V pár krocích vám ukáži stručný, ale výstižný návod na instalaco samotného chladiče. Instalaci ventilátoru na ližiny zvládne každý, i bez návodu.
Popisky fotografií:
1.Potřebné komponenty, periferie které jsou potřeba na tento úkon.
2. Odšroubování všech šroubků, POZOR ještě 3 šroubky jsou na krytce výstupů DVI a HDMI.
3. Vše je důležité odmastit technickým benzínem,nainsatalujte chlatič VRM, pokud máte ATI Radeon 5850/5870, pokud ne, nalepte přibalené pasivky.
4.vše ještě jednou pro jistotu odmaštěte, na nic nezapomeňte.
5. Nalepte pasivky na paměti, VRM a nakonec rovnoměrně naneste nízkou vrstvu teplovodivé pasty.
6. Nasaďte chladič, dotáhněte ho přibalenými šrouby s pružinkami. Pozor na typ grafické karty, a rozteče děr, např. pro ATI R 4870/5850/5870 je použitelná pouze varianta B, to jsou prostřední díry.
7. Slabší grafickou kartu tento chladič uchladí bez problému i pasivně, i můj Radeon 5850 zvládne pasivně v 2D a krátkodobě 3D(maximálně 3 hodiny, jinak jsou teploty kolem 95°C bez OC
8.takto to má podle mě vypadat. Alespoň 2*120mm fany, zregulované na 600rpm. vše v Case je zregulované na 600-750RPM, ale silent tento výtvor rozhodně nenazívám.
Komu se návod líbil,nebo ho zaujal nechť ať mé počínání ohodnotí Reputačními body, Děkuji vám a doufám, že byl pro vás Tento jednoduchý návod něčím přínosný.
Jen pro zajímavost: Ve 2D s ventilátory Noctua zregulovanými na 600RPM je slyšet velmi nízký hluk, jádro karty má 30°C což mi přijde opravdu skvělé, teplotu jsem měžil pomocí programu GPU-Z.
Popisky fotografií:
1.Potřebné komponenty, periferie které jsou potřeba na tento úkon.
2. Odšroubování všech šroubků, POZOR ještě 3 šroubky jsou na krytce výstupů DVI a HDMI.
3. Vše je důležité odmastit technickým benzínem,nainsatalujte chlatič VRM, pokud máte ATI Radeon 5850/5870, pokud ne, nalepte přibalené pasivky.
4.vše ještě jednou pro jistotu odmaštěte, na nic nezapomeňte.
5. Nalepte pasivky na paměti, VRM a nakonec rovnoměrně naneste nízkou vrstvu teplovodivé pasty.
6. Nasaďte chladič, dotáhněte ho přibalenými šrouby s pružinkami. Pozor na typ grafické karty, a rozteče děr, např. pro ATI R 4870/5850/5870 je použitelná pouze varianta B, to jsou prostřední díry.
7. Slabší grafickou kartu tento chladič uchladí bez problému i pasivně, i můj Radeon 5850 zvládne pasivně v 2D a krátkodobě 3D(maximálně 3 hodiny, jinak jsou teploty kolem 95°C bez OC
8.takto to má podle mě vypadat. Alespoň 2*120mm fany, zregulované na 600rpm. vše v Case je zregulované na 600-750RPM, ale silent tento výtvor rozhodně nenazívám.
Komu se návod líbil,nebo ho zaujal nechť ať mé počínání ohodnotí Reputačními body, Děkuji vám a doufám, že byl pro vás Tento jednoduchý návod něčím přínosný.
