Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Jak na mojí síť ?

fakír (35)|3.3.2010 11:25
Prosím potřeboval bych poradit s realizací sítě viz. nákres hlavně s nastavením routerů.



Snad je nákres dost srozumitelný takhle nějak to bude. Chci využít router ASUS protože v síti je zapojen a momentálně je k němu připojen CDMA modem. Po instalaci ADSL přibude modem D-Link. Potřebuju taky poradit s přístupem z venčí do PC a NB a hlavně ke kamerám ( asi Web server ? ) prostě abych zadal IP adresu a pak nějaký login a viděl bych stream z kamery. Moje IP adresa bude statická.

Díky za každou radu.
durib (1141)|3.3.2010 11:45
Na co budes mit 2 routery? Je to kvuli tomu, ze ASUS ma wifi a d-link zase podporu ADSL 2?
Pokud ano, tak nastaveni routeru musi byt takove, aby router, na kterem bude internetove spojeni byl i zaroven DHCP server. Ten druhy musis nastavit (degradovat) na switch- zrusit DHCP a zmenit jeho IP na nejakou, ktera neni ve vyberu DHCP na prvnim. Take musis nastavit RIP direction u obou na Both. Tim ti budou komunikovat mezi sebou. To je ode me vse, s kamerami na koaxialu a spojenim pres PC jsem se jeste nesetkal.
fakír (35)|3.3.2010 12:47
Router ASUS jak jsem psal je momentálně spojen s CDMA a síťovou tiskárnou. CDMA příjde nahradit ADSL. ASUS chci zanechat protože na něj připojím ext.USB HDD a taky bych na něm chtěl zprovoznit HTTP server s PHP. Správně si to odhadl ASUS má Wifi a D-Link podporu ADSL.

Kamery jsou CCD analogové a s DVR jsou spojeny konektorem BNC/koaxiálem to je celkem běžný způsob. IP kamery jsou spojeny RJ 45 UTP jestli se nepletu.
Weeman (90)|3.3.2010 15:38
sakrys, hodne zajimave tema. nemam teda namysli ty aktivni prvky atd., ale ty kamery :) taky bych neco podobneho jednou planoval. hlavne je tady zajimave to sledovani toho videa prez internet ... ja bych to typoval na IIS a Webovy server.
fakír (35)|3.3.2010 15:45
S těma kamerama to jde i velice jednoduše. Třeba soft: Yawcam 0.3.0
MartyMcFly (222)|4.3.2010 10:37
Zdravím,
Realizace této sítě by mě nedělala problém, ale jak se dívám na ten nákres tak někde zřejmně chce něco jako video server asi na nějaké prodejně nebo ve firmě. Dle nákresu z kamer jdou koaxiální kab. tzv., že kamery jsou staršího "data" a ještě se nejedná o kamery z nových sériích, které již běží na Cat5e + PoE.

P.S. Na tom počítači může běžet Linux nebo Windows a nemusí se jednat třeba v případě Windows o serverovou edici může se použít klasický XP Prof. takové aplikace jsem již viděl jsou naprosto bezproblémové.

V případě, že počítač bude využit jako videoserver doporučuji do něj připojit externí disk pro záznam dat, protože řešení přes USB hub v Asus Routeru není moc dobré. Router by měl routovat nebo sloužit jako AP či AD-hoc, ale to je opravdu můj názor. Hlavně pokud se bude využívat na ukládání dat z kamer tak tam bude stabilní zátěž a na to není USB stavěné.

To by byl z mé strany jen takový "zevrubný" soupis postřehů. Jen by mě zajímalo jestli to bude opravdu použité jak jsem vydedukoval.

Howk.
fakír (35)|4.3.2010 11:12
Odhalil si to skoro přesně:thumb
Jen se nejedná o firmu ani o prodejnu, ale o rodinný dům který je "na samotě u lesa". Na PC běží opravdu jak Linux ( Mandriva ) tak Win XP Home. Kamery jsou staré cca 14dní :notsure a jsou momentálně dočasně připojeny do USB DVR a to bude během chvíle nahrazeno něčím takovým http://www.oxe.cz/DVR-KPD-672/
tak odpadne nutnost ext.HDD pro záznam připojený k PC.
K ASUSU měl být připojený HDD pro ukládání stahovaných dat a pro provoz php serveru ( v tom ještě nejsem uplně rozhodnutý )
MartyMcFly (222)|4.3.2010 13:09
Zdravím,
Tak skoro přesně to jsem rád, ale máš docela dobrý zabezpečení domu takový nemám ani já, ale proti gustu ..

Každopádně jsem toho názoru, že by měl být provoz v rámci takového řešení "centralizovaný" ušetří se tím spoustu problémů, které mohou nastat. A v Linuxu není problém udělat mount zařízení do /dev/ a používat ho jako běžný disk. Ve Windows je třeba řešení mnohem lepší a rychlejší (pokud máš rád klikátka).

V každém případě tvůj nákres bude pracovat i když jak jsem tady napsal udělal by jsem změny směrem k centralizaci tj. minimalizace chyb, centrální správa a lepší a rychlejší řešení problémů.

Howk.
fakír (35)|4.3.2010 15:08
Tak jestli můžeš tak šup sem s návrhem jak by si to řešil ty. Rád si nechám poradit :thumb
fakír (35)|10.3.2010 11:28
Hmm tak asi nemůže:notsure

Nikdo žádnej další návrh nebo radu ?