Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Wi-FI pripojeni na hernim PC

Aytech (475)|23.2.2010 09:53
Dobry den,
Chtel bych poprosit o radu od zkesenejsich:
Mam doma 1 PC no a par dalsich mobilnich pocitadel. vsechno se pripojuje na net pres wifinu, krome toho stolniho PC, ktere je pripojeno k routeru pres kabel hlavne proto ze na tom dost casto hraju hry online. Mam to tak nastaveno uz par let,ale napadlo me ze jsem mozna trochu konzervativni, a moderni bezdratova technologie by uz mohla nahradit ten zatraceny kabel pres cely obyvak :idea

Kdybych dal do PCIx1 neco kvalitnejsiho, treba tohle:
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]

Myslite ze tim bych ten kabel mohl plne nahradit?

Diky za kazdy nazor a radu
EditorPO (2819)|23.2.2010 11:49
Ano, aj keď wifi nikdy úplne nenahradí kabel. Môžu sa prejaviť problémy hlavne pri hraní spomínaných online hier a to z dôvodu možného rušenia.
Weeman (90)|23.2.2010 13:35
nepoznas rozdil ... pokud ovsem nemas rychlepsi pripojeni k netu jak wifinu :D
mpitman (206)|23.2.2010 14:06
No tak s tim "nepoznas rozdil" bych byl velmi opatrny. Nejak stale nesdilim nadseni nekterych lidi s upnym nahrazenim kabelu pomoci WiFi. WiFi je skvele a pohodlne, ale u desktop PC mi to prijde zbytecne - radeji nejak hezky zamaskovat ten kabel. Zalezi samozrejme na sile a stabilite signalu a zarusenosti okoli, navic nevim jak je na tom WiFi 'n' ale co mam zkusenosti s b/g tak tam k obcasnemu kratkemu zpomaleni/vypadku dochazi, coz zrovna pri hrani online muze byt smrtelne :-). Navic pokud vse jede pres WiFi tak to sdili jedno pasmo a kopirovani souboru mezi dvema PC bude pri pripojeni WiFi-Router-WiFi zhruba polovicni rychlosti nez LAN-Router-WiFi.
Aytech (475)|23.2.2010 15:41
Ruseni asi tam bude, router a PC jsou nedaleko od televize a je tam i hi-fi, pak spousta obsazenych zasuvek v okoli... Prave me napadlo jestli ti vykonnejsi Wi-Fi karty s tim umeji nejak poradit, vzdyt ten cenovy rozdil se musi v necem poznat...
'n' router neumi, takze bude na 'g' cku..
Weeman (90)|23.2.2010 16:09
[quote=mpitman;352312]No tak s tim "nepoznas rozdil" bych byl velmi opatrny. Nejak stale nesdilim nadseni nekterych lidi s upnym nahrazenim kabelu pomoci WiFi. WiFi je skvele a pohodlne, ale u desktop PC mi to prijde zbytecne - radeji nejak hezky zamaskovat ten kabel. Zalezi samozrejme na sile a stabilite signalu a zarusenosti okoli, navic nevim jak je na tom WiFi 'n' ale co mam zkusenosti s b/g tak tam k obcasnemu kratkemu zpomaleni/vypadku dochazi, coz zrovna pri hrani online muze byt smrtelne :-). Navic pokud vse jede pres WiFi tak to sdili jedno pasmo a kopirovani souboru mezi dvema PC bude pri pripojeni WiFi-Router-WiFi zhruba polovicni rychlosti nez LAN-Router-WiFi.[/quote]

samozrejme v ramci LAN rozdil bude, ale v ramci WAN sem toho nazoru, ze rozdil nebude ... preci nema vyssi prenosovou rychlost "internetu" nez lokalni lokalni wifi ..?? o tom, ze by wifi vykazovala nejake "lagy" a diky tomu byla pricinou smrti elfu, vojaku a jinych ve virtualnim svete tak o tom sem jeste neslysel :)) mozna mi neco unika ... kazdopadne bych to minimalne pro zajimavost otestoval jaky bude rozdil ..
mpitman (206)|24.2.2010 11:29
[quote=Weeman;352339]samozrejme v ramci LAN rozdil bude, ale v ramci WAN sem toho nazoru, ze rozdil nebude ... preci nema vyssi prenosovou rychlost "internetu" nez lokalni lokalni wifi ..?? o tom, ze by wifi vykazovala nejake "lagy" a diky tomu byla pricinou smrti elfu, vojaku a jinych ve virtualnim svete tak o tom sem jeste neslysel :)) mozna mi neco unika ... kazdopadne bych to minimalne pro zajimavost otestoval jaky bude rozdil ..[/quote]