Jen pro zajímavost: Ve 2D s ventilátory Noctua zregulovanými na 600RPM je slyšet velmi nízký hluk, jádro karty má 30°C což mi přijde opravdu skvělé, teplotu jsem měžil pomocí programu GPU-Z.
parada :thumb
ja sem zajtra postnem instalaciu prolimatech + VRM R4 a samozrejme nejake testy bez OC a OC ake budu teploty
ja sem zajtra postnem instalaciu prolimatech + VRM R4 a samozrejme nejake testy bez OC a OC ake budu teploty
Bylo by dobré, kdyby jsi udělal sérii teplotních testů s ref. chladičem a poté sérii testů s novým chladičem ... aby bylo možno jednoduchého srovnání (např. FurMark, 3DMark, pár her - Crysis / Far Cry 2 / atd.). Samozřejmě bez OC a poté s OC ;)
[quote=kevin00;355367]Bylo by dobré, kdyby jsi udělal sérii testů s ref. chladičem a poté sérii testů s novým chladičem ... aby bylo možno jednoduchého srovnání (např. FurMark, 3DMark, pár her - Crysis / Far Cry 2 / atd.). Samozřejmě bez OC a poté s OC ;)[/quote]
no s referencnim nemam
S1rev2 mam tieto -
vantage na 765/1250
vantage na 900/1250
vantage na 920/1250
vantage na 1000/1250
heaven na 920/1250
heaven na 950/1250
heaven na 980/1250
heaven na 1000/1250 - si pamatam tie hrozostrasne teploty :D
hry nemam...mozno dneska dirt,TF2,bioshock
edit:furmark tiez lahko spravim
no s referencnim nemam
S1rev2 mam tieto -
vantage na 765/1250
vantage na 900/1250
vantage na 920/1250
vantage na 1000/1250
heaven na 920/1250
heaven na 950/1250
heaven na 980/1250
heaven na 1000/1250 - si pamatam tie hrozostrasne teploty :D
hry nemam...mozno dneska dirt,TF2,bioshock
edit:furmark tiez lahko spravim
Tak udělej s Accelerem ještě pár her, jestli nějaké máš, ale zabere to celkem dost času ... ale imho bylo by to myslím dobré srovnání ;)
[quote=kevin00;355371]Tak udělej s Accelerem ještě pár her, jestli nějaké máš, ale zabere to celkem dost času ... ale imho bylo by to myslím dobré srovnání ;)[/quote]
no cas mam tak do 00.00 a potom musim zalomit lebo o 5tej sa zle stava :)
ale skusim kazdu hru aspon na 20min...nebude to ono ale aspon +/-
no cas mam tak do 00.00 a potom musim zalomit lebo o 5tej sa zle stava :)
ale skusim kazdu hru aspon na 20min...nebude to ono ale aspon +/-
Tak chladič osadíš třeba za 3 dny, až budeš mít dotestováno. Myslím, že by se na srovnání podívalo více lidí, než jen já a VLAN ;) :D
taky zkouším, mám ty hodnoty schovaném, tak teď to ještě zkusím všechno s Prolimatechem, výsleky budou tak zítra večer, jinak ověřené kladivo na Radeon 5850 je GTA IV, tam pustím bechmark tak na 4 hodiny přes noc, zítra podám hlášení o všech hrách :D
[quote=kevin00;355377]Tak chladič osadíš třeba za 3 dny, až budeš mít dotestováno. Myslím, že by se na srovnání podívalo více lidí, než jen já a VLAN ;) :D[/quote]
sorry ale neosadim :) na tento chladic cakam mesiac aj pol tak ked uz pride tak ho tam hned dam :)
snad vam bude stacit to co sem dam :)
sorry ale neosadim :) na tento chladic cakam mesiac aj pol tak ked uz pride tak ho tam hned dam :)
snad vam bude stacit to co sem dam :)
Tak už jsem dokončil testy, amůžu vám říct, není to tak špatné.
kartu jsme zatím otestoval v deseti hrách a furmarku. 10 her(Crysis, Crysis warhead, GTA IV, Dragons Age, NFS Shift, Bioshock I+ II, Risen, Cryostasis, L4D, Colin McRae Dirt 2 + DX11)
Teploty jádra klesly na již přijatelnou hodnotu v zátěži furmarkem, z 73°C na 52°C(jádro), VRM má 65°C(z 71°C) a paměti 57°C(z 55°C).
Ve hrách se Grafika zahrála nejvíce v Crysis, a to jádro na 48°C VRM na 63°C a paměti na 48°C. V ostatních hrách se karta zahřála méně, je vidět náročnost Crysis. Hrál jsme s 8AA, res. 1680*1050 a16AA. Dále se pěkně zahřály paměti v GTA IV, ale na ty možná dokoupím kvalitnější pasivky třeba od Zalmanu.
