zapojení (1) a (3) než (1) a (2) pač tam je útlum o poznání menší...

otázka tedy zní: dokáže WIFI router (1) poskytovat připojení a zároveň se sám připojit najednou?
a když ano jak jej mám nastavit ... pokud to nepujde tak asi WIFI Router (1) spojím s ADSL síťovým kabelem (což slyším nerad, ale co nadělám)
michal.kolesa (357)|11.1.2010 16:19
já myslel samostatný switch s minimálně 8 mi porty protože adsl modem y mají 2 porty pro ehernet paj jeden po VOIP a jeden pro IPTV
Logout (4018)|11.1.2010 16:20
Možný to je, pokud to ten router 2 podporuje, nebo pokud za něj púověsíš další APčko.

ADSL modem si můžeš nakonfigurovat i tak, že má čtyři porty pro ethernet.
michal.kolesa (357)|11.1.2010 16:25
to je pravda, ale pokud plánuješ IPTV a VOIP tak se nakáu swichě nevyhneš
Logout (4018)|11.1.2010 16:31
A psal draken něco o IPTV nebo VOIP? Nepsal.

Jinak ten zyxel to co jsem koukal to nepodporuje.
Draken (1578)|11.1.2010 16:35
ee takový věci neplánuju ... mě stačí aby jel net
nic víc nic míň ... zatím mám wifinu vedenou ze střechy (a ta ma AP v sobě) ale na ADSL (právě díky hruzostrašné rychlosti 50Kb-2Mb/dle nálady ... silně pomýšlím ... a to mam mít 10Mb/s)...
EditorPO (2819)|11.1.2010 17:13
Osobne by som od ADSL routra na poschodie priviedol kabel. Nasledoval by switch, do ktoreho by som pripojil PC a 1x alebo 2x AP (podla potreby pokrytia).

Vedenie ethernet kablu oknom po stene baraku moc nedoporucujem, maximalne len ako kratkodobe nudzove riesenie.
eraser (0)|13.1.2010 00:21
[quote=Draken;336648]ten adsl router bude mit switch už v sobě ... a upřímě naco by mi byly ty dva wifi routery (jako že bych si je dal na poličku a koukal se na ně jo :D)[/quote]Riešením je jednoznačne WDS, čiže bridge mód, pričom musíš mať to šťastie, aby si jednotlivé zariadenia jednak rozumeli a danou wifi funkciou disponovali. :o

Inak všetko prepojiť cez wifi je síce pohodlné, no nepraktické a taktiež sa tým vytvára veľmi úzke hrdlo pre LAN. Ak chceš cez sieť zdieľať väčšie objemy dát, tak zabudni pri wifi (a duplovane pri WDS) na to.

Ono treba sa na to pozrieť mierne profesionálnym okom a vybudovať sieť tak, aby sa využila naplno a taktiež sa dala v budúcnosti upravovať a prispôsobovať. A dôležitá je aj spolahlivosť LAN a pohodlné fixovanie prípadných problémov.

Popíšem svoju domácu sieť, ktorú som si vytvoril tak, že mi wifi pripojenie pokrýva celý byt, každá miestnosť obsahuje sieťovú zásuvku a taktiež ešte pripájam suseda. :cool:

Verím tomu, že EditorPO s týmto návrhom bude isto súhlasiť, keďže neraz budoval profi siete pre firmy.

:rules Základ mojej LAN mi tvoria solid, čiže drôtové UTP cat. 5e. Tie mám rozvedené lištami pri stenách. Na koncoch sú RJ-45 zásuvky a druhé konce káblov ústia na jednom mieste, kde sú zapojené do patch panela, ktorý mám taktiež, ako i zásuvky, pripevnený na lište. :eek:

Z patch panela vychádzajú krátke, asi 0.5 metrové lankové UTP káble cat. 5e. Samozrejme každé zariadenie je do zásuvky pripojené lankovým UTP káblom.

Blízko patch panela mám umiestnený 8 portový 100 mbit/s switch Zyxel :slug a tiež i ADSL wifi router 3COM. Lištou vediem do modema i telefónny kábel, ktorý mám pod modemom naviac napojený na prepätovú ochranu. :cool:

Modem a switch sú navzájom prepojené krátkym UTP káblom. Modem má 4 RJ-45 porty, takže v prípade, že by mi odišiel switch, dokážem najdôležitejšie zariadenia ľahko pripojiť do siete.

V podstate ide o amatérsku domáciu LAN sieť s prvkami profesionálneho sieťarstva. :)

Mimochodom, ak by som chcel prejsť na gigabit LAN, stačí si len kúpiť gigabit switch a napojiť ho namiesto stávajúceho Zyxelu. UTP cat. 5e sa na gbit/s prenos hodia, najmä pokiaľ ide o krátke vzdialenosti.

Čo sa týka estetiky, tak lišty sú dosť široké a ide vlastne o lišty ku parketám, takže jednak sa do nich zmestí zopár UTP káblov a taktiež pasujú k podlahe, takže nikto nevidí, že sú po byte natiahnuté drôty. :cool:

No a suseda pripájam tak, že mi asi 30 metrový kábel od patch panela vedie von z bytu, pričom som využil lištu a dieru od káblovej televízie, ďalej ho tiahnem cez stupačku pomocou husacieho krka v rozvodovej skrini a odtiaľ ide susedovi do bytu taktiež káblovkovou dierou a lištou.