I s tou vyssi rychlosti pripojeni do internetu nez je realna rychlost WiFi uz se da v soucasne dobe kalkulovat a o tom jsem neuvazoval. Problem muze byt v kratkodobych vypadcich spojeni vlivem ruseni - prave to je chovani, ktere u sebe obcas pozoruji a prave v tu chvili je chudak virtualni bojovnik bez dozoru a v ohrozeni :-)

Jinak pro tazatele, televize a hi-fi pravdepodobne rusit WiFi nebudou (pracuji v naprosto odlisnem frekvencnim pasmu) a rozvod elektriny uz urcite ne. Problem muze byt jiny zdroj WiFi signalu na stejnem/blizkem kanalu (treba od souseda) a nebo Bluetooth (i kdyz tam se tvrdi, ze se s WiFi nerusi) atd, proste cokoliv co pracuje v pasmu 2,4GHz.
MartyMcFly (222)|24.2.2010 12:33
Zdravím,
WiFi za poslední roky opravdu vyspěla a dozrála. Zvýšila se teoretická propustnost a nastalo i snížení latencí. V některých případech bych se nebál nahradit kabel za bezdrát, ale takové řešení se ještě prostě nehodí všude. Je to jen vlna, která může velmi snadno být vystavena nějaké negativní síle, která ruší a degraduje signál např. elektromagnetické pole spotřebičů, přepáleným signálům z jiné sítě pracující na stejné frekvenci a kanálu či zaraušenému prostředí apod.

Proto takové implementaci doma na malé ploše bych se nebránil, ale na druhou stranu je třeba zvážit vše pro a proti. WiFi prostě není kabel a může být někdy nestabilní či může zvýšit ping, který až donedávna byl např. 2 - 3ms na 6 - 8 ms i víc. Vše záleží na zařízení, kvalitě signálu atd. Osobně si myslím, že doma je to poměrně dobrá náhrada, ale nikdy bych takovéto řešení neimplementoval ve firmě či větším objektu.

Vzpomínám si na jednu firmu v Teplicích nad Metují, která se zabývá opracováváním kamenů. Původně měli WiFi, ale ta lehla, protože když zapnuli ty svoje stroje tak všechno umřelo. Tak se natáhnul kabel Cat5e klasika nestíněná, která šla dílnou do počítačů. Všechno zase běželo jak mělo až do doby kdy zapnuli zase stroje nastal strašněj loos a výpadky. Proto se kabel opět přetáhnul na stíněný trochu se to zlepšilo, ale pořád i na kabel to bylo hrozný. V posledním tažení jsem natáhnul optiku a všechno jede.

Proto každá technologiie má svoje pro a proti a doporučuji zvaž jestli tohle má cenu a vyplatí se ti to, protože co si budemem povídat WiFi a bezdrát obecně ať to je 2,4GHz nebo 5GHz je "méně" spolehlivý než kabel nebo optika.

Howk.
Aytech (475)|24.2.2010 20:32
Dekuji za rady, vypada to ze s tim asi jeste pockam ;) Internetove pripojeni je sice rychle (30/1.5), ale router neni nejkvalitnejsi (D-Link DI-524), pokud na PC neco stahuji pres torrent, tak pres PDA se nemuzu ani pripojit, wifi karta spolu s kvalitnym routerem uz bude drahym experimentem ;)
Bydlim v panelaku, pokud dam vyhledat wifi, tak me vyskoci minimalne 10 pr.bodu, BT mam a pouzivam na 5 zarizenich, takze ruseni urcite bude. Ve hre, kdyz na nepratele zamiris ostrelovackou a selze spojeni, by me to asi pekne nas**lo a vyhodil bych ten experiment z okna :D
Weeman (90)|26.2.2010 08:59
virtuální bojovnící prostě potřebují pořádný kabel :D :) ... jenze takovej sniper na kabelu? to je prece spatny, kazdy ho najde, staci jit po kabelu ... :D:D ne ted vazne ... v panelaku je to o neco horsi ... nejlepsi bude (pokud mas tu moznost) vyzkouset to a uvidis ... neda se asi jednoznacne rict, v kterem pripade bude vyhodnejsi to a to ... ve firmach atd. polati nejaka obecna i nepsana pravidla a doporuceni, ale doma je proste doma :) vyzkousej a pak dej vedet ja to jede :)
Aytech (475)|26.2.2010 19:49
Jo, to urcite zkusim, pak tuto tematu jeste ozivim ;)