Karta byla s mírným OC na taktech 800/1200/4500. Všechny fany v PC byly zregulované, na hodnoty kolem 700rpm. Dále bylo v PC přetaktované CPU E8400 na hodnotu 3,6Ghz.
kartu jsme zatím otestoval v deseti hrách a furmarku. 10 her(Crysis, Crysis warhead, GTA IV, Dragons Age, NFS Shift, Bioshock I+ II, Risen, Cryostasis, L4D, Colin McRae Dirt 2 + DX11)
Teploty jádra klesly na již přijatelnou hodnotu v zátěži furmarkem, z 73°C na 52°C(jádro), VRM má 65°C(z 71°C) a paměti 57°C(z 55°C).
Ve hrách se Grafika zahrála nejvíce v Crysis, a to jádro na 48°C VRM na 63°C a paměti na 48°C. V ostatních hrách se karta zahřála méně, je vidět náročnost Crysis. Hrál jsme s 8AA, res. 1680*1050 a16AA. Dále se pěkně zahřály paměti v GTA IV, ale na ty možná dokoupím kvalitnější pasivky třeba od Zalmanu.
Karta byla s mírným OC na taktech 800/1200/4500. Všechny fany v PC byly zregulované, na hodnoty kolem 700rpm. Dále bylo v PC přetaktované CPU E8400 na hodnotu 3,6Ghz.
takze konecne to mam vsetko zmontovane aj ja :o)
sice som to robil na 2x,lebo 2h stvrtok mi nato nestacili :)
tak ale vysledky, este nie vsetky ale jeden taky exemplarny na dobre porovnanie
OC na 1000/1250, V 1.3
vantage->
AC + 2x120 (ventilatory po celej ploche accelera) vs Prolimatech MK-13(jeden ventilator na celej ploche prolimatechu a jeden mozno na +/- 1/2 - tak su upevnene + musim mat troska otocney ventilator kvoli sata kablom) + VRM R4
vysledky merane cez everest:
DispIO: max 76 vs max 56 (rozdiel 20st)
MemIO: max 113 vs max 67 (rozdiel 46st)
DispIO: max 103 vs max 66 (rozdiel 37st)
VRM: max 86 vs max 76 (rozdiel 10st)
teploty vrm sa mi nejako nezdaju resp prilis vysoke,tak este vrm dotiahnem a potestujem
ale zatial :thumb
sice som to robil na 2x,lebo 2h stvrtok mi nato nestacili :)
OC na 1000/1250, V 1.3
vantage->
AC + 2x120 (ventilatory po celej ploche accelera) vs Prolimatech MK-13(jeden ventilator na celej ploche prolimatechu a jeden mozno na +/- 1/2 - tak su upevnene + musim mat troska otocney ventilator kvoli sata kablom) + VRM R4
teploty vrm sa mi nejako nezdaju resp prilis vysoke,tak este vrm dotiahnem a potestujem
ale zatial :thumb
dalsi test na VRM
na kartu som dal prolimatechom dodvany pasiv, takty 765/1125, furmark na 200sec - teploty VRM 94st
s thermalrightom VRM R4, furmark na 200sec=62st
rozdiel 32st
sice som do chladenia investoval cca 2000 ale rozdiel v teplotach tomu zodpoveda...z max stupnov co dosahovala karta s accelerom S1rev2 sa useklo 32-47st
na kartu som dal prolimatechom dodvany pasiv, takty 765/1125, furmark na 200sec - teploty VRM 94st
s thermalrightom VRM R4, furmark na 200sec=62st
rozdiel 32st
sice som do chladenia investoval cca 2000 ale rozdiel v teplotach tomu zodpoveda...z max stupnov co dosahovala karta s accelerom S1rev2 sa useklo 32-47st
Tak uz mi dosla 5870 udelam par testiku s origo mrknu na oc potencial a pak se vrhnu do vymeny :P ale to az zitra
// klasickou sapphire :)
// klasickou sapphire :)
Taky mám HD5870 s tímto chladičem + 2x120mm ventilátory od Articu na 1000ot. Teplota jadra v Kombustoru MSIAfterburner je max 61st, ale VDDC pořád atakuje 90st, takže moc prostoru na zvyšování napětí na jádře tu není. Proto jsem chtěl koupit VRM R4, ale když jsem spočítal výslednou cenu chlazení grafiky, která se skoro rovnala ceně špičkových bloků pro tuhle kartu, rozhodl jsem se jít do vodníka.
