Po připojení nového HDD nestabilní Win XP
Dobrý den,
mohl by mi prosím někdo poradit se zapojením HDD ST 3320620A. Jsem laik, přesto bych se o to rád pokusil sám. Něco jsem o tom už nastudoval a nakonec zapojil, ale asi špatně.
Disk 320GB jsem dostal už s daty, která chci zachovat a zapojil jsem ho do výměnného rámečku jako Slave na 2. kanál spolu s vypalovačkou (Master). Na 1. kanálu jsem nechal původní dva disky, 40GB jako systém disk (Master) a 60GB (Slave) s daty (mp3, fotky atd.).
BIOS disk detekoval, Windows taky, ale začaly být nestabilní, nový disk nějakou chvíli funguje, pak ale systém zamrzne a programy přestanou odpovídat. Restart je možný pouze natvrdo, ale OS pak začne ve chvíli detekce IDE drives nabíhat šíleně pomalu. Když naběhne, nový disk se nezobrazí. Pomůže pouze vypnutí a zapnutí PC vypínačem. Žádné chybové hlášení se neobjevuje. Jinak systém funguje bez problémů pouze v případě, že nový disk zakážu ve správci zařízení.
Nevíte někdo v čem jsem udělal chybu? Předem děkuji.
Moje sestava:
--------------------------------------------
Win XP Pro (5.1.2600) SP2
AMD Athlon™ Xp 3200+ 2200MHz
MB VIA KT600-8237
NVIDIA GeForce FX 5200
DVD/CD-ROM HL-DT-ST DVD-RAM GSA-H20L
HDD ST340016A, ST360021A
DDR 1024MB
mohl by mi prosím někdo poradit se zapojením HDD ST 3320620A. Jsem laik, přesto bych se o to rád pokusil sám. Něco jsem o tom už nastudoval a nakonec zapojil, ale asi špatně.
Disk 320GB jsem dostal už s daty, která chci zachovat a zapojil jsem ho do výměnného rámečku jako Slave na 2. kanál spolu s vypalovačkou (Master). Na 1. kanálu jsem nechal původní dva disky, 40GB jako systém disk (Master) a 60GB (Slave) s daty (mp3, fotky atd.).
BIOS disk detekoval, Windows taky, ale začaly být nestabilní, nový disk nějakou chvíli funguje, pak ale systém zamrzne a programy přestanou odpovídat. Restart je možný pouze natvrdo, ale OS pak začne ve chvíli detekce IDE drives nabíhat šíleně pomalu. Když naběhne, nový disk se nezobrazí. Pomůže pouze vypnutí a zapnutí PC vypínačem. Žádné chybové hlášení se neobjevuje. Jinak systém funguje bez problémů pouze v případě, že nový disk zakážu ve správci zařízení.
Nevíte někdo v čem jsem udělal chybu? Předem děkuji.
Moje sestava:
--------------------------------------------
MB VIA KT600-8237
NVIDIA GeForce FX 5200
HDD ST340016A, ST360021A
DDR 1024MB
Jaky mod je u toho disku a vypalovacky? Neni tam nahodou PIO mod?
Vyzkousej nejprve disk tak jak ho mas (slave) ale bez supliku naprimo na kabel, pak kdyztak jako singl bez vypalovacky jestli se to zacne chovat lepe.
Musis nejprve lokalizovat, jestli je problem primo v disku nebo nekde jinde.
Vyzkousej nejprve disk tak jak ho mas (slave) ale bez supliku naprimo na kabel, pak kdyztak jako singl bez vypalovacky jestli se to zacne chovat lepe.
Musis nejprve lokalizovat, jestli je problem primo v disku nebo nekde jinde.
Disk by mel byt kvuli funkcnosti na konci kabelu a nejlip jako master.
Zkus to bez supliku jak rika hl.hl.
Taky si stahni HD Tune a podivej se, co hlasi SMART.
Zkus to bez supliku jak rika hl.hl.
Taky si stahni HD Tune a podivej se, co hlasi SMART.
