Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Znepřístupnění části disku

Zoidik (1405)|18.2.2010 10:54
Zdravím. Včera jsem reinstaloval starý notebooku Acer Travelmate 2310. Instaloval jsem Win XP. Proběhlo formátování HDD, kopírování instalačních souborů na disk a naběhl průvodce instalací s odečtem času. Když zbývalo 34 minut do konce, tak se zasekl celý notebook a byl jsem nucen restartovat. Tento postup jsem opakoval ještě jednou a instalace se opět sekla a tom samém místě. Dostal jsem podezření, že asi s diskem neni něco v pořádku, při třetím pokusu jsem si disk rozdělil na dva oddíly 15,5GB a zybtek do 40GB. Systém jsem začal instalovat na ten větší cca 25GB a instalace proběhla zcela korektně. Domnívám se tedy, že disk je nějakým způsobem poškozen, zřejmě chybný povrch, nebo clustery. Pokud bych spustil scandisk a provedl kontrolu HDD, tak by měl objevit chybné části disku. Pokud by se to povedlo, tak bych tuto oblast potřeboval zakázat aby na ni systém nepřistupoval, lépe řečeno aby byla neviditělná a na nějakou dobu tyto problémy eliminovat dokud bych neměl schválenou investci do nového HDD nebo se poškozená část disku více nerozšířila. Můj dotaz tedy zní, jak tuto oblast disku umrtvit?
EditorPO (2819)|18.2.2010 11:33
Na [FONT=Comic Sans MS]- Hiren's BootCD - [/FONT]máš HDDregenerator[FONT=Comic Sans MS].[/FONT] Skontroluje disk a prípadné vadné sektory opraví.
Zoidik (1405)|19.2.2010 20:28
Teď si hraju s tím Hirensem a našel jsem sice analýzu cylindrů, ale moc se v tom nevyznám, moje angličtina není zrovna nejlepší a kdyby se k tomu našel nějaký návod nejlépe CZ, bylo by to fajn.... nebo ason jestli můžeš napsat nějaký polopatistický postup pls.
Georginek (2957)|20.2.2010 18:52
Stahni si program HirensBOOT CD, vypal to jako Image. Restartuj, v Biosu nastav jako prvni boot z CD, potom nabootuj z HirensCD, spust HardDisk tools pak HDD regenerator, dej moznost 3(myslim tj najit a opravit) nech bezet....
Najde to a opravi vadne sektory(bez ztraty dat) ktere s nejvetsi pravdepodobnosti zapricinuji zasekavani disku.........
Ale pocitej s tim ze par hodin to pojede. :D
Zoidik (1405)|26.2.2010 07:09
[quote=Georginek;351350]
Ale pocitej s tim ze par hodin to pojede. :D[/quote]

Pod pojmem pár hodin jsem si představoval 10 - 20 hodin... ne cca 6 dní nepřetržité kontroly :angry nicméně na jednu stranu to aj chápu.... A taky jsem pochopil ten tvůj smích......
Dojigiri (1629)|26.2.2010 09:28
Máš nejnovější Hirens? Na starších verzích (9.x) byla starší verze HDDreg., která je velmi výrazně (cca 10x) pomalejší než ta, co je na hirens v 10.x.

(pokud máš starší a chtěl bys spustit novou verzi, nemusíš spouštět kontrolu znova od začátku, ale stačí si zapsat aktuální pozici a spustit to od ní - lze zadat před začátkem testu)
Zoidik (1405)|26.2.2010 10:08
Jj, stahoval jsem tu nejnovější co tam byla... Toho nastavení jsem si všimnul :-)
Dojigiri (1629)|26.2.2010 12:12
Tak to je divný že to trvá tak dlouho ... ledaže by tam těch vadných sektorů bylo hodně (ukazuje se to dole - found/recovered nebo tak nějak) na 60 GB je 6 dní fakt dost, já měl projetej 500 GB disk za noc ... (ale zase tam moc vadných nebylo, asi 2)
Zoidik (1405)|26.2.2010 12:49
Ksyž jsem to hypnotizoval večer, tak se udělalo 1% a ničeho jsem si nevšiml. Kouknu jak budu doma.