[quote=nick_sekac;363975]Taky mám HD5870 s tímto chladičem + 2x120mm ventilátory od Articu na 1000ot. Teplota jadra v Kombustoru MSIAfterburner je max 61st, ale VDDC pořád atakuje 90st, takže moc prostoru na zvyšování napětí na jádře tu není. Proto jsem chtěl koupit VRM R4, ale když jsem spočítal výslednou cenu chlazení grafiky, která se skoro rovnala ceně špičkových bloků pro tuhle kartu, rozhodl jsem se jít do vodníka.[/quote]
a na vode si mal aj ine komponenty? alebo na vodu prechadzas len s grafikou?
a na vode si mal aj ine komponenty? alebo na vodu prechadzas len s grafikou?
Nad vodním chlazením jsme při nekonečném čekání také uvažoval, ale mám výkonný vzduchový chladič kterého s enchi zbavovat, navíc aby bylo vodní chlazení kvalitní tak by mě to všechno vyšlo jen s blokem na grafiku na cca 8tisíc korun!! pokud má někdo již vodní chlazení na CPU, má možnost přidat ještě další zařízení do obvodu tak to není velká investice, se všim dohromady maximálně 3 tisíce, ale když zřizovat všechno nově tak je to finančně nemyslitelné.
Tak prolimatech uz mam na grafice ... Bouzel sem pak musel cekat na desku, jelikoz na te stare byl PCI-e moc vysoko a diky tomu jsem ji tam nemohl dat, jelikoz mi zavazel cpu chladic :D
Neco malo sem potestoval a musim uznat spokojenost :) ani ty VRM teploty mi neprijdou nijak strasne.
No nebudu vas dale napinat a tady mate par vysledku: :)
(jen abych upresnil jedna se o grafickou kartu Sapphire HD5870 s referencnim chladicem)
btw:s referencnim chladicem na 100% musel sem utoho poslouchat hudbu se nedalo :D( nechapu ty lidi co si koupi GeForce 480 :D a nechaji ref chladic )
Pokud se vam to libi , klidne ohodnotte reputacnimy body.... :)
Neco malo sem potestoval a musim uznat spokojenost :) ani ty VRM teploty mi neprijdou nijak strasne.
No nebudu vas dale napinat a tady mate par vysledku: :)
(jen abych upresnil jedna se o grafickou kartu Sapphire HD5870 s referencnim chladicem)
btw:s referencnim chladicem na 100% musel sem utoho poslouchat hudbu se nedalo :D( nechapu ty lidi co si koupi GeForce 480 :D a nechaji ref chladic )
Pokud se vam to libi , klidne ohodnotte reputacnimy body.... :)
Dekuji za kladne ohlasy :) to cloveka potesi. Pokud mate jeste nejake dotazy a nenasly ste to klidne se nebojte napsat, bude li to v mojich silach doplnim...
Tak dneska jsem nahodil vodníka. Je to moje první vodní chlazení, investoval jsem do toho celkem 8500, ale zatim jsem naprosto nadšenej. Chladim grafiku a procesor. Jinak pokud někdo podobně jako já zvažuje vodní chlazení s touhle kartou, tak teploty na grafice na defaultní takty v Kombustoru mám: na jadre max 45, na VDDC max 63 stupnů. Při OC GPU/MEM 1GHz/1260Mhz při napětí 1,2V vylezou teploty cca o 10 stupnů. Teploty ještě možná nebudou finální, protože mám na radiátoru dost zredukovaný otáčky ventilátorů a s tim mám v plánu si teprve pohrát.
skus testy pri 1000/1250 1.3V vo Vantage na porovnanie voci vzduchovemu chladeniu
tu je moje meranie accelero a prolimatech
OC na 1000/1250, V 1.3
vantage->
tu je moje meranie accelero a prolimatech
OC na 1000/1250, V 1.3
vantage->
Omlouvám se, ze odpovídám až ted, ale kupoval jsem ještě na radiátor tři 120mm noctuy, tak jsem chtěl nechat měření až na potom.