1. Takže mod je DMA.
2. Disk bez šupliku nepomohlo.
3. Disk bez vypalovačky taky nepomohlo, zkusil jsem i na konci kabelu jako master.
Všiml jsem si, že nejčastěji se problém objeví po naskočení spořiče (jestli to s tím nějak souvisí?), potom disk zmizí ze správce zařízení.
Jenom mě ještě napadlo jestli nevadí, že mám asi starý 40-ti žilový kabel (ale nevyznám se v tom, tak se možná pletu) a ve specifikaci doporučujou 80-ti, tak nevím, jestli je to jen doporučení nebo požadavek?
Nejsem si jistej jestli to je to, co jste chtěli vidět.
---------------------------------------------------
HD Tune: ST3320620A Information
Firmware version : 3.AAC
Serial number : 5QF04RAQ
Capacity : 298.1 GB (~320.1 GB)
Buffer size : 16384 KB
Standard : ATA/ATAPI-7
Supported mode : UDMA Mode 5 (Ultra ATA/100)
Current mode : UDMA Mode 5 (Ultra ATA/100)
S.M.A.R.T : yes
48-bit Address : yes
Read Look-Ahead : yes
Write Cache : yes
Host Protected Area : yes
Device Configuration Overlay : yes
Automatic Acoustic Managment : no
Power Managment : yes
Advanced Power Managment : no
Power-up in Standby : no
Security Mode : yes
Firmware Upgradable : yes
Partition : 1
Drive letter : F:\
Label : Disc 320
Capacity : 305242 MB
Usage : 24.12%
Type : NTFS
Bootable : No
2. Disk bez šupliku nepomohlo.
3. Disk bez vypalovačky taky nepomohlo, zkusil jsem i na konci kabelu jako master.
Všiml jsem si, že nejčastěji se problém objeví po naskočení spořiče (jestli to s tím nějak souvisí?), potom disk zmizí ze správce zařízení.
Jenom mě ještě napadlo jestli nevadí, že mám asi starý 40-ti žilový kabel (ale nevyznám se v tom, tak se možná pletu) a ve specifikaci doporučujou 80-ti, tak nevím, jestli je to jen doporučení nebo požadavek?
Nejsem si jistej jestli to je to, co jste chtěli vidět.
---------------------------------------------------
HD Tune: ST3320620A Information
Firmware version : 3.AAC
Serial number : 5QF04RAQ
Capacity : 298.1 GB (~320.1 GB)
Buffer size : 16384 KB
Standard : ATA/ATAPI-7
Supported mode : UDMA Mode 5 (Ultra ATA/100)
Current mode : UDMA Mode 5 (Ultra ATA/100)
S.M.A.R.T : yes
48-bit Address : yes
Read Look-Ahead : yes
Write Cache : yes
Host Protected Area : yes
Device Configuration Overlay : yes
Automatic Acoustic Managment : no
Power Managment : yes
Advanced Power Managment : no
Power-up in Standby : no
Security Mode : yes
Firmware Upgradable : yes
Partition : 1
Drive letter : F:\
Label : Disc 320
Capacity : 305242 MB
Usage : 24.12%
Type : NTFS
Bootable : No
...no tím 80žilovým kabelem bych rozhodně začal plus jestli ho testuješ samotný bez tý mechaniky, tak i tak nechat jumper na Master a dát na konec kabelu a zkontrolovat, jestli je v BIOSu zapnutý LBA.
[quote=robky;347220]Ja by som stým vôbec nelaboroval a na základe výpisu SMART odniesol predajcovi na reklamáciu ...[/quote]
:notsure Ale on ho "dostal s daty, co chce zachovat..." :cry
:notsure Ale on ho "dostal s daty, co chce zachovat..." :cry
[quote=StD;347221]:notsure Ale on ho "dostal s daty, co chce zachovat..." :cry[/quote]
Přesto s tím už nic nenadělá, disk je vadný.
Proto zbývá jen data zálohovat, v tomto případě asi po částech, když zrovna funguje a poohlédnout se po jiném.
