Dobrý den, mám tenhle Zdroj MODECOM MC 620 CARBON ATX 620W PFC,. problém je, že je celkem hlučný. Můžete mi poradit, jak ho ztišit a nepřijít o záruku? Když snížím napětí, .. kdy můžu zdroj "odpálit" ? Předem děkuji za odpovedi.
[quote=galvanizer;336967]Dobrý den, mám tenhle Zdroj MODECOM MC 620 CARBON ATX 620W PFC,. problém je, že je celkem hlučný. Můžete mi poradit, jak ho ztišit a nepřijít o záruku? Když snížím napětí, .. kdy můžu zdroj "odpálit" ? Předem děkuji za odpovedi.[/quote]
Jedinna moznost je vymena ventilatoru uvnitr zdroje. Ma to dve podminky:
- zdroj nesmi mit zarucni nalepku (plombu)
- ventilator uvnitr musi byt zapojen do desky zdroje pres konektor
Jinak netusim, jak by jsi a kde chtel snizovat napeti.
Jedinna moznost je vymena ventilatoru uvnitr zdroje. Ma to dve podminky:
- zdroj nesmi mit zarucni nalepku (plombu)
- ventilator uvnitr musi byt zapojen do desky zdroje pres konektor
Jinak netusim, jak by jsi a kde chtel snizovat napeti.
[quote=galvanizer;337040]přes potenciometr. A do desky zapojen není, když ho odšmiknu, přijdu o záruku, že..?[/quote]
Na 99% ano.
Na 99% ano.
[quote=galvanizer;337040]přes potenciometr. A do desky zapojen není, když ho odšmiknu, přijdu o záruku, že..?[/quote]
Do desky zdroje přes konektor, ne do základní desky. Asi jsi to nepochopil. Jde o to, že některé zdroje mají ventilátor připojený přes konektor - pak je to snadné, odpojíš starý větrák a nahradíš ho jiným. Někdy je lae ventilátor připájen přímo k PCB zdroje, pak je jediná možnost ho ustřihnout - přijdeš o záruku, ovšem pokud jsi šikovný a máš vybavení, ventilátor odpájíš a v případě reklamace ho můžeš připájet zpátky. Záleží taky na konstrukci zdroje.
Do desky zdroje přes konektor, ne do základní desky. Asi jsi to nepochopil. Jde o to, že některé zdroje mají ventilátor připojený přes konektor - pak je to snadné, odpojíš starý větrák a nahradíš ho jiným. Někdy je lae ventilátor připájen přímo k PCB zdroje, pak je jediná možnost ho ustřihnout - přijdeš o záruku, ovšem pokud jsi šikovný a máš vybavení, ventilátor odpájíš a v případě reklamace ho můžeš připájet zpátky. Záleží taky na konstrukci zdroje.
To odpájení je lepší, než ušmikávat, protože při reklamaci můžeš bez problému napájet nazpět. Většinou jsou ale ventilátory zapojeny přes 2 pin konektor, takže výmněna není složitá.
někde jsem našel tohle přímo k tomu zdroji:
Regulace rychlosti otáček ventilátoru Termistor.
nechápu to?
nechápu to?
[quote=galvanizer;337330]někde jsem našel tohle přímo k tomu zdroji:
nechápu to?[/quote]
"Termistor je polovodičová součástka (kus polovodiče), která se používá jako teplotně citlivá součástka. Jeho odpor klesá s teplotou, přičemž změna odporu s teplotou je daleko rychlejší než u kovů."
Čili jednoduše řečeno to znamená, že zdroj by měl mít svou vlastní regulaci otáček závislou na tepelném čidle uvnitř zdroje.
nechápu to?[/quote]
"Termistor je polovodičová součástka (kus polovodiče), která se používá jako teplotně citlivá součástka. Jeho odpor klesá s teplotou, přičemž změna odporu s teplotou je daleko rychlejší než u kovů."
Čili jednoduše řečeno to znamená, že zdroj by měl mít svou vlastní regulaci otáček závislou na tepelném čidle uvnitř zdroje.