Samozrejme chcelo by to malú miesnosť, v nej 19" rack skrinku a do nej umiestniť záložák pre 19" rack, patch panel, switch a možno i modem, ak by sa dal upevniť. A taktiež ho využiť pre NAS box konštruovaný pre 19" rack. To by bola potom už celkom profi záležitosť. :cool:
patchpanel_switch.jpg
EditorPO (2819)|13.1.2010 01:19
eraser, pekne vysvetlené. Ešte keby bola nejaká schéma, ale snáď to bude pochopené. Dobrá práca. :thumb

// S tým sa dá len súhlasiť. Výhoda takýchto riešení sa pochopí pri najbližšom upgrade siete, alebo rozširovaní.
Ja ešte napríklad (pokiaľ sa to dá technicky a finančne) ťahám v niektorých situáciach aj káble navyše. Prax potvrdila, že to nebolo zbytočne. Zákazník si často po mesiaci spomenie, že by "to mohlo byť trochu inak" :D. A čo námahy dá, kým presvedčím niektorých zákazníkov na riešenie, aké tu nahodil eraser. Ale nakoniec sú radi, návšteván sa chvália technikou a v podstate ma doporučia niekomu ďalšiemu ;)
Logout (4018)|13.1.2010 13:08
Jojo, souhlas, jen upřesnění k WDS a bridge módu.
- klasické WDS má problém, že u většiny zařízení běží pouze s WEP, čili prakticky nezabezpečeně
- bridge módem některý routery myslej to, že nedělaj NAT mezi WAN, LAN a/nebo Wireless. To že nějakej router umí bridge mód ještě zdaleka nemusí znamenat, že umí to, co chce Draken.

A ještě jednou, aby to bylo jasný. Jsem 100pro pro natáhnutí drátů, nejmíň cat6.
Draken (1578)|14.1.2010 11:35
mno mě je tenhle postup jasnej , sám jsem sítě tohoto typu dělal , jenže délka kabelu mezi posledním a prvním PC dost velká... samozřejmě uvažuji o propojení adsl s wifi 1 kabelem ... ale jelikož se nejedná o byt ale o 100 let starý dům s kamenými zdmi (80cm) a v hodním patře o dřevostavbu z materiálu z éry 80-let kde ve zdi nedrží ani obrázek... tak bych vedení lištou zavrhl na 99% ... právě proto jsem zvolil wifi s tím že za pár let zřejmě budou rychlosti 1Gb/s vzduchem naprosto běžné (nehledě na to že krom mého pc a NB budou oba počítače prakticky jen na internet resp. hry... které tam budu beztak instalovat z médii nebo externího HDD... tak samozřejmě časem třeba pořídím NAS a podobné serepetičky ale to bude až za N let...

dobře optimalizuju otázku na dotaz

jaký hardware mám dokoupil aby se wifi2 připojilo k wifi1 a wifi1 k adsl... (abych měl představu jestli investovat)
samozřejmě adsl ještě nemám a jelikož Čerčany net nabízí 8Mb/s internet za pár korun (300/měsíc s vratkou) a nikdo si na ně nestěžuje (narozdíl od wifcomu) tak bych to chtěl risknout (zvlášť pak když mám na střeše hardware za 3k), pak by došlo k situaci kdyby adsl router vypadne ze hry ... což už by pro prodloužení celé LAN znamenalo spojit jen wifi (1) s wifi (2) .... a wifi by mohlo jet jen jako přípojný bod... pro (NB,mobil,psp..)
EditorPO (2819)|14.1.2010 12:20
Asi to zbytocne komplikujes. Musis rozlisit sucasne pripojenie a buduce pripojenie internetu. Teda hlavne kde mas ukonceny privod internetu do baraku. Podla toho treba uvazovat nad rozmiestnenim dalsich prvkov siete, ale treba zaroven brat do uvahy zmenu umiestnenia privodu internetu v pripade ADSL.

Co sa tyka poschodia, pokial je to drevena nadstavba, tak ti bude stacit 1 wifi router pre cele poschodie.

Poriadne si nakresli schemu baraku. Najprv urci kde su/budu umiestnene PC. Do toho si s farebnym rozlisenim dokresli mozne moznosti vedenia ethernet kabelaze pre obidva druhy privodu internetu (sucasne a ADSL). Snaz sa, aby rozne farby isli co najviac subezne. Tak budes vidiet, ktore vedenie je spolocne pre obidva pripady. Aj ked je prizemie s 80cm stenami, tak tam problem s listami nevidim. Mozno mate dokonca dreveny strop. Po nom by sa dali listy v pohode viest, dokonca by sa dal prevrtat prechod na poschodie.

Taka "sialena" vzajomna kombinacia wifi konekcii, aku si predstavujes, by asi nebola moc stabilna a v hrach by si to asi poznal. Teoreticky by to snad slo, ale prax moze byt ina.
To, ze mas dva wifi routre, este neznamena, ze ich musis nasilu pouzit.

Co pre teba znamena "jenže délka kabelu mezi posledním a prvním PC dost velká"? Do vzdialenosti cca 90m medzi dvomi aktivnymi prvkami sa s tym netrap.
Draken (1578)|14.1.2010 16:06
často mi teď dochází k tomu že internet postupně zpomaluje z 2,2Mb/s v poledne až na 400Kb/s kolem 22:00 večer, myslíte že je to poskytovatelem nebo to může bejt i antenou?
Logout (4018)|14.1.2010 16:14
Zkous příkaz tracert (a k tomu linku silně vytiž) a uvidíš, kde to vázne...