Přesto s tím už nic nenadělá, disk je vadný.
Proto zbývá jen data zálohovat, v tomto případě asi po částech, když zrovna funguje a poohlédnout se po jiném.
[quote=StD;347221]:notsure Ale on ho "dostal s daty, co chce zachovat..." :cry[/quote]
ospravedlňujem sa, neprečítal som si to poriadne:mistake
Ale aj tak si myslím, že výmena kábla tomu moc nepomôže - ten má vplyv na prenosovú rýchlosť a na chyby v prenose. Lenže problém je v samotnom disku :notsure
Pokiaľ by bola chyba v naswitchovaní/umiestnení na kábli tak by ho bios nenašiel vôbec ...
Dávnejšie som riešil podobný problém (tiež vadné sectory, občasné cvakanie hdd, mrznutie win) - tak som ho vrazil do prenosného usb boxu a kopíroval a kopíroval .... šlo to síce pomaly, tcmd občas nereagoval, ale so systémom sa dalo pracovať ...
ospravedlňujem sa, neprečítal som si to poriadne:mistake
Ale aj tak si myslím, že výmena kábla tomu moc nepomôže - ten má vplyv na prenosovú rýchlosť a na chyby v prenose. Lenže problém je v samotnom disku :notsure
Pokiaľ by bola chyba v naswitchovaní/umiestnení na kábli tak by ho bios nenašiel vôbec ...
Dávnejšie som riešil podobný problém (tiež vadné sectory, občasné cvakanie hdd, mrznutie win) - tak som ho vrazil do prenosného usb boxu a kopíroval a kopíroval .... šlo to síce pomaly, tcmd občas nereagoval, ale so systémom sa dalo pracovať ...
[quote=HiLow;347223]Přesto s tím už nic nenadělá, disk je vadný.
Proto zbývá jen data zálohovat, v tomto případě asi po částech, když zrovna funguje a poohlédnout se po jiném.[/quote]
[quote=robky;347224]...a kopíroval a kopíroval .... šlo to síce pomaly, tcmd občas nereagoval, ale so systémom sa dalo pracovať ...[/quote]
No však právě - dát ho na spolehlivý 80žil kabel, projet HDDRegeneratorem a zkopírovat co půjde, třeba i v PIO režimu... Kdo si počká, ten se dočká, a teprve poté může s klidem odkráčet na tu reklamaci, ne?!
Proto zbývá jen data zálohovat, v tomto případě asi po částech, když zrovna funguje a poohlédnout se po jiném.[/quote]
[quote=robky;347224]...a kopíroval a kopíroval .... šlo to síce pomaly, tcmd občas nereagoval, ale so systémom sa dalo pracovať ...[/quote]
No však právě - dát ho na spolehlivý 80žil kabel, projet HDDRegeneratorem a zkopírovat co půjde, třeba i v PIO režimu... Kdo si počká, ten se dočká, a teprve poté může s klidem odkráčet na tu reklamaci, ne?!
...a ještě předtím bych doporučil nainstalovat utilitku reg_48bit_lba.exe (je ze Supportu Seagate, ale už tam dávno není).
[quote=StD;347244]...a ještě předtím bych doporučil nainstalovat utilitku reg_48bit_lba.exe (je ze Supportu Seagate, ale už tam dávno není).[/quote]
Proc? Pouziva SP2. Nebo me neco unika?
Proc? Pouziva SP2. Nebo me neco unika?
jj, podľa mňa tiež zbytočné :notsure podpora 48bit LBA prišla už s SP1 - autor dotazu má SP2 ...