Zkusil jsem spustit test v 3Dmarku Vantage(nastaveni bylo: 1920x1080 4xAA, 8xAF, detaily Extreme), ikdyž osobně raději testuji pro maximální zatížení v MSI Kombustoru nebo Furmarku.
Nastavení taktů: GPU/MEM 1GHz/1250MHz při 1.3V
Maximální teploty podle LOG souboru GPU-Z z celého testu byly u jádra na jednom čidle 51°C u ostatních částí jádra to bylo přibližně o 8°C méně. Teploty u VDDC byly nejvyšší u druhé fáze, kde maximální teplota byla 68°C.
V casu neběží žádný ventilátor kromě ventilátoru ve zdroji. Na radiátoru mimo case mám, jak jsem psal na začátku, 3x Noctua NF-P12-1300 (každou zregulovanou na 800 ot/min)
Zkusil jsem spustit test v 3Dmarku Vantage(nastaveni bylo: 1920x1080 4xAA, 8xAF, detaily Extreme), ikdyž osobně raději testuji pro maximální zatížení v MSI Kombustoru nebo Furmarku.
Nastavení taktů: GPU/MEM 1GHz/1250MHz při 1.3V
Maximální teploty podle LOG souboru GPU-Z z celého testu byly u jádra na jednom čidle 51°C u ostatních částí jádra to bylo přibližně o 8°C méně. Teploty u VDDC byly nejvyšší u druhé fáze, kde maximální teplota byla 68°C.
V casu neběží žádný ventilátor kromě ventilátoru ve zdroji. Na radiátoru mimo case mám, jak jsem psal na začátku, 3x Noctua NF-P12-1300 (každou zregulovanou na 800 ot/min)
slusne vysledky :):thumb
aj ked 8000 za vodne chladenie + 3x noctua P12-1300...no celkom dost :)
ja som si upravil chladenie RAM na VGA :) zdvojnasobil som pocet pasivov na nich :)
aj ked 8000 za vodne chladenie + 3x noctua P12-1300...no celkom dost :)
ja som si upravil chladenie RAM na VGA :) zdvojnasobil som pocet pasivov na nich :)
Když jsem testoval Prolimatech, tak jsem měl taky přesně takhle daný dvojitě pasivky na pamětech, ale byla to práce je tam dostat, aby držely. Rozměry těch pasivků byla jedna z mála vad u tohoto chladiče, protože člověk co je navrhoval, zřejmě u toho moc nepřemýšlel.
Ohledně vodního chlazení souhlasím, že cena je hodně vysoká. Ty noctuy už jsem si hooodně dlouho rozmýšlel. Na druhou stranu u vzduchovýho chlazení už mi delší dobu vadilo, že jsem musel mít v kompu 6 běžících ventilátorů (z toho vyplývá vysoká míra zanášení prachem) a pasivní chladiče na procesoru, RAM a grafice zabíraly čím dál víc prostoru a pořád to nestačilo. Tyhle nevýhody u vodního chlazení pro mě odpadají. Jedinou nevýhodu vidím kromě počáteční investice v tom, že existuje malá pravděpodobnost, že prostě praskne hadice nebo blok a může něco shořet.
Dneska jsem ještě zkoušel jsem taktovat a došel jsem k zajímavým výsledkům. Momentálně mám nastaveny takty na GPU/MEM 1023/1256MHz při napětí pouze 1,237V, což jsem opravdu nečekal. Grafika prošla jak 3DMarkem tak 5minutovým testem v MSI Kombustoru.