Důvod proč tuhle kontru dělám je ten, že ten notebook před nějakou dobou měl rpoblém se vypnout, dalo se to udělat jenom dlouhým držením tlačítka nebo vytažením baterky. Pravda je, že z něj foukal hodně horký vzduch, takže jsem vyměnil teplovodivou pastu na CPU a chipsetu a situace se zlepšila asi tak na měsíc, potom opět začal notebook blbnout. Otec se pořád bránil reinstalu. Nakonec jsem ho reinstaloval a instalace mi dvakrát zamrzla při 34 minutách do konce. ROzdělil jsem disk a nainstaloval windows na druhý oddíl bez problému. Poté jsem zkoušel hirense a povedlo se mi zrušit instalaci winů. Tak jsem je instaloval na první oddíl disku a bez problému. včetně aplikací. Jenže včera opět začal foukat vařící vzduch, byl v takovém stavu, že fungovala jenom myška v USB a otevřel jsem pouze tento počítač a dostal se do ovládacích panelů. Vypnutí proběhlo vytažením baterky. tak jsem psutil opět hirence dle výše uvedeného návodu a má to trvat těch 6 dní, tak jsem zvědav jak to bdue až přijdu domů.
Zoidik (1405)|5.3.2010 17:52
Dle Hirense je disk OK. Zkouším tedy memtestem udělat paměti. Jako poslední možnosti si nechávám upgrade biosu.

Ntb se neustále přehřívá ve windowsech a po končení jedné aplikace vytuhne a jediné co jde dělat, tak hýbat myškou.
Zoidik (1405)|7.3.2010 13:28
Memtest taky proběhl OK, běžel cca 12 hodin. Ještě mě napadlo, že bych mohl udělat flash biosu. Když jsem ho stáhnul z oficiálních stránek aceru přímo pro travelmate 2310 tak ten bios je neni určen pro tento typ notasu a neflashne se :confused: když jsem koukal po jiném biosu na tento notas, tak jsem něco našel, ale hlásily ty flashe chybu a okamžitě se vypínali. Máte někdo nějakou zaručenou stránku na biosy, nebo radu, jak tohle vyřešit?
durib (1141)|7.3.2010 15:33
[quote=EditorPO;350389]Na [FONT=Comic Sans MS]- Hiren's BootCD - [/FONT]máš HDDregenerator[FONT=Comic Sans MS].[/FONT] Skontroluje disk a prípadné vadné sektory opraví.[/quote]

Vadny sektor v domacich podminkach opravit nelze. Jde jej jen prealokovat, coz dela HDD sam, dokud ma volne sektory (to lze videt ve SMART). Pri lehke magneticke opotrebovanosti obcas na velmi kratkou chvilku pomuze Low level format, ale HDD se tim rozhodne nespravi. Nebo lze sektory lokalizovat a pomoci ruznych partition je obejit. Na nejake utility bych se nespolehal, nekdy ukazou chybu a nekdy ne. Pokud je tedy opravdu takto vadny HDD, nema cenu jej jiz pouzivat. Akorat muzes prijit o data.
Zoidik (1405)|7.3.2010 17:17
Jestli je skutečně vadný nevím, dle otestování hirensem je OK. Teď jsem flashnul bios u ntb, tak jsem zvědav jak se bude chovat.
Alf (305)|7.6.2010 19:28
Zdravim. Mám s timto noťasem podobný problém. Kdyz instaluju Windows XP, tak jde vše v pohodě do ty doby, než naskočí okno pro zadání sériového klíče. Tam přestane fugovat klávesnice a touchpad. Pomocí externí klávesnice a myši Win nainstaluju, ale po instalaci klávesnice ntb ani TP nefungují. Ntb také nejde vypnout podržením vypínacího tlačítka. Pokud ho ale spustím v nouzovém režimu, klávesnice i TP fungují normálně.
Dík za každou radu.