Naviac nevieme o akú konkrétne dosku sa jedná - pretože v prvom rade musí 48bit LBA podporovať bios dosky ... aj keď u chipsetu KT600 je predpoklad, že podporu obsahuje
Naviac nevieme o akú konkrétne dosku sa jedná - pretože v prvom rade musí 48bit LBA podporovať bios dosky ... aj keď u chipsetu KT600 je predpoklad, že podporu obsahuje
[quote=sipor;346861]...MB VIA KT600-8237...[/quote]
...a instalováno se 40/60GB HDD. Takže bych tam ten klíč do registru klidně máznul - opakuji, ničemu to neuškodí, ale jistota je jistota, pravila jeptiška... (dál už to OT znáte.) :)
BIOS ho podporovat může, ale nemusí to mít zapnuté - proto jsem se ho na to ptal, aby si to zkontroloval - ono vidět HDD správně ve výpisu na první obrazovce a nevědět, že se to musí až na třetí zapnout (LBA), je docela běžný omyl.
...a instalováno se 40/60GB HDD. Takže bych tam ten klíč do registru klidně máznul - opakuji, ničemu to neuškodí, ale jistota je jistota, pravila jeptiška... (dál už to OT znáte.) :)
BIOS ho podporovat může, ale nemusí to mít zapnuté - proto jsem se ho na to ptal, aby si to zkontroloval - ono vidět HDD správně ve výpisu na první obrazovce a nevědět, že se to musí až na třetí zapnout (LBA), je docela běžný omyl.
...omlouvám se, že mi vše trvá tak dlouho.
[quote=StD;347161] a zkontrolovat, jestli je v BIOSu zapnutý LBA.[/quote]
[quote=StD;347244]...a ještě předtím bych doporučil nainstalovat utilitku reg_48bit_lba.exe [/quote]
LBA bylo zapnuté a dík za utilitku, co nejdříve vyzkoušim.
Jinak všem moc děkuju za reakce a za trpělivost, pořídím si tedy nový disk, když s tím nejde nic dělat, jenom jsem jako začátečník nevěděl jestli nemám třeba něco špatně nastavené v BIOSu nebo tak, i tak děkuju.
[quote=StD;347161] a zkontrolovat, jestli je v BIOSu zapnutý LBA.[/quote]
[quote=StD;347244]...a ještě předtím bych doporučil nainstalovat utilitku reg_48bit_lba.exe [/quote]
LBA bylo zapnuté a dík za utilitku, co nejdříve vyzkoušim.
Jinak všem moc děkuju za reakce a za trpělivost, pořídím si tedy nový disk, když s tím nejde nic dělat, jenom jsem jako začátečník nevěděl jestli nemám třeba něco špatně nastavené v BIOSu nebo tak, i tak děkuju.
Dobrý den, předem chci upozornit, přestože jsem fórum prohledal pečlivě, tak jelikož jsem úplný laik a né všemu jsem rozuměl, potřeboval bych se dozvědět přímo:
1. Jestli mohu na svém PC bez problémů použít tento disk [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] , nebo [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] , eventuálně který z nich byste mi doporučili?
2. Je možné takový disk připojit zároveň se dvěma disky PATA, které už používám a nechci se jich zbavovat?
Děkuji předem za případné reakce a promiňte jestli byl můj dotaz hloupý.
MB VIA KT600+VT8237
NVIDIA GeForce FX 5200
HDD ST340016A, ST360021A
DDR 1024MB
1. Jestli mohu na svém PC bez problémů použít tento disk [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] , nebo [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] , eventuálně který z nich byste mi doporučili?
2. Je možné takový disk připojit zároveň se dvěma disky PATA, které už používám a nechci se jich zbavovat?
MB VIA KT600+VT8237
NVIDIA GeForce FX 5200
HDD ST340016A, ST360021A
DDR 1024MB
[quote=sipor;348000]Dobrý den, předem chci upozornit, přestože jsem fórum prohledal pečlivě, tak jelikož jsem úplný laik a né všemu jsem rozuměl, potřeboval bych se dozvědět přímo:
MB VIA KT600+VT8237
NVIDIA GeForce FX 5200
HDD ST340016A, ST360021A
DDR 1024MB[/quote]
Pokiaľ má tvoja doska SATA konektor nevidím problém použiť SATA disk ....
O akú konkrétne dosku sa jedná? Označenie via kt600+vt8237 je označenie použitého čipsetu - nie typu a výrobcu ....