Ohledně vodního chlazení souhlasím, že cena je hodně vysoká. Ty noctuy už jsem si hooodně dlouho rozmýšlel. Na druhou stranu u vzduchovýho chlazení už mi delší dobu vadilo, že jsem musel mít v kompu 6 běžících ventilátorů (z toho vyplývá vysoká míra zanášení prachem) a pasivní chladiče na procesoru, RAM a grafice zabíraly čím dál víc prostoru a pořád to nestačilo. Tyhle nevýhody u vodního chlazení pro mě odpadají. Jedinou nevýhodu vidím kromě počáteční investice v tom, že existuje malá pravděpodobnost, že prostě praskne hadice nebo blok a může něco shořet.
Dneska jsem ještě zkoušel jsem taktovat a došel jsem k zajímavým výsledkům. Momentálně mám nastaveny takty na GPU/MEM 1023/1256MHz při napětí pouze 1,237V, což jsem opravdu nečekal. Grafika prošla jak 3DMarkem tak 5minutovým testem v MSI Kombustoru.
pasivy su v pohode podla mna a dobre ze su velke :) na pravej strane mam tie pasivy preto tak lebo by inak zavadzali s VRM R4
a ja som fakt este nemal problem aby mi drzal pasiv..pekne som to odmastil a drzi to tam jak besne...jeden som musel davat dole a chcelo to vacsiu silu dat ho dole.
Prach povazujem za najmensi problem..da sa mu predchadzat filtrami a sem tam vyfukas co je robota na 5min a mas...o vodneho chladenia to je navyse aj udrzba a v com vidim nevyhodu ja je to ze vodny blok na 5850 ti nebude pasovat na ziadnu inu kartu, kdezto prolimatech s najvacsou pravdepodobnostou bude pasovat na dalsie generacie v pohode...ak nie tak si uchycovacie spony das vyrobit.
cize prechod na dalsiu kartu znamena dalsiu poriadnu investiciu v pripade vodneho chladenia
Vyhoda menej ventilatorov a tichost.
a ake mas teploty vo furmarku pri takom OC?
a ja som fakt este nemal problem aby mi drzal pasiv..pekne som to odmastil a drzi to tam jak besne...jeden som musel davat dole a chcelo to vacsiu silu dat ho dole.
Prach povazujem za najmensi problem..da sa mu predchadzat filtrami a sem tam vyfukas co je robota na 5min a mas...o vodneho chladenia to je navyse aj udrzba a v com vidim nevyhodu ja je to ze vodny blok na 5850 ti nebude pasovat na ziadnu inu kartu, kdezto prolimatech s najvacsou pravdepodobnostou bude pasovat na dalsie generacie v pohode...ak nie tak si uchycovacie spony das vyrobit.
cize prechod na dalsiu kartu znamena dalsiu poriadnu investiciu v pripade vodneho chladenia
Vyhoda menej ventilatorov a tichost.
a ake mas teploty vo furmarku pri takom OC?
Špatnými rozměry jsem měl na mysli, že jeden nepokryje uplně celou plochu pamětovýho čipu. Výška byla OK. Po nasazení pasivků jsem měl problém u pár z nich, že stačilo o ně z boku zavadit a odtrhli se(cipy jsem predem odmastil), pak když jsem je po dvou týdnech sundaval, tak ale už drželi tolik, že jsem měl obavy, že něco utrhnu.
Teploty při tomhle OC jsou ve furmarku už poměrně vysoký, jádro do 60°C a VDDC kolem 80°C. Pořád je ale zde rezerva na zvyšování. Ještě jsem zkoušel 1060MHz na jádře při 1,3V ale to už asi minutě ve furmarku spadlo, teploty byly přibližně podobný, takže to asi chce ještě víc šťávy.
Teploty při tomhle OC jsou ve furmarku už poměrně vysoký, jádro do 60°C a VDDC kolem 80°C. Pořád je ale zde rezerva na zvyšování. Ještě jsem zkoušel 1060MHz na jádře při 1,3V ale to už asi minutě ve furmarku spadlo, teploty byly přibližně podobný, takže to asi chce ještě víc šťávy.