MB VIA KT600+VT8237
NVIDIA GeForce FX 5200
HDD ST340016A, ST360021A
DDR 1024MB[/quote]
Pokiaľ má tvoja doska SATA konektor nevidím problém použiť SATA disk ....
O akú konkrétne dosku sa jedná? Označenie via kt600+vt8237 je označenie použitého čipsetu - nie typu a výrobcu ....
[quote=robky;348008]Pokiaľ má tvoja doska SATA konektor nevidím problém použiť SATA disk ....
O akú konkrétne dosku sa jedná? Označenie via kt600+vt8237 je označenie použitého čipsetu - nie typu a výrobcu ....[/quote]
Myslím, že se jedná o desku EPoX EP-8KRAI ...no konektor SATA to má, jen nevím jestli I nebo II, ale o zpětný kompatibilitě jsem se dozvěděl, že by neměla být problém, akorátjsem četl, že právě tenhle čipset má problém pokud chci bootovat z disku PATA?
O akú konkrétne dosku sa jedná? Označenie via kt600+vt8237 je označenie použitého čipsetu - nie typu a výrobcu ....[/quote]
Myslím, že se jedná o desku EPoX EP-8KRAI ...no konektor SATA to má, jen nevím jestli I nebo II, ale o zpětný kompatibilitě jsem se dozvěděl, že by neměla být problém, akorátjsem četl, že právě tenhle čipset má problém pokud chci bootovat z disku PATA?
Z těch dvou disků bych vzal druhý - 7200.12. A systém dal na ten nový, protože bude výrazně rychlejší než ty dva staré. BTW, nějaký rozumný důvod tam ty dvě Barracudy nechávat?
[quote=sipor;348090]Myslím, že se jedná o desku EPoX EP-8KRAI ...no konektor SATA to má, jen nevím jestli I nebo II, ale o zpětný kompatibilitě jsem se dozvěděl, že by neměla být problém, akorátjsem četl, že právě tenhle čipset má problém pokud chci bootovat z disku PATA?[/quote]
Ak si sa rozhodol pre nákup nového SATA disku do tvojej zostavy navrhujem :
- nainštalovať windows na sata disk - jednak bude výhoda vo väčšej rýchlosti hdd, druhak sa vyhneš možným problémom pri bootovaní (ak by teda vôbec nastali)
- ak nie je možná nová inštalácia (alebo sa ti jednoducho nechce znovu všetko inštalovať) je možnosť preniesť systém na druhý (sata) disk pomocou nástroja AcronisTrueImage, ktorý sa napríklad nachádza na Hiren's BootCD 10.1
Ak si sa rozhodol pre nákup nového SATA disku do tvojej zostavy navrhujem :
- nainštalovať windows na sata disk - jednak bude výhoda vo väčšej rýchlosti hdd, druhak sa vyhneš možným problémom pri bootovaní (ak by teda vôbec nastali)
- ak nie je možná nová inštalácia (alebo sa ti jednoducho nechce znovu všetko inštalovať) je možnosť preniesť systém na druhý (sata) disk pomocou nástroja AcronisTrueImage, ktorý sa napríklad nachádza na Hiren's BootCD 10.1
Via VT8237 NEPODPORUJE SATAII disky (většinou je vůbec nevidí). Doporučuji koupit WD (5000AAKS např) a ten jumperem přepnout na SATA I.
[quote=johny__g;348098]Z těch dvou disků bych vzal druhý - 7200.12. A systém dal na ten nový, protože bude výrazně rychlejší než ty dva staré. BTW, nějaký rozumný důvod tam ty dvě Barracudy nechávat?[/quote]
No máš pravdu, rozumný důvod nejspíš nemám, jen se mi asi nechtělo všechno přeinstalovat a navíc se nerad zbavuju starých věcí, když ještě fungujou :) , ale asi máš pravdu...
[quote=robky;348099]Ak si sa rozhodol pre nákup nového SATA disku do tvojej zostavy navrhujem :
- ak nie je možná nová inštalácia (alebo sa ti jednoducho nechce znovu všetko inštalovať) je možnosť preniesť systém na druhý (sata) disk pomocou nástroja AcronisTrueImage, ktorý sa napríklad nachádza na Hiren's BootCD 10.1[/quote]
...jen by mě zajímalo když použiju ten Acronis, jestli zůstanou i instalace programů atd., nebo kromě systému všechno znova?
[quote=speedsnail;348108]Via VT8237 NEPODPORUJE SATAII disky (většinou je vůbec nevidí). Doporučuji koupit WD (5000AAKS např) a ten jumperem přepnout na SATA I.[/quote]
Děkuju za tip ...a snesou se staré disky Seagate s WD? Někde jsem četl, že to nebývá pravidlem, nebo doporučujete se jich opravdu zbavit a nechat jen nový SATA?
No máš pravdu, rozumný důvod nejspíš nemám, jen se mi asi nechtělo všechno přeinstalovat a navíc se nerad zbavuju starých věcí, když ještě fungujou :) , ale asi máš pravdu...
[quote=robky;348099]Ak si sa rozhodol pre nákup nového SATA disku do tvojej zostavy navrhujem :
- ak nie je možná nová inštalácia (alebo sa ti jednoducho nechce znovu všetko inštalovať) je možnosť preniesť systém na druhý (sata) disk pomocou nástroja AcronisTrueImage, ktorý sa napríklad nachádza na Hiren's BootCD 10.1[/quote]
...jen by mě zajímalo když použiju ten Acronis, jestli zůstanou i instalace programů atd., nebo kromě systému všechno znova?
[quote=speedsnail;348108]Via VT8237 NEPODPORUJE SATAII disky (většinou je vůbec nevidí). Doporučuji koupit WD (5000AAKS např) a ten jumperem přepnout na SATA I.[/quote]
Děkuju za tip ...a snesou se staré disky Seagate s WD? Někde jsem četl, že to nebývá pravidlem, nebo doporučujete se jich opravdu zbavit a nechat jen nový SATA?
Vzájemná kompatibilita disků je nějaký blábol... Snesou se bez problémů.
Každopádně bych disk koupil z e-shopu s možností vrácení do 14 dnů. Protože ten chipset prostě dělá s novými Sata II disky problémy. Je tu o tom více témat a já sám mám desku se stejným chipsetem. Seagate 7200.11 ani po přepnuti jumperem neviděla, WD3200AAKS v režimu Sata II nefunkční, po přepnutí na SATA I jej už druhým rokem bez problému používám.
Každopádně bych disk koupil z e-shopu s možností vrácení do 14 dnů. Protože ten chipset prostě dělá s novými Sata II disky problémy. Je tu o tom více témat a já sám mám desku se stejným chipsetem. Seagate 7200.11 ani po přepnuti jumperem neviděla, WD3200AAKS v režimu Sata II nefunkční, po přepnutí na SATA I jej už druhým rokem bez problému používám.
[quote=sipor;348124]No máš pravdu, rozumný důvod nejspíš nemám, jen se mi asi nechtělo všechno přeinstalovat a navíc se nerad zbavuju starých věcí, když ještě fungujou :) , ale asi máš pravdu...
...jen by mě zajímalo když použiju ten Acronis, jestli zůstanou i instalace programů atd., nebo kromě systému všechno znova?[/quote]
Nový systém bude přesná kopie toho starého včetně všech programů, doplňků atd. S tím zbavováním se starých věcí máš pravdu, ale disky nemusíš vyhazovat, dají se ještě prodat. Na aukru bez problémů.
...jen by mě zajímalo když použiju ten Acronis, jestli zůstanou i instalace programů atd., nebo kromě systému všechno znova?[/quote]
Nový systém bude přesná kopie toho starého včetně všech programů, doplňků atd. S tím zbavováním se starých věcí máš pravdu, ale disky nemusíš vyhazovat, dají se ještě prodat. Na aukru bez problémů.